Exkluzívne

Mlynček na kávu: Ako si vybrať ten správny?

Mlynček na kávu je veľmi dôležitou súčasťou prípravy tohto obľúbeného nápoja. Každý, kto kupuje mletú kávu, sa zbytočne pripravuje o veľkú časť zážitku; tá už totiž nemá stopercentnú vôňu a čím dávnejšie bola zomletá, tým dlhšie pôsobením kyslíka zvetrávala a prichádzala o svoje kvalitatívne vlastnosti. Nuž a tomuto sa chce pravý kávičkár vyhnúť, takže kávu by si mal pomlieť až tesne pred samotnou prípravou.

„Výber mlynčeka na kávu je rovnako dôležitý, ako výber kvalitného kávovaru,“ povedal pre Blog o káve jeden zo zakladateľov Casa del Caffé Marcel Šturc. „Kupujúci si najskôr musí položiť otázku, či bude mlynček používať na alternatívnu prípravu kávy ako mokka, filter, Hario V60, aeropress či chemex, prípadne na prípravu klasického espressa.“

Ručný vs elektrický mlynček na kávu

Tu sa dostávame k prvému rozdielu. „Pri možnosti číslo jeden (alternatívne prípravy) by sme odporučili ísť skôr do ručného mlynčeka, pretože ten vie lepšie zomlieť kávu na spomínané spôsoby. Pri príprave espressa je určite správnou voľbou elektrický mlynček.“

Okrem toho si treba uvedomiť aj inú skutočnosť: s ručným mlynčekom sa nepracuje tak jednoducho, ako s elektrickým. Človek sa s ním natrápi. „Áno, rozhodne je to omnoho pracnejšie, ako pri elektrickom mlynčeku,“ prikývol Marcel Šturc. „Ak je v niektorej z domácnosti viacero kávomilov, ktorí denne vypijú značné množstvo káv, tak tipujem, že každodenné a pomerne náročné krútenie ručného mlynčeka ich skôr či neskôr prestane baviť. Povedal by som, že sa ukrútia k smrti.“

Potrebná veľkosť mlynčeka na kávu

V akejkoľvek viac či menej špecializovanej predajni nájdeme rôzne veľkosti mlynčekov, avšak podľa nami osloveného odborníka tento aspekt pre bežného človeka nič neznamená. Podľa veľkosti nejakej nádobky či zásobníka sa orientovať určite netreba.

Ručné mlynčeky zomelú zväčša 20 až 50 gramov kávy, čo s prehľadom postačí – a ak by nestačilo, tak sa ešte kúsok domelie. Žiadny problém. Elektrické mlynčeky majú o niečo väčšie nádobky, ale nikdy nie je problém prisypať do nich ďalšiu kávu. Tento faktor teda nezohráva rozhodujúcu rolu.

Mlecie kamene vs otáčacie nožíky

„Čo sa týka hlavných ukazovateľov kvality, tak pri kúpe ručného mlynčeka si treba dávať pozor na konštrukčné zhotovenie a kvalitu uchytenia mlecích kameňov. Kvalitné ručné mlynčeky musia mať oceľové alebo keramické mlecie kamene,“ zdôraznil syn kávového svetobežníka a gurmána Michala Šturca.

„Pri kúpe elektrického mlynčeka si treba dávať pozor hlavne na výkon motora, veľkosť mlecích kameňov, ako aj na materiál, z ktorého sú mlecie kamene vyrobené. Treba sa vyhnúť takému, ktorý má otáčacie nožíky. Tie kávu nepomelú rovnomerne, čo bude mať neblahý vplyv na výsledný kávový nápoj.“

Cena mlynčeka na kávu

Stačí vstúpiť do predajne napríklad s kuchynskými potrebami a dá sa v nich nájsť ručný mlynček aj za 10 eur. Prípadne do elektro-obchodu, kde sa ceny pohybujú už od 20 eur.

„Mlynček, ktorý stojí 10 eur, by som ani neoznačil za mlynček na kávu,“ usmial sa náš respondent. „Skôr by som to označil za ozdobu a dekoráciu do vitrínky. V mlynčeku za 10 eur nemôžeme nájsť kvalitu, veď len potrebné komponenty na zhotovenie kvalitného a schopného mlynčeka dosahujú vyššiu sumu. Tie najlacnejšie mlynčeky kávu nepomelú kvalitne, no a namiesto kvalitných a robustných komponentov v nich nájdeme len plast, prípadne lacnejšie alternatívy kvalitných materiálov.“

Správne mletie kávy ako krok k vyššej kvalite nápoja

Ako sme spomínali už v úvode článku, mlynček na kávu je rovnako dôležitý ako kávovar. „Môžete mať aj najlepší kávovar, ale ak nebudete mať správne pomletú kávu, tak konečný výsledok nebude správny. Aj preto tvrdím, že kvalitný mlynček je rovnako dôležitý ako kvalitný kávovar.“

„Zlým pomletím kávových zŕn vieme konečný výsledok vyslovene pokaziť. Mletie ovplyvňuje celý proces prípravy. Ak máte kávu na espresso pomletú veľmi nahrubo, bude výsledná extrakcia príliš rýchla, espresso nebude mať potrebnú crému a bude viac vodové. Pri veľmi jemnom mletí bude zasa extrakcia príliš dlhá, créma príliš tmavá a neucelená, no a chuť spálená.“

Mlynčeky na kávu v predajniach Casa del Caffé

Zaujímavú ponuku mlynčekov nájdete aj priamo v predajniach Casa del Caffé, ktoré sa nachádzajú na Dunajskej 29 a Einsteinovej 18 (Aupark) v Bratislave, prípadne si môžete kliknúť na web casadelcaffe.sk.

„Vzhľadom k tomu, že sa viac orientujeme na prípravu espressa, máme k dispozícii hlavne širokú ponuku najkvalitnejších kávovarov od popredných značiek ako Bezzera, ECM, Rocket, La Pavoni a mnoho ďalších. Z hľadiska mlynčekov máme takisto produkty, ktoré spĺňajú všetky atribúty kvality, či už ide o značky Hario, Rhinowares, Eureka alebo oceňovaného nemeckého výrobcu ECM,“ dodal Marcel Šturc pre Blog o káve.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close