Exkluzívne

Ružomberská kaviareň Cool Beans vám dá na Vianoce kávu zadarmo

Na Instagrame sme si všimli zaujímavú a celkom neobyčajnú vec; ružomberská kaviareň Cool Beans v storke avizovala, že na Štedrý deň bude mať otvorené od 8:00 do 12:00 a kávu bude podávať zadarmo. A nie hocijakú, pretože na mlynčeku majú kvalitu z dielne slovenskej pražiarne Be:Café.

Nápad sa nám veľmi zapáčil a keď sme ho prezdieľali na instagramovom konte @ladislavkiraly, začali chodiť pozitívne reakcie. Majiteľka je vraj skvelá, v Cool Beans vládne vynikajúca atmosféra a majú výbornú kávu. Rozhodli sme sa teda, že majiteľku kontaktujeme a zistíme, ako to tam chodí.

Vianočná káva zadarmo

Prvá otázka smerovala k vianočnej akcii. „Úprimne vám poviem, mojím úmyslom vôbec nebolo prilákať ľudí,“ zareagovala Diana Baloghová v rozhovore pre Blog o káve. „Brala som to skôr ako milé stretnutie ľudí, s ktorými sa stretávame denne, prípadne raz za týždeň. Radi by sme si vypočuli ich príbehy, ale nikto nemá čas poriadne sa porozprávať. Všetci sa ponáhľame.“

„Nuž a tento jeden deň vnímam ako okamih, kedy sa nikto nikam nebude ponáhľať. Môžeme sa stretnúť pri šálke kávy, porozprávať sa a kávu zadarmo beriem ako odmenu pre zákazníkov za všetku tú pozitívnu energiu, ktorú nám celý rok dávajú. Ale samozrejme, že radi privítame aj ľudí, ktorí u nás ešte neboli. Ak sa im tu zapáči, bude to len obrovské plus,“ skonštatovala Diana.

cappuccino v Cool Beans v Ružomberku
Na Štedrý deň nebude zadarmo len espresso, ale napríklad aj takéto cappuccino, prípadne flat white a ďalšie kávové nápoje z ponuky. Oplatí sa prísť.

Keď ste z Ružomberka alebo blízkeho okolia, príďte v sobotu 24. decembra do prevádzky Cool Beans na Námestí Slobody 5355 v Ružomberku. A ak nie, poďte sa s kaviarňou a Dianou zoznámiť aspoň vďaka priloženému rozhovoru.

Kto stojí za Cool Beans? Skúste sa nám trochu predstaviť.

„Volám sa Diana, v gastre pracujem desať rokov a mať vlastný podnik bol môj sen už od sedemnástky. Pracovala som asi na každej pozícii od umývania riadov v kuchyni až po manažovanie podnikov. S kávou som začala pracovať v devätnástich a vtedy som ju vlastne začala aj piť. Dovtedy ma vôbec nelákala.“

V ktorých mestách ste pôsobili?

„Začínala som v kaviarni v Bratislave, kde si kávu pražili sami a myslím si, že práve to vo mne vzbudilo záujem o ňu. Mohla som vidieť celý proces a čo všetko je potrebné pre dobrú šálku kávy. Že je to vlastne oveľa viac, ako len šťuknutie gombíka. Keď som už mala jasné, v čom chcem pracovať, presťahovala som sa do Londýna, kde som vystriedala viacero kaviarní. Nakoniec som mala na starosti dve prevádzky v centre. Práve tam som si uvedomila, že síce sa chcem uberať týmto smerom, ale už chcem pracovať sama pre seba.“

Diana Baloghová Cool Beans Ružomberok
Toto je Diana Baloghová vo svojej prevádzke Cool Beans.

Odkedy prevádzkujete túto kaviareň a ako ste sa dostali k priestoru?

„Kaviareň sme v minulom roku 2021 prerábali a v septembri sme ju na chvíľu aj otvorili, avšak kvôli pandémii sme ju po chvíli opäť aj zavreli. Naplno sme ju potom otvorili v marci 2022, a to už aj s kuchyňou. Na tomto mieste fungovala kaviareň aj pred pár rokmi, ale neskôr bola dva roky úplne opustená. Ja sama som okolo tohto priestoru chodila tak, ako keby ani neexistoval. Keď som známym neskôr spomínala, že uvažujem práve o tomto mieste, takmer každý ma odhováral. Nazývali ho čiernou dierou. Čo sa týka prerábky, všetky veci sme si robili svojpomocne; maľovanie stolov, tehlovej steny, brúsenie barov. V čo najväčšej miere sme chceli využiť to, čo už máme.“

Čo všetko okrem kávy si u vás ľudia vedia dať?

„Okrem kávy sa špecializujeme hlavne na raňajkové menu, snažíme sa robiť niečo iné a všetko čerstvé. Tento koncept sa mi veľmi páčil v Londýne a sama som si to vyskúšala vo chvíli, keď mi vypadol kuchár. Musela som zaskakovať v kuchyni a veľa som sa pri tom naučila. Nuž a veľa vecí, ktoré som si vyskúšala a páčili sa mi, som si napokon priniesla práve sem. Vždy som sa snažila rozmýšľať nad tým, čo by som si ja ako zákazník chcela dopriať. Okrem kávy a jedla ponúkame aj limonády, miešané drinky, čajíky ale aj čerstvo odšťavené džúsy a šťavy.“

raňajková ponuka v Cool Beans Ružomberok
Otvorené sendviče v Cool Beans Ružomberok.

Kávu máte zo slovenskej pražiarne Be:Café. Ako ste sa k nej dostali?

„S Radkom z Be:Café som sa spoznala práve pri prerábaní priestorov a postupne sme sa dali do reči. Objednala som si od nich šálky a nakoniec aj kávu. Veľmi ma tešilo vidieť aj jeho pohľad na vec a dostala som aj obrovskú podporu v mojich nápadoch a plánoch. Skôr by som to nazvala šťastnou náhodou ako niečím plánovaným.“

Do budúcna však uvažujete o tom, že si kávu budete pražiť sami.

„Be:Café je kvalita a veľmi dobre vedia, čo robia. Radko je vždy ochotný pomôcť aj poradiť s vecami ohľadom kávy, ale aj chodu prevádzky a všetkým, čo by ani nemusel riešiť. Praženie bol môj sen od okamihu, ako som prvýkrát začala pracovať v kaviarni a cítim to tak, že to musím vyskúšať. Určite to bude chcieť veľa času a úsilia, ale mojím cieľom je mať čo najviac produktov priamo od nás. Chcem to vyskúšať.“

raňajky v Cool Beans

Na záver ešte tradičná otázka: kde všade môžu ľudia sledovať Cool Beans? Máte web? Ktoré sociálne siete najviac využívate?

„Najviac využívame Instagram @coolbeans.sk a Facebook Cool beans. Možno nie tak intenzívne, ako by to bolo potrebné, ale všetko chce čas a momentálne sa najviac koncentrujem na chod prevádzky. V novom roku budeme spúšťať aj web, ale primárne na objednávky; k Bistru a Foodpande, kde už fungujeme, chceme pridať aj objednávkový systém priamo od nás.“

Je ešte niečo, čo by ste chceli dodať?

„Chcela by som sa len poďakovať všetkým zákazníkom, ktorí nás navštevujú a spríjemňujú nám každý deň. Toto bol vždy môj sen, ale komunita, ktorú v kaviarni máme, prekonala všetky moje očakávania. Ďakujeme za všetku podporu, ale aj konštruktívnu kritiku a dobre mienené rady a veľmi sa tešíme na ďalší rok s našimi zákazníkmi. Ale teraz sa najviac tešíme na túto sobotu a všetky darčeky v podobe kávy, ktoré rozdáme.“

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close