Recenzia kávy z rožňavskej pražiarne Padmé Roastery: Aká je Etiópia Wush Wush?
Na Blogu o káve sme vám v závere júna predstavili novú kaviareň s výberovou kávou zvanú Padmé Caffé. Sídli v Betliari a zastrešuje ju rožňavská pražiareň Padmé Roastery. Všetci členovia našej redakcie už novú kaviareň navštívili a chutilo nám. Následne sme sa rozhodli, že jednu z káv si vezmeme aj do recenzie. Pražiar Michal Bagačka nám odporučil nový zber kávy Ethiopia Wush Wush.
Ide o mimoriadne vysoko bodovanú kávu (SCA 90), ktorá by mala ponúkať chuťový profil jahoda, pikantné mango a sladká vanilka. Teoreticky by sme si mali extrémne pochutiť, ale bude to skutočne tak? Naplní káva naše očakávania? Poďte zistiť viac, toto je recenzia Etiópie Wush Wush od Padmé Roastery.
Bodovanie
V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.
Gabriela Drenková a Filip Lörinc 20,5/25
Zrná
Malé zrniečka etiópskej kávy od Padmé sú napražené moderne. Stupeň praženia by sa dal zaradiť niekam medzi espresso a filter roast. Praženie je rovnomerné a zrnká sú uniformnej veľkosti a tvaru. Defektov nachádzame veľmi málo (žiadne quakery, pár mušlí a jedno zrnko mierne napadnuté hmyzom). Na základe toho káva spĺňa štandardy výberovej kávy.
Aróma
Vôňa kávy je príjemná a jemná. Prevláda v nej sladkosť čokolády a sladké ovocné tóny lesného ovocia.
Cupping
Po chuťovej stránke ponúka Wush Wush od Padmé hromadu zaujímavých prvkov. Za horúca dominujú sladké tóny čokolády a korenisté tóny vanilky a škorice. Za tepla sa do popredia predierajú lesné jahody a štipka tropického ovocia. Za studena je čokoláda úplne v pozadí a na jazyku prevládajú jahody a tropický milkshake. Najvýraznejšou zložkou chuti je sladkosť, ktorá je vysoká, nasleduje ju jemná acidita a horkosť. Telo kávy je stredne ťažké, dochuť príjemná a dlhotrvajúca. Na jazyku zanecháva čokoládu a vanilku.
Espresso
Espresso z tejto kávy je veľmi elegantné a čisté. Pri pomere 1:3, ktorý nám pri testovaní sadol najviac, sú chute vyvážené a hladké. Prvé pociťujeme jahody a tropické ovocie, sladké a príjemne acidné. Tieto chute strieda a zaobaľuje čokoláda spolu s vanilkou. Textúra espressa je hladká, telo stredne ťažké a dochuť kakaová.
Celkový dojem
Wush Wush od Padmé Roastery spája kvalitnú odrodu, skvelú producentskú krajinu a dobre nastavené praženie. Výsledkom je príjemný kávový pôžitok, vyvážené chute a vysoká sladkosť. Kávu navyše môžete využiť na espresso aj filter. Je to výborné zrno vhodné na každodenné pitie bez výrazných slabín.
Bodovanie: aróma 3,5 – acidita 4,5 – telo 4 – dochuť 4,5 – celkový dojem 4.
Ladislav Király 8/10
Padmé Roastery je veľmi odvážna pražiareň z Rožňavy. Aj keď v tomto meste kultúra výberovej kávy zatiaľ príliš neprekvitá, oni sa s tým nemaznajú a snažia sa presadiť veľmi kvalitnými výberovkami. Jednou z nich je aj Etiópia Wush Wush Natural, pri ktorej uvádzajú 90 SCA bodov.
Pri otvorení balíčka som pocítil príjemnú vôňu, ale nie až takú, že by ma to posadilo na zadok. Nebola to najlepšie voňajúca káva, akú som tu za posledné obdobie mal. Zrná kávy sú dosť malé, čo je pri Etiópii normál. V balíčku som nenašiel takmer žiadne defekty, takže káva v tomto ohľade jednoznačne spĺňa parametre vysokej kvality.
Tmavší filter roast
Na obale je uvedené, že ide o filter roast, ale zrná sa mi vzhľadom k tejto skutočnosti zdali byť pomerne tmavé. Ťažko však povedať, aký vplyv na ich farbu malo spracovanie a aj to, či je voľným okom možné dostatočne dobré to posúdiť. Určite som však očakával o niečo svetlejšie zrno.
Horšie už bolo to, že ani počas mletia som nepocítil žiadne extrémne aromatické vnemy. Vôňa bola príjemná, ale na druhej strane aj pomerne obyčajná. Keď som na obale videl číslo 90, očakával som niečo viac.
Absencia WOW efektu
Kávu som si pripravil svojim klasickým receptom 20g/300ml/90°C/21klikov a neponúkla mi žiadne extrémne kávové bujačenie. Bola super, ale nie úplný hrot. Ponúkala miernu sladkosť, ovocnosť, príjemnú aciditu, ale nič z toho nebolo v úplne „wow“ miere.
Je mi jasné, že od naturálne spracovanej kávy nemôžem očakávať žiadne chuťové extrémy, ale aj tak som vzhľadom na jej body očakával asi o niečo viac. Celkovo však ide o vynikajúcu kávu, ktorú si rád dám kedykoľvek. Označil by som ju teda za kávu na každodenné pitie, ktorej sa človek neprepije.
Skúška na espresso
Následne mi napadlo, že ju vyskúšam aj ako espresso. Predsa len sa mi na prvý pohľad zdala byť o niečo tmavšia, ako by som na filter očakával, tak prečo nie. A musím skonštatovať, že takto pripravená mi sedí viac. Chute sú výraznejšie a jasnejšie. Na druhej strane však už pri takejto príprave bola káva aj dosť acidná.
Suma-sumárum, keď si to všetko zrátam, vychádza mi to na 8 bodov.
Transparentnosť 4,5/5
Pri Etiópii Wush Wush vieme, že ide o stopercentnú arabiku (1 bod) pochádzajúcu z Etiópie (1 bod). Okrem toho poznáme aj odrodu wush wush (1 bod) a spôsob spracovania natural (1 bod). Jediný mínus spočíva v tom, že nepoznáme meno farmára ani presnú spracovateľskú stanicu. Vieme, že zrná pochádzajú od viacerých malých farmárov a na webe padmeroastery.sk je pri oblasti uvedené aj slovo „Jimma“, čo je najväčšie mesto regiónu Oromia s počtom obyvateľov vyše 200 000. Dávame 4,5 bodu.
Pomer cena/kvalita 4/5
Káva je na eshope padmeroastery.sk k dispozícii za 16€. Na webe sme našli malý nedostatok, pretože pri tejto konkrétnej káve nie je uvedené, akú hmotnosť si za túto sumu kúpite. Vďaka balíčku, ktorý máme doma, však vieme, že je to 250 gramov.
Celkovo ide o veľmi obstojný pomer cena/kvalita. Mnoho pražiarní už predáva len 200-gramové balíčky a cena u nich potom na prvý pohľad vyzerá byť lepšia. V tomto prípade dávame 4 body.
Dizajn obalu 4/5
O bodoch, ktoré udeľujeme za dizajn obalu, ste opäť mohli rozhodovať vy, čitatelia Blogu o káve. Spraviť ste tak mohli prostredníctvom našich účtov na Instagrame alebo Facebooku, konkrétne prostredníctvom storky.
Najviac z vás, konkrétne 36,5 percenta, hlasovalo za štyri body. Na druhom mieste sa s 25,4 percentami umiestnili tri body, na treťom mieste sa s 22,2 % umiestnilo päť bodov. Udeľujeme teda 4 body.
Celkové hodnotenie 41/50
Etiópia Wush Wush z dielne Padmé Roastery sa v celkovom hodnotení vyšplhala na 41 bodov. Pre mladú a stále ešte len začínajúcu pražiareň je to veľmi dobrá vizitka, ale aj toto bodovanie naznačuje, že stále je na čom pracovať. Z produktu ako takého sa teoreticky dalo vydolovať aj viac.