sobota, 10 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia kávy z McCafé: Po stopách strýca Rudolfa

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
29. októbra 2023
recenzia McCafé - Ladislav Király
Share on FacebookShare on Twitter

Keď ste si mysleli, že kávové potulky baristickej družiny Blogu o káve sa skončia misiou za prémiovou kávou čerpacích staníc Slovnaft, boli ste na omyle. Káva z Fresh Corneru naše brušká neskolila a nespravila sa nám v nich ani žiadna bublinka. Z jej chuti sme sa síce museli chvíľu zotavovať, no sme späť v plnej sile. Spolu s Láďom Pájom sme sa vydali po stopách Putinovho medveďa a našťastie neúspešného ministerského kandidáta Rudolfa Huliaka. Toho usvedčil záber v denníku Plus 7 dní, na ktorom vášnivo diskutuje pri americane a croissante v americkej kaviarni McCafé. A to je v našom ponímaní podobný kaliber, ako kričať na arabov s kebabom v ruke. Dámy a páni, toto je recenzia kávy z McCafé.

ponuka McCafé

Halloween a perníkové cappuccino

Na návštevu McCafé sme sa vybrali v polovici októbra a ocitli sme sa v kaviarni plnej pavučín, pavúkov, kostričiek a tekvíc. “Americký sviatok,” zaiste by povedal strýco Rudolf.

Ale späť k veci. V rádiu sme zachytili reklamu: “Príďte do McCafé na nové perníkové cappuccino.” Práve to bolo napokon našou vysnenou métou. Okrem neho sme si od obsluhy vypýtali tri ďalšie nápoje: dvojité espresso, klasické cappuccino a flat white. Usadili sme sa a sledovali sme, čo bude nasledovať.

halloweenska výzdoba v McCafé

Skvelý prvý dojem

Prvý dojem nás uchvátil. Kaviarenská časť “McDonaldu” bola až sterilne čistá. Kávovar bol bez jediného fŕkanca s čistou tryskou. Skvelé.

kávovar v McCafé

Obsluha začala prípravou mliečnych drinkov. Do konvičky na napeňovanie naliala mlieko Rajo Barista, ktoré v našom nedávnom teste komerčných mliek zvíťazilo. Palec hore. Pri napeňovaní používala baristka teplomer, vďaka ktorému mala kontrolu nad teplotou mlieka. V tomto bode sme sa seriózne začali tešiť na to, čo nás čaká. Príprava štyroch nápojov síce trvala o trochu dlhšie, ako sme zvyknutí, ale to absolútne nevadilo. Keď nápoje pristali na stole, tak už prvý pohľad na obsah šálok nám poriadne znížil hladinu endorfínu.

objednané kávy v McCafé

Toto sú naše zápisky:

Dvojité espresso (Filip)

“Ochutnávku sme začali dvojitým espressom. Oproti vodnatému nezdaru vo Fresh Corneri malo espresso z McCafé už na prvý pohľad menší objem. Doppio pôsobilo skutočne menej vodnato, malo príjemnejšiu štruktúru a plnšie chute. Ale. Áno, je tu jedno veľké ALE. Chuť espressa bola extrémne horká. Za horúca nám káva nepríjemne sťahovala ústa. Chutila ako pripálená kôrka chleba so zvláštnou, až chemikálne horkou dochuťou. Chladnutím sa horkosť nepatrne znížila. Ani to však nepomohlo k tomu, aby sme espresso dopili až dokonca. S ústami obrátenými naopak sme sa posunuli k mliečnym nápojom.”

McCafé - dvojité espresso

Flat white (Filip)

“Flat white sa od cappuccina na prvý pohľad líšil sfarbením mliečnej peny na povrchu. Pena bola hnedšia a menej objemná. Vo všeobecnosti považujeme flat white za jeden z najchutnejších mliečnych kávových drinkov. V McCafé nás však “flatko” asi najviac sklamalo. Dvojité espresso v ňom výrazne chuťovo prevažovalo nad mliekom. Chute espressa a mlieka neboli v rovnováhe. Mlieko takmer úplne zaniklo za horkosťou espressa. Aby toho na nás nebolo málo, flat white bol až príliš horúci. Teplota mliečnych nápojov nás vo všetkých troch prípadoch nepríjemne prekvapila. A to napriek tomu, že pri príprave bol použitý teplomer. Vysoká teplota zapríčinila chuťovú degradáciu mlieka, ktoré v súboji s horkosťou už aj tak ťahalo za kratší koniec povrazu. Flat white v McCafé jednoducho nie.”

McCafé - flat white

Cappuccino (Gabriela)

“Od cappuccina sme mali vysoké očakávania. Všetko ukazovalo na to, že v McCafé skutočne vedia, čo robia. Profesionálny prístup baristky a čistota za barom nás skutočne potešili. Hneď pri prvom dotyku nás však zarmútila jedna vec – cappuccino bolo horúce. Nevieme, kde mohla nastať chyba. Kávu sme teda nechali chvíľu vychladnúť, aby sme mohli adekvátne zhodnotiť jej chuť.”

“Mliečna mikropena. Strašiak všetkých baristov. Potvrdzujeme, že aj v tomto prípade sa stal z mikropeny strašiak. Peny bolo v nápoji príliš veľa. Nebola však až taká hutná ako na Slovnaftke, a teda pôsobila chutnejšie. Negatívom bol však chýbajúci latte art – pomohol by vzhľadu cappuccina a rovnako tak aj premiešaniu kávy s mliekom.”

McCafé - cappuccino

“Cappuccino ako také bolo priemerné. V chuti vynikala najmä horkosť espressa, no zároveň v spojení s mliekom sa kdesi v pozadí vynorila aj sladká čokoládová chuť. Negatívom však bolo, že cappuccino pôsobilo príliš vodnato. Dôvodom bolo pravdepodobne vodnaté espresso.”

“Ak by sme toto cappuccino mali porovnať s cappuccinom z pákového kávovaru z benzínky Slovnaft, jednoznačne by vyhralo cappuccino z McCafé. Oceňujeme najmä jeho čokoládovú sladkosť a chutné plnotučné mlieko. Mínusom bola teplota nápoja a príliš veľa mikropeny, ktorá bola do espressa len vyliata bez pokusu o latte art.”

McCafé - mliečna pena

Perníkové cappuccino (Gabriela)

“Na tento nápoj sme sa tešili najviac. Veď čo sa dá pokaziť sladkým perníkovým sirupom, mliekom a espressom? A naozaj, McCafé na tomto sezónnom cappuccine nič nepokazilo. Chuť kávy v drinku síce zanikla, ale to mozno nebolo úplne na škodu. Sirup bol naozaj veľmi prenikavý a chutný.”

“Mliečna pena ani v tomto prípade nebola ideálna – chýbal latte art a mlieko bolo teplejšie, než by malo byť. Espresso v sirupe samozrejme zaniklo a vytváralo len dochuť nápoja.”

“Musíme vám však prezradiť zákulisné informácie. S Filipom sme takmer až pobili kvôli tomu, kto drink vypije. Bol to vlastne jediný nápoj, ktorý sme vypili úplne celý a naozaj nám chutil. Keď sa v blízkej budúcnosti chystáte navštíviť McCafé, jednoznačne ho ochutnajte.”

McCafé - perníkové cappuccino

Takto sme to zvládli podopíjať:

McCafé po ukončení pokusu

Pomoc v podaní Láďa Pája

Po nezdarnej a bolestivej výprave do McCafé sme sa vybrali na nákup do Kauflandu, ktorý s prevádzkou susedí. Pri nakupovaní nám na um ako blesk z jasného neba prišla myšlienka privolať na pomoc Láďa Pája. Predsa len má podobný zostrih ako Rudolf a možno by sa vedel aj dobre vžiť do jeho kože.

Čo tak ho posadiť k americanu a croissantu? Predstava, ktorá sa nám v hlave vytvorila, sa až podozrivo podobala na Rudovu fotku z internetu. “Musíš prísť! Daj si polokošeľu a rýchlo dobehni!” napísali sme Láďovi, ktorý nás aj vyslyšal. Vychádzajúc z Kauflandu sme nášho kávového magnáta spozorovali odetého v polokošeli a pripraveného stať sa memelordom.

Svoju skúsenosť vám už opíše sám:

Americano s mliekom (Ladislav K.)

“Ako ste si už prečítali, kávy z dielne McCafé mali ísť pôvodne testovať len naši udatní baristi. Napokon som však neodolal a pridal som sa. Cítil som, že moja expertíza bude žiadaná. Keď bol na kávu v McDonalde expert na medvede a 5G technológie Huliak, musí predsa prísť aj Király.”

“Prekvapilo ma, že v prevádzke, ktorú sme navštívili, bolo dosť ľudí. Osobne som si myslel, že veci ako McDonald’s už nikto nekonzumuje, ale dosť som sa mýlil. Bolo chladno (asi už nastupuje zdoba ľadová) – a napokon sme museli sedieť von, ale čo človek nespraví pre päť minút slávy… nj, oblečie si polokošeľu.”

“Objednal som si Americano, aby som napodobnil pánka z Očovej, ale u obsluhy nastala chyba a do kávy mi dali aj mlieko. Škoda. Avšak práve vďaka mlieku to bolo ako-tak pitné a horkosť mierne ustúpila do pozadia. Pitie tejto kávy však napriek sladkosti mlieka nebolo príjemné a musel som do toho buchnúť aj oba cukre, ktoré som k nej dostal. Ani potom som ju bohužiaľ nedopil.”

Ladislav Király v McCafé

“Na druhej strane však nechcem byť prehnane kritický. Celkovo bol servis v prevádzke na veľmi fajn úrovni a aj obsluha bola sympatická a správala sa dobre. Chápem, že ak by tam predávali výberovku, tak by 90 percent ľudí ohŕňalo nos, že „fuj, kyslé“, alebo také niečo. No ja patrím k tej menšine, ktorá takéto nahorklé kávy piť nedokáže.”

“Celkovo teda musím skonštatovať, že OK, som rád, že som ochutnal, ale na druhej strane viem, že do McDonald’s možno už nikdy neprídem. Na kávu určite nie a pravdepodobne ani na čokoľvek iné z ich ponuky. Jednoducho to nie je nič pre mňa.”

“Na druhej strane je to však zjavne to pravé orechové pre strýca Rudolfa. Netuším, čo robil v prevádzke z krajiny svojho úhlavného nepriateľa. Takto nepriamo financovať americkú ekonomiku? Rudolf, Rudolf. Podľa mňa by si mal urýchlene odísť do Moskvy do Vkusno & tochka. Navyše tam majú obrovské množstvo medveďov, ktorých treba poriešiť.”

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Záver

Z kávy v McCafé sme neodpadli, ale nebola to ani úplná katastrofa. Akú prevádzku by sme mali navštíviť nabudúce? Napíšte nám na naše instagramové účty @gabrielaa.d, @chlorofilip alebo @ladislavkiraly. Budeme sa tešiť.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Ethiopia Yirgacheffe - Coffeein - Americano

Čo je to Americano?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL