Recenzie káv

Recenzia: Finca Las Mañanitas od Ready After rúbala vysoko

Do rúk sa nám dostalo niekoľko parádnych kávových kúskov od slovenskej značky Ready After. Malá pražiareň sídliaca v Bošanoch pri Partizánskom dlhodobo produkuje značnú kvalitu, ale to, čo nám doručili teraz, je už ozaj vysoká liga. Rozhodli sme sa, že do recenzie zaradíme červený bourbon zo salvadorskej farmy Finca Las Mañanitas, ale veľmi podobne nás ohúrili aj ďalšie kávy; či už Etiópia Halo Beriti Yirgacheffe, Nikaragua Finca Aurora či Kostarika Fatima.

Nadšenie z týchto káv bolo u nás natoľko veľké, že im venujeme aj ďalší článok. Zo skutočnosti, že lokálna pražiareň dokáže napražiť takéto moderné kúsky, sme sa doslova široko usmievali. Keď ste ešte kávu od Ready After nechutnali, čím skôr to napravte.

Náš tip: na eshope readyafter.sk teraz môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Bodovanie

Pripomeňme si, že v bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíte vy ako čitatelia za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.

Baristi 20/25

Zrná

Po dlhšej dobe sa v našich recenziách objavuje výberová káva pražená na espresso. Ide o moderné, svetlejšie pražené espresso, zrná sú na prvý pohľad pekné, uniformné, bez väčších defektov.

El Salvador Finca Las Mañanitas - pohľad na zrná

Aróma

Vôňa kávy nás hneď po otvorení balíčka oslovila svojou sviežosťou a ovocnosťou. Po namletí sa k ovocnosti pridala aj korenistosť pripomínajúca škoricu. Aróma napriek tomu nebola až taká prenikavá, obzvlášť zapamätateľná.

El Salvador Finca Las Mañanitas - mletá káva

Cupping

Na cuppingu nám El Salvador od Ready After ukázal dve tváre. Za horúca v chuti dominovali sladké cukrové a karamelové lízanky, ktoré si Filip pamätá z detstva. Stálo nás to chvíľku googlenia, kým sme si obaja ujasnili, aké lízanky mal Filip na mysli, keďže Gabriela ich nepoznala. Keď si ich chcete pozrieť, kliknite sem.

Postupným chladnutím sa do popredia stále viac a viac dostávala ovocnosť, najviac pripomínajúca jablká. Za tepla a studena bol El Salvador výrazne ovocný – jablkový. Chuť jabĺk bola doplnená sladkosťou trstinového cukru, ktorý spolu s karamelom a čiernym čajom vytváral dochuť kávy. Telo kávy bolo ľahšie až stredne ťažké.

El Salvador Finca Las Mañanitas - cupping

Espresso

Vo väčšine prípadov nám chvíľu trvá, kým nájdeme recept vhodný pre danú kávu. Taký, pri ktorom si povieme, že to je to maximum, čo sme z kávy schopní vytiahnuť. Avšak v prípade El Salvadoru od Ready After nám akoby zázrakom sadol hneď prvý recept.

Gabriela vytiahla nalepovací papierik v tvare srdca, napísala naň jednotlivé premenné receptu a nalepila na balíček kávy. Z toho je asi jasné, že nám káva chutila. Espressu veľmi jasne a čisto dominovala chuť jabĺk. Filip ako nadšenec do jabĺk ihneď identifikoval aj odrodu Granny Smith. Chrumkavé a šťavnaté, s jemnou a veľmi príjemnou aciditou. A presne také bolo aj espresso.

El Salvador Finca Las Mañanitas od Ready After - recept

Okrem jabĺk sme v káve našli karamelovú sladkosť, ktorá krásne dotvárala celkový chuťový zážitok. Telo espressa bolo smotanové a dochuť sladká.

Celkové hodnotenie

El Salvador od slovenskej pražiarne kávy Ready After nás úprimne veľmi potešil. S touto pražiarňou sme zatiaľ nemali veľa skúseností. O to viac nás zaujímalo, ako ponímajú modernejšie a ovocnejšie espresso roasty, ktorým mala byť podľa informácií na obale aj táto káva. Vo výsledku sme boli chuťovo veľmi uspokojení. El Salvador Finca Las Mañanitas je veľmi čisté, ovocné espresso s jasnými chuťami, bez prítomnosti rušivých elementov či nepríjemných chutí praženia. Práve chuťovú čistotu by sme chceli vyzdvihnúť ako najväčšie plus tohto podareného espresso roastu. Káva určite skôr sadne konzumentovi obľubujúcemu svetlejšie, ovocné espressá ako konzervatívnejšiemu zákazníkovi.

recenzia El Salvador Finca Las Mañanitas od Ready After Coffee

Ja 7,5/10

Ja osobne poznám pražiareň Ready After už dlho a vedel som, čo približne od nich môžem čakať. Napokon sa to v podstate do bodky potvrdilo. Po otvorení balíčka salvadorskej kávy na mňa vyletela veľmi príjemná vôňa. Zrná boli na prvý pohľad krásne napražené a začínal som sa extrémne tešiť na chuťové vnemy.

Opäť raz sa mi potvrdilo, že aj bez ochutnania kávy je možné celkom presne predpovedať finálnu kvalitatívnu kategóriu. Žiaden spálený zápach, žiadne olejnaté škvrny, krásna svetlohnedá farba zŕn a veľmi príjemná vôňa.

Rôzne formy prípravy

Kávu som si najskôr skúsil pripraviť na filter a bola super, ale neodpadával som. Hovoril som si, že je to tak na 7,5 bodu a to isté mi následne potvrdila aj príprava v novinke De’Longhi Eletta Explore. Pre úplnosť som si kávu pripravil aj v pákovom kávovare rovnakej značky označenom ako La Specialista Maestro a vo všetkých prípadoch som mal veľmi podobný vnem. Že super káva, ale neodpadol som.

Zmieril som sa s týmto hodnotením a následne som začal spisovať recenziu, takže som nahliadol aj na slová, ktoré mi nazdieľali Filip s Gabrielou. Prekvapilo ma, že oni kávu vnímali o dosť lepšie a doslova ju ospevovali. Tak som sa vrátil k páke, vyskúšal viacero rôznych nastavení a dostal som dokonale pretekajúce espresso, ale môj chuťový vnem sa k lepšiemu neposunul. Neviem, čím to je, ale som veľmi zvedavý na vaše reakcie. Bude pre vás El Salvador Finca Las Mañanitas výnimočný alebo len veľmi dobrý? Hmm?

Sociálka a modré komičky, nečítať!

Dúfam, že tento odstavec nebude čítať sociálka ani žiadna vystrelená modrá komička, ale pridám ešte jednu zákulisnú informáciu. Usúdil som, že štipku zvyšnej kávy v šálke dám ochutnať synovi. Má len 17 mesiacov a na kávu je maličký, ale keď si už toľko pýta… a ten mililiter mu predsa neuškodí. Ochutnal, vypúlil oči, usmial sa a šálku začal vášnivo oblizovať. Podľa mňa je to celkom dobrý test toho, aká tá káva vlastne je. Ovocná, sladká a chuťovo príjemná. Z horkosti by dieťa takýto pocit nemalo, nie?

Napokon sme mu tú kávu dali ešte raz, aby sme si to aj natočili. Na svoj instagramový účet @ladislavkiraly som zavesil video.

El Salvador od Ready After nám ponúkol fajnový chuťový zážitok a potvrdil vysokú kvalitu tejto pražiarne. Ja však musím priznať, že na rozdiel od Filipa a Gabriely mi viac chutila ďalšia novinka Nikaragua Finca Aurora.

Navrhol by som, aby ste ochutnali obe a potom mi napíšte, či vám viac sadol Salvador alebo Nikaragua. Pri nákupe na readyafter.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Salvadoru dávam 7,5 bodu.

Pomer cena/kvalita 4,5/5

Pražiareň Ready After patrí medzi tie, ktoré ponúkajú veľmi dobrý pomer cena/kvalita. Potvrdili to aj tentoraz, keďže 200-gramové balenie tejto výbornej kávy dali do predaja za 11€, polkilové vás vyjde 24€ a kilové 46€. Keďže ide o vynikajúcu výberovku, ceny sú úplne v poriadku. Dávame 4,5 bodu.

Keď pri kúpe uplatníte už spomínaný zľavový kód BLOGOKAVE10, budete mať 200-gramové balenie dokonca za 9,90€, polkilové za 21,60€ a kilové za 41,40€.

Táto recenzia síce nie je o mnou spomínanej Nikarague, ale pridám sem aj informáciu o nej. Dvestogramové balenie tejto novinky stojí 9,90€, polkilové 21€ a kilové 39,90€. Keď uplatníte zľavový kód aj pri tejto káve, kilovku dostanete za menej ako 36€, čo je doslova luxus.

El Salvador Finca Las Mañanitas od Ready After - cupping

Transparentnosť 4,5/5

Pri každej káve chceme vedieť, odkiaľ pochádza, aká je to varieta, respektíve odroda, prípadne ako bola spracovaná. Keď to nevieme, tak sorry, nie je to dobrá káva. Aj preto sme sa rozhodli, že transparentnosť budeme odmeňovať piatimi bodmi. Môžeme povedať, že v Ready After sú na tom v tomto smere dobre a robia to tak, ako sa má.

Už z obalu kávy vieme, že pochádza zo Salvádoru, z regiónu Sonsonate – Ojos de Agua a konkrétne z farmy Finca Las Mañanitas. Ide o kávu odrody Red Bourbon (červený bourbon) pestovanú v nadmorskej výške 1 300 metrov nad morom spracovanú suchou (natural) metódou. V chuťovom profile je kôstkové ovocie, jablko, karamel a melasa, pričom odborníci túto kávu ohodnotili na 86,5 bodu.

Ready After nám na vyžiadanie dodali aj ďalšie informácie. Dozvedeli sme sa aj to, že farma Las Mañanitas má rozlohu 10 hektárov, teda 100 000 m2. Ak by sme túto rozlohu dali do štvorca, bolo by to 316×316 metrov. Je to teda malá farma malých pestovateľov a presne niečo takéto chceme podporovať. Mimochodom, zber kávovníkových čerešní na farme Las Mañanitas prebieha od októbra do marca.

Za transparentnosť udeľujeme 4,5 bodu z plného počtu 5. Viac by sme dali len pri direct trade obchodovaní, prípadne vtedy, keby pražiareň otvorene informovala napríklad o nákupných cenách kávy. To by už bola len čerešnička na torte a hmatateľný dôkaz, že farmári sú odmeňovaní férovo.

Dizajn obalu 3,5/5

O bodoch za dizajn obalu tradične rozhodujete vy, čitatelia Blogu o káve. Podľa nás je to veľmi fajn spôsob, ako vás vtiahnuť do diania a zapojiť do bodovania. Pri obale kávy El Salvador Finca Las Mañanitas od Ready After to bolo také vyrovnané, ako ešte nikdy. Dokonca sa zrodila „remíza“ a udeľujeme 3,5 bodu.

V ankete na webe blogokave.sk sme vyzbierali 205 hlasov a po 58 z nich bolo za tri a za štyri body. Takže férová remíza. Na rozdiel od hokejového play off nepredlžujeme. Ďalších 37 z vás hlasovalo za päť bodov, 33 za dva body, štrnásti za jeden a piati za nulu. 

Ready After El Salvador Finca Las Mananitas obal kávy

Celkové hodnotenie 40/50

Ďalšie zaujímavosti:

Nájdenie kávy

Zaujímal som sa o to, ako sa pražiareň k takejto dobrej káve vlastne dostane. Kde ju našli Simon a Slavomír Meliškovci?

„V našej kaviarni v Partizánskom sme robili cupping, ktorý sme mali rozdelený do dvoch fáz,“ prezradil mi Simon. „Najskôr nám Sucafina (importér zelených kávovníkových zŕn, pozn. autora) poslala prvé vzorky, z ktorých sme si síce niečo vybrali, ale boli to dosť drahé kávy. Následne som iniciatívu prevzal do vlastných rúk a sám som si navyberal vzorky. Práve z nich sme napokon vybrali tento El Salvador. Je to teda taký klasický postup, po ktorom už nasleduje objednávanie a praženie.“

Simon mi povedal aj to, že keď si pražiareň objedná vzorky, zväčša dorazia do týždňa. To isté potom platí aj o objednaní samotnej kávy. Niekedy dorazí o týždeň, niekedy o dva, ale nie je to dlhé čakanie. Koľko vzoriek pred výberom Salvadoru ochutnali? „Pri oboch cuppingoch sme mali okolo 30 vzoriek,“ odvetil Simon.

Profilovanie kávy

Keď zelená káva dorazí do pražiarne, nasleduje proces profilovania. Treba ju vhodne napražiť a nie vždy sa to podarí na prvý pokus. Zväčša sú potrebné aspoň dva pokusy, nezriedka tri.

„Je to zvláštne, ale káva sa mi podarila na prvý pokus,“ povedal mi Slavomír Melišek. „Netrpezlivo som čakal na to, ako dopadne extrakcia espressa. Na kávu som sa veľmi tešil a nevydržal som vyčkať tri dni na jej odvetranie. Prvé espresso som skúšal už na druhý deň ráno. Káva bola super a bolo mi jasné, že po odvetraní bude ešte lepšia.“

Vyzerá to tak, že pražiarovi pomohli minulé skúsenosti. „Kávu zo Salvadoru sme používali aj v našej zmesi Summertime, ktorá mala dosť veľký úspech. Predpokladal som, ako sa bude správať. Nazbierané skúsenosti som premietol do praženia a zdá sa, že v ponuke máme novú skvelú kávu. Vyzerá to tak, že rodina Caceres to robí veľmi dobre a k ich kávam sa chceme vracať aj v budúcnosti,“ dodal Slavomír Melišek.

Finca Las Mañanitas

Ako spomenul Slavomír Melišek, za produkciou kávy je rodina Caceresovcov. Detailné informácie o farme sme získali vďaka spoločnosti Sucafina. Tá na svojej stránke píše, že rodina Caceresovcov vedie farmu Finca Las Mañanitas už vyše 150 rokov. Predok súčasných majiteľov Fabio Morán si daný pozemok zakúpil ešte uprostred 19. storočia.

V rodinnej tradícii pokračovali aj Mama Tita a Papa Ricardo, teda rodičia súčasnej majiteľky menom Rosa Marta Erazo de Caceresová. Mama Tita farmu zdedila po otcovi Manuelovi, pričom práve on na nej ako prvý zasadil kávovníky.

Farma Las Mañanitas je pomenovaná po lokálnom popevku, ktorý je verziou anglického Happy Birthday. Pesnička vraj na farme znie veľmi často.

Dodajme, že kávovníky v tejto oblasti ťažia z vulkanickej pôdy. Priamo z farmy Las Mañanitas je vidieť sopky Santa Ana a Izalco.

Red Bourbon

Kávovníky na farme sú variety Red Bourbon, teda červený bourbon. Oberané sú ručne a selektované sú len zrelé čerešne. Tie sú spracovávané naturálnou (suchou) metódou a počas sušenia sú pravidelne prehrabávané. Celý proces sušenia trvá v závislosti od počasia 20 až 30 dní.

Samotná odroda červený bourbon je geneticky mimoriadne dôležitou varietou spadajúcou pod Coffea Arabica. Na ostrov Bourbon (dnes La Réunion) ho ešte krátko po roku 1 700 z Jemenu priniesli francúzski misionári. Bourbon bol domovom tejto variety až do polovice 19. storočia, keď sa dostal do Brazílie (okolo roku 1860). Nasledovalo rýchle šírenie do mnohých ďalších častí južnej a strednej Ameriky, kde je kultivovaný do dnešných dní.

Následne začal byť miešaný s mnohými ďalšími varietami bourbonu, ktoré prišli z Indie či Etiópie. Dnes sa bourbon hojne pestuje aj vo východnej Afrike, avšak nie je presnou kópiou toho latinsko-amerického.

Bourbon je naďalej silne zastúpený v Salvadore, Guatemale, Hondurase i Peru, ale v mnohých ďalších krajinách ho už nahradili variety ako caturra, catuai či mundo novo, ktoré sú z neho odvodené.

Záver

Káva El Salvador Finca Las Mañanitas sa v recenznom rebríčku v tejto chvíli (14. apríl 2023) dostala na tretie miesto. Má rovnaký počet bodov ako Jáva Argopuro Black Honey od Coffeeinu, ale od baristov dostala o celé dva bodíky viac. Usúdili sme, že v prípade remízy bude ako prvé kritérium rozhodovať počet bodov udelených baristami.

Pražiareň Ready After z Bošian pri Partizánskom teda zaznamenala veľmi solídny úspech. Dajte nám vedieť či ste z káv tejto značky podobne nadšení ako my.

Priebežné poradie hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

6 Comments

  1. k tej nevýraznosti kávy… asi by už bolo dobré investovať do kvalitného mlynčeka na espresso, najlepšie takého kde sú priamo mlecie kamene upravené pre výberovú kávu – keď zvýraznia jej ovocnosť… a to určite bol aj tento problém, kde mlynčeky na automatoch vôbec nie sú kvalitné a stavané na výberovú kávu… skôr na tradičnú komoditnú.. keď skôr zvýraznia telo kávy jej čokoládovosť a potlačia jej ovocnosť a kyslosť

    1. Ako sa lisia mlecie kamene na vyberovu kavu a na komoditne espresso ? Ako iny kamen ovplyvni chut kavy pri podobnej hrubke namletia ?

      @kiraly ak na tom nieco je, mozno by to stalo za porovnanie ako a ci mlyncek ovplyvni chut na rovnakom pakovom stroji?

      1. ja som za experiment…. a môžete to porovnať aj s ručným mlynčekom… samozrejme pri priamom porovnaní je tam rozdiel v chuti… ide o to, že na niektorých mlynčekoch sú kamene kónické a na iných rovné… a samozrejme je okolo toho veľký vývoj… pretože práve tvar ostria na kameňoch ovplyvní ako rovnomerne bude káva namletá – koľko v nej bude menších a koľko väčších častíc ako je požadované mletie – a potom to vplýva pri extrahovaní ako sa rovnomerne káva vylúhuje…. darmo sa hovorí, že ešte dôležitejšie ako samotný kávovar je mlynček… a to sa nebavíme, že aj rýchlosť mletia vplýva na rovnomernosť mletia, kde v princípe pomalšie je lepšie alebo sú kamene určené iba na filter kde majú mlecie kamene iný tvar, pretože kávu melú na väčšie častice ako na espresso

  2. Som pravidelným konzumentom káv z tejto pražiarne a v podstate rotujem tri duhy od nich:
    – Cuba Serrano Lavado Wash 100% Arabica
    – Brasil Santos Cerrado 17/18 Natural 100% Arabica
    – Colombia Supremo Medelin Wash 100% Arabica

    Takže vďaka za tip na štvrtú.

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close