štvrtok, 19 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recepty

Recept na aeropress: Indonesia Argopuro Walida

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
9. februára 2023
Indonesia Agropuro Walida cez aeropress
Share on FacebookShare on Twitter

Do rúk sa mi dostala Indonesia Argopuro Walida zo slovenskej pražiarne Barista Coffee Roasters z Lučenca. Ide o odrody Red Caturra a Lini S-795 spracované metódou black honey a upražené na filter. Na Slovensko ich mimochodom dováža slovenský farmár Luka Ondrišák, ktorý v Indonézii pomáha aj so spracovaním týchto káv.

Aeropress ako srdcovka

Doteraz som sa s Vami delil hlavne o recepty týkajúce sa prípravy kávy cez dripper Hario V60. V tomto prípade som si však pre zmenu zvolil prípravu kávy cez Aeropress. Ide o veľmi zaujímavé príslušenstvo na prípravu filtrovanej kávy; mimochodom je to prvý kúsok príslušenstva, ktorý som si pri svojich začiatkoch s výberovkou kúpil, sčasti sa teda jedná aj o srdcovú záležitosť.

Aeropress je v podstate jednoduché zariadenie skladajúce sa z komory, piestu a sitka s filtračným papierom. Vďaka svojej jednoduchosti ponúka takmer neobmedzené možnosti akým spôsobom, či receptom si v ňom pripraviť kávu.

Jednoduchý trojnálevový recept

Ja som si pre Indonesiu od Barista Coffee Roasters zvolil obrátenú metódu (viď video) a pomerne jednoduchý trojnálevový recept. Používal som 13 gramov kávy namletej stredne nahrubo (hrúbka 8 na mlynčeku EK 43, čo predstavuje o čosi jemnejšie mletie ako bežne používam pri drippri Hario V60).

Celkový objem použitej vody predstavoval 200 ml. Používal som vodu prefiltrovanú cez kanvicu značky BWT ohriatu na 95 stupňov Celzia a dva filtračné papierové filtre.

Postup prípravy

  • aeropress umiestnite na váhu do obrátenej pozície
  • filtračné papiere umiestnite do sitka a premyte horúcou vodou
  • namletú kávu nasypte do komory aeropressu a môžete zalievať

Prvý nálev: čas 0:00 až 0:30, 30 ml prudký nálev a následné dôkladné premiešanie kávy a vody pomocou miešadla
Druhý nálev: čas 0:30 až 0:45, 70 ml a jemné premiešanie miešadlom
Tretí nálev: čas 0:45 až 1:00, 100 ml

  • následne na aeropress nasaďte sitko s filtračnými papiermi a vytlačte prebytočný vzduch
  • pri čase 1:30 otočte aeropress na nádobku, do ktorej si pripravujete kávu, premiešajte potočením aeropressu (ja miešam skôr cik-cakovitým pohybom ako krúživým)
  • pomocou piestu pretlačte kávu cez filtračné papiere do nádoby. Tlak by pri tomto recepte nemal byť príliš veľký. Tlačte pomaly, ale rovnomerne. Môj výsledný čas bol 2:15 (pretláčal som teda necelých 45 sekúnd).
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa filip lörinc (@chlorofilip)

Aká je Indonesia Agropuro Walida?

Pomocou tohto receptu sa mi z Indonesie Argopuro Walida podarilo vytvoriť veľmi príjemný nápoj. Na mojej vode som v tejto káve cítil hlavne červené hrozno, sušené ovocie a čokoládu. Išlo o menej acidný, skôr sladký filter s mierne korenistou dochuťou.

Túto kávu nepovažujem za niečo, čo by mi ponúklo niečo chuťovo nevšedné či nové, skôr ide o príjemnú a vyváženú kávu, ktorú si viem predstaviť piť niekoľko dní po sebe bez toho aby mi začala prekážať alebo ma nudiť. Práve to bol cieľ môjho receptu, vďaka ktorému boli výsledné chute vyvážené a žiadna z nich výrazne neprevyšovala ostatné, čo by uberalo výslednému nápoju na kvalite.

Určite odporúčam vyskúšať. Užijete si veľmi príjemnú a veľmi dobrú kávu, podporíte slovenskú pražiareň kávy i slovenského farmára.

Prejdite na produktovú stránku Indonesia Agropuro Walida.

Indonesia Agropuro Walida od Barista Coffee Roasters
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: aeropressrecepty
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
recenzia káva bellarom z lidla etiópia kolumbia zambia

Recenzia: Bellarom káva z Lidla vyvolala otázky

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Colombia Whiskey Infused a Colombia Luisa od Cipolla Caffé

    Ochutnali sme dve Kolumbie od Cipolla Caffé: Jednu funky, jednu s príchuťou whisky

    18. júna 2025
    Colombia Ortiz od Coffeeinu - Chiroso a Pink Bourbon

    Ako vplýva genetika na chuť kávy? Pink bourbon a chiroso od pražiarne Coffeein

    18. júna 2025
    zbohom talianska káva

    Zbohom talianska káva: Tri kvalitné kávy zo slovenských pražiarní, ktoré vás nezruinujú

    17. júna 2025
    Mexiko Esmeralda SHG EP od READY AFTER - espresso

    30 % + 10 %: Dvojitá zľava na MexiK.O. Esmeralda od READY AFTER

    17. júna 2025
    reklama Coffeein

    Z novej reklamy Coffeeinu padla sánka: Čo chce pražiareň dosiahnuť a koľko to stálo?

    16. júna 2025
    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Colombia Whiskey Infused a Colombia Luisa od Cipolla Caffé

    Ochutnali sme dve Kolumbie od Cipolla Caffé: Jednu funky, jednu s príchuťou whisky

    18. júna 2025
    Colombia Ortiz od Coffeeinu - Chiroso a Pink Bourbon

    Ako vplýva genetika na chuť kávy? Pink bourbon a chiroso od pražiarne Coffeein

    18. júna 2025
    zbohom talianska káva

    Zbohom talianska káva: Tri kvalitné kávy zo slovenských pražiarní, ktoré vás nezruinujú

    17. júna 2025
    Mexiko Esmeralda SHG EP od READY AFTER - espresso

    30 % + 10 %: Dvojitá zľava na MexiK.O. Esmeralda od READY AFTER

    17. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL