Recenzie káv

Recenzia: Stojí za ochutnávku výberová káva od Popradskej?

Bujará recenzia káv Crema Espresso a Extra špeciál z dielne Popradskej kávy vyvolala ešte bujarejšiu diskusiu. Najvernejším fanúšikom značky z toho, čo si prečítali, zjavne zabehlo a začali prskať zlosť na všetky strany. Oni vraj lepšiu kávu ako Extra špeciál ešte nepili… a to je bohužiaľ zjavne pravda. Že existuje niečo také ako výberová káva od Popradskej (a už vôbec nie od niekoho iného), určite ani netušia. Alebo nechcú tušiť.

Dokonca nás častovali obvineniami, že chceme zničiť tradičnú slovenskú značku a propagujeme zahraničné pražiarne, ktoré nie sú o nič lepšie. Ale čo čakať od kávových dezolátov, ktorí majú mnoho spoločného s tými politickými? Sorry. Teda sorry not sorry, ako sa v našom svete vraví. Konšpirovanie o všetkom možnom i nemožnom je u určitej skupiny spoluobčanov jednoducho in.

Na často sa opakujúcu otázku, kto nás za toto hanenie legendy platí, odpovieme takto verejne a im zrozumiteľnou rečou: Soros. Áno, on, sám George Soros sa rozhodol*, že ešte predtým, ako očipovaním ľudí ovládne svet, pošle do kolien najtradičnejšiu slovenskú pražiareň kávy a na účet Blogu o káve previedol značné množstvo šekelov. Dokonca sa šepká, že na mieste, kde teraz Popradská káva sídli, dá postaviť dúhovú fabriku na vyrábanie queer ľudí.

Dosť však tohto ničím nepodloženého úletu a vráťme sa späť do reality. Aby sme k Popradskej boli fér, otestovali sme aj dve najlepšie kávy, ktoré má v ponuke. Na eshope popradske.sk sme našli len dve výberovky: Brazil Santa Luzia a Ethiopia Guji Kercha. Ako dopadli v prísnej recenzii Blogu o káve?

Ethiopia Guji Kercha a Brazil Santa Luzia od Popradskej

Bodovanie

Pripomeňme si, že v bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skús ochutnať niečo z horných poschodí.

Náš tip: v hornom menu webu nájdeš novú rubriku ZĽAVOVÉ KÓDY. Nakúp kvalitu zo slovenských pražiarní a ochutnaj ozajstnú výberovú kávu.

recenzovanie výberovej kávy od Popradskej

Baristi

BOP Brazil Santa Luzia 12/25

Zrná

Už na prvý pohľad je vidieť obrovský rozdiel oproti predošlým (komoditným) kávam od Popradskej. Zrná tejto Brazílie obsahujú výrazne menšie množstvo defektov (nenašli sme nič, čo by stálo za zmienku) ako jej komoditné sestry. Káva má byť pražená na espresso a realita tomu presne zodpovedá. Praženie sa nijak nevymyká zo štandardov, na aké sme zvyknutí pri espresso roastoch výberových káv.

Popradská káva Brazil Santa Luzia - pohľad na zrná

Aróma

Vôňa je jednou zo slabších stránok tejto kávy. Pred namletím káva vonia fádne, skôr zemito. Po namletí pôsobí vôňa trochu agresívne a mierne slano.

Cupping

Chuťovo však táto Brazília na cuppingu obstála veľmi fajn. Za horúca sme pociťovali horkú čokoládu, chladnutím sa do popredia dostali oriešky, mliečna čokoláda a štipka sušených sliviek. Káva v podstate napĺňa to, čo od espresso roastu naturálnej Brazílie môžeme očakávať. Sladká káva so stredne ťažkým telom a dochuťou pražených orieškov.

Espresso

Na espresse sa prejavili veľmi podobné chute ako pri cuppingu. Espresso bolo sladké, čokoládovo-orieškové. V dochuti bolo mierne cítiť praženie, ale nie natoľko, aby bola káva nepríjemná. Telo kávy bolo jogurtové.

Popradská káva Brazil Santa Luzia - espresso

Celkové hodnotenie

Po minulotýždňovom teste komoditiek od Popradskej sme boli veľmi zvedaví na to, ako Popradská vníma výberovky. A úprimne sme napokon veľmi príjemne prekvapení. Brazília Santa Luzia spĺňa to, čo od brazílskeho espressa väčšinou očakávame. Samozrejme, nejedná sa o najzaujímavejšiu kávu, akú sme kedy pili, ale rozhodne nás neurazila. Je chutná aj ako samostatné espresso, no hodí sa aj do kombinácie s mliekom.

Detailné bodovanie: aróma 2 – acidita 1,5 – telo 3,5 – dochuť 2,5 –  celkový dojem 2,5.

BOP Ethiopia Guji Kercha 15,5/25

Zrná

Druhá výberová káva od Popradskej pochádza z Etiópie. Zrná sú menšej veľkosti. Medzi zrnami sme znovu nenašli výrazné množstvo defektov. Praženie je v tomto prípade ešte o čosi svetlejšie ako u Brazílie. Podľa Popradskej sa hodí na espresso, ale aj na filter.

Popradská káva Ethiopia Guji Kercha - pohľad na zrná

Aróma

Aróma Etiópie pôsobí zaujímavejšie ako aróma Brazílie. Vo vôni sme výrazne pociťovali škoricu a Gabriela zavárané broskyne. Znovu to však nie je najsilnejšia stránka tejto kávy.

Cupping

Cupping nás vyslovene potešil. Káva hrala chuťami. Našli sme v nej čučoriedky, broskyne a kvetiny. Káva pôsobila až akosi voňavkovo. Za horúca nám trošičku vadila horkosť v dochuti, ale tá sa chladnutím vytratila a dochuť sa z horkej premenila na sladkú. Telo kávy bolo ľahké, čajové.

Espresso

S espressom sme sa krásne vyhrali a výsledok bol fakt výborný. Dominovali v ňom čučoriedky a černice. Bobule dopĺňala bohatá kvetinovosť a škorica, ktorá vytvárala koláčový dojem. V dochuti sa však nachádzalo trošku trpkosti, ktorú sa nám nepodarilo odstrániť ani pri rôznych nastaveniach. Vo výsledku však espresso z tejto Etiópie absolútne spĺňalo štandardy moderného výberového espressa.

Popradská káva Ethiopia Guji Kercha - espresso

Celkový dojem

Etiópia od Popradskej je vlastne veľmi chutná. Ide o výberové zrno napražené tak, aby pražiar nepotlačil chuťový potenciál kávy. Káva je ovocná, sladká a kvetinová. Jediné mínusy vidíme v aróme a dochuti kávy. Určite Etiópiu Guji Kercha vyskúšajte. Jedná sa o veľmi zaujímavú, modernú kávu a veľmi príjemné prekvapenie od pražiarne, a to napriek tomu, že väčšina fanúšikov tejto značky obľubuje konzervatívnejšie kávy.

Detailné bodovanie: aróma 2,5 – acidita 3,5 – telo 3,5 – dochuť 3 –  celkový dojem 3.

výberová káva od Popradskej - mletá káva

Ja – Ladislav Király

Brazil Santa Luzia 6/10

Ako prvú som otvoril kávu Brazil Santa Luzia. Žltozelený obal sa mne osobne páči, nie je nijako komplikovaný a pekne vyzdvihuje národné farby Brazílie. Ja som na tie farby asi zaťažený, lebo vo futbale som Brazílii vždy fandil. Teda až kým na scénu neprišiel filmárik Neymar. Ako inak, zasa som odbočil.

Späť k samotnej káve. V balíčku som našiel pekné hnedé zrná, ktoré ani náhodou neboli prepálené. Vychádzam z toho, že kvalitná káva prepálenie nepotrebuje a majster pražiar nemusí zachádzať do škvareninových extrémov ako pri špekáčikovom dezerte zvanom Extra špeciál. Tým pádom káva príjemne vonia a necítim sa ako s nosom zaboreným v pahrebe. Nie je to ani úplný luxus, ale veľká pohodička. Od Brazílie by som čakal niečo presne takéto.

Vôňu pekla som nepocítil

Teraz sa opäť zamyslím. Pre mňa je veľmi zvláštne a až nepochopiteľné, ako môže toľko ľudí ospevovať spálenú vôňu komoditných káv. Veď je to vôňa pekla. Výberovky sú úplne inde a doslova hladia dušu. Aj vôňou. A áno, v tomto smere pochválim aj túto Popradskú. Nevonia absolútne najlepšie, ale je úplne v pohode a človek okamžite vie, že to bude celkom chutiť.

Brazil Santa Luzia zrná

Ani samotné ochutnanie kávy ma nesklamalo. Espresso z nej bolo dobré, príjemné a dokonca sladké. Ja osobne nie som fanúšik brazílskych káv, ktoré sú zväčša pestované v nízkej nadmorskej výške a sú také orieškové alebo čokoládové. Aj táto káva bola vypestovaná vo výške 920 až 970 metrov nad morom, čo je na kávu podľa mňa málo. Tým pádom dozrie rýchlejšie a do zrna nenatiahne toľko kvality či ovocnosti, ako napríklad Etiópia. Keď však niekto hľadá oriešky a nevadí mu mierna horkosť, tak si príde na svoje.

Ta co, zas ma dachto placi?

Celkovo konštatujem, že ide o dobrú kávu, ktorá by podľa mňa mohla sadnúť dosť širokému publiku. Som pomerne spokojný. Až som zvedavý, čo teraz napíšu Marta, Mária alebo Jozef (mená som si vymyslel). Opäť ma niekto platí, aby som ponoril klasickú slovenskú firmu? Keď ste ešte nevideli tú diskusiu po skritizovaní káv Crema Espresso a Extra špeciál, tak si to pozrite na Facebooku blogokave.sk.

Udeľujem 6 bodov. Viac nemôžem, pretože 7 som dal predsa len ešte lepším kávam. Ale aj šestkové hodnotenie je skvelé a bodaj by sme sa dožili, že by väčšinu predaja Popradskej tvorili takto kvalitné produkty. To by sme boli kávovou kultúrou celkom inde. Dnes sú však výberovky skryté v rohu eshopu popradske.sk a nepredávajú sa skoro vôbec. Predpokladám.

Brazil Santa Luzia a Ethiopia Guji Kercha

Ethiopia Guji Kercha 6,5/10

Po otvorení tohto balíka výberovej kávy od Popradskej som uvidel veľmi podobne pražené zrná ako pri Brazílii. Podľa mňa ide o rovnakú hnedú farbu, možno o malú štipku svetlejšiu. Voľným okom je ťažké posúdiť to – chcelo by to profi nástroj, ktorý zatiaľ nemám.

V každom prípade to boli príjemné zrakové vnemy. Zrná sú malé, čo je na Etiópiu celkom normálne. Aróma kávy je veľmi v pohode, čo sa vlastne pri takomto pražení dalo predpokladať. Necítiť žiadny spáleninový zápach a ani nič podobne odpudzujúce. V takomto prípade sa na kávu vždy teším.

Aj aróma pripraveného nápoja bola pohodičková a káva naplnila aj moje chuťové očakávania. Nie je to nič zázračné a kávu nepovažujem za žiadnu bombu, ale dá sa. Je o niekoľko tried lepšia ako supermarketové kávy rovnakej značky. Som rád, že Popradská káva produkuje aj niečo takéto a aj keď len veľmi nesmelo a opatrne, predsa len trochu podporuje scénu výberovej kávy.

Ethiopia Guji Kercha je lepšia káva ako Brazília Santa Luzia, ale zasa nie oveľa. Udeľujem jej 6,5 bodu.

Pomer cena/kvalita 3/5

Káva Brazil Santa Luzia vás na eshope popradske.sk vyjde na 8,60€ za 250 gramov, Ethiopia Guji Kercha stojí rovných 10€. Vzhľadom ku kvalite oboch káv sú to veľmi fér ceny a obom produktom udeľujeme po 3 body.

príprava espressa z výberovej kávy od Popradskej

Transparentnosť

Brazil Santa Luzia 4/5

Na obale tejto kávy sme našli veľa potrebných informácií a aj dátum praženia. Vieme z neho vyčítať odrodu Catuaí Amarelo (žltý catuaí), naturálne (suché) spracovanie i oblasť pestovania Cerrado.

Na webe sa však dozvieme aj to, že káva pochádza z farmy Fazenda Barra do Salitre. Ešte v roku 1986 ju založil Antonio de Lima Alves, od roku 2012 mu pomáha najstarší syn Guilherme a od roku 2017 aj najmladší Leandro.

Vieme aj to, že káva je pestovaná v nadmorskej výške 920 až 970 metrov a v jej chuti by sme mali nájsť sušené ovocie, cukrovú trstinu a mliečnu čokoládu. Možno škoda, že na obal toho nedali viac, ale pre cieľovú skupinu tejto pražiarne to pravdepodobne nie je potrebné.

Udeľujeme 4 body z piatich. Viac by sme dali len vtedy, keby bolo na obale viac informácií, prípadne by sme mali dôkaz o férovom ohodnotení farmára. Nevieme ani to, o akú veľkú farmu ide. V tomto prípade sme pomerne prísni, ale na viac bodov by to muselo byť ešte dokonalejšie.

Brazil Santa Luzia - výberová káva od Popradskej - obal

Ethiopia Guji Kercha 3/5

Pri tejto etiópskej káve z obalu vyčítame, že je pestovaná v oblasti Guji, Oromia, spracovaná je suchou metódou a ide o odrodu „heirloom“, čo je vlastne mnoho rôznych divokých odrôd rastúcich v Etiópii.

Z webu vieme aj to, že káva sa pestuje v nadmorskej výške 2 000 metrov nad morom. Nepoznáme však názov farmy a ani meno farmára, takže sme museli udeliť menej bodov ako brazílskej káve Santa Luzia.

Dizajn obalu 3,5/5

O zhodnotenie dizajnu obalu sme vás požiadali na instagramovom účte @ladislavkiraly. Prišlo nám obrovské množstvo odpovedí, ktoré boli veľmi rôznorodé. Našli sme medzi nimi aj nuly, ale aj päťky. Najčastejšie sa opakovalo trojbodové a štvorbodové hodnotenie, takže udeľujeme 3,5 bodu. V redakcii sme sa zhodli, že takto je to fér.

Celkové hodnotenie

Brazil Santa Luzia 28,5/50

Ethiopia Guji Kercha 31,5/50

Popradská káva Ethiopia Guji Kercha - obal

Záver

Na záver dodám len to, že fanúšikovia Popradskej kávy sú najsfanatizovanejší dav, aký kde existuje. Sú to presne tí ľudia, ktorí budú všetkým nadávať do oviec, ale sami békajú najhlasnejšie. Čistý Dunning-Kruger, pri ktorom menej kvalifikované osoby či osoby s nízkymi schopnosťami a kompetenciami v danej oblasti výrazne nadhodnocujú svoje schopnosti a výkon v porovnaní s ostatnými. Tak vraví poučka.

Teda aj keď de facto žiadne kávy neochutnali (možno ešte dvakrát Tchibo a raz Lavazzu), do kávového sveta nevidia a nemajú o ňom potrebné povedomie, vedia, že Popradská káva je najlepšia a keď im niekto povie niečo iné, bytostne sa ich to dotkne. 

Človek s nimi nepohne, ale nevadí. Blog o káve tu nie je pre každého a nie každý môže byť naša cieľovka. Náš štedrý šekelový sponzor to akceptuje. Napriek tomu však veríme, že tu a tam niekomu otvoríme oči. Keď nie, nevadí, veď ochutnávanie rôznych káv a písanie recenzií je aj tak zábava.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.

*keby niekto tomu so Sorosom uveril, lebo na Slovensku človek nikdy nevie, tak nie, nie je to pravda.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

4 Comments

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close