nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia Trieste: Káva alebo uhlie?

Ladislav Király Od Ladislav Király
22. septembra 2023
recenzia Trieste
Share on FacebookShare on Twitter

Jednou z najznámejších talianskych značiek kávy, ktoré sú v našich končinách bežne dostupné, je Trieste. Káva pomenovaná po talianskom prístavnom meste Terst má vybudované určité renomé a jej pitie je v niektorých skupinách ľudí doslova frajerina. Sadnúť si na terasku, preložiť nohy a močiť si pery v extrakte zo spáleného uhlia. Takto som Trieste vnímal ja. Ale naplnila sa táto domnienka aj pri prísnom teste Trieste z Terstu? Je to káva alebo uhlie? Toto je recenzia Trieste.

Do redakcie Blogu o káve sme si obstarali dva balíčky kávy, ktorú sme kúpili na váhu v predajni v Košiciach: 100-percentnú arabiku a zmes arabiky s robustou v pomere 70:30 označenú ako BAR. Predpokladali sme, že takto by sme mohli dobre pochopiť, čo Trieste vlastne ponúka a akú kvalitu má v repertoári. Je slogan „Trieste: Miesto, kde sa káva nepije, ale vychutnáva“ na mieste? Alebo je to opäť raz obyčajný marketingový blud?

balíčky kávy Trieste pripravené na recenziu

Bodovanie

Pripomeňme si, že v bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava. V rubrike ZĽAVOVÉ KÓDY nájdete kupóny, vďaka ktorým niečo ušetríte. Podporte slovenské pražiarne kávy.

Baristi Filip Lörinc a Gabriela Drenková

TRIESTE BLEND BAR 2/25

TRIESTE 100% ARABIKA 7,5/25

Zrná

Z ponuky Caffé Trieste sme si vybrali dve rôzne kávy – ich bestseller zmes BAR a 100% arabiku, bližšie nešpecifikovanú. Obe tieto kávy budeme hodnotiť spoločne.

Už na prvý pohľad je možné vidieť veľký rozdiel medzi týmito dvomi kávami. Zmes BAR, obsahujúca 30% robusty a 70% arabiky, je zreteľne tmavšia a olejnatá. Napriek tomu, že 100% arabika je oproti BARu svetlejšia, z nášho pohľadu ide aj tak o tmavší a konzervatívnejší espresso roast. V oboch prípadoch sa v balíčkoch nachádzajú aj tmavšie aj svetlejšie zrná rôznych veľkostí a tvarov. Pri oboch prípadoch je zreteľné, že ide o zmes rôznych odrôd a spracovaní. Ani jedna z káv sa nevyhla prítomnosti veľkého množstva defektov a nekonzistentnosti v pražení. V tejto fáze testovania hodnotíme 100% arabiku za menej nebezpečnú ako zmes BAR.

recenzia Trieste - pohľad na zrná

Aróma

Aróma oboch káv bola vyslovene nepríjemná. Čo sa týka zmesi BAR, cítili sme omnoho nepríjemnejší zápach ako pri 100% arabike. Vo vôni zmesi BAR cítiť zápach spálenej kôrky chleba, ktorý podčiarkuje výrazne spáleninový zápach. V aróme arabiky síce stále dominuje praženie, avšak nie tak výrazne a dráždivo ako pri BARe. Vôňa arabiky je menej prenikavá, a tým pádom ľahšie zvládnuteľná.

Caffé Trieste - mletá káva

Cupping

Ako stále, aj tentokrát sme kávy podrobili testu cuppingom. Najvýraznejším chuťovým vnemom bola pri oboch kávach horkosť. Horkosť pri zmesi BAR bola mnohonásobne ťaživejšia, nepríjemnejšia, priam až sťahovala ústa. Bolo naozaj ťažké zbaviť sa dochuti kávy. Zmes pôsobila počas celého cuppingu ťažko a olejnato.

Arabika v cuppingu obstála lepšie. Do popredia vystupovala najmä horkosť, avšak postupným chladnutím sa objavovala aj karamelová sladkosť. Túto skutočnosť by sme chceli vyzdvihnúť ako jej najväčší plus. Telo arabiky bolo stredne ťažké, oproti zmesi BAR jednoznačne ľahšie. Arabika nespôsobovala taký ťaživý pocit na žalúdku ako zmes BAR. V oboch prípadoch sa v kávach nenachádzala žiadna acidita, čo hodnotíme ako mínus.

Caffé Trieste - zalievanie kávy
recenzia Trieste - cupping
recenzia Trieste - ochutnávanie

Espresso

Espresso zo zmesi robusty a arabiky naplnilo naše očakávania/obavy stanovené na základe cuppingu. Chutilo ťažko, olejnato, výrazná bola chuť spáleniny. Jednoducho ako by to z pekiel prišlo. V tomto prípade nepomohlo ani zjemnenie mliekom či cukrom – pachuť tejto kávy nič neprekrylo.

Na druhej strane, arabika vcelku prekvapila. Výrazná horkosť, ktorá bola prítomná aj počas cuppingu, bola zreteľne prítomná aj v espresse. Kladne však hodnotíme celkom príjemnú sladkosť pripomínajúcu karamel, ktorá sa hlásila k slovu spoza horkosti.

Zaujímavý postreh: Paradoxne ani jedna káva neponúkla sľúbenú bohatú crému. Asi kávy v zásobníkoch stáli už poriadne dlho.

espresso - Trieste - stopercentná arabika

Celkový dojem

Napriek prvotným dojmom bola 100% arabika pomerne príjemným prekvapením. Chuť arabiky hodnotíme ako sladkú, ale s výraznou horkosťou. Pokladáme ju za kávu porovnateľnú s lepšími supermarketovými zmesami.

Robusta je pomsta vedcov z prístavu Trieste. Z nášho doterajšieho rebríčka je najlepšie prirovnateľná k Dark roastu zo Starbucksu, ktorý sa neslávne umiestnil na poslednom mieste. Blend od Trieste obstál v našom teste máličko lepšie. Bol napražený o čosi svetlejšie, čo malo za následok mierne nižšiu horkosť, olejnatosť a pachuť.

Detailné body:

Trieste blend BAR: aróma 0 – acidita 0 – telo 1 – dochuť 0,5 – celkový dojem 0,5

Trieste 100% arabika: aróma 1,5 – acidita 2 – telo 1,5 – dochuť 1 – celkový dojem 1,5.

Trieste blend BAR - espresso

Ladislav Király

Trieste 100% arabika 4/10

O káve značky Trieste sa ku mne prinieslo množstvo chýrov, ktoré nevyznievali príliš presvedčivo. Vďaka ním som očakával tmavú spáleninu, avšak realita bola o niečo iná. Keď som si na ruku vysypal zrná stopercentnej arabiky, boli pekné hnedé (aj keď dosť rôznorodé). K spálenine sa to nepribližovalo, čo považujem za príjemné prekvapenie.

Vôňa kávy pred namletím i po namletí bola pomerne v pohode a nesmrdel mi ani pripravený nápoj, čo pri talianskych kávach vôbec nie je samozrejmosť. Expert Blogu o káve Michal Maliarik z pražiarne Coffia v jednom z nedávnych videí povedal, že „neboj sa do šálky strčiť nos“, tak som ho tam strčil. Síce nič príjemné, ale ani nič extrémne nepríjemné. Až som sa zľakol, či zasa nemám covid. Ale nemám.

zrná Trieste stopercentná arabika

V podobnom duchu sa napokon nieslo aj ochutnávanie. Žiadne zaujímavé chuťové tóny, ale taká horká kávová klasika. V podstate celkom chápem, že väčšinovému publiku, ktoré ešte neochutnalo výberové kávy a neporozumelo im, Trieste vyhovuje.

Je až neuveriteľné, že som tam našiel aj nejakú sladkosť. Stopercentnej arabike udeľujem 4 body. Pohodička.

Keď som dal kávu ochutnať manželke Janke, nechutila jej. Vraj smrdí a chuťovo je nepríjemná. Možno mám fakt covid. Povedal som jej, že podľa mňa je to jedna z najlepších komoditných káv a schytal som slová, že „ty si z tých káv už nejaký pokrivený“. Díki.

Tak či tak si stojím za svojim a dávam 4 body. Päť bodov udeľujem kávam, ktoré neprinesú žiadnu chuťovú nadhodnotu, ale na druhej strane ani nijako neublížia. Tu som však bodík strhol, pretože niektoré chuťové aspekty na mňa nepôsobia príjemne. Ale stále je to lepšie ako väčšina z toho, čo ponúkajú supermarkety. Ako drvivá väčšina.

Trieste blend BAR 1,5/10

Keď som otvoril balenie druhej kávy, zmesi 70:30, tak to už bolo o niečo horšie. Zrná boli po vysypaní z balíčka tmavšie a našiel som medzi nimi množstvo defektov. Všelijaké polámané zrná, prípadne mušle. Bolo tam ozaj všeličo a pochopil som, že toto je káva pre nižšiu skupinu kávičkárov – bez nejakej urážky.

zrná Trieste arabika robusta

Vo vôni bolo celkom jednoznačne cítiť nepríjemnosť robusty, niečo také zeminovo-gumové, čo jednoducho nezvládam. Chuťovo to bolo podobné a v tomto prípade musím byť tvrdší. Udeľujem len 1,5 bodu, takúto kávu nedokážem piť. Fuj. Hnus. Ťažoba na žalúdku.

Transparentnosť 1/5

Po stránke transparentnosti to v Trieste príliš neriešili. O zrnách nevieme v podstate nič, len že sú buď stopercentná arabika alebo pomer arabiky a robusty 70:30. A to je strašidelne málo, veď arabika má desiatky variet a my by sme radi vedeli aj to, kde boli vypestované a ako boli spracované. Takto je to opäť len dedinský megamix. Sorry, prístavný.

„Naša káva pochádza z výberových plantáží Strednej a Južnej Ameriky ako i centrálnej Afriky,“ stojí na webe. „Je pražená v Taliansku spôsobom, ktorý jej dodáva silnú, no nie invazívnu chuť, zanechávajúc v ústach takmer pocit zamatu, pričom naša káva zostáva sladká a horká zároveň – vyvoláva koncert pocitov a chutí.“

Tu by som chcel poznamenať, že z toho výberového koncertu chcem čím skôr odísť. Za transparentnosť môžeme udeliť len 1 bod. Zamat nikde nič.

recenzia Trieste porovnanie zŕn

Pomer cena/kvalita

Trieste 100% arabika 3/5

Trieste blend BAR 1/5

Na cenu tejto kávy sa dá pozerať dvojako. Stopercentnú arabiku sme kupovali za 2,50€/100g a zmes arabiky a robusty za 2,40€/100g. To vlastne vôbec nie je veľa, pretože 200-gramový balíček, aký majú iné pražiarne, by sme v tomto prípade dostali za cca 5 eur.

Horšie je už prerátanie na kilogram, kde by sme mali cenu 25€ alebo 24€ za kilo. Takto to už príliš dobre nevyznieva, pretože táto káva by nemala stáť až toľko. Pri stopercentnej arabike však pomer cena/kvalita nie je na zahodenie a udeľujeme tri body. Pri zmesi BAR udeľujeme len jeden bod.

Dizajn obalu 2/5

Hlasovanie za body pre dizajn obalu som opäť raz vypísal na mojom instagramovom konte @ladislavkiraly. A bolo to teda také rôznorodé, že mi z toho takmer vybuchla hlava. Veľa núl, veľa jednotiek, veľa dvojok i veľa trojok, sem tam nejaká štvorka i päťka.

V niekoľkých stovkách odpovedí som sa hrabal dosť dlho a prišiel som na to, že najčastejšie sa v nich vyskytuje dvojka. Vaše vnímania boli dvojaké: niektorí ste písali, že obal je strašne amatérsky a nič na ňom nie je, no iní ste túto jednoduchosť zasa vyzdvihovali. Výsledkom sú dva bodíky, čo vlastne nie je zlé. Ale teda ani dobré, hehe.

Caffé Trieste - obal kávy

Celkové hodnotenie

Trieste 100% arabika 17,5/50

Trieste 70:30% arabika/robusta 7,5/50

Záver

Je mi jasné, že čakáte na zodpovedanie úvodnej otázky, či je Trieste káva alebo uhlie? Môžem miestoprísažne prehlásiť, že stopercentná arabika je rozhodne káva. Zmes BAR zložená zo 70 percent arabiky a 30 percent robusty má však už o niečo bližšie k uhliu – kupovanie tohto blendu by som teda neodporúčal.

Slogan „Trieste: miesto, kde sa káva nepije, ale vychutnáva“, ktorý som spomínal v úvode, je podľa mňa zvláštny. Keď si túto kávu niekto dokáže vychutnávať, tak poriadnu ešte nepil. O tom som presvedčený. Raz však – verím, že aj vďaka práci Blogu o káve – možno ochutná a na takéto komoditné pripáleniny definitívne zabudne.

PS: Kupujte kávu zo slovenských pražiarní. Do tých najlepších pre vás máme ZĽAVOVÉ KÓDY, ktorých aktuálny zoznam nájdete v hornom menu tohto webu. Podporovať domácich podnikateľov je skvelý pocit.

Ďakujeme za pozornosť.

kávy Trieste a hasiaci prístroj
Recenzia Trieste si našťastie nevyžiadala zásah hasiaceho prístroja. Pripravení sme však pre istotu boli.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
interiér Melody Roastery

Naši baristi v Melody Roastery: Košičania, príďte ochutnať skvelú kávu

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL