streda, 14 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

Ladislav Király Od Ladislav Király
14. mája 2025
Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa
Share on FacebookShare on Twitter

Štrbské Presso je vo svojej podstate veľmi pekná značka. Respektíve mohla byť. Možno to mohol byť slovenský love brand a dokonca sa dá povedať, že to mali aj pekne rozbehnuté. Vyzeralo to tak, že rozumejú marketingu a môžu vybudovať niečo zaujímavé. Ibaže realita je trochu iná a značka, ktorá by na prvý pohľad mohla pôsobiť sexi, je vo svojom vnútri zhnitá.

Unikátna, zdravá, slovenská. Tieto tri slová sú viditeľne umiestnené na káve Štrbské Presso Barista (kúpili sme ju za 19,94 €/kg), ktorú sme sa rozhodli zrecenzovať. Ale čo je unikátne na náhodnej zmesi no-name komoditných zŕn bez pôvodu, ktorú ponúka kadekto? Čo je zdravé na spálenom uhoľnom braku? A čo je slovenské na káve praženej v Taliansku? Veľa otázok, žiadna relevantná odpoveď.

Štrbské Presso Barista - obal

Pichanie do osieho hniezda

Dve kávy od Štrbského Pressa sme už pred časom recenzovali a dopadlo to tak, že o tom písal dokonca aj Startitup. Michal Pollák ako majiteľ tejto značky vtedy odkázal, že recenzia je „plná klamstiev a falošných fotografií“. Ihneď bolo zrejmé, že kritiku svojej modly nebude nikdy akceptovať a presne preto som teraz v prvom upútavkovom videu spomenul, že ideme opäť „pichnúť do osieho hniezda“. Tušil som totiž, čo príde.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

A tak sa aj stalo. Vo chvíli, keď som kávu ešte nemal ani ochutnanú, sa cez sociálne siete prihlásil o slovo legendárny Coffeeman Holiš ako Pollákov kamoš. Možno som ho ani nemal spomínať, ale rozhodol som sa, že mu splním sen a konečne sa objaví na Blogu o káve. Prikladám dva komentáre, ktoré nám napísal. Či to bolo pod vplyvom nejakého alkoholického nápoja, prípadne mu korektúru robil sám pán kapitán s iniciálmi A.D., nechám na vašom posúdení.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Náš tip na nákup: na eshope detského pražiara Cofefein môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10. Odborníci sa tu hrajú na odborníkov. Kliknite na coffeein.sk a nakupujte.

Teraz už samotná recenzia. Najskôr dostane slovo barista Blogu o káve Filip Lörinc, ktorý skončil na nedávnom slovenskom šampionáte v pražení kávy Slovak Roasting Masters na treťom mieste.

Filip Lörinc

Značka Štrbské Presso už na Blogu o káve v minulosti poriadne rozprúdila pokojné kávové vody. Recenzia ich káv vyvolala vášnivé diskusie, ba priam tlačové konferencie a vyjadrenia kávových inštitútov. Táto dráma je však minulosťou a my sme sa znovu rozhodli ochutnať jednu z káv, ktoré produkuje táto značka – konkrétne ich espresso zmes Štrbské Presso Barista. Ako si počínala zmes arabiky a robusty s podtatranským nádychom? Pripravte si svoju kávičku, usaďte sa a spoločne sa pusťme do testovania.

Štrbské Presso Barista

Pôvod a (ne)informácie o káve

Pre začiatok si sem dovolíme vložiť celý popis kávy, priamo z oficiálnych stránok výrobcu (áno nájdete tam zopár chýb):

Vďaka vyššiemu obsahu robusty vám náš Barista ponúkne nielen bohatšiu “krému”, ale tiež rýchly nástup novej energie. Ráno rýchlo prebudí, očarí svojou príjemnou arómou. V priebehu dňa je vám spoločníkom, ktorý vás dlho udrží na nohách! ŠTRBSKÉ PRESSO Barista je káva vhodná na domáce použitie v plnoautomatických kávovaroch a pákových stojoch. Ak sa však dostane náš Brista do rúk profesionálneho Baristu napríklad vo vašej kaviarni, dokáže vám pripraviť krásny zážitok!

To a obsah arabiky a robusty (40/60) je všetko, čo sa o tejto káve dozvedáme. Teda pardon, obal uvádza ešte niekoľko dôležitých slov: “Unikátna zdravá slovenská káva”. Ako zákazníkovi nám však chýbajú akékoľvek informácie o pôvode kávy, dátume zberu či praženia alebo informácie o jej spracovaní a odrode. Toto hodnotíme negatívne a myslíme si, že by sa informovanosť zákazníkov mala klásť na prvé miesto.

Štrbské Presso Barista - zrná v dóze

Praženie

Aj keď to obal priamo neuvádza, predpokladáme, že je Štrbské Presso Barista určené na prípravu espressa. To odráža aj obsah balíka. Nachádzame v ňom pomerne tmavo napražené zrná, ktoré sú vo veľkej miere pokryté lesklým olejovitým povlakom. Káva je teda pražená výrazne konzervatívne, na základe čoho môžeme očakávať dominanciu horkosti. Už pri prvom pohľade na zrno nám však do očí priam vrazila jedna zaujímavá skutočnosť. Chcete vedieť aká? To zistíte pri analýze defektov tejto kávy.

Štrbské Presso Barista - quakery - zrná z nedozretých čerešní
Medzi zrnami sme našli veľmi veľa quakerov – sú to zrná z nedozretých čerešní.

Analýza defektov: Ako (ne)kvalitné sú zrná kávy Štrbské Presso Barista?

Do najnovších recenzií supermarketových káv sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

Štrbské Presso Barista - mechanicky poškodené zrná
Mechanicky poškodené zrná.

Výsledky analýzy defektov:

Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 30 g = 12,00 %
Mechanicky poškodené zrná: 13,1 g = 5,24 %
Mušle (genetická vada): 1,6 g = 0,64 %
Zrná napadnuté hmyzom: 1,5 g = 0,60 %
Celkový obsah defektov: 46,2 g = 18,48 %
Zrná bez defektov: 203,8 g = 81,52 %

Štrbské Presso Barista - zrná poškodené hmyzom
Zrná napadnuté hmyzom.
Štrbské Presso Barista - mušle
Mušle.

Čo hovoria tieto čísla?

Už pri prvotnom dojme sme medzi tmavo napraženými zrnkami spozorovali množstvo svetlejších zŕn (quakerov) a veľmi veľa ďalších defektov. Podrobná analýza a prepočítanie 250-gramovej vzorky to len potvrdila. Test prítomnosti defektov sme tento rok vykonali na niekoľkých komoditných kávach, no obsahom defektov ich Štrbské Presso Barista o triedu predbehlo. Celkový obsah chybných zŕn, ktorý predstavuje takmer 19 percent, je skutočne vysoký. Prítomnosť defektov v takejto miere sa môže negatívne prejaviť aj v samotnej chuti kávy. To však zistíme len jedným spôsobom – ochutnávkou.

Množstvo defektov v hodnotených kávach:

Názov kávyPodiel defektných zŕn
Štrbské Presso Barista18,48 %
Mistral Classic Espresso13,88 %
Musetti Gold Cuvée12,68 %
Jacobs Krönung Selection11,92 %
Versace – Káva s nádychom mora11,64 %
Popradská káva Colombia Espresso9,84 %
Tchibo Espresso Milano Style9,68 %
Lavazza Qualità Oro8,28 %
Káva od Duo Jamaha (70:30)3,04 %

Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma

Aróma

Výrobca sľubuje príjemnú arómu, ktorá vám skrášli ráno. To po otvorení balíka považujeme za zavádzanie. Pred namletím má káva výrazne dymovú arómu, ktorá odráža tmavé praženie. Po namletí sa táto vôňa ešte zostrí a nadobudne na intenzite. Dym a prvky drevitosti sú jedinými tónmi, ktoré v aróme nachádzame. Nič obzvlášť zaujímavé či príjemné.

Štrbské Presso Barista - mletá káva v páke

Chuť

Hodnotenie chuti Štrbské Presso Barista sme rozdelili do troch podkategórií.

1. Acidita, Sladkosť a Horkosť

Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Pri verzii Barista od Štrbského Pressa sa o komplexnosti dá hovoriť len ťažko. Najväčší podiel na chuti má horkosť, tóny silného praženia a len nepatrná sladkosť pražených orieškov. Spoza týchto chutí sa vynára aj nepríjemná “kartónovosť”, za ktorou pravdepodobne stojí vysoký obsah quakerov.

2. Telo

Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Telo tejto kávy je ťažké a hutné a textúra krémová. Táto vlastnosť je zároveň najsilnejšou stránkou kávy Štrbské Presso Barista, ktorá produkuje naozaj hutné a krémové espresso.

Štrbské Presso Barista - extrakcia espressa

3. Dochuť

Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. No a tu narážame na najväčší nedostatok kávy. Jej dochuť je skutočne nepríjemná, drsná, výrazne horká, dymová a kartónová. Na jazyku ostáva poriadne dlho, vďaka čomu budete mať chuť ju zapiť či zajesť.

Šokujúce defekty a chuťová vražda

Anonymná zmes robusty a arabiky od značky Štrbské Presso je hlavne pre milovníkov horkosti a poriadne tmavého praženia. Obraz konzervatívnej vysokorobustovej zmesi napĺňa do bodky, no má aj nedostatky, ktoré sa nedajú odpustiť. Vysoký obsah defektov je až šokujúci a naznačuje, že surovina, ktorá bola použitá na výrobu tejto kávy, má veľa nedostatkov a nízku kvalitu. Za mínus taktiež považujeme pomerne tmavý roast, ktorý hraničí s chuťovou vraždou.

Štrbské Presso Barista - espresso

Díki Filip! Teraz sa k slovu opäť hlásim ja, teda:

Ladislav Király

Z väčšiny recenzovaných káv máme k dispozícii len jeden kus a s Filipom nikdy netestujeme naraz. Kávu teda najskôr dostane jeden z nás a potom ju prevezme druhý. Tentoraz bol prvý Filip a keď mi kávu odovzdával, povedal, že mu teraz smrdí celé auto – obal totiž nemá tzv. zip, vďaka ktorému by sa po otvorení ešte dokázal uzavrieť, takže arómy unikajú. Poviem vám, že Filip nebol veľmi rád – v Blogu o káve to však nie je len med lízať a pri niektorých recenziách treba ukázať veľkú dávku odolnosti a sebazaprenia.

Keď som si kávu priniesol do kuchyne, presypal som si ju do nádobky, aby som sa lepšie pozrel na zrná. Boli dosť tmavé, ale videl som už aj tmavšie. Vzhľadom na malé množstvo olejových fliačikov som usudzoval, že boli pražené niekde k hranici druhého cracku. Taký Starbucks však má výrazne tmavšie kávy ako toto.

Tu niekde mi napadlo urobiť toto reelsko:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Lacné zrno

Následne som si všimol, že v káve je aj značné množstvo defektov. Bez toho, aby som ich tu nejako ďalej rozpitvával, poviem, že jednoznačne išlo o menej kvalitné a lacné zelené zrno. Nepotešil ma pomer arabiky a robusty 40:60 – spolu s typom praženia bolo v tejto chvíli zrejmé, že pôjde len o horkú kávu bez akýchkoľvek zaujímavých chuťových tónov. Čakal ma boj.

Potvrdila to aj samotná ochutnávka. Káva, ktorú som si pripravil na automatickom kávovare De’Longhi Magnifica Plus, bohužiaľ chutila veľmi nudne, ponúkala len extrémnu horkosť a silné telo v kombinácii s tragikomicky zlou dochuťou. Na druhej strane však musím povedať, že u nás je stále veľa ľudí, ktorí od kávy očakávajú niečo takéto a tí si možno prídu na svoje.

Štrbské Presso Barista - príprava espressa na automatickom kávovare

Uviaznutie v komunizme

Podľa mňa je však obrovská škoda, keď niekto na celý život uviazne pri kávach tohto typu a vlastne nikdy nepochopí, čo všetko môže káva ponúkať. Obávam sa, že toto je aj prípad majiteľa Štrbského Pressa, ktorý niekde aj vo svojich názoroch uviazol niekde v komunizme.

A veta, že „ak sa dostane náš Barista do rúk profesionálneho Baristu napríklad vo vašej kaviarni, dokáže vám pripraviť krásny zážitok“ ma neskutočne rozosmiala. S touto ropou by pripravil krásny zážitok jedine vtedy, ak by ju demonštratívne vylial von oknom.

Záver

Dámy a páni, vyzerá to tak, že obstarožné kávové zoskupenie okolo majiteľa Štrbského Pressa a Coffeemana H. nebude príliš rado. My v Blogu o káve však za to nemôžeme. Ak by sa títo skorodovaní kávoví labužníci náhodou chceli nejakým spôsobom sporiť, sme pripravení ďalšie balenie skvostu zvaného Štrbské Presso Barista otvoriť a defekty prepočítať pokojne aj pred notárom. Ešte len potom to bude šou.

Štrbské Presso Barista - obal na stole

Celkovo je škoda, že značky, ktoré v spoločnosti majú nejaký cveng a istým spôsobom v nej rezonujú, ponúkajú namiesto kvalitnej kávy len kávový odpad, ktorý by mal slúžiť prinajlepšom ako pohlcovač pachov v chladničke. Štrbské Presso je presne táto kategória. Lacné komoditné zrno bez pôvodu, s množstvom defektov a prepražené na uhoľ. Zákazník si zaslúži viac.

Keď hľadáte ozaj kvalitnú kávu, pozrite si zľavové kódy do vybraných pražiarní kávy.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    14. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    14. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL