Recenzie káv

Recenzia Kostariky Las Lajas z Coffie: Toto nám odpálilo dekel

Po mnohých rôznorodých kávach prišiel rad na pražiareň kávy Coffia z Veľkého Grobu. Jej majiteľ, kávový expert Michal Maliarik, nám do redakcie zaslal štyri rôzne kúsky a úprimne, zo všetkých sme boli namäkko. Neskutočné kávy. Ale vlastne presne na také sme v podaní Coffie zvyknutí a presne také od tejto značky očakávame.

Coffia pracuje len s kávami, ktoré majú aspoň 87 SCA bodov, takže v jej ponuke nenájdete nič priemerné. Iba skvosty. Zo spomínaných štyroch káv sme do recenzie mohli vybrať ozaj ktorúkoľvek, ale stavili sme na tú, z ktorej mali v Coffii najviac: Kostarika Las Lajas Milenio Honey. Na sklade je v okamihu robenia recenzie okolo 400 kíl tejto kávy.

štyri kávy od Coffie - cupping

Bude natoľko dobrá, že ju rýchlo vykúpite? Alebo bude v útrobách prevádzky kvasiť dlhé mesiace? My sme si na ňu detailne posvietili a veríme, že vám pomôžeme s rozhodovaním. Koľko bodov dostala Coffia Kostarika Las Lajas Milenio Honey v recenzii Blogu o káve?

Náš tip: na eshope coffia.sk môžete s kódom BLOGOKAVE10 nakupovať výhodnejšie.

Bodovanie

Pripomeňme si, že v bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť spoločne udelíme za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.

Coffia Kostarika Las Lajas Milenio Honey - obal

Baristi 23,5/25

Zrná

Už na prvý pohľad bolo jasné, že ide o moderné výberové espresso. Praženie by sa dalo zaradiť medzi tie svetlejšie na škále espresso roastov. Zrná boli pomerne uniformné čo sa týka tvaru a veľkosti. Nenašli sme medzi nimi žiadne defektné kúsky.

zrná Coffia Kostarika Las Lajas Milenio Honey

Aróma

Ohromná. Od pražiarne Coffia sme obdržali hneď niekoľko káv a každá vynikala svojou „aromatikou“. Avšak aróma tejto Kostariky medzi ostatnými kávami ešte trochu vyčnievala. Vôňa kávy je extrémne sladká. Ako prvé sme pociťovali jemné kvetiny, ktoré striedali sladké čokoládové pralinky.

Coffia Kostarika Las Lajas Milenio Honey - mletá káva

Cupping

Kostarika Las Lajas Milenio na každom teplotnom stupni vynikala svojou sladkosťou. Za horúca chutila ako rumové pralinky, za tepla ako fialky a čerešňové pralinky a za studena káve dominovali fialky spolu s čerešňami. V chuti sme našli veľmi príjemnú aciditu čerešní, telo pôsobilo smotanovo a dochuť bola nekonečne dlhá, sladká a kvetinová.

Coffia Kostarika Las Lajas Milenio Honey - cupping

Espresso

Do nastavovania espressa sme sa púšťali s obrovskými očakávaniami. Káva do týchto chvíľ nastavila v každom parametri latku veľmi vysoko. No a napokon platí, že na espresse ju rozhodne nepodliezla. Úprimne môžeme povedať, že lepšie espresso sme nepili už poriadne dlho.

Náš finálny recept predstavoval 40 gramov espressa pripravených z 18 gramov kávy za 25 sekúnd. Takto pripravené espresso pôsobilo komplexne, supersladko, kvetinovo a pralinkovo. Chladnutím sa v chuti objavovalo červené víno a dochuť kávy bola neskutočne dlhá, ovocná a kvetinová. Telo kávy pôsobilo krásne smotanovo a acidita bola jemná, nepôsobila ostro.

Coffia Kostarika Las Lajas Milenio Honey - espresso

Celkové hodnotenie

Kostarika Las Lajas Milenio nám odpálila dekel. S čistým svedomím môžeme povedať, že sme v recenziách doposiaľ nemali lepší espresso roast. Ide o krásne vybalansované moderné espresso plné príjemných chutí. Fakt vysoká kávová liga. Viac slov netreba, určite kávu vyskúšajte.

Detailné body: aróma 5 – acidita 4,5 – telo 4,5 – dochuť 4,5 – celkový dojem 5.

Coffia - cupping

Ja 9/10

Prvý závan luxusu prišiel už pri pohľade na balíčky, ktoré ku mne z Coffie dorazili. Mne sa tie čierne obaly veľmi páčia, pôsobia na mňa majestátne a vyvolávajú vo mne pocit ochutnania čohosi luxusného. Keď som si na boku obalu prečítal pekný nápis „coffee can be so much more“, mal som pocit, že o chvíľu nastúpim do limuzíny kávového sveta. Takto to na mňa všetko pôsobilo. Bez preháňania.

To, že Michal Maliarik je uznávaný kávový expert a držiteľ certifikátov SCA Roasting Professional a SCA Sensory Professional (to najviac, čo môžete v pražení a senzorike získať), ešte viac podporilo moje už aj tak vysoké očakávania. Taký ten šofér limuzíny v slušivom obleku a s vyberavými maniermi. Približne toto sa vo mne odohrávalo, a to som ešte ani neotvoril balíček.

Totálny chuťový výbuch

Po jeho otvorení na mňa vyletela veľmi príjemná vôňa, ktorá ešte viac podbila všetky dovtedajšie vnemy. Ide o kávu na espresso, ale zrná sú pomerne svetlé a neskutočne nabité aromatickými dojmami. Tu som sa už začal tak trochu obávať, či som sa zmyslovo až trochu neprehajpoval a či ma prvotné kúzlo nevtiahlo do iného sveta.

detailný pohľad na zrná Coffia Kostarika Las Lajas Milenio Honey

Nikdy nie je dobré mať veľké očakávania, pretože potom ľahšie príde sklamanie. Prišlo? Nie, neprišlo! Aj keď sa mi espresso nepodarilo optimálne nastaviť hneď na prvý a ani druhý pokus – pretekalo mi príliš rýchlo – od začiatku mi dodávalo absolútne extrémny pôžitok. Totálny chuťový výbuch. Obrazne povedané, bola to krásna jarná naplno rozkvitnutá lúka. Pohodlne sa usadiť, zavrieť oči, napiť sa a vychutnávať si niekoľko sekúnd rozkoše. V obleku a s preloženými nohami samozrejme.

Skvost, ktorý sme si užili

Ako je to u nás doma zvykom, kávu som následne pripravil aj pre manželku Janku. Bola podobne unesená. „Chcela by som si dať ešte jednu, ešte jednu a ešte jednu,“ povedala mi. „Dávno som nepila takú dobrú kávu.“

Podčiarknuté a zhrnuté: Coffia Kostarika Las Lajas Milenio Honey je skvost, ktorý som si mimoriadne užil. Táto káva v podstate len posilnila moju už aj tak vysokú mienku o tejto pražiarni. Absolútne cítiť, že Michal Maliarik ide len po najvyššej kvalite a keď nájde unikátne zrno, tak ho svojimi schopnosťami ešte viac zveľadí. Keď to potom nedos*rie človek za kávovarom, bude to enormný pôžitok. Ako spomenuli Filip s Gabrielou, je to káva, ktorá odpaľuje dekel.

Dávam 9 bodov. S najčistejším svedomím.

Coffia Kostarika Las Lajas Milenio Honey - espresso a zrná

Transparentnosť 5/5

Z obalu kávy vieme, že pochádza z Kostariky, konkrétne z oblasti mesta Sabanilla nachádzajúceho sa v provincii Alajuela. Vieme aj to, že farmár sa volá Oscar Chacón Solano a že na svojej farme Las Lajas nachádzajúcej sa v nadmorskej výške okolo 1 500 metrov nad morom (cca ako Popradské pleso) pestuje odrodu milenio spracovanú metódou honey.

Káva má cuppingové skóre 88,25 a v jej chuťovom profile by ste mali nájsť pralinky, fialky, červené hrozno, ďatle a mliečnu čokoládu. Toto všetko by v našom hodnotení transparentnosti bolo na 4,5 bodu z 5, ale Coffia splnila aj jednu z posledných dvoch podmienok: plný počet totiž udelíme len vtedy, keď ide o direct trade alebo máme dôkaz, že farmár bol férovo ohodnotený.

A tu ho máme, pretože farmár dostal 18,04 USD za kilo svojej kávy. Spoločnosť Falcon, ktorá kávu importovala do Európy, uvádza aj exportné náklady z Kostariky v sume 1,25 USD a suma FOB (free on board) predstavujúca cenu zelenej kávy naloženej na loď, bola 19,29 USD. K tomu následne treba prirátať maržu Falconu, skladovacie náklady, poistenie a dopravu na Slovensko.

Za nás je toto všetko fér, prehľadné a transparentné. Keby to každý robil takto, žili by sme v lepšom svete. Udeľujeme plný počet bodov.

farmár Oscar Chacón Solano

Pomer cena/kvalita 4/5

Keď k vyššie spomínaným sumám prirátame náklady vznikajúce samotnej pražiarni, či už fixné alebo variabilné, plus know-how pražiara (ako som spomínal, Michal Maliarik disponuje certifikátmi SCA Roasting Professional a SCA Sensory Professional), dostaneme sa na finálnu sumu, ktorá je podľa mnohých bežných kávičkárov dosť vysoká.

Za 250 gramov takejto kávy si Coffia pýta 24€, avšak aktuálne je ako „káva mesiaca“ o niečo lacnejšia (s kódom BLOGOKAVE10 to bude ešte menej). Vzhľadom na všetky spomínané faktory je to podľa nás veľmi fér a udeľujeme 4 body z piatich. Za luxusné vína, whisky a iné produkty sme pripravení zaplatiť obrovské peniaze, za kávu ešte akosi nie. Táto si to však rozhodne zaslúži. Aj keby sme udelili päť bodov, dalo by sa to obhájiť. Dávame však štyri.

Rád dodám, že sa mi páči aj prístup Coffie, ktorá v popise svojich káv uvádza „podporujeme spoločensky zodpovedné podnikanie“. Povzdychnem si, že bodaj by ho podporovali všetci. Slovenské pražiarne kávy však v tomto smere určite idú príkladom.

espresso z Coffia Kostarika Las Lajas Milenio Honey

Dizajn obalu 3,5/5

Bodovanie v tejto kategórii mňa osobne tentoraz trochu zabolelo. Mne sa obal Coffie páči a pôsobí na mňa noblesne či luxusne. Navodzuje dojem tej limuzíny, ktorú som už spomínal a nemal by som problém dať aj najvyššie hodnotenie. Nič farebné alebo načačkané by mi k Coffii jednoducho nepasovalo.

Vy, čitatelia Blogu o káve a moji followeri na Instagrame @ladislavkiraly, ste to však videli o niečo inak. Našli sa síce takí z vás, ktorí dali 5 bodov a mnohí dali aj 4, ale našiel som aj veľmi veľa nižších hodnotení. Celkovo teda môžeme za dizajn obalu udeliť len 3,5 bodu. Toto ma úprimne veľmi bolí, ale keď sa pokúsim vychladnúť a odosobniť, možno sa s tým zmierim. Uvidíme.

Inak sme na obale našli malý preklep. Namiesto Milenio je napísané Mileno. Nabudúce na to pozor.

Celkové hodnotenie

Coffia Kostarika Las Lajas Milenio Honey 45/50

Náš tip: na eshope coffia.sk môžete s kódom BLOGOKAVE10 nakupovať výhodnejšie.

Coffia Kostarika Las Lajas Milenio Honey - pohľad na obal

Ďalšie zaujímavosti:

Las Lajas

Coffia praží kávy z kostarickej farmy Las Lajas už niekoľko rokov a nazbierala s nimi cenné skúsenosti. Pražiar si ich nevie vynachváliť. „Túto farmu mám strašne rád,“ povedal nám Michal Maliarik. „Robia viacero odrôd i spracovaní a za seba poviem, že všetky sú dobré alebo super. Každý rok si nechávam poslať ich vzorky. Odrodu milenio som mal prvýkrát pred dvoma rokmi a bola o niečo lepšia ako zvyšok. Aj preto ju mám opäť. Bohužiaľ je však aj o niečo drahšia.“

Na stránke coffia.sk som našiel aj informácie o tom, že farma Las Lajas sa nachádza v tzv. „centrálnom údolí“, ktoré je pod vplyvom Atlantického oceánu a preto ide o veľmi vlhký región Kostariky. Káva potrebuje veľmi veľa vlahy.

„Rodinu Chacón tvorí šesť bratov, pričom každý z nich má svoju farmu,“ informuje Coffia. „Celkovo je to  60 hektárov kávových plantáží.  Oscar a jeho žena Francisca prevádzkujú spracovateľskú stanicu. Stanica a farmy sa nachádzajú v meste Sabanilla de Alajuela na úbočí sopky Poas. Nadmorská výška fariem je 1 450 až 1 500 metrov.“

Pri spracovaní ide kompetentným o veľmi vysokú kvalitu. V záujme jej dosiahnutia zamestnávajú 80 zberačov a dvadsať ďalších ľudí, ktorí na stanici pracujú s Chacónovcami. Aktuálne pestujú odrody ako caturra, červený a žltý catuaí, paraíso, milenio, villa sarchi či geisha a ročne vyprodukujú okolo 1 500 vriec kávy.

Michal Maliarik k farme pred časom nahral takéto video:

Milenio

Varieta milenio vôbec nie je častá a o to viac ma zaujala. Opýtal som sa na ňu Michala Maliarika a niektoré informácie som si aj vygooglil. O čo je iná ako ostatné? „Kríky sú nižšie a menšie, zrná pomerne veľké, výnosnosť dobrá,“ prezradil mi Michal. „Kvalita je super v tom prípade, keď sa pestuje vo vyšších nadmorských výškach, približne nad 1 300 metrov nad morom. Dodal by som aj to, že rastlina je odolná voči hrdzi.“

Tieto slová v podstate plne zodpovedajú tomu, čo som si vygooglil. Našiel som aj informáciu o tom, že na jeden hektár je optimálne vysadiť 4 000 až 5 000 kávovníkov variety milenio. Zaujímavé je aj to, že ide o tzv. „F1 hybrid“. Takto označujeme akéhosi kríženca dvoch rôznych materských rastlín, ktorý má oproti pôvodným rastlinám určité výhody, či už po stránke výnosnosti z jedného stromu, odolnosti voči chorobám a podobne.

Túto tému mi pred časom vysvetlil slovenský farmár Marián Takáč pôsobiaci vo Vietname: „F1 hybrid v kávovom svete znamená prvú generáciu kombinácie dvoch rozličných odrôd, kde si z jednej rastlina berie potenciál kvality a z druhej vyššiu úrodnosť a odolnosť. Dodal by som ešte to, že vyvinutie a implementovanie novej odrody môže trvať až dvadsať rokov, no v prípade arabiky treba na zmenu klimatických podmienok reagovať omnoho rýchlejšie. Preto sme v posledných desiatich rokoch zaznamenali veľké množstvo snáh o takzvané F1 hybridy.“

Aby sme boli presní, v prípade odrody milenio ide o kombináciu odrôd označených ako T5296 a Rume Sudan. O kríženie sa postarali organizácie CIRAD, PROMECAFE a CATIE.

spracovanie kávy na farme Las Lajas v Kostarike
Pohľad do priestorov, kde sa spracovávajú zrná z farmy Las Lajas.

Honey spracovanie

Kávovníkové zrná sa pri tejto metóde sušia spolu s dužinou a sú veľmi lepkavé. Kávovníkové čerešne najskôr prejdú tzv. “pulpingom”, vďaka ktorému sa z nich odstráni len šupka a určité množstvo dužiny. Ide o ekologicky šetrnú metódu, ktorá sa využíva hlavne v oblastiach, kde je problém s vodou. Napríklad aj v Kostarike.

Na rozdiel od mokrej metódy sa zo zŕn nezmyje lepkavá dužina, ale zrná sa sušia aj s ňou. Táto metóda sa teda nachádza niekde medzi suchým a mokrým spracovaním. „Postačuje pri nej menšie množstvo vody a k fermentácii prichádza priamo na posteliach, kde sa zrná sušia,“ povedal pred časom Marián Takáč v rozhovore pre Blog o káve.

„Pri tejto metóde je veľmi dôležité často zrná obracať a prehrabávať, pretože sa ľahko môžu tvoriť plesne. Okrem toho je dôležité sledovať predpoveď počasia a ak sa blížia dažde, tak s honey ani nezačínať. Počas prvých niekoľkých dní je totiž dôležité, aby lepkavá dužina na zrnách zaschla a fermentácia nepokračovala príliš dlho,“ dodal farmár z Vietnamu.

Black honey spracovanie

Existuje niekoľko druhov honey spracovania, ktoré Blogu o káve priblížil iný slovenský farmár Luka Ondrišák. „Yellow je zväčša 7 až 10 dní sušenia, red 10 až 20 a black 20 a viac. Mnohokrát sa to suší aj 30 dní, záleží od krajiny. Mám kamarátov, ktorí to robia aj 35 dní. Dosiahne sa tak vysoká ovocnosť kávy.“

V prípade tejto kávy milenio z kostarickej farmy Las Lajas ide o black honey spracovanie. A verte mi, tú ovocnosť v káve jednoznačne pocítite.

Michal Maliarik pripomenul, že konkrétne druhy honey spracovania závisia od toho, koľko dužiny ostane po pulpingu na zrne. V závislosti od toho sa odvíja aj dĺžka sušenia. Spoločne sme sa dopátrali k webu efico.com, na ktorom sú informácie priamo z farmy Las Lajas.

Druhy black honey spracovania na farme Las Lajas:

White Honey – odstráni sa 80 až 90 percent dužiny. Zrná sú sušené na vyvýšených posteliach na priamom slnku.

Yellow Honey – odstráni sa 50 percent dužiny. Zrná sú sušené v slabom vetre a v slnečných podmienkach označených ako medium. Prehrabávané sú trikrát až štyrikrát denne a sušenie trvá týždeň.

Red Honey – na zrnách ostáva 80 až 90 percent dužiny. Sušené sú na vyvýšených posteliach a v tieni. Prehrabané sú ráno a potom raz alebo dvakrát v priebehu popoludnia.

Black Honey – na zrnách ostáva sto percent „ovocia“. Sušené sú na vyvýšených posteliach v tieni.

Všeobecne platí, že vyprodukovanie black honey kávy je najnáročnejšie. Zrná si vyžadujú neprestajný monitoring, aby neprišlo k ich prefermentovaniu a aby nezačali plesnivieť. Odmenou za snahu a trpezlivosť farmára je však káva so silným telom vynikajúca pre espresso.

produktová fotografia Coffia Kostarika Las Lajas Milenio Honey
Finálny produkt Coffia Kostarika Las Lajas Milenio Honey.

Záver

Verím, že vďaka recenzii skvostnej kávy Kostarika Las Lajas Milenio Honey zo slovenskej pražiarne Coffia ste sa opäť naučili niečo nové. A verím aj to, že kávu budete chcieť ochutnať a pochopiť, prečo sme z nej ostali takí unesení.

Na eshope coffia.sk môžete odteraz využiť kód BLOGOKAVE10, vďaka ktorému nakúpite o niečo výhodnejšie.

Priebežné poradie hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

9 Comments

  1. vďaka recenzii skvostnej kávy Kostarika Las Lajas Milenio Honey som ostal totálne mimo…
    Kúpil som si ju, použil na espresso…
    Absolútne mi nesadla.
    Už po otvorení krásneho balenia vystúpilo na mňa droždie a tak to aj zostalo.

  2. Ani sa nečudujem že Vám odpálilo dekel, ale k veci na základe Vašej recenzie som si Vami do nebies ospevovanú kávu objednal a následne už len pri prvom privoňaní mi odpálilo dekel a už som tušil že som naletel a to nie som silný kávičkár, po prvej šálke sme vedeli aj s manželkou že toto už nikdy piť nebudeme a ani nikomu odporúčať. Len pre objektivitu sme urobili ešte pár pokusov s hrúbkou namletia , množstvom vody, pákový kávovar, automatický kávovar ale nič nepomohlo Vami ospevované chute tam neboli. Následne aby ste nás nemohli obviniť zo zaujatosti a tým že sme lúdia ktorí nepatria medzi Vás ktorí sa tu na blogu o káve tvária nič v zlom ako najväčší odborníci na kávu odsypali sme do neoznačených sáčkov Vašu dekel odpalujúcu kávu a dali vyskúšať ľudom čo si myslím že o káve niečo vedie a nepovedali sme našu skúsenosť a ani čo a skade je tá káva a čuduj sa svete po odskúšaní im tiež odpálilo dekel a nastáva rozuzlenie nechutila im, ja viem že nás bolo 5 ale takmer identické vyjadrenie hovorí za seba aj keď sa hovorí tisíc ľudí tisíc chutí ale aj sami musíte uznať že aj pri tak malej vzorke ludi je tá zhoda dosť výpovedná. Dotyční pijú kávu od niektorých už odskúšaných slovenských pražiarní a majú už svoje oblubené kávy ale toto a za takú cenu určite ani jeden nechce. Krátke zhrnutie , nevonia to ako káva a použijem expresívne zhrnutie ako Vy s tým deklom chutí ako ocot.

    1. Dobrý deň prajem. Vaša skúsenosť ma úprimne mrzí, lebo táto káva nebola lacná. Na druhej strane ma však neprekvapuje, pretože pri kávach tohto levelu bohužiaľ nie je zriedkavá. K takýmto kávam sa jednoducho treba prepiť a keď je niekto zvyknutý na horkejšiu kávu, ktorej holduje dlhé roky, tak to jednoducho nedá. K ovocnejším a acidnejším kávam treba napredovať krok po kroku, treba im porozumieť, pochopiť ich a prepiť sa k ním. Ľudia sú rôzni. Niekomu takéto top kávy sadnú okamžite, niekomu po dlhšej dobe, niekomu nikdy. V každom prípade, autor tejto kávy je jeden z top odborníkov – a nielen na Slovensku. Má najvyššie certifikáty z kávového sveta SCA Roasting Professional a SCA Sensory Professional, takže je titulovaný odborník na praženie i senzoriku. Nuž a my v redakcii sme boli z jeho káv – nielen z tejto – úprimne unesení. Sú to top produkty svetovej úrovne. LK

      1. Nikde som ani slovkom nenaznačil že ja , moja manželka a ani moji známi máme radi horkejšiu kávu ako ste to napísali v reakcii na moju kritiku, ja s manželkou bytostne neznášam horkú a spalenú kávu ale neuveríte mám 65 rokov a dosť som kaviarni v Europe navštívil , Nemecké ,Ruské, Polské, Švajčiarske a Vami označované ako nemožné Talianske. Na severe Talianska som mal kamarátku slovenskú baristku a neuveríte vedela aj s Vami kritizovanej spálenej Talianskej kávy pripraviť celkom chutnú kávu a som absolútne presvedčený že keby ste nevedeli čo Vám v šálke nesiem tak ju s chuťou vypijete. S tým ako v
        Vy píšete že sa musím prepiť ku Vami označovaným kvalitným kávam, absolútne s tým nesúhlasím a nebudem môj nos ani chuťové poháriky tvrdým výcvikom učiť že čo im smrdí a nechutí že je voňavé a chutné z toho som už pred rokmi vyrástol. Je jeden pekný príklad z iného súdka kde tiež kvázi znalci umenia ospevovali Picassa ako super maliara a pritom ľudia čo navštevovali galérie si potichu si medzi sebou šepkali aby sa nestrápnili pred tými odborníkmi na umenie že nerozumejú čo to vlastne namaľoval a traduje sa úsmevná príhoda kde Picasso pozval tiež na tú dobu vychýreného maliara aby posúdil jeho nový obraz a čo na ňom vidí a on mu povedal že tam vidí veveričku čo lezie po konári a Picasso musel niekoľko dní premalovávať daný obraz aby tam aj bežný smrteľník videl čo chcel tým obrazom vyjadriť a od vtedy začal na obrazy písať čo to vlastne namaloval. Ja viem že s kávou to nič nemá spoločné ale zrak je tiež jeden z našich zmyslov. Dúfam že to nezoberiete ako útok na Vašu osobu ale dám si tú námahu a nájdem kávu ktorá vonia ako káva a nie ako droždie ako napísal tiež neznalec kávy hore a bude chutiť ako si mi poviem piati odvážlivci dovoľujeme tvrdiť a ozvem sa Vám. Ináč jedli ste už Švédske konzervy so zhnitým žralokom alebo Korzický syr so živými červíkmi a skúste im povedať že Vám to nechutí a vyrojí sa toľko odborníkov na tieto lahôdky že nebudete chápať. To len pre pobavenie.

        1. Ja mám len smutný intermediate zo sensoriky, ale dovoľujem si mudrovat:)

          Tie deskriptory sú chuťové profily, nie priamy chuť kávy, ako také.
          Veľmi dôležité, aby ste mali nejaké postupnosť pri vyskúšaní nových káv. Chápem, že autor by rád čítal také správy, že pán Kiraly, doteraz sme pili 3v1 nesku, ale vďaka Vám a vašej práci od dnes pijeme len a výlučne jemeniu a gejšu. Síce také správy sú celkom romantické, ale nikde sa nedeje také.

          Blogokave má svoje muchy, z odbornej strany samé a samé prešľapy v každom článku, ale treba ich čítať s porozumením a s istou rezervou, veď to píše redaktor športu a baristy s miernymi skúsenosťami. Popieram, že by sa tvárili, ako najväčší odborníci, ale túto kávou hodnotili veľmi správne.

          Ale späť ku káve: tie vysoko hodnotené, skoro hi-end zrná sú také pestré, majú toľko vrstiev, že ako espresso fungujú len veľmi veľmi zriedkavo. Káva ja plná štiav, keď ju stlačíte, tak bude len koncentrovaná kyselina.
          Také kávy treba na filter, môžte rovno začať a cuppingom (vlastne zalievana káva). Nebojte sa:)

          S pozdravom, Oleksandr Mulin

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close