Recenzie káv

Recenzia Popradskej kávy: Chuťová slabota i chrobákom prevŕtané zrno

V recenziách sme nemohli vynechať ani legendu legiend zvanú Popradská káva. Najpopulárnejšia slovenská káva je marketingovo viditeľná a značka ako taká má hlavne u staršej generácie potrebný cveng. Asi niet človeka, ktorý by ešte neochutnal nejaký produkt od Popradskej kávy a preto sme chtiac-nechtiac museli podstúpiť túto skúšku ohňom. Vitajte, toto je recenzia Popradskej kávy.

Popradská káva je čarovná. Väčšinu jej predaja tvoria podpriemerné produkty a nekvalitné zrno, no mnohých zákazníkov sa jej darí presviedčať o opaku. Videl som nejednu facebookovú diskusiu s názormi „Popradská káva je najlepšia káva“ a nad týmto výrokom sa vlastne uškŕňam už pekných pár rokov. Neverím, že človek, ktorý niečo také prehlási, už niekedy pil dobrú kávu. Naopak som presvedčený o tom, že ju ešte nepil.

Mimochodom, keď chceš niekedy skúsiť ozaj kvalitné kávy, pozri si aktuálny recenzný rebríček Blogu o káve a ochutnaj niečo z vrchných poschodí. To sú ozajstné kávové bomby a ako už isto tušíš, Crema Espresso ani Extra špeciál tými bombami nie sú. Škoda. Teda vlastne ani nie.

Náš tip: v hornom menu webu nájdeš novú rubriku ZĽAVOVÉ KÓDY. Nakúp kvalitu zo slovenských pražiarní a ochutnaj ozajstnú výberovú kávu.

Na záver tohto kvetnatého úvodu by som chcel zdôrazniť jednu dôležitú vec: Popradskej káve ako značke nechcem uškodiť. Je však nutné naliať si čistého vína a povedať, ako na tom jednotlivé produkty skutočne sú. Keď značku milujete, ostaňte jej verní… len si prosím kúpte niečo lepšie a nie kávový odpad, ktorý sme pri príležitosti tejto recenzie museli ochutnať.

Popradská káva Crema Espresso a Extra špeciál patria len do šálok človeka, ktorý o káve nič nevie. Keď je toto ten bájny „pravý kávičkár“, ktorého chce podtatranská perla vychovávať, tak potom nazdaróvje.

Popradská káva Extra špeciál - obal
Takto hrdo som si Extra špeciál nafotil krátko po nákupe.

Bodovanie

Pripomeňme si, že v bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.

Popradská káva Crema Espresso - espresso
Espresso z Crema Espresso.

Baristi

Crema Espresso 4/25

Extra špeciál 1,5/25

Obom kávam sme sa tentoraz venovali spoločne. A to na základe toho, že tak v chuti, ako aj v aróme, si boli veľmi podobné. Preto sme ich neoddelili, ale v jednotlivých hodnotených kritériách spomenieme obidve kávy od Popradskej naraz.

Zrná

Zrná oboch káv nás prekvapili. Bohužiaľ, v tom zlom zmysle slova. Obe kávy obsahovali vysoké množstvo defektov. Našli sme deformované zrná, rozlámané zrná, mušľovité zrná, quakery, ale aj zrná napadnuté hmyzom (dierky po škodcoch sme našli v prípade kávy Crema Espresso). Okrem toho sme v oboch balíčkoch našli extrémne rôznorodé zrná (pravdepodobne množstvo odrôd, spracovaní a krajín pôvodu). Praženie je pomerne tmavé. V prípade Extra špeciál je praženie o čosi tmavšie ako pri Crema Espresso. Obe kávy sú mierne olejnaté, no nepôsobia úplne spálene. Farba je skôr tmavohnedá s malými čiernymi plôškami.

Popradská káva Crema Espresso - pohľad na zrná
Pohľad na zrná Crema Espresso.
Popradská káva Extra špeciál - zrná
Popradská káva Extra špeciál a niekoľko rozsypaných zrniek.

Aróma

Vôňa oboch káv je nepríjemná, ťažká, zemitá a drevitá. Vo vôni dominuje praženie. Okrem vône praženia sme v kávach nenašli žiadne charakteristické aromatické prvky. Rozdielnosti vo vôni oboch káv by sa dali nájsť len v intenzite arómy. V prípade Extra špeciál je vôňa ostrejšia a nepríjemnejšia. Vôňa Crema Espresso je menej výrazná, no taktiež nepríjemná.

Popradská káva Crema Espresso - namletá káva
Popradská káva Extra špeciál - mletá káva

Cupping

Na cuppingu boli obe kávy veľmi ťažký oriešok. Za horúca, tepla aj studena chutili až príliš horko a trpko. Crema Espresso pôsobila o čosi ľahšie a menej ťaživo, no aj tak trpko a extrémne horko. Extra špeciál bol ťažký, sirupový, zanechával balvan na žalúdku a nepríjemnú horkosť v ústach. Acidita sa pri oboch kávach nedala nájsť, rovnako ako aj iné charakteristické chuťové prvky, ktoré môže káva obsahovať (ovplyvnené terroirom, spracovaním, atď). Pravdepodobne ide o kávové zrná nízkej kvality pozbierané z celého sveta a vedome napražené tmavo, tak, aby praženie potlačilo všetky chute, ktoré by zrná mohli obsahovať.

Popradská káva Crema Espresso - zaliata káva cupping
Popradská káva Crema Espresso - cupping
Popradská káva Extra špeciál - zaliata káva
Popradská káva Extra špeciál - cupping

Espresso

V prípade espressa sa vlastne v porovnaní s cuppingom vôbec nič nezmenilo. Acidita, ovocnosť a sladkosť žiadna. V oboch prípadoch dominuje drevitosť, zemitosť a praženie. Crema Espresso má o čosi ľahšie telo a o čosi nižšiu horkosť v chuti aj dochuti. Extra špeciál pôsobí sirupovito až olejovito a zanecháva dlhú trpkú dochuť.

Popradská káva Crema Espresso - príprava kávy na ROK espresso
príprava kávy na ROK espresso
Popradská káva Crema Espresso - espresso

Celkové hodnotenie

Ani jednu z káv nemôžeme odporučiť. V oboch prípadoch ide o zrná nízkej kvality, ktorých chuť je zakrytá tmavým pražením. Treba však povedať, že ani v Extra špeciáli a ani v Crema Espresso nejde o zrná spálené na uhlík, čo je vlastne jediným pozitívom, ktoré sme našli. Okrem toho sme v kávach nenašli nič – len nekonečnú horkosť.

Detailné body Crema Espresso: aróma 1 – acidita 0 – telo 1,5 – dochuť 0,5 – celkový dojem 1

Detailné body Extra špeciál: aróma 0,5 – acidita 0 – telo 0,5 – dochuť 0 – celkový dojem 0,5.

Ja – Ladislav Király

Extra špeciál 2/10

Čo si budeme nahovárať, Popradská Extra špeciál je ikona. Nejako nám ju dokázali dostať do hláv a aj ja sám som ju kedysi považoval za dobrú kávu. Kávu som pred rokmi nepil, lebo mi nechutila, ale raz som išiel do obchodu s tým, že ju chcem kúpiť ako darček. Keď som uvidel túto, okamžite som po nej siahol. A ešte som mal dobrý pocit, že kupujem niečo dobré. Niečo mňam. Takýchto ľudí je podľa mňa stále veľmi veľa a odborníci z marketingového oddelenia podtatranskej legendy to dobre vedia.

Dnes som už v inej pozícii a na kávu sa pozerám inak. Keď som si kúpil Extra špeciál, tak už pri pohľade na cenu 4,59€ za balíček mi bolo jasné, že to nebude žiadny zázrak. No vzhľadom na to, čo som našiel vnútri, je cena za 250 gramov dosť vysoká: rôznorodé zrná s množstvom defektov a navyše prepražené, pretože na ich povrchu sa nachádzali aj olejové fľaky.

Popradská káva Extra špeciál - pohľad na zrná

Krutý zápach

Aróma kávy bola zlá. Viem, že existujú ľudia, ktorí toto označia za výborne voňajúcu kávu, lebo ich to tak niekto naučil… ale podľa mňa je to strašné. Doslova krutý zápach, ktorý už pred samotným procesom prípravy naznačoval, že ma čaká čierno-čierna tma a horkosť. Presne tak sa napokon aj stalo. Je to káva bez akejkoľvek chuťovej hodnoty.

Strašne ma to mrzí a nedokážem pochopiť, ako za toto môže niekto dobrovoľne platiť. Viem, že kúpyschopnosť mnohých Slovákov je biedna, ale radšej nepiť nič, ako do seba liať extrakt z Extra špeciálu. Budem zlý, ale tipol by som si, že toto musí mať na organizmus človeka podobný vplyv ako ploskáč najlacnejšej vodky či tuzemského umu. A následne asi aj na zmýšľanie.

Aj preto sme nedávno nahrávali video o rozdiele medzi komoditnou a výberovou kávou. Vo výberovej nájdete len krásne a konzistentné zrná väčšinou jednej variety (a povedia vám ktorej), no tuto nájdete doslova všetko. A navyše množstvo defektných zŕn. Je úplne zrejmé, že ide o veľmi nízku kvalitu a odpad, ktorý sa nedostal do vyšších kvalitatívnych tried. Veď milovníci najlepšej kávy pod slnkom si na tom zgustnú.

Horšie zrnkové kávy asi nie sú

Neviem, čo by mohlo byť horšie ako toto, ale ako zrnková káva by sa to už určite nepredávalo. Horšie zrná môžu ísť podľa mňa len do mletej kávy alebo do instantnej. Tam už totiž ich kvalitu nikto neuvidí.

Verím, že ľudia v Popradskej si toto nevyložia ako hejt, lebo ja im zákazníkov vziať nechcem. Prihováram sa len vám, milovníkom tejto značky (aj keď neviem či niekto z vás dočítal až sem): nájdite si v portfóliu Popradskej niečo iné, lebo toto je jeden totálny kávový nezmysel, z ktorého mi je bohužiaľ zle. Zasa raz. Radšej pite menej kvality ako veľa nekvality. To je jediné odporúčanie, ktoré vám môžem dať. S láskou.

Celkovo som však pil aj horšie kávy ako toto a udeľujem dva body.

Crema Espresso 2,5/10

Pri tejto káve mám veľmi podobné vnemy, ako pri tej predchádzajúcej. Zrná sú nekvalitné, polámané, je medzi nimi množstvo defektných a dokonca aj zrnko prevŕtané chrobáčikom. Niečo také som nevidel už dlhšie, ale paradoxne nejde o nejakú zásadnú a vážnu chybu. Päť zŕn poškodených chrobáčikmi sa ráta ako 1 chyba – viac o tomto hodnotení vám prezradím nižšie pri opise metódy Brazil / New York.

Späť k Creme Espresso. Takýmto kávam ja vôbec nerozumiem. Mne to zapácha a neprináša nič pozitívne. Absolútne sa v tom strácam: prečo niekto dobrovoľne pije toto? Len kvôli kofeínu? Lebo chuťový pôžitok to nemôže poskytnúť žiadny. Zrná nízkej kvality pražené tmavo. V tomto prípade sú až veľmi tmavé, ale nevidím na nich olejnaté fľaky, čo je aspoň malý plus.

Popradská káva Crema Espresso - chrobáčikom prevŕtané zrno
Chrobáčikom prevŕtané zrnko.

Tonka, Marta aj Ruženka majú radosť

Mám vlastný názor na to, prečo sa tieto kávy pražia tak tmavo. Je to totiž veľmi nízka kvalita zŕn a keď chcete rôzne zrná, rôznych odrôd a z rôznych štátov akosi chuťovo uniformovať, existuje jedna jediná cesta: prepražiť ich. V takom prípade chutia všetky síce totálne o ničom, ale aspoň rovnako. A ľudia sú zjavne radi. Tonka, Marta aj Ruženka.

Na záver by som dodal, že káva sa mi pila o niečo ľahšie ako Extra špeciál. Hľadať medzi nimi rozdiely je dosť ťažké a chuťovo je to podobná bieda, ale aspoň to bolo menej zlé. Udeľujem teda o pol bodu viac. Platí to, čo som napísal aj pri Extra špeciál: pil som aj horšie kávy.

Zamyslenie na záver: možno mi to nechutilo preto, lebo som nedosiahol podobný vodopádový prietok, ako je zobrazený na obale kávy. Hahaha.

Pomer cena/kvalita

Crema Espresso 1,5/5

Extra špeciál 1,5/5

Prelúskal som si stránku slovenskej kávovej ikony a na popradske.sk som našiel takéto ceny: Crema Espresso 4,09€ a Extra špeciál 4,29€. To všetko za 250 gramov. Keď som to skontroloval cez Heuréku, tak ceny boli 4,09€ a 3,75€.

Kávy sú to síce zlé, ale na druhej strane sú ich ceny pomerne nízke. Teda aspoň oproti tomu, na čo sme zvyknutí pri výberovkách. Aj preto si zaslúžia nejaké body aj za pomer cena/kvalita. Vzhľadom k všetkým vnemom, ktoré sme v spojitosti s nimi v našej vášnivej redakcii zachytili, je najférovejšie udeliť im po 1,5 bodu.

Transparentnosť

Crema Espresso 1/5

Extra špeciál 1/5

Pri kvalitnej káve poznáme presnú odrodu či varietu, poznáme konkrétny štát, región pestovania, farmu i meno farmára. A úplne najlepšie je to vtedy, keď poznáme aj cenu, ktorú farmár za svoju kávu dostal. Len v takom prípade vieme, že je skutočne férovo odmenený.

Aj preto sme fanúšikovia výberovej kávy, ktorá tieto otázky rieši. Komoditka je bohužiaľ o niečom celkom inom a farmári sú pri jej produkcii často vykorisťovaní. Vlastne neviem, či to nie je tvrdé slovo, ale asi ma chápete. Výkupné ceny za takúto kávu sú extrémne nízke a Popradská káva pracuje bohužiaľ zväčša s takouto kávou. Alebo výlučne?

Vraj výberové odrody…

O Creme espresso vieme, že je to „zmes výberových odrôd kávy Arabika z najlepších plantáží južnej a strednej Ameriky.“ Rozhodne to žiadne výberové odrody nie sú a niekto tu pekne bludáril, ale bohužiaľ je to dovolené a takéto zavádzanie zákazníka je stále OK.

O káve Extra špeciál toho vieme podobne málo. Len to, že je to „stopercentná arabika“. Je to veľmi podobné ako pri Creme espresso, len pri tej pridali aj slová o južnej a strednej Amerike, čo je však v zásade rovnako nekonkrétne.

Popradská káva Extra špeciál - rozsypané zrná

Prepražený svetový megamix

Realita je taká, že absolútne netušíme, odkiaľ tieto zrná pochádzajú. Vieme len to, že sú to zrná arabiky. Pokojne to môže byť akákoľvek varieta arabiky, ktorých je strašne veľa, ale konzumentov Popradskej to nezaujíma. Prepražený svetový megamix je predsa najlepší a keby aj nebol, tak kávu iného predsa nemáš riešiť. Hahahaha, či ako vám to natlačili do kapustičiek.

V každom prípade za takéto nekonkrétne vymedzenie pôvodu kávy udeľujeme 1 bod. Horšie by to bolo len vtedy, ak by neuviedli ani podiel arabiky a robusty. Predpokladám, že priemerný zákazník tejto značky by to aj tak neriešil a predávalo by sa to podobne dobre.

Dizajn obalov

Crema Espresso 1/5

Extra špeciál 1/5

Čo sa týka hodnotenia dizajnu obalov, opäť som vás vyzval prostredníctvom instagramového konta @ladislavkiraly. Hodnotenie bolo bohužiaľ veľmi nízke a objavilo sa v ňom aj obrovské množstvo núl, pričom niektorí vtipálkovia mi posielali dokonca záporné číselné hodnoty. Nebojte sa, tie som nerátal.

Naopak, našli sa aj niektoré vyššie body, ale vo veľmi malom počte. Celkovo mi to vychádza tak, že najférovejšie bude obom dizajnom udeliť po jednom bode. Sú to také prvoplánové obaly: na zvršku Crema Espresso tečie káva ako vodopád, čo je jednoznačne zle. Na obale Extra špeciál si zas nejaký kávový nadšenec pripravuje veľké presso s objemom približne jedného decilitra. Čo tam po tom, že espresso by malo mať len okolo 30 mililitrov.

Celkové hodnotenie

Crema Espresso 10/50

Extra špeciál 7/50

Popradská káva Crema Espresso - obal
Popradská káva Extra špeciál

Ďalšie zaujímavosti:

Hodnotenie kvality zŕn

Vyššie sme spomínali, že medzi zrnami sme našli aj také, ktoré bolo prevŕtané chrobáčikom. Niekto by sa možno zhrozil, ale v skutočnosti to nie je vážna chyba. Podľa metódy Brazil/New York je až päť takýchto zŕn rovných jednej evidovanej chybe.

Aby ste o situácii mali lepšiu predstavu, metódu vám trochu predstavím. Na hodnotenie kvality zŕn sa použije 300-gramová vzorka zelených zŕn. Tie sa detailne prezrú a vyselektujú sa defektné. Defektom je následne pridelená váha a podľa finálneho čísla sú potom zrná klasifikované do tried NY2 až NY8.

Veľmi ma teší, že toto hodnotenie je skvelo spracované na stránke slovenského importéra KAVAZ BRAZIL. V slovenčine teda máme veľmi prehľadné vysvetlenie fungovania tohto hodnotenia priamo od profíkov, ktorí dovážajú kávu z Brazílie.

Jedno čierne zrno sa ráta ako jedna chyba, jedno kyslé zrno takisto. Súčasne však platí, že na jednu chybu sú potrebné až tri mušle, prípadne päť zŕn poškodených hmyzom. Naopak, keď vo vzorke nájdete stredne veľký kameň alebo vetvu, automaticky sa to ráta ako 2 chyby a veľký kameň alebo vetva ako 5 chýb.

Nuž a napokon si stačí porátať, koľko chýb je v 300-gramovej vzorke a dostanete označenie kvality. Najvyššia kvalita je NY2, pri ktorej je prípustných 6 chýb. Nasleduje NY 2/3 s 9 chybami, NY 3 s maximálne 13 chybami. Až sa postupne dostaneme k triede NY 7 s maximálnym prípustným počtom 240 chýb či NY 8 so 450 chybami.

A tieto Popradské kávy, ktoré sme mali k dispozícii, by bohužiaľ boli veľmi nízko. Toto vám však určite nepovedia. Radšej na obal uvedú, že ide o „zmes výberových odrôd“, čo je krásny nič nehovoriaci pojem. Za mňa dodám len jedno: Ďakujem, neprosím.

Podobnosť obalov

Prišlo mi od vás viacero správ, podľa ktorých sa obal Crema Espresso podobá obalom Tchibo. Vraj im ten dizajn čmajzli. Vŕtať sa v tom neplánujem, ale určite mi napíšte, čo si o tom myslíte. Inšpirovali sa v Poprade zahraničnou firmou? Alebo je to len náhoda?

Záver

Crema Espresso a Extra špeciál boli dve medzi vami najobľúbenejšie kávy od Popradskej. Do redakcie Blogu o káve nám bohužiaľ priniesli len temnotu. Je to veľmi nízka kvalita kávy a takéto produkty môžu oslovovať len cenou. Škoda, že sa na cenu vôbec musíme pozerať.

Celkovo to však z našej strany nie je všetko a Popradskú kávu ideme testovať opäť: tentoraz sme si vybrali jediné dve výberovky, ktoré sme našli na eshope, teda to najlepšie, čo Popradská káva ponúka. O týždeň si posvietime na kávy Etiópia Guji Kercha a Brazília Santa Luzia. Sme veľmi zvedaví, doslova sa nevieme dočkať. Horíme zvedavosťou sťa zrnká Extra špeciálu horia v pražičke.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

6 Comments

  1. My čo sme v detstve počas minulého režimu poznali Vitakavu, Meltu, Caro, Standard, tak sme poznali aj PPK a konzumovali ju vo veľkom. Po revolúcii prišli značky Nescafe, Jacobs, Illy, Lavazza, Meinl a Kauflandu sa kotulali peniaze do kasy… A kto sa posunul v bádaní o kvalitnej káve ďalej, dostal sa k singl origin a specialty káve… Takže niekto sa uspokojí s množstevným odpadom za par drobných a niekto radšej menej a kvalitnejšie sorty…
    Každému čo jeho jest…

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close