Recenzie káv

Recenzia: Zlaté Zrnko Emília a Rómeo

Keď sme informovali o spustení nového systému bodovania a recenzovania káv, požiadali sme vás o tipy. Zaujímalo nás, ktoré kávy by ste chceli posúdiť a ohodnotiť. Jednoznačne najviac správ sa týkalo Zlatého Zrnka a ako vzorku z tejto pražiarne sme zvolili to, čo je dostupné bežne na pultoch: kávy Emília a Rómeo. 

Napokon sme prišli na to, že obe sú to pomerne obyčajné komoditné zmesi a hodnotenie známej slovenskej pražiarne tak nevyznie práve najlepšie. Určite však od Zlatého Zrnka neskôr vyskúšame aj niečo iné a pokúsime sa obodovať aj najlepšiu kávu, ktorú majú v ponuke. Aby sme boli fér. Nejakú takú svetlejšie praženú s rodokmeňom.

V novom bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíte vy ako čitatelia za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita. Recenzie sa budú zbierať v rubrike Recenzie káv.

Poďme na to a postupne sa pozrime na získané body Zlatého Zrnka i na uvažovanie, ktoré za tým bolo. 

Hodnotenie baristov

Zlaté Zrnko Emília 9/25

„Po otvorení obalu sme si všimli zrná, ktoré neboli jednotné čo sa týka veľkosti, tvaru a vzhľadu. Pravdepodobne ide o rôzne odrody a spracovania (Zlaté Zrnko na webe uvádza zmes 6 až 7 odrôd). Praženie bolo tak na hrane. Síce sa to nedá nazvať spáleným zrnom, ale miestami boli badateľné olejnaté škvrny a tmavšie časti zŕn. Medzi zrnami nebolo ťažké nájsť defektné zrná. Vôňa bola po otvorení balíčka celkom výrazná, Gabriele to pripomenulo rána doma, keď si rodičia pripravovali bežnú komoditku. Nedá sa to nazvať úplne nepríjemnou arómou, avšak po aromatickej stránke táto káva neobsahovala žiadne zaujímavé prvky. Prevažovali prvky orieškov, dreva, praženia. Po namletí kávy bola aróma silná, prenikavá, zarývala sa do nosa. Aróma bola bez akéhokoľvek náznaku ovocnosti.“

„Kávu sme ochutnávali dvomi spôsobmi – najskôr sme ju “cuppovali” a potom sme si z nej pripravili espresso. Cuppovali sme obe kávy naraz spolu s Rómeom a Emília sa nám obom zdala byť v celkovom dojme o čosi zaujímavejšia. Keď trochu vychladla, podľa Filipa bola prítomná veľmi jemná acidita. Ale ozaj len vo veľmi jemných náznakoch. V chuti boli okrem toho rozpoznateľné aj nepríjemné chuťové prvky, ktoré by sme mohli klasifikovať ako “medicinal”. Na espresse sa táto káva prejavila ako káva so silným sirupovým telom, čokoládovými, drevitými a tabakovými prvkami, takmer bez acidity, s výraznou a dlhotrvajúcou korenistou a zemitou dochuťou. Takéto espresso by sme osobne radšej využili v mliečnych nápojoch.”

Detaily bodovania: aróma 2,5, acidita 0,5, telo 2,5, dochuť 1,5, celkový dojem 2.

Zlaté Zrnko - kávy Rómeo a Emília

Preklik na produkt na domovskom eshope

Zlaté Zrnko Rómeo 7/25

„Praženie zmesi Rómeo bolo veľmi podobné Emílii, no predsa len o čosi svetlejšie. Taktiež to bol tmavší espresso roast na hranici únosnosti. Inak povedané: keby to bolo ešte o trochu tmavšie, káva by sa dala nazvať spálenou. Toto platí pre obe kávy. Zrná boli taktiež viditeľne zložené z niekoľkých odrôd arabiky spracovaných rôznymi spôsobmi, a rovnako tak z robusty. Aj v tomto prípade bolo možné nájsť defektné, prasknuté zrná, miestami zrná výrazne svetlejšie a výrazne tmavšie (nekonzistentné).“

„Čo sa týka arómy, vyznačovala sa prvkami veľmi podobnými Emílii, avšak pripadali nám o trochu “potlačenejšie”, menej výrazné a menej jednoznačné. Rómeo obsahuje 15 percent robusty, čo je v chuti tejto zmesi oproti Emílii badateľné. Nenašli sme v nej ani tú štipku acidity, ktorú Filip v Emílii cítil. Chuťovo tuctová káva, kakaovo-drevitá so silným sirupovým telom. Praženie je jednoznačne tmavšie, tým pádom neponúka nič obzvlášť zaujímavé, avšak na druhej strane nám táto káva ani ničím neublížila. Espresso ponúkalo sirupové telo, našli sme v ňom kakao či pražené orechy, acidita bola nulová. Najviac nám prekážala výrazná tabaková/drevitá dochuť. Považujeme ju za lepšiu alternatívu k supermarketovým komoditkám, no napriek tomu sa to ani tým najbežnejším výberovkám nevyrovná.”

Detaily bodovania: aróma 2, acidita 0, telo 2,5, dochuť 1, celkový dojem 1,5.

Preklik na produkt na domovskom eshope

Záver k obom kávam

„Emília si nás získala o čosi viac ako Rómeo. Obe kávy by sme radili na spektre medzi trochu lepšie komoditné kávy.“

espresso zo Zlatého Zrnka

Moje hodnotenie

Emília 3,5/10

Rómeo 3/10

Ihneď po otvorení sáčkov mi bolo jasné, že to zďaleka nie je najhoršia káva, akú som v priebehu mojej bujarej kariéry testoval. Nepocítil som žiadny enormný zápach, ako pri niektorých supermarketových produktoch a pri ochutnaní sa mi to potvrdilo. Obe kávy boli pomerne pitné. Širokému publiku niečo takéto zjavne sedí a množstvo pozitívnych reakcií na tieto kávy mi to len potvrdzuje. Vyzerá to tak, že väčšinový slovenský kávičkár očakáva od kávy len horkosť a akúsi klasickú chuť. Ako by povedala Zuzana P., je to „káva pre kávičkárov“.

Po ochutnaní Emílie som si zapísal nasledovné slová: „Po vypití ma neskrúti, dokonca som zvládol dokončiť šálku. Následne sa však objavila mierna pachuť, ktorá mi nevyhovovala. Zaujímavých chuťových tónov nula. Dlhšie po dopití som na žalúdku pociťoval pomerne ťažký pocit, na aký pri kvalitných kávach nie som zvyknutý. A rozhodne by som si na neho už nikdy zvykať nechcel.“

Po ochutnaní Rómea som dopísal toto: „Na prvý dojem ide o veľmi podobnú kávu ako Emília. Rozdielov som zachytil len málo. Rómeo na rozdiel od Emílie obsahuje aj robustu, konkrétne 15 percent, čo by kávu malo chuťovo ťahať o niečo nadol, ale príliš nadol to už ani nešlo. Zaujalo ma praženie a zdalo sa mi, že Rómeo je pražený o niečo slabšie ako Emília. Viditeľné to bolo aj podľa toho, že na zrnách bolo menej olejnatých škvŕn. Privítal by som však kávu praženú tak, aby sa olejnatosť na zrnách vôbec neobjavila.“

Tu ma napokon totálne zarazilo, že v mierke Zlatého zrnka ide o praženie 4 na stupnici z 8. To je doslova neuveriteľné, pretože keď už štvorka je olejnatá, tak nechcem vedieť, ako vyzerá osmička. To musí byť ako výmena oleja pri vybehanom Golfe.

Pohľad na zrná káv:

Zlaté Zrnko - zrná kávy Emília
Zlaté Zrnko – Emília.
Zlaté Zrnko - zrná kávy Rómeo
Zlaté Zrnko – Rómeo.

Transparentnosť 

Emília 1/5

Rómeo 1/5

Táto kategória je pre nás veľmi dôležitá a do veľkej miery rozhoduje o kvalite kávy. Pod transparentnosťou si predstavujeme to, či vieme, odkiaľ daná káva pochádza, na ktorej farme bola dopestovaná, aká je to odroda či varieta a ako bola spracovaná. Len káva z konkrétneho teroáru môže ponúkať určitý svojský a nezameniteľný chuťový profil. A naopak: ak je káva bez pôvodu, tak to znamená, že pochádza z mnohých rôznych fariem a oblastí nielen z jedného štátu, ale z mnohých svetových lokalít. 

Aj preto na vás chceme apelovať, aby ste na obale kávy vždy hľadali miesto vypestovania, ideálne aj meno farmára či spôsob spracovania. Ak to tam nájdete, je to pravdepodobne dobrá káva. Ak nie, nekupujte to. Emília i Rómeo od Zlatého Zrnka cez toto sito bohužiaľ neprešli a o kávach sme sa nedozvedeli takmer nič.

Boli sme však pomerne zhovievaví a milosrdní a obom sme dali po jednom bode. Poznáme aspoň pomer arabiky a robusty. Emília je stopercentná arabika, Romeo je zmes arabiky a robusty v pomere 85:15.

Zlaté zrnko - zmes Emília a zmes Rómeo

Pomer cena/kvalita 

Emília 3/5

Rómeo 2,5/5

Obe kávy, teda Emília či Rómeo, stoja na eshope zlatezrnko.sk zhodne po 5,90€ za 200 gramov. Ide o pomerne nízku cenu, a aj keď neoplývajú enormnou kvalitou, cena tomu zodpovedá. Za pomer cena/kvalita udeľujeme Emílii 3 body a zmesi Rómeo 2,5.

Dizajn obalu

Emília 3/5

Rómeo 3/5

Toto je kategória, prostredníctvom ktorej chceme do diania vtiahnuť aj vás. K pomerne nevýraznému obalu Zlatého Zrnka ste napokon boli zhovievaví a 26 percent z vás mu udelilo tri body, čo bolo najviac. Celkovo 24 percent z vás udelilo dva body, osemnásť percent štyri body, pätnásť percent jeden bod, deväť percent päť bodov a sedem percent nulu.

Zlaté zrnko - Emília a Rómeo

Celkový súčet

Emília 19,5/50

Rómeo 16,5/50

———————————–

Ďalšie zaujímavosti

Laboratórium v prístave

Celkovo sme si museli posvietiť aj na niekoľko ďalších vecí, ktoré vyzneli vtipne. Na webe Zlatého Zrnka sme sa dočítali aj toto: „Káva s týmto chuťovým profilom bola prvý krát namiešaná v roku 1935 v prístavnom meste Trieste, kde je odvtedy neustále prispôsobovaná, aby chutila najširšiemu spektru ľudí. Ľudia z celého sveta prichádzajú každý deň do laboratórií, aby zaznamenali ako im chutila a odborníci na základe týchto chuťových preferencií ju môžu vylepšovať.“

Je to teda akási mačka vo vreci, ktorú niekto niekde namiešal, ale nikto vlastne nevie, čo v tom v skutočnosti je. Priam neuveriteľné je to, že Rómeo má vykazovať ovocnosť v mierke 2 z 3, ibaže nič také sme tam ani pri najlepšej vôli neodhalili. Autori uvádzajú chuťový profil kakao, mandľový koláč a marcipán, čo už až takú ovocnosť nenaznačuje. Tak či tak chce značné úsilie niečo z tohto v káve nájsť.

Filip s Gabrielou sa okrem toho pobavili aj nad ďalšou vecou. Rómeo je káva odporúčaná aj na filter. „To, že zmes Rómeo odporúčajú na prípravu na filter, nás doslova pobúrilo,“ povedali mi. „Na tento spôsob prípravy by to ani jeden z nás určite neodporúčal.“

Investigatívna žurnalistika

Keďže Zlaté Zrnko uvádza, že zmesi miešajú odborníci v talianskom prístave, došlo mi, že musia byť voľne dostupné. Prebehol som teda ponuky zelenej kávy a čuduj sa svete, našiel som blendy, ktoré by mali ponúkať ten istý chuťový profil a ktoré sú aj zložením rovnaké.

Emília je tzv. Caruso Blend a Rómeo je Scarlatti Blend. Ale nepovedzte nikomu.

Great Taste

Ďalšia vec, pri ktorej sa musím pristaviť, je ocenenie Great Taste. Ak ho môžu dostať takéto kávy, tak je jeho relevantnosť ozaj veľmi otázna. O ocenení síce rozhoduje veľká porota, ale niektorí jej členovia vedia o káve pravdepodobne asi toľko ako ja o laku na vlasy. Na druhej strane platí, že som pil kávu z inej slovenskej pražiarne takisto ocenenú jednou hviezdou, a tá bola kvalitou celkom inde. Napíšte mi a poviem vám ktorú.

Nedá mi nespomenúť ani to, že Emília a Rómeo dostali ocenenie Great Taste ešte v roku 2018. Každá káva pritom chutí každý rok inak, pretože bol iný počet slnečných dní, iné počasie, iné množstvo zrážok. Tu však zohráva svoju rolu tajomná, ba priam zázračná, schopnosť talianskych odborníkov. Na webe zlatezrnko.sk sa píše: „Zmesi Zlaté Zrnko miešajú talianski odborníci v laboratóriách priamo v prístave. Miešajú sa z rôznych zdrojov tak, aby každý mesiac, každý rok mali rovnakú výslednú chuť.“

Horšia je už skutočnosť, že ocenenie Great Taste si podľa mojich informácií môžu pražiarne uplatňovať len tri roky od udelenia. Takže v tomto prípade sme už trochu po funuse. Na ľudí to však zjavne zaberá.

Záver

Nech sme boli akokoľvek kritickí a miestami možno aj uštipační, Zlaté Zrnko patrí medzi lepšie kávy, ktoré sa bežne vyskytujú v obchodoch. Kto holduje len horkosti a v káve nehľadá žiadnu jej krásu, prípadne kto pije kávu s mliekom a cukrom, ten si asi príde na svoje.

Obľúbenosť Zlatého Zrnka som cítil aj na svojom instagramovom účte @ladislavkiraly. Keď som vás vyzval obodovať tieto kávy, chodili mi od vás veľmi vysoké čísla, mnohokrát aj cez 40. To je fajn a nejdem vám to vyhovárať, ale verte mi – na trhu je aj veľa lepších káv ako tieto dve. Koľko bodov v našom hodnotení dostanú, to ukáže až budúcnosť.

Sledujte nás, recenziu kávy uverejníme každý piatok.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close