piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
2. júna 2025
Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso
Share on FacebookShare on Twitter

Máte radi ovocné kávy? Tak to musíte vyskúšať skvelé výberové loty z malej africkej krajiny Rwanda. Rwanda Gicumbi Bukure Peaberry, najnovší espresso lot od pražiarne READY AFTER, je kávou, ktorá kombinuje hneď niekoľko výnimočností: naturálne spracovanie (ktoré v Rwande stále patrí medzi raritu) a výber z genetickej mutácie zŕn zvaných Peaberry.

Rwandu Gicumbi pre vás v READY AFTER napražili na espresso. Ak ste milovníkom práve tohto spôsobu prípravy kávy, zbystrite pozornosť. 

Čo je vlastne Peaberry?

Väčšina kávovníkových čerešní ukrýva dve ploché zrná. Peaberry však vzniká prirodzenou genetickou mutáciou – v čerešni sa vyvinie len jedno guľaté zrno. Táto zvláštnosť má vplyv na praženie aj chuť. Zrno Peaberry je menšie, kompaktnejšie a koncentrovanejšie, kvôli čomu sa v pražičke správa o čosi inak než bežné kávy. To sa však odráža aj v jeho chuti a aróme. Tie sú často intenzívnejšie, ovocnejšie a iskrivejšie.

Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER

Naturálne spracovaná Rwanda? Skôr výnimka než pravidlo

Naturálne (suché) spracovanie v Rwande nie je bežné. Krajina je známa svojimi čistými premytými lotmi s výraznou ovocnosťou a aciditou. Rwanda Gicumbi však podstúpila to najtradičnejšie spracovanie – suché. Tento proces je postavený na sušení celých čerešní, a teda bez zbavenia semenných obalov. Práve dužiny a šupky čerešní počas sušenia ovplyvňujú chuť samotného zrna. Dodávajú jej sladkosť, telo a komplexnosť.  

Za týmto, na Rwandu, netradičným prístupom stojí spracovateľská stanica Nova Coffee, ktorú vedú Agnes Mukamušinja a Felix Hitayezu. So svojimi takmer 3000 drobnými farmármi (z toho viac ako 380 žien) vytvárajú komunitu, kde sa výberová káva spája s udržateľnosťou, biodiverzitou a dôrazom na sociálne dopady. Výsledkom je káva, ktorá má nielen chuť, ale aj zmysel.

Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - mletá káva

Ako chutí Rwanda Gicumbi Bukure?

Hneď po zomletí vás prekvapí vôňa sušeného ananásu a karamelu. Už samotná vôňa napovedá, že zrno ukrýva hromadu ovocnosti a sladkosti zároveň.

V chuti nájdete na prvom mieste ananás – jasný, šťavnatý a čistý. Dopĺňa ho štipka brusnicovej acidity, ktorá kávu odľahčuje a osviežuje. Sladkosť vytvára mliečna čokoláda a ovocný džem, ktoré dotvárajú krémový kontrast oproti ananásovej a brusnicovej ovocnosti. Horkosť je jemná a karamelová, bez akýchkoľvek rušivých tónov a nájdete ju hlavne v dochuti.

Textúra espressa je šťavnatá, telo stredne ťažké a celkový dojem veľmi vyvážený. Káva pôsobí čisto, elegantne a pritom stále hravo. Má typický africký charakter doplnený o spracovanie, ktoré je v mieste jej pôvodu stále netradičné. 

Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - príprava espressa

Odporúčaný recept na espresso (pákový kávovar)

Pre vyvážený a šťavnatý výsledok odporúčam nasledovné nastavenie:

  • Vstupná dávka: 20 g (podľa kapacity sitka vášho kávovaru)
  • Výťažok: 45 – 50 g espressa
  • Ratio: 1:2,25 až 1:2,5
  • Čas extrakcie: cca 27 sekúnd
  • Teplota: 93 °C
  • Tlak: 9 barov

Tento recept zvýrazní ovocnosť ananásu, zachová sladkosť mliečnej čokolády a zároveň udrží chute čisté a transparentné. 

Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - hotové espresso

Pre koho je Rwanda Gicumbi od READY AFTER?

Pre všetkých, ktorí milujú africké espresso profily. To hovorí za všetko. Ak obľubujete ovocné espressá plné acidity, sviežosti a iskrivosti, Rwanda Gicumbi Bukure vám rozhodne sadne. Navyše ponúka niekoľko zaujímavostí v podobe netradičných zŕn Peaberry a suchého spracovania, vďaka ktorému sa odlíši od väčšiny rwandských káv. Ak vo vás tieto slová vyvolávajú chtíč ju ochutnať, tak ju už teraz nájdete na eshope readyafter.sk. A keď pri nákupe použijete zľavový kód BLOGOKAVE10, z celkovej ceny ušetríte desať percent. 

4x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Ready After
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Rye Island Roastery - Colombia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

Dva dôvody, prečo sa zamilovať do kávy od Rye Island Roastery: Kolumbia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL