pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia Rwandy Gicumbi z Ready After: Jedno z najlepších tohtoročných espress

Ladislav Király Od Ladislav Király
8. júla 2024
Ready After - Rwanda Gicumbi District Natural - espresso a zrná
Share on FacebookShare on Twitter

Slovenská pražiareň Ready After do recenzie nominovala kávu Rwanda Gicumbi District. Ide o naturálne spracovanú odrodu Red Bourbon s cuppingovým skóre 86,5, v ktorej chuťovom profile by sme mali nájsť jahodový džem, čaj, kinder čokoládu i kvetinovú dochuť. Znie to zaujímavo, čo poviete?

Bola realita rovnako zaujímavá? Hneď vám to prezradíme. Toto je recenzia kávy Rwanda Gicumbi District Natural zo slovenskej pražiarne kávy Ready After.

Náš tip: pri nákupe na eshope readyafter.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Rwanda Gicumbi District Natural od Ready After

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 22/25

Zrná

Rwanda Gicumbi sa skladá z pomerne malých zŕn takmer uniformných tvarov a veľkostí. Káva neobsahuje takmer žiadne defekty a na pomery espresso roastov je napražená dosť svetlo. Na základe toho môžeme očakávať moderné espresso plné ovocných chutí.

Rwanda Gicumbi District Natural od Ready After - zrná

Aróma

Vôňa kávy je veľmi príjemná. Spája sladké lesné ovocie a mliečnu čokoládu. Tieto prvky sú rozoznateľné už pred jej namletím a samotné mletie ich len umocňuje.

Rwanda Gicumbi District Natural od Ready After - mletá káva

Cupping

Chute kávy sa pri cuppingu veľmi pekne vyvíjajú od sladších čokoládových tónov za horúca až po svieže jahodovo-malinové tóny za tepla a studena. Chuť obsahuje všetky zložky, ktoré by ste od kvalitnej výberovej kávy mohli očakávať. Sladkosť čokolády dopĺňa acidita a sladkosť lesných plodov a záver tvorí jemná horkosť kakaa a čierneho čaju. Telo kávy je stredne ťažké a textúra smotanová. V dochuti na jazyku ostávajú hlavne jemné maliny a kakao. Dochuť je dlhotrvajúca a kvalitná.

Rwanda Gicumbi District Natural od Ready After - zalievanie - cupping

Espresso

Svetlé praženie v nás vyvolalo mierne obavy. Báli sme sa vysokej acidity a priľahkého tela. Opak bol však pravdou. S kávou sa pracovalo veľmi dobre a poľahky sme nastavili recept, ktorý vytváral pekný balans medzi aciditou, sladkosťou a horkosťou. Espresso sa navyše vyznačovalo príjemným telom, textúrou a dlhotrvajúcou dochuťou.

Rwanda Gicumbi District Natural od Ready After - espresso

Celkový dojem

Rwanda Gicumbi od Ready After je jedno z najlepších espress, ktoré sme tento rok recenzovali. Je moderne napražené, vybalansované a lahodné. Srší z neho “letný vibe”, no neodrovná vás prílišnou aciditou. Káva je voňavá a vybalansovaná. Mňam!

Bodovanie: aróma 4,5 – acidita 4,5 – telo 4 – dochuť 4,5 – celkový dojem 4,5.

Rwanda Gicumbi District Natural od Ready After - cupping

Ladislav Király 8,5/10

Na Rwande Gicumbi z pražiarne Ready After ma ako prvé zaujalo spracovanie „natural“. Ešte pred pár rokmi by nad tým obočie nikto nezvraštil, ale dnes pri pretlaku rôznych fermentácií a macerácií som mal pocit, že som nastúpil do stroja času.

V každom prípade som sa veľmi potešil a bol som extrémne zvedavý, ako moja prefermentovaná huba zareaguje na niečo takéto. Ale teraz vážne. Trochu nadnesene som chcel naznačiť, že klasické spracovania ako natural alebo washed akoby ustupovali do úzadia a pritom by sme si ich mali oveľa viac ctiť, vážiť a pretláčať na výslnie.

Po otvorení balíka som sa z neho hlboko nadýchol a pocítil som mliečnu čokoládu s fajnovými ovocnými a kvetinovými závanmi. Vôňa ma mimoriadne potešila a začal som tušiť, že táto káva môže mať enormný potenciál. Potvrdzovalo to aj pomerne svetlé praženie, ktoré bolo až nevídane rovnomerné. Zrná vykazovali len absolútne minimum defektov, ktoré som musel doslova hľadať.

Ready After - Rwanda Gicumbi District Natural - detail zŕn

Úprimne vám poviem, že tesne pred ochutnávkou kávy sme doma s Jankou zvádzali vášnivú debatu o tom, dokedy budú rôzne macerované a extrémne fermentované kávy tak letieť. Začali sme mať pocit, že my sme už akoby prepadli cez tú pomyselnú hranu a už ich až tak nechceme a nevyhľadávame. Kládli sme si otázku ako naše rozhýčkané jazýčky zareagujú na „obyčajnú“ naturálku?

A čuduj sa svete (alebo teda nečuduj), bola výborná. Vykazovala príjemnú aciditu i príjemnú sladkosť a počas celej doby jej vychutnávania mi do mozgu vysielala nervový signál interpretujúci tie najlahodnejšie tóny. Pražiareň Ready After mám rád a poznám ju už dlho, ale že mi ich nová káva až takto sadne, tak to som veruže nečakal. Som spokojný a doslova si tu rwandím blahom.

Dávam 8,5 bodu.

Ready After - Rwanda Gicumbi District Natural - espresso

Transparentnosť 5/5

Prvý bod udeľujeme tradične za to, či poznáme pomer arabiky a robusty. Áno, nie je to nijako náročne splniteľné kritérium, ale niektoré supermarketové kávy už pohoria aj tuto. Rwanda od Ready After je stopercentná arabika (1 bod) odrody Red Bourbon (1 bod).

Ako som spomínal, pochádza z Rwandy, čo je takisto hodné jedného bodu a za jeden bod je aj farma Nova Coffee nachádzajúca sa v regióne Gicumbi. Posledný piaty bod udeľujeme za spracovanie označené ako natural, prípadne po našom suché. S transparentnosťou je všetko v najlepšom poriadku a dávame plný počet bodov.

Pomer cena/kvalita 5/5

Malé 200-gramové balenie je na eshope readyafter.sk k dispozícii za 11,50 €, pol kila kávy si môžete zakúpiť za 25 € a kilo za 47 €, pričom so zľavovým kódom BLOGOKAVE10 sa dostanete ešte o niečo nižšie.

S pomerom cena/kvalita je teda takisto všetko v najlepšom poriadku a aj tu udeľujeme plný počet 5 bodov.

Ready After - Rwanda Gicumbi District Natural - detail obalu

Dizajn obalu 3/5

O bodoch, ktoré udeľujeme za dizajn obalu, ste mohli rozhodovať na instagramovom a facebookovom konte Blogu o káve. V storke sme opäť raz vypísali otázku a tentoraz to dopadlo úplne jednoznačne: až 49 percent z vás hlasovalo za tri body.

Ďalších 22,4 percent hlasovalo za štyri body a 20,4 percenta za dva body, teda viac ako 90 percent hlasov pripadlo týmto bodom. Dávame tri body.

Celkové hodnotenie 43,5/50

Záver

Môžeme skonštatovať, že pražiareň Ready After napražila vynikajúcu Rwandu, ktorá ponúka veľmi dobrý pomer cena/kvalita. Ide o jedno z najlepších espress, ktoré sme v tomto roku recenzovali a určite si na ňom takisto pochutnáte.

Náš tip: Pri nákupe na eshope readyafter.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.

Ready After - Rwanda Gicumbi District Natural - espresso na stole


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
kaviareň 6:57am

Ukrajinci si v Bratislave otvorili kaviareň, hejteri ich nerozhádzali: Nedá sa vyhovieť každému

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL