streda, 12 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Rybacia káva: Prečo môže káva zapáchať ako ryby?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
19. decembra 2024
môže káva zapáchať ako ryby
Share on FacebookShare on Twitter

Každý milovník kávy dobre vie, aký úžasný pocit je vojsť do kuchyne či kaviarne a pocítiť vôňu čerstvo namletej kávy. Tento zážitok však nemusí byť vždy len pozitívny. Stretli ste sa už s kávou, ktorá svojou vôňou pripomína rybacinu? Znie to zvláštne, ale stáva sa to. Prečo sa to deje? A čo to znamená pre vašu šálku kávy? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

V Blogu o káve sme sa s kávou, ktorá zapáchala ako ryby, stretli hneď niekoľkokrát. Naposledy sa tak stalo počas tohtoročnej akcie zvanej “Čierny november 2024”, v rámci ktorej sme testovali tmavo pražené komoditné kávy. S rybacím zápachom sa u výberových káv vôbec nestretávame, preto sme sa rozhodli posvietiť si naň. Je rybina spojená s nekvalitnými a tmavo praženými kávami? 

káva zapácha ako ryby

Čo spôsobuje rybací zápach kávy?

Za rybacím zápachom zrnkovej kávy stoja chemické reakcie, ktoré v kávovníkovom zrne prebiehajú počas praženia, ale hlavne po jeho upražení. Na vzniku tohto, pre kávu netradičného, ódoru sa podieľa niekoľko faktorov.

  1. Stupeň praženia a oxidácia
  2. Nesprávne skladovanie

Stupeň praženia

Všimli ste si niekedy, že povrch tmavo praženej kávy je často nádherne lesklý a mastný? Sú za to zodpovedné oleje, ktoré sa v procese praženia dostávajú z útrob zrniečok na ich povrch. Množstvo olejov, ktoré uzrú svetlo sveta, priamo závisí od stupňa praženia kávy. 

Svetlo pražené zrná, ktoré strávia v pražičke kratšiu dobu, na povrch nevydajú žiadne oleje, prípadne ich vydajú len veľmi málo. Naopak, tmavo pražená káva sa pod nátlakom vysokej teploty obalí v olejoch, ktoré pokryjú jej povrch. 

Na tom by nebolo nič zlé, ak by oleje neprišli do styku s okolitým vzduchom.

káva smrdí ako ryby

Oxidácia

Akonáhle sa olej na povrchu stretne s molekulami vzduchu, začne s nimi reagovať, čím sa naštartuje proces oxidácie. Oxidácia olejov má nanešťastie veľmi neblahé účinky na chuť, ale aj vôňu kávy. V chuti sa prejaví zvýšenou horkosťou a v aróme nepríjemnými pachovými stopami. Jednou z nich môže byť aj vôňa pripomínjúca rybacinu.

Nesprávne skladovanie

Káva je po upražení veľmi náchylná na vplyv vonkajších faktorov. Rovnako ako ostatné potraviny podlieha zubu času, ktorý ju nahlodáva a znižuje jej kvalitu. Väčšina odborníkov sa zhoduje na tom, že by ste kávu mali piť čerstvú. Dlhým a nesprávnym skladovaním stráca svoje chuťové a aromatické vlastnosti a v extrémnych prípadoch do seba natiahne nepríjemné chute a vône z okolia. Jej charakter je totižto vysoko hygroskopický. 

Bez správneho skladovania sa zrnká kávy správajú ako špongia, ktorá pohlcuje okolitú vlhkosť a pachy. Preto by ste svoju kávu mali strážiť pred priamym prístupom vzduchu a vlhkosti. Práve to môže byť jedným z faktorov, ktoré majú na svedomí rybacinu vo vašej káve. Ak však káva zapácha už po prvom otvorení, s najväčšou pravdepodobnosťou hľadajte vinníka u jej výrobcu či predajcu.

Tip: Aj dobre voňajúce zrnká môžu produkovať nápoj s nepríjemnou arómou. Ak sa vám to stalo, posvieťte si na hygienu vášho kávového vybavenia. Keď ste ju zanedbali, v útrobách kávovaru či mlynčeku sú pravdepodobne ukryté zbytky vyextrahovanej kávy či nánosy kávových olejov. Tie oxidujú rovnako ako tmavo pražené zrnká, kvôli čomu sa do výsledného nápoja dostáva aj rybacia aróma.

táto káva zapáchala ako ryby

Ako predísť rybaciemu zápachu kávy?

Ak sa stretávate s nepríjemnou arómou kávy, vyskúšajte tieto tipy:

  1. Vyberajte si kvalitnú kávu od overených pražiarní. Na Slovensku nájdete množstvo pražiarní, od ktorých dostanete čerstvú a kvalitnú výberovú kávu
  2. Skúste svetlejšie pražené kávy. Ako sme spomínali, pri svetlejšom pražení káva uvoľňuje menej olejov. Nebojte sa ovocnejších chutí a otestujte modernejšie kávy. 
  3. Dbajte na správne skladovanie. Vo väčšine prípadov postačí pôvodné vzduchotesné balenie a suché a tmavé miesto v byte. Ak chcete kávu chrániť ešte viac, zaobstarajte si vákuové dózy.  
  4. Udržiavajte čistotu vášho vybavenia. Ak zápach vzniká až v procese prípravy, môže za to nesprávna hygiena. Svoju výbavu čistite dôkladne a pravidelne.

Rybací zápach v káve môže byť nepríjemný, ale nie je indikátorom zdravotnej závadnosti. Je to prirodzený jav, ktorý sa dá ľahko minimalizovať správnym výberom kávy, skladovaním a údržbou vybavenia. 

Skúšajte rôzne značky a praženia, až kým nenájdete tú správnu kombináciu, ktorá uspokojí vaše chuťové poháriky – a nos. Aj keď sa blížia Vianoce, rybacina by mala byť na vašom tanieri a nie v šálke kávy.

PS: zľavové kódy do nami overených pražiarní kávy nájdete tu.

káva páchne ako ryby
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: zaujímavosti o káve
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

ĎALŠÍ ČLÁNOK
nalievanie mlieka do nádržky automatu DeLonghi

Do kávovaru sme namiesto vody naliali mlieko. Ako to dopadlo?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Mangová káva Colombia Monteblanco Mango Fermentation od READY AFTER - espresso

Mangová káva od READY AFTER: Ovocná smršť, ktorá opantá každého

5. novembra 2025
Christmas Espresso Blend od Goriffee - espresso

Kávové Vianoce už v novembri: Goriffee prináša limitky Christmas Espresso Blend a Christmas Brewing Blend

4. novembra 2025
Coffeein akcia Čierny November

Čierny November: Nakúpte v COFFEEINe za 130 €, zasypú vás darčekmi

3. novembra 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta sú ako dve hrozná: Dostali sme K.O. v prvom kole

31. októbra 2025
káva spája - festival Káva Čaj Čokoláda

Festival Káva Čaj Čokoláda Bratislava 2025: Všetko, čo by ste mali vedieť

28. októbra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee instantná káva jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Mangová káva Colombia Monteblanco Mango Fermentation od READY AFTER - espresso

Mangová káva od READY AFTER: Ovocná smršť, ktorá opantá každého

5. novembra 2025
Christmas Espresso Blend od Goriffee - espresso

Kávové Vianoce už v novembri: Goriffee prináša limitky Christmas Espresso Blend a Christmas Brewing Blend

4. novembra 2025
Coffeein akcia Čierny November

Čierny November: Nakúpte v COFFEEINe za 130 €, zasypú vás darčekmi

3. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL