Štrbské Presso je vo svojej podstate veľmi pekná značka. Respektíve mohla byť. Možno to mohol byť slovenský love brand a dokonca sa dá povedať, že to mali aj pekne rozbehnuté. Vyzeralo to tak, že rozumejú marketingu a môžu vybudovať niečo zaujímavé. Ibaže realita je trochu iná a značka, ktorá by na prvý pohľad mohla pôsobiť sexi, je vo svojom vnútri zhnitá.
Unikátna, zdravá, slovenská. Tieto tri slová sú viditeľne umiestnené na káve Štrbské Presso Barista (kúpili sme ju za 19,94 €/kg), ktorú sme sa rozhodli zrecenzovať. Ale čo je unikátne na náhodnej zmesi no-name komoditných zŕn bez pôvodu, ktorú ponúka kadekto? Čo je zdravé na spálenom uhoľnom braku? A čo je slovenské na káve praženej v Taliansku? Veľa otázok, žiadna relevantná odpoveď.

Pichanie do osieho hniezda
Dve kávy od Štrbského Pressa sme už pred časom recenzovali a dopadlo to tak, že o tom písal dokonca aj Startitup. Michal Pollák ako majiteľ tejto značky vtedy odkázal, že recenzia je „plná klamstiev a falošných fotografií“. Ihneď bolo zrejmé, že kritiku svojej modly nebude nikdy akceptovať a presne preto som teraz v prvom upútavkovom videu spomenul, že ideme opäť „pichnúť do osieho hniezda“. Tušil som totiž, čo príde.
A tak sa aj stalo. Vo chvíli, keď som kávu ešte nemal ani ochutnanú, sa cez sociálne siete prihlásil o slovo legendárny Coffeeman Holiš ako Pollákov kamoš. Možno som ho ani nemal spomínať, ale rozhodol som sa, že mu splním sen a konečne sa objaví na Blogu o káve. Prikladám dva komentáre, ktoré nám napísal. Či to bolo pod vplyvom nejakého alkoholického nápoja, prípadne mu korektúru robil sám pán kapitán s iniciálmi A.D., nechám na vašom posúdení.
Náš tip na nákup: na eshope detského pražiara Cofefein môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10. Odborníci sa tu hrajú na odborníkov. Kliknite na coffeein.sk a nakupujte.
Teraz už samotná recenzia. Najskôr dostane slovo barista Blogu o káve Filip Lörinc, ktorý skončil na nedávnom slovenskom šampionáte v pražení kávy Slovak Roasting Masters na treťom mieste.
Filip Lörinc
Značka Štrbské Presso už na Blogu o káve v minulosti poriadne rozprúdila pokojné kávové vody. Recenzia ich káv vyvolala vášnivé diskusie, ba priam tlačové konferencie a vyjadrenia kávových inštitútov. Táto dráma je však minulosťou a my sme sa znovu rozhodli ochutnať jednu z káv, ktoré produkuje táto značka – konkrétne ich espresso zmes Štrbské Presso Barista. Ako si počínala zmes arabiky a robusty s podtatranským nádychom? Pripravte si svoju kávičku, usaďte sa a spoločne sa pusťme do testovania.

Pôvod a (ne)informácie o káve
Pre začiatok si sem dovolíme vložiť celý popis kávy, priamo z oficiálnych stránok výrobcu (áno nájdete tam zopár chýb):
Vďaka vyššiemu obsahu robusty vám náš Barista ponúkne nielen bohatšiu “krému”, ale tiež rýchly nástup novej energie. Ráno rýchlo prebudí, očarí svojou príjemnou arómou. V priebehu dňa je vám spoločníkom, ktorý vás dlho udrží na nohách! ŠTRBSKÉ PRESSO Barista je káva vhodná na domáce použitie v plnoautomatických kávovaroch a pákových stojoch. Ak sa však dostane náš Brista do rúk profesionálneho Baristu napríklad vo vašej kaviarni, dokáže vám pripraviť krásny zážitok!
To a obsah arabiky a robusty (40/60) je všetko, čo sa o tejto káve dozvedáme. Teda pardon, obal uvádza ešte niekoľko dôležitých slov: “Unikátna zdravá slovenská káva”. Ako zákazníkovi nám však chýbajú akékoľvek informácie o pôvode kávy, dátume zberu či praženia alebo informácie o jej spracovaní a odrode. Toto hodnotíme negatívne a myslíme si, že by sa informovanosť zákazníkov mala klásť na prvé miesto.

Praženie
Aj keď to obal priamo neuvádza, predpokladáme, že je Štrbské Presso Barista určené na prípravu espressa. To odráža aj obsah balíka. Nachádzame v ňom pomerne tmavo napražené zrná, ktoré sú vo veľkej miere pokryté lesklým olejovitým povlakom. Káva je teda pražená výrazne konzervatívne, na základe čoho môžeme očakávať dominanciu horkosti. Už pri prvom pohľade na zrno nám však do očí priam vrazila jedna zaujímavá skutočnosť. Chcete vedieť aká? To zistíte pri analýze defektov tejto kávy.

Analýza defektov: Ako (ne)kvalitné sú zrná kávy Štrbské Presso Barista?
Do najnovších recenzií supermarketových káv sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

Výsledky analýzy defektov:
Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 30 g = 12,00 %
Mechanicky poškodené zrná: 13,1 g = 5,24 %
Mušle (genetická vada): 1,6 g = 0,64 %
Zrná napadnuté hmyzom: 1,5 g = 0,60 %
Celkový obsah defektov: 46,2 g = 18,48 %
Zrná bez defektov: 203,8 g = 81,52 %


Čo hovoria tieto čísla?
Už pri prvotnom dojme sme medzi tmavo napraženými zrnkami spozorovali množstvo svetlejších zŕn (quakerov) a veľmi veľa ďalších defektov. Podrobná analýza a prepočítanie 250-gramovej vzorky to len potvrdila. Test prítomnosti defektov sme tento rok vykonali na niekoľkých komoditných kávach, no obsahom defektov ich Štrbské Presso Barista o triedu predbehlo. Celkový obsah chybných zŕn, ktorý predstavuje takmer 19 percent, je skutočne vysoký. Prítomnosť defektov v takejto miere sa môže negatívne prejaviť aj v samotnej chuti kávy. To však zistíme len jedným spôsobom – ochutnávkou.
Množstvo defektov v hodnotených kávach:
Názov kávy | Podiel defektných zŕn |
---|---|
Štrbské Presso Barista | 18,48 % |
Mistral Classic Espresso | 13,88 % |
Musetti Gold Cuvée | 12,68 % |
Jacobs Krönung Selection | 11,92 % |
Versace – Káva s nádychom mora | 11,64 % |
Popradská káva Colombia Espresso | 9,84 % |
Tchibo Espresso Milano Style | 9,68 % |
Lavazza Qualità Oro | 8,28 % |
Káva od Duo Jamaha (70:30) | 3,04 % |
Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma
Aróma
Výrobca sľubuje príjemnú arómu, ktorá vám skrášli ráno. To po otvorení balíka považujeme za zavádzanie. Pred namletím má káva výrazne dymovú arómu, ktorá odráža tmavé praženie. Po namletí sa táto vôňa ešte zostrí a nadobudne na intenzite. Dym a prvky drevitosti sú jedinými tónmi, ktoré v aróme nachádzame. Nič obzvlášť zaujímavé či príjemné.

Chuť
Hodnotenie chuti Štrbské Presso Barista sme rozdelili do troch podkategórií.
1. Acidita, Sladkosť a Horkosť
Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Pri verzii Barista od Štrbského Pressa sa o komplexnosti dá hovoriť len ťažko. Najväčší podiel na chuti má horkosť, tóny silného praženia a len nepatrná sladkosť pražených orieškov. Spoza týchto chutí sa vynára aj nepríjemná “kartónovosť”, za ktorou pravdepodobne stojí vysoký obsah quakerov.
2. Telo
Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Telo tejto kávy je ťažké a hutné a textúra krémová. Táto vlastnosť je zároveň najsilnejšou stránkou kávy Štrbské Presso Barista, ktorá produkuje naozaj hutné a krémové espresso.

3. Dochuť
Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. No a tu narážame na najväčší nedostatok kávy. Jej dochuť je skutočne nepríjemná, drsná, výrazne horká, dymová a kartónová. Na jazyku ostáva poriadne dlho, vďaka čomu budete mať chuť ju zapiť či zajesť.
Šokujúce defekty a chuťová vražda
Anonymná zmes robusty a arabiky od značky Štrbské Presso je hlavne pre milovníkov horkosti a poriadne tmavého praženia. Obraz konzervatívnej vysokorobustovej zmesi napĺňa do bodky, no má aj nedostatky, ktoré sa nedajú odpustiť. Vysoký obsah defektov je až šokujúci a naznačuje, že surovina, ktorá bola použitá na výrobu tejto kávy, má veľa nedostatkov a nízku kvalitu. Za mínus taktiež považujeme pomerne tmavý roast, ktorý hraničí s chuťovou vraždou.

Díki Filip! Teraz sa k slovu opäť hlásim ja, teda:
Ladislav Király
Z väčšiny recenzovaných káv máme k dispozícii len jeden kus a s Filipom nikdy netestujeme naraz. Kávu teda najskôr dostane jeden z nás a potom ju prevezme druhý. Tentoraz bol prvý Filip a keď mi kávu odovzdával, povedal, že mu teraz smrdí celé auto – obal totiž nemá tzv. zip, vďaka ktorému by sa po otvorení ešte dokázal uzavrieť, takže arómy unikajú. Poviem vám, že Filip nebol veľmi rád – v Blogu o káve to však nie je len med lízať a pri niektorých recenziách treba ukázať veľkú dávku odolnosti a sebazaprenia.
Keď som si kávu priniesol do kuchyne, presypal som si ju do nádobky, aby som sa lepšie pozrel na zrná. Boli dosť tmavé, ale videl som už aj tmavšie. Vzhľadom na malé množstvo olejových fliačikov som usudzoval, že boli pražené niekde k hranici druhého cracku. Taký Starbucks však má výrazne tmavšie kávy ako toto.
Tu niekde mi napadlo urobiť toto reelsko:
Lacné zrno
Následne som si všimol, že v káve je aj značné množstvo defektov. Bez toho, aby som ich tu nejako ďalej rozpitvával, poviem, že jednoznačne išlo o menej kvalitné a lacné zelené zrno. Nepotešil ma pomer arabiky a robusty 40:60 – spolu s typom praženia bolo v tejto chvíli zrejmé, že pôjde len o horkú kávu bez akýchkoľvek zaujímavých chuťových tónov. Čakal ma boj.
Potvrdila to aj samotná ochutnávka. Káva, ktorú som si pripravil na automatickom kávovare De’Longhi Magnifica Plus, bohužiaľ chutila veľmi nudne, ponúkala len extrémnu horkosť a silné telo v kombinácii s tragikomicky zlou dochuťou. Na druhej strane však musím povedať, že u nás je stále veľa ľudí, ktorí od kávy očakávajú niečo takéto a tí si možno prídu na svoje.

Uviaznutie v komunizme
Podľa mňa je však obrovská škoda, keď niekto na celý život uviazne pri kávach tohto typu a vlastne nikdy nepochopí, čo všetko môže káva ponúkať. Obávam sa, že toto je aj prípad majiteľa Štrbského Pressa, ktorý niekde aj vo svojich názoroch uviazol niekde v komunizme.
A veta, že „ak sa dostane náš Barista do rúk profesionálneho Baristu napríklad vo vašej kaviarni, dokáže vám pripraviť krásny zážitok“ ma neskutočne rozosmiala. S touto ropou by pripravil krásny zážitok jedine vtedy, ak by ju demonštratívne vylial von oknom.
Záver
Dámy a páni, vyzerá to tak, že obstarožné kávové zoskupenie okolo majiteľa Štrbského Pressa a Coffeemana H. nebude príliš rado. My v Blogu o káve však za to nemôžeme. Ak by sa títo skorodovaní kávoví labužníci náhodou chceli nejakým spôsobom sporiť, sme pripravení ďalšie balenie skvostu zvaného Štrbské Presso Barista otvoriť a defekty prepočítať pokojne aj pred notárom. Ešte len potom to bude šou.

Celkovo je škoda, že značky, ktoré v spoločnosti majú nejaký cveng a istým spôsobom v nej rezonujú, ponúkajú namiesto kvalitnej kávy len kávový odpad, ktorý by mal slúžiť prinajlepšom ako pohlcovač pachov v chladničke. Štrbské Presso je presne táto kategória. Lacné komoditné zrno bez pôvodu, s množstvom defektov a prepražené na uhoľ. Zákazník si zaslúži viac.
Keď hľadáte ozaj kvalitnú kávu, pozrite si zľavové kódy do vybraných pražiarní kávy.