Máte radi ovocné kávy? Tak to musíte vyskúšať skvelé výberové loty z malej africkej krajiny Rwanda. Rwanda Gicumbi Bukure Peaberry, najnovší espresso lot od pražiarne READY AFTER, je kávou, ktorá kombinuje hneď niekoľko výnimočností: naturálne spracovanie (ktoré v Rwande stále patrí medzi raritu) a výber z genetickej mutácie zŕn zvaných Peaberry.
Rwandu Gicumbi pre vás v READY AFTER napražili na espresso. Ak ste milovníkom práve tohto spôsobu prípravy kávy, zbystrite pozornosť.
Čo je vlastne Peaberry?
Väčšina kávovníkových čerešní ukrýva dve ploché zrná. Peaberry však vzniká prirodzenou genetickou mutáciou – v čerešni sa vyvinie len jedno guľaté zrno. Táto zvláštnosť má vplyv na praženie aj chuť. Zrno Peaberry je menšie, kompaktnejšie a koncentrovanejšie, kvôli čomu sa v pražičke správa o čosi inak než bežné kávy. To sa však odráža aj v jeho chuti a aróme. Tie sú často intenzívnejšie, ovocnejšie a iskrivejšie.

Naturálne spracovaná Rwanda? Skôr výnimka než pravidlo
Naturálne (suché) spracovanie v Rwande nie je bežné. Krajina je známa svojimi čistými premytými lotmi s výraznou ovocnosťou a aciditou. Rwanda Gicumbi však podstúpila to najtradičnejšie spracovanie – suché. Tento proces je postavený na sušení celých čerešní, a teda bez zbavenia semenných obalov. Práve dužiny a šupky čerešní počas sušenia ovplyvňujú chuť samotného zrna. Dodávajú jej sladkosť, telo a komplexnosť.
Za týmto, na Rwandu, netradičným prístupom stojí spracovateľská stanica Nova Coffee, ktorú vedú Agnes Mukamušinja a Felix Hitayezu. So svojimi takmer 3000 drobnými farmármi (z toho viac ako 380 žien) vytvárajú komunitu, kde sa výberová káva spája s udržateľnosťou, biodiverzitou a dôrazom na sociálne dopady. Výsledkom je káva, ktorá má nielen chuť, ale aj zmysel.

Ako chutí Rwanda Gicumbi Bukure?
Hneď po zomletí vás prekvapí vôňa sušeného ananásu a karamelu. Už samotná vôňa napovedá, že zrno ukrýva hromadu ovocnosti a sladkosti zároveň.
V chuti nájdete na prvom mieste ananás – jasný, šťavnatý a čistý. Dopĺňa ho štipka brusnicovej acidity, ktorá kávu odľahčuje a osviežuje. Sladkosť vytvára mliečna čokoláda a ovocný džem, ktoré dotvárajú krémový kontrast oproti ananásovej a brusnicovej ovocnosti. Horkosť je jemná a karamelová, bez akýchkoľvek rušivých tónov a nájdete ju hlavne v dochuti.
Textúra espressa je šťavnatá, telo stredne ťažké a celkový dojem veľmi vyvážený. Káva pôsobí čisto, elegantne a pritom stále hravo. Má typický africký charakter doplnený o spracovanie, ktoré je v mieste jej pôvodu stále netradičné.

Odporúčaný recept na espresso (pákový kávovar)
Pre vyvážený a šťavnatý výsledok odporúčam nasledovné nastavenie:
- Vstupná dávka: 20 g (podľa kapacity sitka vášho kávovaru)
- Výťažok: 45 – 50 g espressa
- Ratio: 1:2,25 až 1:2,5
- Čas extrakcie: cca 27 sekúnd
- Teplota: 93 °C
- Tlak: 9 barov
Tento recept zvýrazní ovocnosť ananásu, zachová sladkosť mliečnej čokolády a zároveň udrží chute čisté a transparentné.

Pre koho je Rwanda Gicumbi od READY AFTER?
Pre všetkých, ktorí milujú africké espresso profily. To hovorí za všetko. Ak obľubujete ovocné espressá plné acidity, sviežosti a iskrivosti, Rwanda Gicumbi Bukure vám rozhodne sadne. Navyše ponúka niekoľko zaujímavostí v podobe netradičných zŕn Peaberry a suchého spracovania, vďaka ktorému sa odlíši od väčšiny rwandských káv. Ak vo vás tieto slová vyvolávajú chtíč ju ochutnať, tak ju už teraz nájdete na eshope readyafter.sk. A keď pri nákupe použijete zľavový kód BLOGOKAVE10, z celkovej ceny ušetríte desať percent.