Recepty

Recept: Novoročný kávovo-vaječný likér

Máte chuť na niečo fajné? Spolu s našim baristom Filipom Lörincom (@chlorofilip na Instagrame) sme pre vás pripravili recept na netradičnú pochúťku: urobte si kávovo-vaječný likér a spríjemnite si ním vstup do nového roka.

Ingrediencie pre prípravu cca 800ml likéru

4 vaječné žĺtky
25 g kryštálového cukru (alebo 20 g kryštálového cukru a 5 g tonka cukru)
250 ml smotany na šľahanie (31%)
250 ml plnotučného mlieka
1 plechovka kondenzovaného sladeného mlieka (salko)
1 vanilkový struk / 2 čajové lyžičky vanilkovej pasty (dr. Oetker)
300 ml rumu (čím kvalitnejší, tým lepšie)
káva

Ako si pripraviť kávu?

Pri téme kávy sme sa samozrejme pristavili a zaujímala nás otázka, akú konkrétnu kávu zvoliť. Akým spôsobom si ju pripraviť tak, aby bol kávovo-vaječný likér čo najchutnejší?

„Za mňa existujú tri dobré možnosti,“ povedal Filip Lörinc pre Blog o káve. „Prvou možnosťou je doubleshot espressa, ktoré som si ja osobne pripravoval zo Salvadoru od Be:Café. Robil som ho z 15 gramov kávy a na výstupe som mal 34 mililitrov nápoja.“

„Druhou možnosťou je aeropress koncentrát, ktorý som pripravil z 30 gramov kávy. Na mlynčeku Comandante som si hrubosť mletia nastavil na 30 klikov, použil som 100 mililitrov 100-stupňovej vody, obrátenú metódu s dvojminútovou extrakciou a následným tlačením približne 30 sekúnd.“

„Nuž a treťou možnosťou je macerovaný rum. Ten som si pripravil tak, že do 700 mililitrov rumu som dal na približne 12 hodín macerovať 30 gramov výberovej kávy a potom som to prefiltroval cez filtračný papier. Stavil som na hrubé mletie, na Comandante to bolo 35 klikov,“ vysvetlil Filip.

Postup prípravy kávovo-vaječného likéru

  1. žĺtky spolu s cukrom vyšľahajte do peny priamo v hrnci
  2. do peny pridajte smotanu, mlieko, kondenzované mlieko a vanilku
  3. zmes pomaly za stáleho miešania uveďte do varu, aby trochu zhustla. Po dosiahnutí bodu varu stačí len chvíľka. Správna konzistencia je o čosi redšia ako pri príprave pudingu
  4. po dosiahnutí správnej konzistencie sporák odstavte, dolejte pripravenú kávu, zamiešajte a nechajte vychladiť
  5. rum v objeme 300ml pridajte až po schladnutí zmesi. Poriadne premiešajte. Naplňte do fľašiek a užívajte.
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close