utorok, 5 augusta, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
Blog o káve
No Result
View All Result
Home Spôsoby prípravy

Recept na cold brew: Ako si pripraviť cold brew presne podľa svojej chuti?

Filip Lörinc by Filip Lörinc
5. augusta 2025
šesť pohárov naplnených cold brew
Share on FacebookShare on Twitter

Cold brew je jedným z najobľúbenejších letných nápojov. Cold brew je osviežujúce, jemné, no zároveň výrazne “kávové”. Môžete ho piť čerstvé alebo ho využiť do letných kávových nápojov a ozvláštniť ho o ďalšie ingrediencie. Napriek tomu, že jeho príprava pôsobí jednoducho, na výslednej chuti sa výrazne podpisuje niekoľko dôležitých parametrov. 

V tomto článku si ich spoločne rozoberieme jeden po druhom. Vysvetlíme si, ako ovplyvňujú extrakciu a čo s nimi robiť, ak chcete chuť cold brew vyladiť presne podľa svojich preferencií. Poďte nájsť svoj ideálny recept na cold brew.

1. Káva a stupeň praženia

Druh kávy a jej stupeň praženia je tým najzákladnejším parametrom, ktorý ovplyvní chuť cold brew. Každému chutí niečo iné, o tom niet pochýb. Najlepšie však urobíte, ak zvolíte kvalitnú kávu od remeselných pražiarní – tu sú zľavové kódy. V závislosti od jej pôvodu a štýlu praženia vytvoríte buď sladký a čokoládový nápoj alebo ovocné a svieže cold brew.

  • Stredne až tmavo pražené kávy (praženie na espresso) dodávajú nápoju čokoládový, orechový a sladký charakter. Zväčša sa vyznačujú plnším telom a vyššou horkosťou. Takéto cold brew vám sadne, ak sa radíte ku konzervatívnejším konzumentom alebo dobre poslúži do ľadových nápojov v spojení s mliekom.
  • Svetlo pražené kávy (praženie na filter) môžu cold brew spraviť živším a sviežejším. Nápoju dodajú ovocnosť a šťavnatosť.

Podobne ako stupeň praženia, na chuť má vplyv aj krajina pôvodu či nadmorská výška. Ovocnejšie kávy nájdete vo vyšších nadmorských výškach a prevažne na africkom kontinente, sladšie zase na nižšie položených farmách v Južnej Amerike či Ázii.

2. Hrúbka mletia

Hrúbka mletia je jeden z kľúčových parametrov, ktoré ovplyvňujú rýchlosť extrakcie a intenzitu výsledku pri všetkých spôsoboch prípravy kávy. Inak tomu nie je ani v prípade cold brew. Vo všeobecnosti sa pre cold brew odporúča veľmi hrubé mletie. To však neznamená, že s hrúbkou nemôžete experimentovať. Nesmiete však zabudnúť na prispôsobenie ostatných parametrov. 

  • Hrubé mletie (mletie podobné hrúbke na French Press či dokonca hrubšie):
    Hrubé mletie spomaľuje extrakciu, no jeho výsledok je čistejší, vyváženejší a zväčša menej horký. Ak však neextrahujete dostatočne dlho, káva môže byť plochá a prázdna.  
  • Stredne hrubé až stredne jemné mletie (podobné filtrovanej káve):
    Jemnejšie mletie urýchľuje extrakciu a teda šetrí čas. Odrazí sa v plnšej chuti, výraznejšej acidite, sladkosti ale aj horkosti. Ak je vaše cold brew málo výrazné, stačí malá zmena k jemnejšiemu mletiu a výsledok bude plnší a chutnejší. S jemnosťou to však netreba preháňať. Príliš jemné mletie má za následok vysokú horkosť a zemité tóny. 

3. Teplota vody

Cold brew sa najčastejšie extrahuje dvoma spôsobmi.

  • V chladničke (okolo 4–7 °C)
    V chlade je extrakcia pomalšia a vyžaduje si viac času. Výsledok však môže byť jemnejší, menej ostrý a vyváženejší. Chladnička tak môže pomôcť pri príprave experimentálne spracovaných káv plných funky chutí.
  • Pri izbovej teplote (20–22 °C)
    Extrakcia pri izbovej teplote je rýchlejšia a intenzívnejšia. Zvýrazňuje ovocné chute a aciditu. Zároveň šetrí čas. Funguje dobre, ak chcete chute vašej kávy zvýrazniť alebo len potrebujete ušetriť čas.

4. Ratio – Pomer kávy a vody

Ratio má zásadný vplyv na telo a textúru kávy. Ak chcete hutný nápoj plný výrazných chutí, kávu zalievajte menším množstvom vody. Ak naopak hľadáte jemné a vyvážené chute, pomôže viac vody. Na základe pomeru kávy a vody sa cold brew najčastejšie rozdeľuje do dvoch skupín:

  • Cold brew koncentrát
    Tento štýl cold brew je ideálnym základom pre rôzne druhy miešaných nápojov. Ponúkne silný chuťový základ pre cold brew tonic, cold brew latte či iné letné nápoje. Ideálnym pomerom pre jeho prípravu je RATIO 1:4 až 1:6 (napr. 100 g kávy na 400 až 600 ml vody)
    Jeho výhodou je flexibilita. Viete si z neho pripraviť drink podľa preferencií či nálady, no zároveň ho môžete nariediť vodou a piť v čistej forme. Mínusom sú menej vyvážené a ostrejšie chute.  
  • “Ready to drink” cold brew
    Ideálny pomer pre “ready to drink” cold brew je 1:10 až 1:12 (napr. 100 g kávy na 1000 až 1200 ml vody). Takto pripravené cold brew je jemnejšie a vyváženejšie. Najlepšie chutí bez akýchkoľvek prídavkov, v čistej forme. Pre miešané nápoje však môže byť príliš vodnaté a málo výrazné.

5. Čas extrakcie

To, ako dlho by ste mali cold brew extrahovať, vo veľkej miere závisí od všetkých predošlých parametrov. Výhodou cold brew však ostáva to, že je to plne imerzná metóda. Máte teda absolútnu kontrolu nad tým, ako dlho káva ostane v kontakte s vodou. Nič nepreteká a ani nekvapká. Na základe ostatných parametrov tak môžete experimentovať s časom a nájsť ten správny. Dlhší čas extrakcie chuť kávy zvýrazní, no môže zapríčiniť preextrahovanie. Kratší čas môže znamenať ovocnejšie chute a chuťovú čistotu, no zároveň aj prázdnotu či plochosť. Neexistuje ideálny čas pre každý druh kávy, no v závislosti od teploty extrakcie odporúčame tieto časy: 

  • V chladničke
    12 – 24 hodín v závislosti od typu kávy a stupňa praženia. Dobrým odrazovým mostíkom je napríklad 16 hodinová extrakcia.
  • Pri izbovej teplote
    Postačí kratšia extrakcia (8 – 14 hodín). Odporúčame začať pri 12 hodinách.  

Poznámka: Bez ohľadu na to, kde cold brew extrahujete, po scedení ho skladujte v chladničke. Aj cold brew sa môže “pokaziť” a rozvinúť v sebe zdraviu škodlivé látky. Preto odporúčame správne skladovanie a skorú konzumáciu. 

Univerzálny recept

Ako ste asi zistili, neexistuje jediný univerzálny cold brew recept. Je to extrémne variabilná metóda, ktorá umožňuje skúmať chute kávy trochu iným spôsobom než pri espresse alebo filtrovanej káve. Či už preferujete čokoládový koncentrát do mlieka, svieži nápoj na ľad alebo cold brew z experimentálnych kofermentov – všetko závisí od toho, ako si nastavíte svoje parametre.

Experimentujte, ochutnávajte a zapisujte si poznámky. Už po pár pokusoch zistíte, čo vám chutí najviac – a to je ten najlepší recept zo všetkých.

Náš tip: na prípravu cold brew využite kávu z remeselných pražiarní – kliknite tu a zobrazia sa vám aktuálne zľavové kódy.

1x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Tags: cold brew
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Uncategorized @sk
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    šesť pohárov naplnených cold brew

    Recept na cold brew: Ako si pripraviť cold brew presne podľa svojej chuti?

    5. augusta 2025
    Helena si vybrala takúto výhru

    Prihlás sa do newslettra Blogu o káve a vyhraj kávový nákup za 200 €

    4. augusta 2025
    Zlaté Zrnko - Ahoj leto - espresso

    Ahoj Leto od Zlatého Zrnka: Svieže espresso pre konzervatívneho kávičkára

    4. augusta 2025
    Kaveyo - baristi pri práci

    Košice majú novú kaviareň: Kaveyo vám ukáže, ako má chutiť výberová káva

    4. augusta 2025
    blooming a penenie kávy

    Bublinky pri príprave filtrovanej kávy: Prečo čerstvá káva pení viac a stará menej?

    1. augusta 2025
    Etiópia Halo Beriti Natural Premium od BeCafé

    Etiópia Halo Beriti Natural Premium od Be:Café: Nebezpečne sladká káva

    31. júla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Uncategorized @sk
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino casa del caffé Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee instantná káva jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    šesť pohárov naplnených cold brew

    Ako si pripraviť cold brew presne podľa svojej chuti?

    5. augusta 2025
    Helena si vybrala takúto výhru

    Prihlás sa do newslettra Blogu o káve a vyhraj kávový nákup za 200 €

    4. augusta 2025
    Zlaté Zrnko - Ahoj leto - espresso

    Ahoj Leto od Zlatého Zrnka: Svieže espresso pre konzervatívneho kávičkára

    4. augusta 2025
    Kaveyo - baristi pri práci

    Košice majú novú kaviareň: Kaveyo vám ukáže, ako má chutiť výberová káva

    4. augusta 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    No Result
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL