nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
2. júna 2025
Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso
Share on FacebookShare on Twitter

Máte radi ovocné kávy? Tak to musíte vyskúšať skvelé výberové loty z malej africkej krajiny Rwanda. Rwanda Gicumbi Bukure Peaberry, najnovší espresso lot od pražiarne READY AFTER, je kávou, ktorá kombinuje hneď niekoľko výnimočností: naturálne spracovanie (ktoré v Rwande stále patrí medzi raritu) a výber z genetickej mutácie zŕn zvaných Peaberry.

Rwandu Gicumbi pre vás v READY AFTER napražili na espresso. Ak ste milovníkom práve tohto spôsobu prípravy kávy, zbystrite pozornosť. 

Čo je vlastne Peaberry?

Väčšina kávovníkových čerešní ukrýva dve ploché zrná. Peaberry však vzniká prirodzenou genetickou mutáciou – v čerešni sa vyvinie len jedno guľaté zrno. Táto zvláštnosť má vplyv na praženie aj chuť. Zrno Peaberry je menšie, kompaktnejšie a koncentrovanejšie, kvôli čomu sa v pražičke správa o čosi inak než bežné kávy. To sa však odráža aj v jeho chuti a aróme. Tie sú často intenzívnejšie, ovocnejšie a iskrivejšie.

Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER

Naturálne spracovaná Rwanda? Skôr výnimka než pravidlo

Naturálne (suché) spracovanie v Rwande nie je bežné. Krajina je známa svojimi čistými premytými lotmi s výraznou ovocnosťou a aciditou. Rwanda Gicumbi však podstúpila to najtradičnejšie spracovanie – suché. Tento proces je postavený na sušení celých čerešní, a teda bez zbavenia semenných obalov. Práve dužiny a šupky čerešní počas sušenia ovplyvňujú chuť samotného zrna. Dodávajú jej sladkosť, telo a komplexnosť.  

Za týmto, na Rwandu, netradičným prístupom stojí spracovateľská stanica Nova Coffee, ktorú vedú Agnes Mukamušinja a Felix Hitayezu. So svojimi takmer 3000 drobnými farmármi (z toho viac ako 380 žien) vytvárajú komunitu, kde sa výberová káva spája s udržateľnosťou, biodiverzitou a dôrazom na sociálne dopady. Výsledkom je káva, ktorá má nielen chuť, ale aj zmysel.

Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - mletá káva

Ako chutí Rwanda Gicumbi Bukure?

Hneď po zomletí vás prekvapí vôňa sušeného ananásu a karamelu. Už samotná vôňa napovedá, že zrno ukrýva hromadu ovocnosti a sladkosti zároveň.

V chuti nájdete na prvom mieste ananás – jasný, šťavnatý a čistý. Dopĺňa ho štipka brusnicovej acidity, ktorá kávu odľahčuje a osviežuje. Sladkosť vytvára mliečna čokoláda a ovocný džem, ktoré dotvárajú krémový kontrast oproti ananásovej a brusnicovej ovocnosti. Horkosť je jemná a karamelová, bez akýchkoľvek rušivých tónov a nájdete ju hlavne v dochuti.

Textúra espressa je šťavnatá, telo stredne ťažké a celkový dojem veľmi vyvážený. Káva pôsobí čisto, elegantne a pritom stále hravo. Má typický africký charakter doplnený o spracovanie, ktoré je v mieste jej pôvodu stále netradičné. 

Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - príprava espressa

Odporúčaný recept na espresso (pákový kávovar)

Pre vyvážený a šťavnatý výsledok odporúčam nasledovné nastavenie:

  • Vstupná dávka: 20 g (podľa kapacity sitka vášho kávovaru)
  • Výťažok: 45 – 50 g espressa
  • Ratio: 1:2,25 až 1:2,5
  • Čas extrakcie: cca 27 sekúnd
  • Teplota: 93 °C
  • Tlak: 9 barov

Tento recept zvýrazní ovocnosť ananásu, zachová sladkosť mliečnej čokolády a zároveň udrží chute čisté a transparentné. 

Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - hotové espresso

Pre koho je Rwanda Gicumbi od READY AFTER?

Pre všetkých, ktorí milujú africké espresso profily. To hovorí za všetko. Ak obľubujete ovocné espressá plné acidity, sviežosti a iskrivosti, Rwanda Gicumbi Bukure vám rozhodne sadne. Navyše ponúka niekoľko zaujímavostí v podobe netradičných zŕn Peaberry a suchého spracovania, vďaka ktorému sa odlíši od väčšiny rwandských káv. Ak vo vás tieto slová vyvolávajú chtíč ju ochutnať, tak ju už teraz nájdete na eshope readyafter.sk. A keď pri nákupe použijete zľavový kód BLOGOKAVE10, z celkovej ceny ušetríte desať percent. 

4x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Ready After
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Rye Island Roastery - Colombia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

Dva dôvody, prečo sa zamilovať do kávy od Rye Island Roastery: Kolumbia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL