Keď sme sa vás opýtali, ktorú kávu z predajne Lidl kupujete najčastejšie, najviac z vás spomenulo kávu Bellarom Bio Organic. Lidl predáva pol kila tejto kávy za 10 €, pričom sľubuje organickú kvalitu a stopercentnú arabiku praženú primárne na espresso. Ako táto káva chutí a ako kvalitné je jej zrno?
Značka Bellarom toho o svojej organickej káve veľa neuvádza. Z obalu sa dozviete, že ide o kávu v BIO a organickej kvalite, ktorá sa skladá len zo zŕn arabiky. Tieto zrná podľa Bellarom pochádzajú z poľnohospodárstva mimo Európskej únie a sú ideálne pre automatické kávovary. Pripravíte si z nej espresso, caffé crema, cappuccino či latte macchiato.

Málo informácií
Etiketa na záver udáva aj ideálny recept na prípravu a senzorický profil kávy, ktorý sa skladá zo stupňa praženia (3 z 5), acidity (4 z 5) a intenzity (3 z 5). Na základe týchto informácií musíme konštatovať, že značka Bellarom toho o káve viac tají, než prezrádza. Chýbajú akékoľvek informácie o krajine pôvodu, regióne, spracovaní či období zberu. Zákazník sa musí uspokojiť s veľmi všeobecnými a málo informatívnymi údajmi.
Náš tip: transparentnosť je v kávovom svete dôležitá. Stavte na kávy, ktorých pôvod poznáte – viac informácií o tom, čo by malo byť uvedené na obale kávy, nájdete v TOMTO ČLÁNKU.

Praženie
Podľa informácií od výrobcu je káva pražená tak, aby sa hodila do automatických kávovarov. Zrnká, ktoré nájdete v balíku, tomu ako-tak zodpovedajú. Sú pražené pomerne konzervatívne, no nevykazujú vysokú mieru olejnatosti či prepraženia. Praženie je navyše pomerne rovnomerné a zrná tak pôsobia vcelku uniformne.
Na niektorých zrnkách však nachádzame defekty praženia (spálené plôšky, chipping, atď). Na prvý pohľad však obsah balíka pôsobí pomerne kvalitne.

Analýza defektov: Ako kvalitné sú zrná Bellarom Bio Organic?
Do najnovších recenzií supermarketových káv sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.
Výsledky analýzy defektov:
Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 11,0 g = 4,40 %
Mechanicky poškodené zrná: 5,6 g = 2,24 %
Mušle (genetická vada): 1,8 g = 0,72 %
Zrná napadnuté hmyzom: 2,2 g = 0,88 %
Celkový obsah defektov: 20,6 g = 8,24 %
Zrná bez defektov: 229,4 g = 91,76 %
Čo hovoria tieto čísla?
Obsah defektov kávy Bellarom Bio Organic len tesne prekročil hranicu ôsmich percent. Na pomery supermarketových káv je toto číslo veľmi dobré. Osem percent defektov je pri komoditných kávach veľmi pekné číslo, čo značí, že produkt, ktorý si kupujete, bol vcelku dôkladne pretriedený. Vďaka triedeniu na farme či v samotnej pražiarni má káva menej defektov, čo môže viesť k vyrovnanejšej a príjemnejšej chuti.



Množstvo defektov v doposiaľ hodnotených kávach:
Názov kávy | Podiel defektných zŕn |
---|---|
Bercoff Espresso Elegante | 48,24 % |
Štrbské Presso Barista | 18,48 % |
Mistral Classic Espresso | 13,88 % |
Musetti Gold Cuvée | 12,68 % |
Jacobs Krönung Selection | 11,92 % |
Versace – Káva s nádychom mora | 11,64 % |
Future Coffee Dubai | 10,00 % |
Popradská káva Colombia Espresso | 9,84 % |
Tchibo Espresso Milano Style | 9,68 % |
Future Coffee Classic | 9,12 % |
Lavazza Qualità Oro | 8,28 % |
Lidl Bellarom Bio Organic | 8,24 % |
Káva od Duo Jamaha (70:30) | 3,04 % |
Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma
Aróma
Vôňa kávy Bellarom Bio Organic je pomerne príjemná. Nepôsobí prepražene a nenachádzame v nej nepríjemné dymové tóny. Pripomína tóny cereálií, kakaa a jemnú zemitosť.

Chuť
Hodnotenie chuti Bellarom Bio Organic sme rozdelili do troch podkategórií.
1. Acidita, Sladkosť a Horkosť
Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Bellarom sľubuje vysokú aciditu, no realita je úplne iná. V espresse objavujeme známky acidity, no nie je obzvlášť výrazná. Je jemná a pripomína citrusové plody. Acidita je doplnená o sladkosť cereálií a horkosť, ktorá pripomína spečenú kôrku chleba.
2. Telo
Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Espresso z tejto kávy má stredne ťažké telo a príjemnú krémovú textúru.

3. Dochuť
Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. V nej Bellarom Bio Organic trochu zaostáva. Nachádzame v nej chuť kôrky chleba a nelichotivé tóny kartónu a papiera. Dochuť kávy však pomerne rýchlo vymizne, čo v tomto prípade hodnotíme pozitívne.
Príjemné prekvapenie
Bellarom Bio Organic považujeme za príjemné prekvapenie medzi supermarketovými kávami. Káva obsahuje pekné, pomerne uniformné zrno, ktoré sa vyznačuje nižším obsahom defektov.

Praženie nepotláča všetok prirodzený potenciál zrna, v ktorého chuti sa objavujú aj zaujímavé chuťové tóny. Za priaznivú cenu môže byť Bellarom Bio Organic dobrou kúpou pre konzervatívneho kávičkára a jeho domáci automatický kávovar.
Náš tip: ešte lepšou kúpou za podobnú cenu (pri prepočte na kilogram) je napríklad Káva za babku zo slovenskej pražiarne Be:Café. Tá na eshope becafe.sk stojí 23,50 €, pričom so zľavovým kódom BLOGOKAVE10 sa dostanete na sumu 21,15 € za kilogram. Vyskúšajte. Navyše podporíte slovenského podnikateľa.