Po mnohých rôznorodých kávach prišiel rad na pražiareň kávy Coffia z Veľkého Grobu. Jej majiteľ, kávový expert Michal Maliarik, nám do redakcie zaslal štyri rôzne kúsky a úprimne, zo všetkých sme boli namäkko. Neskutočné kávy. Ale vlastne presne na také sme v podaní Coffie zvyknutí a presne také od tejto značky očakávame.
Coffia pracuje len s kávami, ktoré majú aspoň 87 SCA bodov, takže v jej ponuke nenájdete nič priemerné. Iba skvosty. Zo spomínaných štyroch káv sme do recenzie mohli vybrať ozaj ktorúkoľvek, ale stavili sme na tú, z ktorej mali v Coffii najviac: Kostarika Las Lajas Milenio Honey. Na sklade je v okamihu robenia recenzie okolo 400 kíl tejto kávy.
Bude natoľko dobrá, že ju rýchlo vykúpite? Alebo bude v útrobách prevádzky kvasiť dlhé mesiace? My sme si na ňu detailne posvietili a veríme, že vám pomôžeme s rozhodovaním. Koľko bodov dostala Coffia Kostarika Las Lajas Milenio Honey v recenzii Blogu o káve?
Náš tip: na eshope coffia.sk môžete s kódom BLOGOKAVE10 nakupovať výhodnejšie.
Bodovanie
Pripomeňme si, že v bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť spoločne udelíme za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.
Priebežné poradie hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.
Baristi 23,5/25
Zrná
Už na prvý pohľad bolo jasné, že ide o moderné výberové espresso. Praženie by sa dalo zaradiť medzi tie svetlejšie na škále espresso roastov. Zrná boli pomerne uniformné čo sa týka tvaru a veľkosti. Nenašli sme medzi nimi žiadne defektné kúsky.
Aróma
Ohromná. Od pražiarne Coffia sme obdržali hneď niekoľko káv a každá vynikala svojou „aromatikou“. Avšak aróma tejto Kostariky medzi ostatnými kávami ešte trochu vyčnievala. Vôňa kávy je extrémne sladká. Ako prvé sme pociťovali jemné kvetiny, ktoré striedali sladké čokoládové pralinky.
Cupping
Kostarika Las Lajas Milenio na každom teplotnom stupni vynikala svojou sladkosťou. Za horúca chutila ako rumové pralinky, za tepla ako fialky a čerešňové pralinky a za studena káve dominovali fialky spolu s čerešňami. V chuti sme našli veľmi príjemnú aciditu čerešní, telo pôsobilo smotanovo a dochuť bola nekonečne dlhá, sladká a kvetinová.
Espresso
Do nastavovania espressa sme sa púšťali s obrovskými očakávaniami. Káva do týchto chvíľ nastavila v každom parametri latku veľmi vysoko. No a napokon platí, že na espresse ju rozhodne nepodliezla. Úprimne môžeme povedať, že lepšie espresso sme nepili už poriadne dlho.
Náš finálny recept predstavoval 40 gramov espressa pripravených z 18 gramov kávy za 25 sekúnd. Takto pripravené espresso pôsobilo komplexne, supersladko, kvetinovo a pralinkovo. Chladnutím sa v chuti objavovalo červené víno a dochuť kávy bola neskutočne dlhá, ovocná a kvetinová. Telo kávy pôsobilo krásne smotanovo a acidita bola jemná, nepôsobila ostro.
Celkové hodnotenie
Kostarika Las Lajas Milenio nám odpálila dekel. S čistým svedomím môžeme povedať, že sme v recenziách doposiaľ nemali lepší espresso roast. Ide o krásne vybalansované moderné espresso plné príjemných chutí. Fakt vysoká kávová liga. Viac slov netreba, určite kávu vyskúšajte.
Detailné body: aróma 5 – acidita 4,5 – telo 4,5 – dochuť 4,5 – celkový dojem 5.
Ja 9/10
Prvý závan luxusu prišiel už pri pohľade na balíčky, ktoré ku mne z Coffie dorazili. Mne sa tie čierne obaly veľmi páčia, pôsobia na mňa majestátne a vyvolávajú vo mne pocit ochutnania čohosi luxusného. Keď som si na boku obalu prečítal pekný nápis „coffee can be so much more“, mal som pocit, že o chvíľu nastúpim do limuzíny kávového sveta. Takto to na mňa všetko pôsobilo. Bez preháňania.
To, že Michal Maliarik je uznávaný kávový expert a držiteľ certifikátov SCA Roasting Professional a SCA Sensory Professional (to najviac, čo môžete v pražení a senzorike získať), ešte viac podporilo moje už aj tak vysoké očakávania. Taký ten šofér limuzíny v slušivom obleku a s vyberavými maniermi. Približne toto sa vo mne odohrávalo, a to som ešte ani neotvoril balíček.
Totálny chuťový výbuch
Po jeho otvorení na mňa vyletela veľmi príjemná vôňa, ktorá ešte viac podbila všetky dovtedajšie vnemy. Ide o kávu na espresso, ale zrná sú pomerne svetlé a neskutočne nabité aromatickými dojmami. Tu som sa už začal tak trochu obávať, či som sa zmyslovo až trochu neprehajpoval a či ma prvotné kúzlo nevtiahlo do iného sveta.
Nikdy nie je dobré mať veľké očakávania, pretože potom ľahšie príde sklamanie. Prišlo? Nie, neprišlo! Aj keď sa mi espresso nepodarilo optimálne nastaviť hneď na prvý a ani druhý pokus – pretekalo mi príliš rýchlo – od začiatku mi dodávalo absolútne extrémny pôžitok. Totálny chuťový výbuch. Obrazne povedané, bola to krásna jarná naplno rozkvitnutá lúka. Pohodlne sa usadiť, zavrieť oči, napiť sa a vychutnávať si niekoľko sekúnd rozkoše. V obleku a s preloženými nohami samozrejme.
Skvost, ktorý sme si užili
Ako je to u nás doma zvykom, kávu som následne pripravil aj pre manželku Janku. Bola podobne unesená. „Chcela by som si dať ešte jednu, ešte jednu a ešte jednu,“ povedala mi. „Dávno som nepila takú dobrú kávu.“
Podčiarknuté a zhrnuté: Coffia Kostarika Las Lajas Milenio Honey je skvost, ktorý som si mimoriadne užil. Táto káva v podstate len posilnila moju už aj tak vysokú mienku o tejto pražiarni. Absolútne cítiť, že Michal Maliarik ide len po najvyššej kvalite a keď nájde unikátne zrno, tak ho svojimi schopnosťami ešte viac zveľadí. Keď to potom nedos*rie človek za kávovarom, bude to enormný pôžitok. Ako spomenuli Filip s Gabrielou, je to káva, ktorá odpaľuje dekel.
Dávam 9 bodov. S najčistejším svedomím.
Transparentnosť 5/5
Z obalu kávy vieme, že pochádza z Kostariky, konkrétne z oblasti mesta Sabanilla nachádzajúceho sa v provincii Alajuela. Vieme aj to, že farmár sa volá Oscar Chacón Solano a že na svojej farme Las Lajas nachádzajúcej sa v nadmorskej výške okolo 1 500 metrov nad morom (cca ako Popradské pleso) pestuje odrodu milenio spracovanú metódou honey.
Káva má cuppingové skóre 88,25 a v jej chuťovom profile by ste mali nájsť pralinky, fialky, červené hrozno, ďatle a mliečnu čokoládu. Toto všetko by v našom hodnotení transparentnosti bolo na 4,5 bodu z 5, ale Coffia splnila aj jednu z posledných dvoch podmienok: plný počet totiž udelíme len vtedy, keď ide o direct trade alebo máme dôkaz, že farmár bol férovo ohodnotený.
A tu ho máme, pretože farmár dostal 18,04 USD za kilo svojej kávy. Spoločnosť Falcon, ktorá kávu importovala do Európy, uvádza aj exportné náklady z Kostariky v sume 1,25 USD a suma FOB (free on board) predstavujúca cenu zelenej kávy naloženej na loď, bola 19,29 USD. K tomu následne treba prirátať maržu Falconu, skladovacie náklady, poistenie a dopravu na Slovensko.
Za nás je toto všetko fér, prehľadné a transparentné. Keby to každý robil takto, žili by sme v lepšom svete. Udeľujeme plný počet bodov.
Pomer cena/kvalita 4/5
Keď k vyššie spomínaným sumám prirátame náklady vznikajúce samotnej pražiarni, či už fixné alebo variabilné, plus know-how pražiara (ako som spomínal, Michal Maliarik disponuje certifikátmi SCA Roasting Professional a SCA Sensory Professional), dostaneme sa na finálnu sumu, ktorá je podľa mnohých bežných kávičkárov dosť vysoká.
Za 250 gramov takejto kávy si Coffia pýta 24€, avšak aktuálne je ako „káva mesiaca“ o niečo lacnejšia (s kódom BLOGOKAVE10 to bude ešte menej). Vzhľadom na všetky spomínané faktory je to podľa nás veľmi fér a udeľujeme 4 body z piatich. Za luxusné vína, whisky a iné produkty sme pripravení zaplatiť obrovské peniaze, za kávu ešte akosi nie. Táto si to však rozhodne zaslúži. Aj keby sme udelili päť bodov, dalo by sa to obhájiť. Dávame však štyri.
Rád dodám, že sa mi páči aj prístup Coffie, ktorá v popise svojich káv uvádza „podporujeme spoločensky zodpovedné podnikanie“. Povzdychnem si, že bodaj by ho podporovali všetci. Slovenské pražiarne kávy však v tomto smere určite idú príkladom.
Dizajn obalu 3,5/5
Bodovanie v tejto kategórii mňa osobne tentoraz trochu zabolelo. Mne sa obal Coffie páči a pôsobí na mňa noblesne či luxusne. Navodzuje dojem tej limuzíny, ktorú som už spomínal a nemal by som problém dať aj najvyššie hodnotenie. Nič farebné alebo načačkané by mi k Coffii jednoducho nepasovalo.
Vy, čitatelia Blogu o káve a moji followeri na Instagrame @ladislavkiraly, ste to však videli o niečo inak. Našli sa síce takí z vás, ktorí dali 5 bodov a mnohí dali aj 4, ale našiel som aj veľmi veľa nižších hodnotení. Celkovo teda môžeme za dizajn obalu udeliť len 3,5 bodu. Toto ma úprimne veľmi bolí, ale keď sa pokúsim vychladnúť a odosobniť, možno sa s tým zmierim. Uvidíme.
Inak sme na obale našli malý preklep. Namiesto Milenio je napísané Mileno. Nabudúce na to pozor.
Celkové hodnotenie
Coffia Kostarika Las Lajas Milenio Honey 45/50
Náš tip: na eshope coffia.sk môžete s kódom BLOGOKAVE10 nakupovať výhodnejšie.
Ďalšie zaujímavosti:
Las Lajas
Coffia praží kávy z kostarickej farmy Las Lajas už niekoľko rokov a nazbierala s nimi cenné skúsenosti. Pražiar si ich nevie vynachváliť. „Túto farmu mám strašne rád,“ povedal nám Michal Maliarik. „Robia viacero odrôd i spracovaní a za seba poviem, že všetky sú dobré alebo super. Každý rok si nechávam poslať ich vzorky. Odrodu milenio som mal prvýkrát pred dvoma rokmi a bola o niečo lepšia ako zvyšok. Aj preto ju mám opäť. Bohužiaľ je však aj o niečo drahšia.“
Na stránke coffia.sk som našiel aj informácie o tom, že farma Las Lajas sa nachádza v tzv. „centrálnom údolí“, ktoré je pod vplyvom Atlantického oceánu a preto ide o veľmi vlhký región Kostariky. Káva potrebuje veľmi veľa vlahy.
„Rodinu Chacón tvorí šesť bratov, pričom každý z nich má svoju farmu,“ informuje Coffia. „Celkovo je to 60 hektárov kávových plantáží. Oscar a jeho žena Francisca prevádzkujú spracovateľskú stanicu. Stanica a farmy sa nachádzajú v meste Sabanilla de Alajuela na úbočí sopky Poas. Nadmorská výška fariem je 1 450 až 1 500 metrov.“
Pri spracovaní ide kompetentným o veľmi vysokú kvalitu. V záujme jej dosiahnutia zamestnávajú 80 zberačov a dvadsať ďalších ľudí, ktorí na stanici pracujú s Chacónovcami. Aktuálne pestujú odrody ako caturra, červený a žltý catuaí, paraíso, milenio, villa sarchi či geisha a ročne vyprodukujú okolo 1 500 vriec kávy.
Michal Maliarik k farme pred časom nahral takéto video:
Milenio
Varieta milenio vôbec nie je častá a o to viac ma zaujala. Opýtal som sa na ňu Michala Maliarika a niektoré informácie som si aj vygooglil. O čo je iná ako ostatné? „Kríky sú nižšie a menšie, zrná pomerne veľké, výnosnosť dobrá,“ prezradil mi Michal. „Kvalita je super v tom prípade, keď sa pestuje vo vyšších nadmorských výškach, približne nad 1 300 metrov nad morom. Dodal by som aj to, že rastlina je odolná voči hrdzi.“
Tieto slová v podstate plne zodpovedajú tomu, čo som si vygooglil. Našiel som aj informáciu o tom, že na jeden hektár je optimálne vysadiť 4 000 až 5 000 kávovníkov variety milenio. Zaujímavé je aj to, že ide o tzv. „F1 hybrid“. Takto označujeme akéhosi kríženca dvoch rôznych materských rastlín, ktorý má oproti pôvodným rastlinám určité výhody, či už po stránke výnosnosti z jedného stromu, odolnosti voči chorobám a podobne.
Túto tému mi pred časom vysvetlil slovenský farmár Marián Takáč pôsobiaci vo Vietname: „F1 hybrid v kávovom svete znamená prvú generáciu kombinácie dvoch rozličných odrôd, kde si z jednej rastlina berie potenciál kvality a z druhej vyššiu úrodnosť a odolnosť. Dodal by som ešte to, že vyvinutie a implementovanie novej odrody môže trvať až dvadsať rokov, no v prípade arabiky treba na zmenu klimatických podmienok reagovať omnoho rýchlejšie. Preto sme v posledných desiatich rokoch zaznamenali veľké množstvo snáh o takzvané F1 hybridy.“
Aby sme boli presní, v prípade odrody milenio ide o kombináciu odrôd označených ako T5296 a Rume Sudan. O kríženie sa postarali organizácie CIRAD, PROMECAFE a CATIE.
Honey spracovanie
Kávovníkové zrná sa pri tejto metóde sušia spolu s dužinou a sú veľmi lepkavé. Kávovníkové čerešne najskôr prejdú tzv. “pulpingom”, vďaka ktorému sa z nich odstráni len šupka a určité množstvo dužiny. Ide o ekologicky šetrnú metódu, ktorá sa využíva hlavne v oblastiach, kde je problém s vodou. Napríklad aj v Kostarike.
Na rozdiel od mokrej metódy sa zo zŕn nezmyje lepkavá dužina, ale zrná sa sušia aj s ňou. Táto metóda sa teda nachádza niekde medzi suchým a mokrým spracovaním. „Postačuje pri nej menšie množstvo vody a k fermentácii prichádza priamo na posteliach, kde sa zrná sušia,“ povedal pred časom Marián Takáč v rozhovore pre Blog o káve.
„Pri tejto metóde je veľmi dôležité často zrná obracať a prehrabávať, pretože sa ľahko môžu tvoriť plesne. Okrem toho je dôležité sledovať predpoveď počasia a ak sa blížia dažde, tak s honey ani nezačínať. Počas prvých niekoľkých dní je totiž dôležité, aby lepkavá dužina na zrnách zaschla a fermentácia nepokračovala príliš dlho,“ dodal farmár z Vietnamu.
Black honey spracovanie
Existuje niekoľko druhov honey spracovania, ktoré Blogu o káve priblížil iný slovenský farmár Luka Ondrišák. „Yellow je zväčša 7 až 10 dní sušenia, red 10 až 20 a black 20 a viac. Mnohokrát sa to suší aj 30 dní, záleží od krajiny. Mám kamarátov, ktorí to robia aj 35 dní. Dosiahne sa tak vysoká ovocnosť kávy.“
V prípade tejto kávy milenio z kostarickej farmy Las Lajas ide o black honey spracovanie. A verte mi, tú ovocnosť v káve jednoznačne pocítite.
Michal Maliarik pripomenul, že konkrétne druhy honey spracovania závisia od toho, koľko dužiny ostane po pulpingu na zrne. V závislosti od toho sa odvíja aj dĺžka sušenia. Spoločne sme sa dopátrali k webu efico.com, na ktorom sú informácie priamo z farmy Las Lajas.
Druhy black honey spracovania na farme Las Lajas:
White Honey – odstráni sa 80 až 90 percent dužiny. Zrná sú sušené na vyvýšených posteliach na priamom slnku.
Yellow Honey – odstráni sa 50 percent dužiny. Zrná sú sušené v slabom vetre a v slnečných podmienkach označených ako medium. Prehrabávané sú trikrát až štyrikrát denne a sušenie trvá týždeň.
Red Honey – na zrnách ostáva 80 až 90 percent dužiny. Sušené sú na vyvýšených posteliach a v tieni. Prehrabané sú ráno a potom raz alebo dvakrát v priebehu popoludnia.
Black Honey – na zrnách ostáva sto percent „ovocia“. Sušené sú na vyvýšených posteliach v tieni.
Všeobecne platí, že vyprodukovanie black honey kávy je najnáročnejšie. Zrná si vyžadujú neprestajný monitoring, aby neprišlo k ich prefermentovaniu a aby nezačali plesnivieť. Odmenou za snahu a trpezlivosť farmára je však káva so silným telom vynikajúca pre espresso.
Záver
Verím, že vďaka recenzii skvostnej kávy Kostarika Las Lajas Milenio Honey zo slovenskej pražiarne Coffia ste sa opäť naučili niečo nové. A verím aj to, že kávu budete chcieť ochutnať a pochopiť, prečo sme z nej ostali takí unesení.
Na eshope coffia.sk môžete odteraz využiť kód BLOGOKAVE10, vďaka ktorému nakúpite o niečo výhodnejšie.
Priebežné poradie hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.