Recenzia Summertime Blend od Ready After: Mix sladkosti, horkosti a ovocnosti
Ready After je pražiareň kávy so sídlom v Bošanoch pri Partizánskom. Na trhu sú od roku 2018 (káve sa venujú viac ako 20 rokov) a my v Blogu o káve sme mali možnosť ochutnať už množstvo ich káv. V ponuke majú jednak zmesi určené pre široké publikum, ale aj kávové maškrty vyššej ligy. Do recenzie nám zaslali Summertime Blend, ktorý je u nich každoročne veľmi dobre predávaný.
V minulom roku 2023 sa Meliškovci trochu prerátali a Summertime ľuďom chutil natoľko, že uprostred leta bol už vypredaný. Teraz ho teda namiešali inak a stavili na kávy, z ktorých je k dispozícii väčšie množstvo kilogramov. Summertime Blend pre rok 2024 je zložený z Kolumbie Supremo Medellín (40%), Guatemaly Ojo de Agua (40%) a Vietnamu Lang Biang (20%).
Ako táto káva dopadne v prísnej recenzii Blogu o káve? Poďte to zistiť.
Bodovanie
V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.
Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 18/25
Zrná
Letný blend pražiarne Ready After sa skladá z troch odlišných káv, čomu zodpovedá rozdielnosť v tvare a veľkosti zŕn v balíčku. Praženie je rovnomerné, zrná sú sfarbené do svetlohneda. Defekty nenachádzame takmer žiadne.
Aróma
Vôňa letného blendu je jemná, dominuje jej čokoládová sladkosť spolu s ovocným džemom. Po namletí pocítite aj jemné oriešky a marcipán.
Cupping
Telo kávy je na všetkých stupňoch stredne ťažké. Štruktúra na jazyku je zamatová a chute sa postupným chladnutím veľmi pekne vyvíjajú. Za horúca prevažuje sladkosť pripomínajúca čokoládu a oriešky. Acidita kávy je v tomto bode nízka. Tvorí ju bobuľové ovocie. Za tepla sa acidita kávy rozjasňuje. Nachádzame v nej bobuľové lesné ovocie, hlavne jahody. Sladkosť je stredne intenzívna – čokoládová s jemným nádychom marcipánu. Za studena sa k jahodám pridáva čerešňa a sladkosť ustupuje do pozadia. Dochuť je na všetkých teplotných stupňoch tvorená čokoládou, orieškami a ovocným džemom.
Espresso
V koncentrovanej forme ostáva Summertime Blend stále veľmi vyváženou a príjemnou kávou. Acidnú zložku espressa tvoria čerešne a jahody, sladkosť vytvára čokoláda a oriešky a horkosť kakao a hnedý cukor. Všetky tri zložky sú v rovnováhe a navzájom sa nebijú. Telo kávy je stredne ťažké a dochuť kakaovo-oriešková.
Celkové hodnotenie
Summertime Blend je veľmi dobrým mixom sladkosti, horkosti a ovocnosti. Espresso sadne modernému, ale aj konzervatívnejšiemu kávičkárovi. Káva má výrazné, no veľmi jemné chute. Hodí sa na každodenné pitie, no “summer vibes” nám príliš neponúkla.
Bodovanie: aróma 3,5 – acidita 3,5 – telo 4 – dochuť 3,5 – celkový dojem 3,5.
Ladislav Király 6,5/10
Pri recenzii kávy od Ready After mi nedá nespomenúť začiatok nášho spoločného príbehu. Pred tromi alebo štyrmi rokmi mi brat (nie je to žiadny veľký kávový fanatik) povedal, že si na skúšku objednal kávu z tejto pražiarne a oni mu k tomu pribalili aj nejaký darček. Len tak. Mne sa to vtedy zapáčilo a napísal som im, vďaka čomu sme následne rozvinuli spoluprácu. A odvtedy sme v podstate v pravidelnom kontakte.
Teraz nám do recenzie poslali zmes Summertime Blend, čo je celkom zaujímavý krok. Na rozdiel od väčšiny iných pražiarní, ktorých produkty sme hodnotili, totiž nešli po najväčšej bombe, ale po veľmi dobre sa predávajúcej káve, z ktorej navyše vedia napražiť dosť kilogramov. Do istej miery teda akceptovali, že to nemusí byť obrovská bodová prietrž. Ale teoreticky môže.
Pekné zrná bez defektov
Po otvorení balíčka som si všimol, že zrná sú stredne pražené – nie sú ani výrazne svetlé, ale ani výrazne tmavé. Jednoducho taká klasika. Boli pekné, v zásade bez defektov, voňali pomerne sladko, ale na druhej strane aj trochu ovocne a na tretej strane aj trochu čokoládovo-orieškovo. Čo sa týka ich veľkosti, tak boli prirodzene rôznorodé, pretože zmes je zložená z troch rôznych káv z troch rôznych krajín, pochádzajú konkrétne z Kolumbie, Guatemaly a Vietnamu.
Vôňa kávy mi sadla a vyhovovala mi, ale zo samotnej chute som už až tak neodpadol. Možno som po posledných recenziách rozmaznaný a rozhýčkaný. Ale teraz vážne: je to hlavne o tom, že som skôr fanúšik iného typu káv, vyhľadávam výraznejšiu aciditu či ovocnosť a nevadia mi ani fermenty. Niektoré „pokojnejšie“ kávy si potom ťažšie hľadajú cestu do môjho srdiečka.
Kolumbia, brzda mojej osobnej radosti
Povedal by som, že z môjho pohľadu je najväčšou brzdou mojej osobnej radosti Kolumbia Supremo Medelin, ktorá tvorí 40 percent zmesi. Mne táto káva jednoducho nechutí. Je taká obyčajná, kakaovo-oriešková, a na túto strunu sa ja naladiť neviem. Na druhej strane však akceptujem, že veľa ľudí vyhľadáva podobné tóny a pražiari určite vedia, prečo Kolumbiu do mixu pridali.
Celkovo musím skonštatovať, že Summertime Blend je vďaka trom rozdielnym zložkám rozmanitý a každá káva do celku vnáša niečo iné. Do môjho vysnívaného chuťového profilu sa však celkom netrafil a nie je úplne podľa môjho gusta. Ale napriek tomu sa v ňom dajú nájsť príjemné tóny, ktoré dokážu ulahodiť.
Na stupnici mojej pomyselnej kávovej orgazmiády si Summertime zaslúži 6,5 bodu.
Transparentnosť 4,5/5
Tu sme trochu dostali zabrať, pretože blend sa skladá z troch rôznych káv a potrebovali sme preskúmať pôvod každej z nich. Jeden bod je istý za to, že ide o stopercentnú arabiku a druhý za to, že káva pochádza z Kolumbie, Guatemaly a Vietnamu. Poznáme teda pôvod všetkých troch zložiek.
Tretí a štvrtý bod môžeme udeliť za to, že poznáme konkrétne odrody arabiky a ich spracovanie: Kolumbiu tvorí Bourbon a Typica spracované metódou washed, Guatemalu tvorí Bourbon takisto spracovaný mokrou metódou a Vietnam tvorí Catimor spracovaný 100-hodinovou anaeróbnou fermentáciou.
Piaty bod udeľujeme vždy za to, že poznáme konkrétneho farmára alebo spracovateľskú stanicu. Pri vietnamskej káve tentoraz vieme, že ide o Slováka Mariána Takáča, pri guatemalskej je producentom „Ojo de Agua“, ale pri kolumbijskej poznáme len región Antioquia, v ktorom však pôsobí až 92 000 farmárskych rodín.
Preto strhneme symbolických 0,5 bodu a udeľujeme 4,5. Inak sú všetky tri kávy pomerne dobre vystopovateľné.
Pomer cena/kvalita 4/5
Za 200-gramové balenie Summertime Blendu na eshope readyafter.sk zaplatíte 10,50€, balíček o veľkosti 500 gramov vás vyjde na 22€ a kilo na 42€. Pomer cena/kvalita je celkom v poriadku, ale nie úplne top. Udeľujeme 4 body.
Dizajn obalu 5/5
O bodoch, ktoré udeľujeme za dizajn obalu, ste mohli hlasovať na instagramovom konte @blogokave. Od začiatku to bolo veľmi vyrovnané medzi 4 a 5 bodmi a v tomto duchu sa to nieslo v zásade celých 24 hodín.
Napokon to pre pražiareň Ready After dopadlo dobre a mnohým z vás sa obal fakt páčil. Až 37,5 percenta hlasov sa priklonilo k plnému počtu 5 bodov, ďalších 33,3 percent hlasov bolo za 4 body a 22,2 percent za tri body.
Udeľujeme plný počet 5 bodov.
Celkové hodnotenie 38/50
O zmesi Summertime
So žiadosťou o detailnejšie informácie o Summertime Blende sme oslovili Slavomíra Meliška z pražiarne Ready After. Ten nám prezradil, že Summertime je každoročne úspešný, ale vždy iný.
„V minulom roku bol Summertime jednodruhový a tvoril ho Honduras Iris Fiallos,“ povedal Slavomír. „Mal veľký úspech a od zákazníkov sme dostávali množstvo otázok, že či bude aj tento rok. Napokon však nebude, pretože vo chvíli, keď sme zmes Summertime začali riešiť, táto káva nebola v ponuke.“
Škoda to však podľa pražiarne nie je, pretože sa im podarilo namiešať inú kávu, s ktorou sú spokojní. „Jednou z našich podmienok bolo to, aby sme našli kávu, ktorá sa nám neminie uprostred sezóny. Takže sme jej museli mať viac. Skúšal som rôzne kávy v rôznych pomeroch, ale nebolo to úplne ono. Napokon to domiešal Simon (syn Slavomíra, pozn. autora), ktorý do kombinácie pridal aj Vietnam od Maroša (slovenský farmár Marián Takáč, pozn. autora). Keď som to ochutnal, hneď som povedal, že toto je ono. Simon má podľa mňa na miešanie nos,“ dodal Slavomír Melišek.
Záver
Summertime Blend od Ready After dostal v našom hodnotení 38 bodov. Je to zmes zložená z troch rôznych káv, ktoré sa majú dopĺňať a ponúknuť taký chuťový zážitok, na aký jedna jediná konkrétna káva nemá.
Budeme radi keď Summertime Blend vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutí. So zľavovým kódom BLOGOKAVE10 pri nákupe na eshope slovenskej pražiarne readyafter.sk príjemne ušetríte.