piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia: The Barn Ethiopia Dambi Uddo

Ladislav Király Od Ladislav Király
14. januára 2023
recenzia The Barn Ethiopia Dambi Uddo
Share on FacebookShare on Twitter

Po premiérovej recenzii káv Emília a Rómeo od Zlatého Zrnka, ktoré sa nedostali cez 20-bodovú hranicu, sme sa rozhodli zhodnotiť kávu z celkom iného súdka. Komoditný produkt sme vymenili za výberovku z dielne medzinárodne uznávanej pražiarne The Barn sídliacej v Berlíne.

V tejto fáze testovania zámerne chceme ísť do pomerne rôznorodých káv rozdielnej kvality. Predpokladáme, že takto by sa nám malo podariť zostaviť dobrú základnú kostru rebríčka, od ktorej sa bude dať odraziť a podľa ktorej sa bude dať orientovať. Jednoducho bude s čím porovnávať. Od Barnu sme čakali veľa. Vybrali sme si Etiópiu Dambi Uddo, ktorá sľubovala nevšedný zážitok. Ponúkla ho?

Taliansky prístav vs etiópska divočina

Pre kávových laikov chceme uviesť základný rozdiel medzi testovanými kávami od Zlatého Zrnka a The Barn. Pri Zlatom Zrnku sme ich pôvod nepoznali a dostupné informácie hovorili len o tom, že ich v talianskom prístave miešajú renomovaní experti. V takom prípade je okamžite zrejmé, že ide o kávu komoditnej kvality.

Pri Etiópii Dambi Uddo od The Barn sme sa naopak okamžite dozvedeli, že ide o kávu z regiónu Guji, ktorej producentom je Wodessa Yachisi. Vieme aj to, že farma Dambi Uddo je rozdelená do šiestich častí a The Barn má na nej svoj exkluzívny pozemok Gatame pomenovaný po pôvodných etiópskych stromoch, v tieni ktorých je káva pestovaná.

Keď si budete najbližšie kupovať kávu, na toto si určite posvieťte. Mali by ste chcieť vedieť, odkiaľ presne pochádza. Je to dôležité. My sme to aj preto vytiahli hneď do úvodu recenzie. Keď to pražiareň neuvádza, tak si svoju kávu len odsypala s nejakej obrovskej kopy komoditného šmejdu. A potom ju premiešali experti v prístave.

Bodovanie

Pripomeňme si, že v bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíte vy ako čitatelia za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

The Barn Ethiopia Dambi Uddo

Poďme na to a postupne sa pozrime na získané body i na uvažovanie, ktoré za nimi bolo. 

Hodnotenie baristov 19,5/25

„Z dostupných informácií o káve vieme, že ide o zrná tzv. „mixed heirloom“. Je to vidieť na prvý pohľad, keďže zrná sú viacerých tvarov a veľkostí, ale rozdiely medzi nimi nie sú nijako dramatické. Defektné zrná takmer neprítomné.“

„Praženie je konzistentné. Na rozdiel od káv Emília a Rómeo od Zlatého Zrnka, ktoré sme recenzovali naposledy, tu nie sú prítomné výrazne svetlejšie alebo tmavšie zrná. Káva by sa celkovo dala zaradiť medzi svetlejšie espresso roasty, a to na škále moderných výberových espresso roastov. Také svetlé praženie Starbucksu je oproti tomuto totálna temnota.“

„Aróma kávy je svieža, ovocná a pripomínajúca lesné plody.“

„Na cuppingu sa káva za horúca prejavovala tónmi čierneho čaju, ktorý bol dosť dominantný. Sekundovala mu citrusová acidita. Počas postupného chladnutia čierny čaj ustupoval do pozadia a citrusovú aciditu striedala acidita a sladkosť bobuľového ovocia. Telo na cuppingu nebolo nijako obzvlášť silné, bolo skôr čajové. Dochuť tejto kávy bola pri cuppingu relatívne krátkotrvajúca a sladká, nevyznačovala sa negatívnymi prvkami.“

hodnotenie kávy The Barn Ethiopia Dambi Uddo

„Z kávy sme dostali skvelé, moderné, ovocné espresso s telom pripomínajúcim maslo roztápajúce sa na jazyku. Za horúca bolo doplnené citrusovou aciditou, ktorú pri chladnutí – podobne ako aj na cuppingu – striedajú skôr lesné plody. Filip pozoroval skôr jahody, Gabriela čučoriedky. V prípade espressa sa čierny čaj prejavil len v pozadí a v dochuti. Na jazyku ostávala príjemná sladká a dlhotrvajúca dochuť. Dochuť sa nevyznačovala prakticky žiadnymi negatívnymi “pachuťami”. V espresse neboli prítomné nepríjemné chuťové prvky, bolo bez drevitej, zemitej či tabakovej dochuti, ktoré sú zvyčajne prítomné v klasických komoditných kávach. Pre konzumenta old-school espress to môže byť prekvapivé.“

„Gabriele táto káva napokon sadla ako „riť na šerbel“ a dostala presne to, čo v káve hľadá. Komplexnú, ovocnú a hlavne chuťovo čistú kávu. Filip nemal prakticky žiadne výhrady a aj podľa neho je to skvelo vyvážená ovocná káva bez chutí, ktoré by oproti zvyšku výraznejšie vyskakovali. Káva môže priniesť zážitok mnohým milovníkom moderného espressa. Hlavne Filip by si chcel nechať v rezerve body pre kávy, ktoré ho v budúcnosti zaujmú netradičnejšími a prekvapivejšími chuťami.“

Tip od Gabriely: French press

„Pri príprave tejto recenzie som si prechádzala komentáre pod našou prvou recenziou na Zlaté Zrnko. Všimla som si tam jeden spoločný menovateľ, ktorý spomínalo viacero čitateľov – french press. Napadlo mi, že by mohlo byť celkom zaujímavé a podnetné vyskúšať túto kávu aj na french press. Dôvodov bolo hneď niekoľko: 1. priblížiť sa čitateľom (keďže veľa ľudí má doma french press), 2. poskytnúť nápad na možnú prípravu tejto kávy, 3. vyskúšať niečo, čo bežne nerobíme, 4. vyskúšanie svetlejšieho espresso roastu pripraveného inou metódou, než je espresso. Použila som recept z priloženého videa, ale osobne by som skrátila čas extrakcie a stavila na hrubšie mletie (Comandante: 25 klikov).“

„Pripravená káva bola rovnako ovocná ako aj v predošlých spôsoboch prípravy. Dominovala sladkosť bobuľového ovocia, avšak acidita bola mierne potlačená spojením espresso roastu a prípravy vo french presse. Teda bez prítomnosti vyššieho tlaku, väčším pomerom vody ku káve a dlhším časom extrakcie oproti príprave v espresso stroji.”

Prikladáme aj detailnejšie bodovanie – v každej zo spomenutých kategórií bolo možné získať maximálne 5 bodov:

Aróma 3,5, acidita 4, telo 4, dochuť 4, celkový dojem 4

Moje hodnotenie 8/10

Ja sa na kávu pozerám laickejšie ako Filip s Gabrielou. Nedokážem dokonale vnímať všetky tie senzorické finesy a skôr sa snažím zhodnotiť ju z pozície bežného radového človeka. Pripravil som si ju na pákovom kávovare La Specialista Maestro od De’Longhi  – keď taký náhodou máte, tak si pri dvojitom sitku nastavte množstvo 10 a mletie dajte na 2.

Po otvorení obalu som z vône nijako neodpadol. Neponúkla mi žiadny unikátny vnem, ktorý by ma posadil na zadok. Možno preto, že som kávu testoval až pár dní po baristoch a tie top arómy z nej už vyprchali. Zrná sú napražené pomerne svetlo a na prvý pohľad vidieť, že sú veľkostne rôzne. Zo všeobecného hľadiska by som ich považoval za veľmi malé až malé, čo je však pri danej nadmorskej výške a pri divokých rastlinách pestovaných v tieni úplne normálne. Na druhej strane sa vyznačujú vysokou hustotou a chuť je v nich doslova nabombovaná. Sú strašne tvrdé.

zrná kávy Ethiopia Dambi Uddo od The Barn

Bergamot

Keď som si kávu urobil, dostal som skvostný a chuťami nabitý nápoj. Ako to často prirovnávam, bol som na prahu tej krásnej rozkvitnutej záhrady spojenej s ovocným sadom. Na pozadí som pocítil čučoriedky, čo je pri mojich pomerne biednych senzorických schopnostiach potešiteľné. Okrem toho som pociťoval akúsi citrusovú aciditu, ktorú som nevedel presne zaradiť. Potom som v chuťovom profile našiel, že „bergamot“, tak to bude asi ono. Nikdy som nevedel, čo to ten bergamot vlastne je, ale už som si vygooglil. Opäť som o niečo múdrejší.

Káva je z môjho pohľadu nadpriemerne dobrá a vedel by som ju piť každý deň. Dávam jej osem bodov, čo je v mojom meradle veľmi, veľmi dobré hodnotenie. Deväť bodov udelím až vtedy, keď ma niečo chuťovo úplne odpáli a desať keď budem po dopití kávy na ulici náhodným ľuďom hovoriť, že ich milujem. Až k tomu ma táto Etiópia nemotivovala.

Osobne som veľmi zvedavý na to, ako by túto kávu ohodnotili tí z vás, ktorí ešte holdujú supermarketovým kávam. Boli by pre vás jej ovocnosť či acidita zvládnuteľné a akceptovateľné? Alebo by ste ju ani nedokázali vypiť? Keď niekto ochutnáte, dajte mi vedieť v komentároch. Na pomyselnom kávovom rebríku je táto káva ozaj dosť vysoko a pre začiatočníkov nemusí byť zvládnuteľná.

Transparentnosť 5/5

Informácie, ktoré The Barn pri káve uvádza, sú ako z učebnice. Keby sme vedeli len to, že ide o kávu z Etiópie, bolo by to málo. My však vieme aj to, že je to káva z regiónu Guji z farmy Dambi Uddo a jej producentom je Wodessa Yachisi.

Káva je pestovaná vo výške 2 145 metrov, čo je mimochodom viac ako najvyšší vrchol Nízkych Tatier. Konkrétne toto zrno bolo vypestované na jednej zo šiestich parciel farmy Dambi Uddo, ktorú exkluzívne vlastní The Barn. Volá sa Gatame a je pomenovaná po pôvodných stromoch, pod ktorými kávovníky rastú.

The Barn Dambi Uddo Ethiopia

Čo je to heirloom?

Vieme aj to, že zrná boli spracované suchou metódou a narážame na jediný mínus, ktorý je pri etiópskej káve bežný. Nepoznáme konkrétnu varietu arabiky a je to len „mixed heirloom“. To je taký tradičný etiópsky „problém“. Káva z tejto krajiny sa jednoducho klasifikuje inak ako káva z iných kútov sveta.

Etiópia je domovom kávy a v krajine rastie odhadom 6 000 až 10 000 rôznych variet. Túto obrovskú diverzitu a nedostatok genetického testovania, ktoré by odhalilo presný pôvod jednotlivých stromov, vieme klasifikovať len ako „heirloom“. Je to zmes mnohých tamojších variet, ktoré sú si síce podobné, ale predsa len sú iné. Rastú tam celé storočia. Etiópske kávy vieme preto rozpoznať len podľa regiónov a fariem, nie podľa variet.

Káva pestovaná v tieni

Všetky kávovníky nachádzajúce sa na farme Dambi Uddo sú pestované v tieni. Absencia priameho slnečného žiarenia sa v kombinácii s vysokou nadmorskou výškou starajú o to, že kávovníkové čerešne dozrievajú veľmi pomaly, vďaka čomu majú obzvlášť vysokú úroveň cukrov. Farmári dodržiavajú agrolesnícke zásady a na farmách nepoužívajú žiadne chemické produkty.

Celkovo sme usúdili, že pražiareň The Barn spravila pre transparentnosť danej kávy maximum. Viac sa v Etiópii nedá. Päť bodov je teda plne zaslúžených. Príjemným bonusom je dokonca fotka majiteľa pražiarne na danej farme.

časť Gatame na farme Dambi Uddo v Etiópii
Foto: thebarn.de

Pomer cena/kvalita 4/5

Ethiopia Dambi Uddo stojí na eshope The Barn 15 eur. Ide o 250-gramové balenie veľmi kvalitnej výberovej kávy s presne dohľadateľným pôvodom. Tých 250 gramov je príjemná výhoda, pretože mnoho pražiarní už prešlo na menšie 200-gramové balenia (aj minule hodnotené Zlaté Zrnko) a cenu to teda môže skresľovať.

Pridávame aj informáciu o tom, že za dopravu z Berlína sme platili 7 eur. Nebolo to teda nič neprekonateľné. Objednávali sme vo štvrtok a v utorok nám káva prišla. Pohodička. Ale to vás k ničomu nenabádame; my budeme predsa len radšej, keď nakúpite kávu zo slovenskej pražiarne.

Dizajn obalu 3/5

Toto je kategória, prostredníctvom ktorej chceme do diania vtiahnuť aj vás. V ankete týkajúcej sa hlasovania o kráse obalu The Barn sme vyzbierali 333 hlasov. Celkovo 29 percent z vás sa priklonilo k trom bodom a toľko mu teda udeľujeme.

Za dva body hlasovalo 25 percent z vás, za štyri body 19 percent, za jeden bod 17 percent, za nulu 6 percent a za päť bodov tri percentá.

Celkový súčet 39,5/50

The Barn Ethiopia Dambi Uddo

Záver

The Barn Ethiopia Dambi Uddo je skvelá káva. Vynikajúca. Ani neviem, či to počet bodov 39,5 dostatočne odzrkadľuje, ale azda áno. Všetkým nám chutila a užili sme si ju. Neponúkla úplný chuťový wow-effect a tu a tam sme jej museli strhnúť pár bodov; nie však preto, že by bola zlá, ale len preto, lebo na trhu sú aj lepšie kávy. Pár bodov ste jej strhli aj za obal, ktorý je pomerne nevýrazný.

Šokujúco vyznieva skutočnosť, že The Barn na rozdiel od Zlatého Zrnka nie je držiteľom ocenenia Great Taste. OK, robím si srandu. Im je to totiž úplne jedno. Ide o jednu z najlepších európskych pražiarní, ktorá je na trhu už od roku 2010 a ktorej produkty pijú ľudia možno vo všetkých štátoch sveta.

„Naša vízia bola od začiatku veľmi jasná: koncentrujeme sa na to, aby sme naše kávy robili čoraz lepšie a lepšie. Žiadne kompromisy – len skvelá káva,“ stojí na stránke The Barn. „Naše kávy nikdy nebudeme blendovať. Chceme ukázať špecifické chuťové profily a takto prezentovať každú farmu, s ktorou spolupracujeme. Naši farmári sú vďaka tomu hrdí a produkt je plne vystopovateľný.“

Klobúk dolu, The Barn, takto sa to má robiť. Na zážitok z pitia vašej kávy budeme spomínať ešte dlho.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
prečo chutí káva z jednej farmy každý rok inak

Prečo chutí káva z jednej farmy každý rok inak?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL