nedeľa, 25 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia Summertime Blend od Ready After: Mix sladkosti, horkosti a ovocnosti

Ladislav Király Od Ladislav Király
22. mája 2024
recenzia Summertime Blend od Ready After
Share on FacebookShare on Twitter

Ready After je pražiareň kávy so sídlom v Bošanoch pri Partizánskom. Na trhu sú od roku 2018 (káve sa venujú viac ako 20 rokov) a my v Blogu o káve sme mali možnosť ochutnať už množstvo ich káv. V ponuke majú jednak zmesi určené pre široké publikum, ale aj kávové maškrty vyššej ligy. Do recenzie nám zaslali Summertime Blend, ktorý je u nich každoročne veľmi dobre predávaný.

V minulom roku 2023 sa Meliškovci trochu prerátali a Summertime ľuďom chutil natoľko, že uprostred leta bol už vypredaný. Teraz ho teda namiešali inak a stavili na kávy, z ktorých je k dispozícii väčšie množstvo kilogramov. Summertime Blend pre rok 2024 je zložený z Kolumbie Supremo Medellín (40%), Guatemaly Ojo de Agua (40%) a Vietnamu Lang Biang (20%).

Ako táto káva dopadne v prísnej recenzii Blogu o káve? Poďte to zistiť.

Summertime Blend od Ready After - obal

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 18/25

Zrná

Letný blend pražiarne Ready After sa skladá z troch odlišných káv, čomu zodpovedá rozdielnosť v tvare a veľkosti zŕn v balíčku. Praženie je rovnomerné, zrná sú sfarbené do svetlohneda. Defekty nenachádzame takmer žiadne.

Summertime Blend od Ready After - zrná

Aróma

Vôňa letného blendu je jemná, dominuje jej čokoládová sladkosť spolu s ovocným džemom. Po namletí pocítite aj jemné oriešky a marcipán.

Summertime Blend od Ready After - mletá káva

Cupping

Telo kávy je na všetkých stupňoch stredne ťažké. Štruktúra na jazyku je zamatová a chute sa postupným chladnutím veľmi pekne vyvíjajú. Za horúca prevažuje sladkosť pripomínajúca čokoládu a oriešky. Acidita kávy je v tomto bode nízka. Tvorí ju bobuľové ovocie. Za tepla sa acidita kávy rozjasňuje. Nachádzame v nej bobuľové lesné ovocie, hlavne jahody. Sladkosť je stredne intenzívna – čokoládová s jemným nádychom marcipánu. Za studena sa k jahodám pridáva čerešňa a sladkosť ustupuje do pozadia. Dochuť je na všetkých teplotných stupňoch tvorená čokoládou, orieškami a ovocným džemom.

Summertime Blend od Ready After - cupping

Espresso

V koncentrovanej forme ostáva Summertime Blend stále veľmi vyváženou a príjemnou kávou. Acidnú zložku espressa tvoria čerešne a jahody, sladkosť vytvára čokoláda a oriešky a horkosť kakao a hnedý cukor. Všetky tri zložky sú v rovnováhe a navzájom sa nebijú. Telo kávy je stredne ťažké a dochuť kakaovo-oriešková.

Summertime Blend od Ready After - príprava espressa

Celkové hodnotenie

Summertime Blend je veľmi dobrým mixom sladkosti, horkosti a ovocnosti. Espresso sadne modernému, ale aj konzervatívnejšiemu kávičkárovi. Káva má výrazné, no veľmi jemné chute. Hodí sa na každodenné pitie, no “summer vibes” nám príliš neponúkla.

Bodovanie: aróma 3,5 – acidita 3,5 – telo 4 – dochuť 3,5 – celkový dojem 3,5.

Summertime Blend od Ready After - espresso

Ladislav Király 6,5/10

Pri recenzii kávy od Ready After mi nedá nespomenúť začiatok nášho spoločného príbehu. Pred tromi alebo štyrmi rokmi mi brat (nie je to žiadny veľký kávový fanatik) povedal, že si na skúšku objednal kávu z tejto pražiarne a oni mu k tomu pribalili aj nejaký darček. Len tak. Mne sa to vtedy zapáčilo a napísal som im, vďaka čomu sme následne rozvinuli spoluprácu. A odvtedy sme v podstate v pravidelnom kontakte.

Teraz nám do recenzie poslali zmes Summertime Blend, čo je celkom zaujímavý krok. Na rozdiel od väčšiny iných pražiarní, ktorých produkty sme hodnotili, totiž nešli po najväčšej bombe, ale po veľmi dobre sa predávajúcej káve, z ktorej navyše vedia napražiť dosť kilogramov. Do istej miery teda akceptovali, že to nemusí byť obrovská bodová prietrž. Ale teoreticky môže.

Ready After - Summertime Blend - zrná

Pekné zrná bez defektov

Po otvorení balíčka som si všimol, že zrná sú stredne pražené – nie sú ani výrazne svetlé, ale ani výrazne tmavé. Jednoducho taká klasika. Boli pekné, v zásade bez defektov, voňali pomerne sladko, ale na druhej strane aj trochu ovocne a na tretej strane aj trochu čokoládovo-orieškovo. Čo sa týka ich veľkosti, tak boli prirodzene rôznorodé, pretože zmes je zložená z troch rôznych káv z troch rôznych krajín, pochádzajú konkrétne z Kolumbie, Guatemaly a Vietnamu.

Vôňa kávy mi sadla a vyhovovala mi, ale zo samotnej chute som už až tak neodpadol. Možno som po posledných recenziách rozmaznaný a rozhýčkaný. Ale teraz vážne: je to hlavne o tom, že som skôr fanúšik iného typu káv, vyhľadávam výraznejšiu aciditu či ovocnosť a nevadia mi ani fermenty. Niektoré „pokojnejšie“ kávy si potom ťažšie hľadajú cestu do môjho srdiečka.

Ready After - Summertime Blend - espresso

Kolumbia, brzda mojej osobnej radosti

Povedal by som, že z môjho pohľadu je najväčšou brzdou mojej osobnej radosti Kolumbia Supremo Medelin, ktorá tvorí 40 percent zmesi. Mne táto káva jednoducho nechutí. Je taká obyčajná, kakaovo-oriešková, a na túto strunu sa ja naladiť neviem. Na druhej strane však akceptujem, že veľa ľudí vyhľadáva podobné tóny a pražiari určite vedia, prečo Kolumbiu do mixu pridali.

Celkovo musím skonštatovať, že Summertime Blend je vďaka trom rozdielnym zložkám rozmanitý a každá káva do celku vnáša niečo iné. Do môjho vysnívaného chuťového profilu sa však celkom netrafil a nie je úplne podľa môjho gusta. Ale napriek tomu sa v ňom dajú nájsť príjemné tóny, ktoré dokážu ulahodiť.

Na stupnici mojej pomyselnej kávovej orgazmiády si Summertime zaslúži 6,5 bodu.

Ready After - Summertime Blend - transparentnosť
Takto je Summertime Blend predstavený na eshope Ready After.

Transparentnosť 4,5/5

Tu sme trochu dostali zabrať, pretože blend sa skladá z troch rôznych káv a potrebovali sme preskúmať pôvod každej z nich. Jeden bod je istý za to, že ide o stopercentnú arabiku a druhý za to, že káva pochádza z Kolumbie, Guatemaly a Vietnamu. Poznáme teda pôvod všetkých troch zložiek.

Tretí a štvrtý bod môžeme udeliť za to, že poznáme konkrétne odrody arabiky a ich spracovanie: Kolumbiu tvorí Bourbon a Typica spracované metódou washed, Guatemalu tvorí Bourbon takisto spracovaný mokrou metódou a Vietnam tvorí Catimor spracovaný 100-hodinovou anaeróbnou fermentáciou.

Piaty bod udeľujeme vždy za to, že poznáme konkrétneho farmára alebo spracovateľskú stanicu. Pri vietnamskej káve tentoraz vieme, že ide o Slováka Mariána Takáča, pri guatemalskej je producentom „Ojo de Agua“, ale pri kolumbijskej poznáme len región Antioquia, v ktorom však pôsobí až 92 000 farmárskych rodín.

Preto strhneme symbolických 0,5 bodu a udeľujeme 4,5. Inak sú všetky tri kávy pomerne dobre vystopovateľné.

Pomer cena/kvalita 4/5

Za 200-gramové balenie Summertime Blendu na eshope readyafter.sk zaplatíte 10,50€, balíček o veľkosti 500 gramov vás vyjde na 22€ a kilo na 42€. Pomer cena/kvalita je celkom v poriadku, ale nie úplne top. Udeľujeme 4 body.

Summertime Blend od Ready After - detail obalu

Dizajn obalu 5/5

O bodoch, ktoré udeľujeme za dizajn obalu, ste mohli hlasovať na instagramovom konte @blogokave. Od začiatku to bolo veľmi vyrovnané medzi 4 a 5 bodmi a v tomto duchu sa to nieslo v zásade celých 24 hodín.

Napokon to pre pražiareň Ready After dopadlo dobre a mnohým z vás sa obal fakt páčil. Až 37,5 percenta hlasov sa priklonilo k plnému počtu 5 bodov, ďalších 33,3 percent hlasov bolo za 4 body a 22,2 percent za tri body.

Udeľujeme plný počet 5 bodov.

Celkové hodnotenie 38/50

O zmesi Summertime

So žiadosťou o detailnejšie informácie o Summertime Blende sme oslovili Slavomíra Meliška z pražiarne Ready After. Ten nám prezradil, že Summertime je každoročne úspešný, ale vždy iný.

„V minulom roku bol Summertime jednodruhový a tvoril ho Honduras Iris Fiallos,“ povedal Slavomír. „Mal veľký úspech a od zákazníkov sme dostávali množstvo otázok, že či bude aj tento rok. Napokon však nebude, pretože vo chvíli, keď sme zmes Summertime začali riešiť, táto káva nebola v ponuke.“

Škoda to však podľa pražiarne nie je, pretože sa im podarilo namiešať inú kávu, s ktorou sú spokojní. „Jednou z našich podmienok bolo to, aby sme našli kávu, ktorá sa nám neminie uprostred sezóny. Takže sme jej museli mať viac. Skúšal som rôzne kávy v rôznych pomeroch, ale nebolo to úplne ono. Napokon to domiešal Simon (syn Slavomíra, pozn. autora), ktorý do kombinácie pridal aj Vietnam od Maroša (slovenský farmár Marián Takáč, pozn. autora). Keď som to ochutnal, hneď som povedal, že toto je ono. Simon má podľa mňa na miešanie nos,“ dodal Slavomír Melišek.

Ladislav Király a Slavomír Melišek na festivale Káva Čaj Čokoláda v Košiciach

Záver

Summertime Blend od Ready After dostal v našom hodnotení 38 bodov. Je to zmes zložená z troch rôznych káv, ktoré sa majú dopĺňať a ponúknuť taký chuťový zážitok, na aký jedna jediná konkrétna káva nemá.

Budeme radi keď Summertime Blend vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutí. So zľavovým kódom BLOGOKAVE10 pri nákupe na eshope slovenskej pražiarne readyafter.sk príjemne ušetríte. 

0 Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Ready Afterrecenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Siguro EM-K42 Barista

Pákový kávovar Siguro EM-K42 Barista za 100 eur: Dokáže si poradiť s výberovou kávou?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    23. mája 2025
    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    24. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    23. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    23. mája 2025
    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    24. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL