Kávovary

Recenzia ROK espresso: Nezničiteľný manuálny kávovar

Na fotkách alebo videách, ktoré sme uverejnili či už tuto na webe blogokave.sk alebo na našich sociálnych sieťach, ste si viacerí všimli zvláštny espresso stroj. Viem to, pretože nám do redakcie prišlo mnoho podobných otázok. Zaujímalo vás, čo je to zač, či to má zmysel kúpiť a podobne. Aj preto som sa rozhodol, že manuálnu espresso mašinu vám lepšie predstavím. Zoznámte sa, toto je ROK espresso.

ROK espresso navrhla a vyrába britská firma. Výrobcovia ROKu kladú dôraz na udržateľnosť a doživotnú funkčnosť ich výrobkov. Prvé modely tohto kávovaru uzreli svetlo sveta už pred viac než dvadsiatimi rokmi a ako uvádzajú na svojich stránkach, množstvo kávovarov slúži svojim majiteľom ešte dnes. V čase, kedy bol ROK prvýkrát uvedený na trh, zanechával podľa modelu NAEEEC v Austrálii najnižšiu uhlíkovú stopu vo svojej triede. V našom domácom bare sa nachádza najnovšia verzia ROKu s označením GC. Slúži nám už takmer štyri ROKy (haha).

ROK espresso s nasadenou pákou

Z čoho sa ROK espresso skladá?

Dizajn roku je jednoduchý a ikonický. Telo kávovaru je kovové a takmer nezničiteľné. Plastové časti sa nachádzajú len v nádobke na vodu a vnútornom systéme kávovaru. Kávovar je plne manuálny. Nenájdete v ňom žiadny bojler či ohrievací systém, žiadne tlačidlá ani parné trysky. Jeho základ tvorí nádobka na vodu prepojená s tlakovou komorou, ktorá pomocou sprchy vyúsťuje do portafiltra kávovaru. Tlak vo vnútri kávovaru vytvárate vy svojou vlastnou silou za pomoci dvoch ramien. A to je vlastne všetko, čo v kávovare nájdete.

Ako prebieha príprava espressa na ROKu?

Veľmi podobne ako u klasických espresso strojov, ale zároveň o dosť odlišne. Značná časť procesu prípravy je úplne rovnaká. 

1. Mletie

Súčasťou ROKu je klasický portafilter so sitkom, ktorého ideálna kapacita je niekde medzi 16 až 19 gramami namletej kávy. Mletie, ktoré si ROK vyžaduje, je veľmi podobné klasickému espressu. Osobne sa mi však osvedčilo o čosi jemnejšie mletie, a to hlavne v prípade moderných svetlých roastov.

páka do ROK espresso

2. Príprava puku

Po namletí kávy nasleduje úplne rovnaká príprava kávového puku, na akú ste zvyknutí z používania pákových kávovarov. Ja používam WDT tool (ihličkový distribútor) pre homogenizáciu puku a následne klasický tamper. Pri príslušenstve nastáva jeden malý problém. Rozmer portafiltra ROKu je iný ako u väčšiny mašín (cca 50 mm – presnejšie 49,7 mm). To má za následok, že väčšina príslušenstva na trhu jednoducho k ROKu nepasuje. Pri kúpe ROKu dostanete v balení odmerku, ktorá môže slúžiť aj ako tamper. Tá však nikdy plne nenahradí klasický tamper. Práve preto odporúčam spolu s ROKom objednať aj originálny tamper, ktorý do sitka zapadne najlepšie.

ROK espresso - tamper

3. Ohriatie vody a kávovaru

V tomto bode nastáva novinka oproti elektrickým strojom. Normálne by ste po príprave puku nasadili páku do stroja, stlačili gombík a stroj by za vás odrobil väčšinu práce. V prípade ROKu však žiadne gombíky a ani horúca voda v bojleri neexistujú. Vodu musíte ohriať v externej kanvici a následne ju naliať do nádobky vo vrchnej časti kávovaru. Tu však nastáva malý problém. Ak nalejete vodu o určitej teplote do studenej masy kovu a plastov, teplota vody sa rapídne zníži. Vy by ste tak pripravovali kávu pri oveľa nižšej teplote. To by mohlo mať za následok podextrahované a nepríjemné espressá. Existuje niekoľko spôsobov, ako nízkym teplotám extrakcie predísť. Mne sa najviac osvedčili dve vychytávky:

  1. Jeden alebo dva premývacie cykly pred extrakciou. V podstate preženiete systémom kávovaru spolu s prázdnym portafiltrom horúcu vodu. Pri stredne tmavých až tmavých roastoch bohato postačuje jeden takýto cyklus, pri svetlých odporúčam dva.
  2. Ohriatie páky v horúcej vode alebo nad kanvicou. Druhou možnosťou je na chvíľu ponoriť portafilter spolu so sitkom do horúcej vody, a tak ho dostatočne predhriať. Čo sa mi osvedčilo úplne najviac je položiť portafilter nad výduchy rýchlovarnej kanvice počas zohrievania vody. Unikajúca horúca para prehreje portafilter a zároveň minimalizuje použitú vodu.

V praxi väčšinou používam kombináciu oboch spôsobov. Portafilter nahrejem nad kanvicou a následne preženiem kávovarom jednu dávku horúcej vody. Pri tmavších roastoch by teoreticky postačovalo aj nahriatie páky nad kanvicou.

ROK espresso - nahrievanie páky

4. Extrakcia espressa

Stroj je predhriaty, káva namletá a puk pripravený. Nalejete horúcu vodu do vrchnej nádobky. Ideálne je použiť množstvo vody, ktoré naplní nádobku takmer doplna (cca 0,5 cm od vrcholu).

ROK espresso - nalievanie vody

Následne zdvihnete ramená kávovaru, čo umožní vode pretiecť do tlakovej komory a môžete tlačiť. Kávu je potrebné namlieť tak, aby ramená kládli dostatočný odpor. To má za následok vznik požadovaného tlaku a správnej extrakcie. Je dobré používať váhu spolu so stopkami a sledovať celý priebeh extrakcie. Po tom, čo extrakciu ukončíte, je dôležité vytlačiť z kávovaru všetku prebytočnú vodu do osobitnej nádoby. Portafilter vyberajte zo stroja až po vytlačení všetkej vody. V opačnom prípade by mohol vzniknúť obrovský bordel :).

Následne stačí vyklepnúť puk do odpadu, očistiť páku, prípadne opláchnuť celý ROK pod tečúcou vodou a vychutnať si svoje espresso.

ROK espresso - príprava kávy

Ako chutí espresso z ROKu?

Rovnako, ako aj v prípade elektrifikovaných kávovarov, môže chutiť veľmi dobre, ale aj veľmi zle. V prípade plne manuálneho stroja je len a len na vás, ako espresso pripravíte. S espressom v ROKu sa musíte detailne vyhrať, no výsledok vás môže prekvapiť. ROK vám poskytne voľnosť a je len na vás, ako ju využijete. Okrem hrúbky mletia, vstupnej dávky kávy (DOSE), teploty extrakcie a pomeru vody ku káve (BREW RATIO), dokážete na ROKu do istej miery manipulovať aj s tlakom extrakcie. Viete sa vyhrať s priebehom tlaku, profilovať priebeh pretláčania, vyskúšať preinfúziu. Avšak absencia barometra má za následok, že s tlakom sa budete vedieť hrať len “od oka”. Hlavne pri svetlejších roastoch je kruciálne dostatočné predhriatie kávovaru. Inak sa zaseknete na príliš acidných a nepríjemných espressách.

ROK espresso na pracovnom stole

Plusy ROK espresso:

POMER CENA/VÝKON

Na Slovensku zoženiete nový ROK v cene okolo 200€. V tejto cenovej hladine odvádza sakra dobrú prácu a pri správnej manipulácii pripraví espresso, ktoré môže konkurovať niekoľkonásobne drahším mašinám.

KVALITNÉ ZHOTOVENIE

ROK je zostrojený tak, aby vydržal. Použité materiály sú kvalitné. Firma si za ním stojí a na všetky kovové súčiastky ponúka záruku 10 rokov. V prípade, že súčiastka zlyhá, pošlú vám novú. Vďaka jednoduchosti je nenáročné stroj rozobrať a súčiastku vymeniť.

VOĽNOSŤ

Absolútna manuálnosť stroja vám poskytne takmer neobmedzenú voľnosť. ROK si určite užije skúsený domáci barista, ale aj úplný nováčik. Pre úplného nováčika by mohol ROK slúžiť ako vynikajúci nástroj pre pochopenie espressa.

DIZAJN

Čo si budeme hovoriť, ROK je jednoducho cool.

ROK espresso - manuálny kávovar

Mínusy ROK espresso:

NEKONZISTENTNOSŤ

Plná manuálnosť a absencia akýchkoľvek meračov má bohužiaľ za následok oveľa nižšiu konzistententnosť nápojov ako u drahších strojov. 

ZDĹHAVÝ PROCES PRÍPRAVY

Pre niekoho môže byť celý proces prípravy espressa zdĺhavý a nudný. Pre niekoho to však môže byť krásny kávový rituál. Ak chcete svoju kávu pripraviť rýchlo a jednoducho, tak ROK neodporúčam.

ATYPICKÝ ROZMER PORTAFILTRA

Ako som spomínal, je pomerne ťažké zohnať príslušenstvo, ktoré k ROKu pasuje. Preto budete zväčša limitovaní na originálne kúsky.

ROK NEODPÚŠŤA

Trvalo mi dosť dlho, kým som sa s ROKom zžil. Neodpustí vám žiadnu chybu. Je vhodný skôr pre človeka, ktorý sa nad procesom prípravy chce zamýšľať a nebojí sa nezdaru.

Keď máte akékoľvek ďalšie otázky, pýtajte sa v diskusii pod článkom, prípadne mi napíšte na IG @chlorofilip.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

4 Comments

  1. Pozor, nejedná sa o Crema Plus Portafilter, ktorý pri ROKu existuje a funguje ako pressurized portafilter. Ide o klasický non-pressurized portafilter, ktorý však nie je naked, no samozrejme ani neobsahuje tlakový ventil 🙂.

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close