pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia kávy z rožňavskej pražiarne Padmé Roastery: Aká je Etiópia Wush Wush?

Ladislav Király Od Ladislav Király
28. júla 2024
espresso - Ethiopia Wush Wush od Padmé Roastery
Share on FacebookShare on Twitter

Na Blogu o káve sme vám v závere júna predstavili novú kaviareň s výberovou kávou zvanú Padmé Caffé. Sídli v Betliari a zastrešuje ju rožňavská pražiareň Padmé Roastery. Všetci členovia našej redakcie už novú kaviareň navštívili a chutilo nám. Následne sme sa rozhodli, že jednu z káv si vezmeme aj do recenzie. Pražiar Michal Bagačka nám odporučil nový zber kávy Ethiopia Wush Wush.

Ide o mimoriadne vysoko bodovanú kávu (SCA 90), ktorá by mala ponúkať chuťový profil jahoda, pikantné mango a sladká vanilka. Teoreticky by sme si mali extrémne pochutiť, ale bude to skutočne tak? Naplní káva naše očakávania? Poďte zistiť viac, toto je recenzia Etiópie Wush Wush od Padmé Roastery.

Ethiopia Wush Wush od Padmé Roastery - obal

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Gabriela Drenková a Filip Lörinc 20,5/25

Zrná

Malé zrniečka etiópskej kávy od Padmé sú napražené moderne. Stupeň praženia by sa dal zaradiť niekam medzi espresso a filter roast. Praženie je rovnomerné a zrnká sú uniformnej veľkosti a tvaru. Defektov nachádzame veľmi málo (žiadne quakery, pár mušlí a jedno zrnko mierne napadnuté hmyzom). Na základe toho káva spĺňa štandardy výberovej kávy.

Ethiopia Wush Wush od Padmé Roastery - zrná

Aróma

Vôňa kávy je príjemná a jemná. Prevláda v nej sladkosť čokolády a sladké ovocné tóny lesného ovocia.

Cupping

Po chuťovej stránke ponúka Wush Wush od Padmé hromadu zaujímavých prvkov. Za horúca dominujú sladké tóny čokolády a korenisté tóny vanilky a škorice. Za tepla sa do popredia predierajú lesné jahody a štipka tropického ovocia. Za studena je čokoláda úplne v pozadí a na jazyku prevládajú jahody a tropický milkshake. Najvýraznejšou zložkou chuti je sladkosť, ktorá je vysoká, nasleduje ju jemná acidita a horkosť. Telo kávy je stredne ťažké, dochuť príjemná a dlhotrvajúca. Na jazyku zanecháva čokoládu a vanilku.

Ethiopia Wush Wush od Padmé Roastery - cupping

Espresso

Espresso z tejto kávy je veľmi elegantné a čisté. Pri pomere 1:3, ktorý nám pri testovaní sadol najviac, sú chute vyvážené a hladké. Prvé pociťujeme jahody a tropické ovocie, sladké a príjemne acidné. Tieto chute strieda a zaobaľuje čokoláda spolu s vanilkou. Textúra espressa je hladká, telo stredne ťažké a dochuť kakaová.

Celkový dojem

Wush Wush od Padmé Roastery spája kvalitnú odrodu, skvelú producentskú krajinu a dobre nastavené praženie. Výsledkom je príjemný kávový pôžitok, vyvážené chute a vysoká sladkosť. Kávu navyše môžete využiť na espresso aj filter. Je to výborné zrno vhodné na každodenné pitie bez výrazných slabín.

Bodovanie: aróma 3,5 – acidita 4,5 – telo 4 – dochuť 4,5 – celkový dojem 4.

Ethiopia Wush Wush od Padmé Roastery - espresso

Ladislav Király 8/10

Padmé Roastery je veľmi odvážna pražiareň z Rožňavy. Aj keď v tomto meste kultúra výberovej kávy zatiaľ príliš neprekvitá, oni sa s tým nemaznajú a snažia sa presadiť veľmi kvalitnými výberovkami. Jednou z nich je aj Etiópia Wush Wush Natural, pri ktorej uvádzajú 90 SCA bodov.

Pri otvorení balíčka som pocítil príjemnú vôňu, ale nie až takú, že by ma to posadilo na zadok. Nebola to najlepšie voňajúca káva, akú som tu za posledné obdobie mal. Zrná kávy sú dosť malé, čo je pri Etiópii normál. V balíčku som nenašiel takmer žiadne defekty, takže káva v tomto ohľade jednoznačne spĺňa parametre vysokej kvality.

Ethiopia Wush Wush od Padmé Roastery - detail zŕn

Tmavší filter roast

Na obale je uvedené, že ide o filter roast, ale zrná sa mi vzhľadom k tejto skutočnosti zdali byť pomerne tmavé. Ťažko však povedať, aký vplyv na ich farbu malo spracovanie a aj to, či je voľným okom možné dostatočne dobré to posúdiť. Určite som však očakával o niečo svetlejšie zrno.

Horšie už bolo to, že ani počas mletia som nepocítil žiadne extrémne aromatické vnemy. Vôňa bola príjemná, ale na druhej strane aj pomerne obyčajná. Keď som na obale videl číslo 90, očakával som niečo viac.

Ethiopia Wush Wush od Padmé Roastery - príprava filtrovanej kávy

Absencia WOW efektu

Kávu som si pripravil svojim klasickým receptom 20g/300ml/90°C/21klikov a neponúkla mi žiadne extrémne kávové bujačenie. Bola super, ale nie úplný hrot. Ponúkala miernu sladkosť, ovocnosť, príjemnú aciditu, ale nič z toho nebolo v úplne „wow“ miere.

Je mi jasné, že od naturálne spracovanej kávy nemôžem očakávať žiadne chuťové extrémy, ale aj tak som vzhľadom na jej body očakával asi o niečo viac. Celkovo však ide o vynikajúcu kávu, ktorú si rád dám kedykoľvek. Označil by som ju teda za kávu na každodenné pitie, ktorej sa človek neprepije.

Ethiopia Wush Wush od Padmé Roastery - priebeh prípravy

Skúška na espresso

Následne mi napadlo, že ju vyskúšam aj ako espresso. Predsa len sa mi na prvý pohľad zdala byť o niečo tmavšia, ako by som na filter očakával, tak prečo nie. A musím skonštatovať, že takto pripravená mi sedí viac. Chute sú výraznejšie a jasnejšie. Na druhej strane však už pri takejto príprave bola káva aj dosť acidná.

Suma-sumárum, keď si to všetko zrátam, vychádza mi to na 8 bodov.

Transparentnosť 4,5/5

Pri Etiópii Wush Wush vieme, že ide o stopercentnú arabiku (1 bod) pochádzajúcu z Etiópie (1 bod). Okrem toho poznáme aj odrodu wush wush (1 bod) a spôsob spracovania natural (1 bod). Jediný mínus spočíva v tom, že nepoznáme meno farmára ani presnú spracovateľskú stanicu. Vieme, že zrná pochádzajú od viacerých malých farmárov a na webe padmeroastery.sk je pri oblasti uvedené aj slovo „Jimma“, čo je najväčšie mesto regiónu Oromia s počtom obyvateľov vyše 200 000. Dávame 4,5 bodu.

Ethiopia Wush Wush od Padmé Roastery - váženie zŕn

Pomer cena/kvalita 4/5

Káva je na eshope padmeroastery.sk k dispozícii za 16€. Na webe sme našli malý nedostatok, pretože pri tejto konkrétnej káve nie je uvedené, akú hmotnosť si za túto sumu kúpite. Vďaka balíčku, ktorý máme doma, však vieme, že je to 250 gramov.

Celkovo ide o veľmi obstojný pomer cena/kvalita. Mnoho pražiarní už predáva len 200-gramové balíčky a cena u nich potom na prvý pohľad vyzerá byť lepšia. V tomto prípade dávame 4 body.

Ethiopia Wush Wush od Padmé Roastery

Dizajn obalu 4/5

O bodoch, ktoré udeľujeme za dizajn obalu, ste opäť mohli rozhodovať vy, čitatelia Blogu o káve. Spraviť ste tak mohli prostredníctvom našich účtov na Instagrame alebo Facebooku, konkrétne prostredníctvom storky.

Najviac z vás, konkrétne 36,5 percenta, hlasovalo za štyri body. Na druhom mieste sa s 25,4 percentami umiestnili tri body, na treťom mieste sa s 22,2 % umiestnilo päť bodov. Udeľujeme teda 4 body.

Celkové hodnotenie 41/50

Etiópia Wush Wush z dielne Padmé Roastery sa v celkovom hodnotení vyšplhala na 41 bodov. Pre mladú a stále ešte len začínajúcu pražiareň je to veľmi dobrá vizitka, ale aj toto bodovanie naznačuje, že stále je na čom pracovať. Z produktu ako takého sa teoreticky dalo vydolovať aj viac.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
caffé latte

Caffé latte: Čo to je a ako ho správne pripraviť?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL