Po viacerých supermarketových kávach sme sa v tejto sérii recenzií konečne dostali k zástupcovi z dielne malej slovenskej pražiarne kávy. Kilo Kávy za babku od pražiarne Be:Café stojí len 23,50 €, pričom so zľavovým kódom BLOGOKAVE10 sa dostanete na sumu 21,15 €. Túto cenu už bežne dosahujú kávy od nadnárodných gigantov, ktoré stále dominujú na poličkách slovenských predajní.
Čo si myslíte, bude káva od slovenskej pražiarne lepšia ako zahraničné kávy alebo je lokálna výroba len marketingovým ťahom? To prezradí náš detailný test a recenzia.
Pôvod a informácie o káve
Káva za babku a vlastne všetky kávy od pražiarne Be:Café sú ukážkou toho, ako by to supermarketoví giganti mohli robiť. Etiketa tejto kávy podáva zákazníkovi veľmi stručné, ale jasné a výstižné informácie o káve. Žiadne rozprávky o magických receptúrach z čias Júlia Cézara.

Chuťový profil, zloženie, spracovanie kávy, krajina pôvodu, odrody, stupeň praženia, odporúčaná príprava a dátum praženia. Presne toto sú základné a tie najdôležitejšie informácie, ktoré o svojej káve chcete vedieť. Práve vďaka nim môžete predpokladať, ako bude káva chutiť a ako by ste si ju mali pripravovať.
Káva za babku je teda zmesou niekoľkých odrôd arabiky spracovaných suchou metódou. Jej zložky pochádzajú z Brazílie a Etiópie a v Be:Café boli upražené tak, aby sa hodili na prípravu espressa.
Praženie
Ako ste sa dočítali v predošlej vete, Káva za babku je pražená na espresso, konkrétne tak, aby sedela domácim automatickým kávovarom. Tým sa hodí o niečo tmavšie praženie, ktoré zabezpečí ľahšiu a rovnomernejšiu extrakciu kávy. A presne tomu zodpovedá obsah balíčka.
Káva za babku je pražená konzervatívne, veľmi rovnomerne a šetrne. Zrno je tmavohnedé, praženie viac rozvinuté, no bez prítomnosti olejov na povrchu. To znamená, že neprešlo takzvaným štádiom “druhého cracku”. A to je dobre. Na zrnách nenachádzame žiadne defekty spôsobené pražením, čo považujeme za veľké plus. Čo však defekty samotného zrna?

Analýza defektov: Ako kvalitné sú zrná Kávy za Babku?
Do tohtoročných recenzií sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.
Výsledky analýzy defektov:
- Vzorka: 250 g = 100 %
- Quakre (nedozreté zrná): 4,2 g = 1,68 %
- Mechanicky poškodené zrná: 2,8 g = 1,12 %
- Mušle (genetická vada): 0,7 g = 0,28 %
- Zrná napadnuté hmyzom: 1,9 g = 0,76 %
- Celkový obsah defektov: 9,6 g = 3,84 %
- Zrná bez defektov: 240,4 g = 96,16 %



Čo hovoria tieto čísla?
Obsah defektov kávy Káva za Babku od pražiarne Be:Café tesne podliezol hranicu štyri percentá. To je v porovnaní so supermarketovými kávami, ktoré sme doposiaľ testovali, minimálne o polovicu menej. Ak by sme ju porovnali s rekordmanom od firmy Bercoff, tak Káva za Babku by obsahovala približne 12-krát menej defektných zŕn.
V praxi to znamená, že zrno, ktoré obsahuje, prešlo kvalitnejšou kontrolou. Či už počas zberu, spracovania, praženia a balenia, Káva za babku bola lepšie vyselektovaná, a vďaka tomu je produkt, ktorý kupujete, kvalitnejší a chuťovo vyváženejší.
Množstvo defektov v doposiaľ hodnotených kávach:
Názov kávy | Podiel defektných zŕn |
---|---|
Bercoff Espresso Elegante | 48,24 % |
Štrbské Presso Barista | 18,48 % |
Mistral Classic Espresso | 13,88 % |
Musetti Gold Cuvée | 12,68 % |
Jacobs Krönung Selection | 11,92 % |
Versace – Káva s nádychom mora | 11,64 % |
Future Coffee Dubai | 10,00 % |
Popradská káva Colombia Espresso | 9,84 % |
Tchibo Espresso Milano Style | 9,68 % |
Future Coffee Classic | 9,12 % |
Lavazza Qualità Oro | 8,28 % |
Lidl Bellarom Bio Organic | 8,24 % |
Káva za babku | 3,84 % |
Káva od Duo Jamaha (70:30) | 3,04 % |
Káva od Roba Pappa | 0,72 % |
Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma
Aróma
Vôňa kávy Káva za Babku naznačuje konzervatívnejší prístup k praženiu a dôraz na zvýraznenie sladkosti a tela kávy. Je výrazne sladká, s tónmi čokolády a orieškov a jemným podtónom vône praženia.

Chuť
Hodnotenie chuti Kávy za babku sme rozdelili do troch podkategórií.
1. Acidita, Sladkosť a Horkosť
Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Chuti Kávy za babku dominuje príjemná oriešková a čokoládová sladkosť, ktorú dopĺňa kakaová horkosť a veľmi jemná acidita bobuľového ovocia. Chute navyše pôsobia vyvážene a navzájom sa nebijú.

2. Telo
Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Espresso z tejto kávy má stredne ťažké telo a príjemnú krémovú textúru.
3. Dochuť
Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Dochuť Kávy za babku je pomerne dlhá a na jazyku zanecháva tóny pražených orechov a kakaa.

Za málo peňazí veľký krok vpred
Káva za babku od Be:Café spĺňa všetko, čo sľubuje. Za veľmi priaznivú cenu vám poskytne kávu obsahujúcu kvalitné zrno a upraženú tak, aby sedela automatickému kávovaru. Je chutná, sladká a výborne sa hodí ako čisté espresso či v spojení s mliekom. V porovnaní so supermarketovými zmesami je Káva za babku obrovským krokom vpred. A to v každom aspekte. A cenu 21,15 € za kilogram so zľavovým kódom BLOGOKAVE10 určite zvládnete. Kliknite tu a nakupujte.