V priebehu doterajšieho fungovania Blogu o káve prilákali azda najväčšiu pozornosť recenzie káv. Doposiaľ boli len o názore jedného človeka, ktorý kávam prideľoval jeden až desať bodov. Áno, tým človekom som bol ja, Ladislav Király, a jednobodovú Coffee Queen do týchto okamihov cítim na jazyku. Bohužiaľ.
V roku 2023 chcem toto všetko povýšiť na vyššiu úroveň a dopracovať sa k o niečo objektívnejšiemu a relevantnejšiemu rebríčku. Do tímu recenzentov týmto okamihom pribúdajú dvaja baristi, odchovanci košickej výberovej kaviarne BØLGE, Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d). Novinka spočíva aj v tom, že každá káva bude môcť na novej stupnici, respektíve rebríčku, získať maximálne 50 bodov.
Recenzie káv: Čo všetko budeme bodovať?
Komplexná kvalita kávy: 25 bodov
Týchto 25 bodov budú udeľovať baristi Filip a Gabriela. Spoločne si posvietia na arómu, aciditu, telo, dochuť a celkový dojem, pričom každá z týchto podskupín bude mať hodnotu piatich bodov.
„Pri aróme budeme riešiť to, či nám káva vonia, nakoľko je aromatická a pre nás príjemná, prípadne či v nej cítime niečo spálené alebo prefermentované,“ vysvetľoval Filip Lörinc. „Pri acidite nepôjde o to, či je káva výrazne acidná, ale hlavne o to, či je príjemne alebo nepríjemne acidná, poprípade či acidita v káve úplne absentuje.“
„Telo bude zasa viac-menej o tom, aký pocit káva zanechá na jazyku. Či ľahký čajový, prípadne jogurtový, smotanový alebo sirupový. Tu je to dosť o osobných preferenciách. Ja mám rád ťažké kávy, Gabriela zasa ľahšie čajové. Pri dochuti zasa zvážime, či káva zanechá na jazyku aj počas dlhšej doby príjemný alebo nepríjemný pocit,“ dodal Filip.
K celkovému dojmu pridala pár slov Gabriela: „Pri tomto ukazovateli by sme kávu chceli posúdiť ako celok, či nám chutila alebo nie. Na jednej strane môže byť príjemne acidná a za aciditu získa päť bodov, ale ak nebudú všetky jej zložky vybalansované, tak za celkový dojem bohužiaľ päť bodov nedostane.“
Laický pohľad na kávu: 10 bodov
Rozhodol som sa, že ja si naďalej ponechám svoju zaužívanú 10-bodovú stupnicu. Na kvalitu kávy sa chcem pozrieť z pohľadu radového kávičkára a posúdiť, či ponúka niečo zaujímavé, či je sterilná a priemerná, prípadne či je nechutná a odporná.
Vždy som to robil tak, že 5 bodov dostala káva, ktorá neublíži, ale ani ničím nezaujme. Taká tá sterilne upražená, v ktorej je už potlačená acidita a neprekvapí ma žiadnym zaujímavým chuťovým tónom, ale na druhej strane ma ani nedorazí žiadnou pachuťou. Nula bodov dostane smradľavá uhoľná baňa, desať bodov zasa svieži rozkvitnutý ovocný sad. Obrazne povedané.
Transparentnosť: 5 bodov
Pri kvalitnej káve by sme mali poznať jej pôvod zacielený až na farmu, mali by sme poznať spôsob jej spracovania a samozrejme aj konkrétnu varietu. Keď je to „len“ stopercentná arabika, nemôže to byť za plný počet bodov. Chceme vedieť, či je v obale typica, caturra, mundo novo alebo čokoľvek iné.
Pri transparentnosti zvýhodníme aj príbeh kávy, ak teda nejaký má. Výhodou môže byť aj direct trade a osobný kontakt s farmárom. Udeľovaním bodov za transparentnosť chceme poukázať na jej dôležitosť a ľudí motivovať ku kupovaniu práve takýchto káv. Nie komoditných nevystopovateľných nezmyslov.
Pomer cena/kvalita: 5 bodov
Tu sa pokúsime zvýhodniť kávu, ktorá ponúka vysokú kvalitu za menej peňazí a vďaka tomu je dostupnejšia pre radového kávičkára. Keď 200 gramov niečoho stojí 15 alebo 20 eur, musí to ponúkať ďaleko nadpriemernú kvalitu. Keď naopak 200-gramová káva stojí 9 alebo 10 eur a ide o chuťovo zaujímavú výberovku, bude to pre bežného človeka veľmi príjemná nadhodnota. A my to radi odmeníme nejakým plusovým bodíkom.
Dizajn obalu: 5 bodov
Pražiarne chceme motivovať aj k tomu, aby ich obaly vyzerali pekne a aby sa dokázali presadiť aj po estetickej stránke. Pre bežného konzumenta je to dôležité a vždy radšej siahne po peknom a pútavom produkte, ako po šedom a nelákavom. Napredovať treba aj v tomto.
Rozhodli sme sa, že o udeľovaní týchto piatich bodov budete rozhodovať vy – čitatelia Blogu o káve. Pred finálnym zhodnotením každej kávy uverejníme anketu, prostredníctvom ktorej budete môcť za dizajn obalu a celkový dojem z balenia udeliť nula až päť bodov.
Ktoré kávy budeme recenzovať?
Hodnotiť budeme akékoľvek kávy, pre ktoré sa rozhodneme a ktoré nám prídu pod ruku. Veľmi radi si vypočujeme vás, čitateľov; píšte nám na instagramový účet @ladislavkiraly a dajte vedieť, ktorá recenzia by vás zaujímala. Na ktorú kávu by sme si mali posvietiť? Priestor na diskusiu a vyjadrenie názoru je aj tu priamo pod článkom.
Touto cestou chceme vyzvať aj pražiarne. Ak sa nebojíte priameho, a možno aj tvrdého hodnotenia, pošlite nám na koštovku váš produkt. Veríme, že kávy budeme testovať na približne týždňovej báze a za celý rok z toho vznikne zaujímavý rebríček. A možno aj dva; jeden z káv na espresso, jeden z káv na filter.
Tak hor sa na to… ako prvé pôjde na paškál Zlaté zrnko.