piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Rye Island Roastery: Aj Dunajská Streda má špičkovú pražiareň kávy

Ladislav Király Od Ladislav Király
31. októbra 2024
András Klempa a Dávid Krascsenits
Share on FacebookShare on Twitter

Slovenská pražiareň kávy s anglickým názovom a z územia, kde sa hovorí zväčša po maďarsky? Presne taká je Rye Island Roastery, teda pražiareň zo Žitného ostrova. Vedú ju kávový nadšenec a bývalý triatlonista Dávid Krascsenits s ďalším kávovým nadšencom a marketérom Andrásom Klempom.

Rye Island Roastery sa objavila už na viacerých kávových festivaloch a šťastie skúšali aj na predčasne ukončenej Pohode. Kto sú Dávid a András, ako sa ku káve dostali, aké sú ich roly v pražiarni a v čom sa líšia od iných slovenských pražiarní? Poďte to zistiť.

Ako ste sa dostali ku káve?

Dávid: V minulosti som kávu nikdy nebral nejako extra vážne. Pil som ju už počas gymnázia, ale nie pravidelne. Viac som sa k nej priblížil okolo roku 2010, keď som si kúpil svoj prvý AeroPress, ktorý mám dodnes. Potom som mal párkrát cestu do Berlína, kde som navštívil svoj prvý specialty coffee shop Bonanza na Oderberger Strasse. Paradoxne som tam nešiel cielene kvôli výberovke, len som počul, že je to skvelá kaviareň. A potom to už išlo.

Dávid Krascsenits a András Klempa

András: Ja som doma videl, že rodičia každé ráno pijú kávu a vždy som ju chcel skúsiť. Nechceli mi ju však dať a hovorili, že potom nebudem spať. Prvú kávu som napokon vypil asi vo štvrtom ročníku na gympli, keď sa blížila maturita a potreboval som energiu a sústredenosť. Bola to talianska káva. Neskôr mi brat povedal, že Dávid začal pražiť výberovú kávu a keď mi raz priniesol jeho Etiópiu, okamžite som si všimol, že je to niečo úplne iné ako tá moja talianska káva. Cítil som v nej chute, ktoré som predtým nepoznal a presne v tej chvíli sa začala moja love story s výberovou kávou.

S akými kávovarmi ste začínali a ako ste sa zlepšovali v príprave?

András: Najskôr som mal V60, ktorú som dostal od brata. Kávu som zalieval len tak a bez špeciálnej techniky, no neskôr som si začal recepty hľadať na YouTube. Experimentoval som dovtedy, kým som nenašiel chute, ktoré mi najviac vyhovujú. Postupom času som si vylepšoval vybavenie, kúpil som si kanvicu s kontrolou teploty, ručný mlynček i váhu, ktorá ukazovala aj čas extrakcie. Stále som veľký fanúšik V60, ale aj AeroPressu, tieto metódy sú pre mňa top.

Dávid: Ja som pri tom svojom prvom AeroPresse spočiatku nemal žiadne sofistikované recepty a kávu som skôr robil ako freestyle. Neskôr som si kúpil aj V60, keramickú i plastovú, a potom som vyskúšal aj Chemex. Do hľadáčika sa mi začali dostávať známe pražiarne zo zahraničia a nákupy káv sa začali hromadiť. Sledoval som napríklad kanál Patrika Rolfa, s ktorým sa veľmi stotožňujem. Inšpiroval ma nielen jeho postoj ku káve, ale aj jeho širší pohľad na celý kávový svet. Vďaka tomu som začal viac experimentovať a hľadať si vlastný prístup k príprave kávy.

Rye Island Roastery - Ethiopia Hamasho - AeroPress

Keďže ste sa nakoniec kávu rozhodli aj pražiť, musela vás poriadne chytiť za srdce. Bola to dlhá cesta?

Dávid: Už niekoľko rokov pred založením pražiarne som si uvedomoval, že v kávovom svete by som sa ozaj rád pohyboval. Spočiatku som to však videl skôr na otvorenie kaviarne. Čo sa týka praženia, tak myšlienka prišla niekedy v decembri 2019 – môj vtedajší biznis partner Tomáš predal svoju kaviareň a ja som sa ho spontánne spýtal, či by nechcel skúsiť pražiť výberovú kávu. Tento nápad nás okamžite zaujal a od toho momentu sa veci začali rýchlo hýbať.

Koľko peňazí do toho bolo potrebné investovať?

Dávid: To už radšej ani nepočítam, ale rozhodne to nie je druh podnikania, v ktorom vďaka malej investícii prídu rýchle výnosy. Ale nešli sme do toho tak, že hneď budú lietať veľké sumy. Otestovali sme svoje nápady a keď sme videli, že to má zmysel, tak sme investície postupne navyšovali.

Čo všetko bolo potrebné vybaviť, spraviť alebo naučiť sa?

Dávid: Museli sme prejsť množstvom administratívnych záležitostí. Okrem toho sme samozrejme potrebovali aj relevantné znalosti o samotnom procese praženia kávy, s čím nám veľmi pomohol Tomáš Novák z Diamond’s Roastery, ktorý nám okrem toho viackrát poradil aj pri dovoze zelenej kávy. Najväčšou investíciou bola pražička, ale podarilo sa nám nájsť použitú za prijateľnú cenu. Spočiatku sme si mysleli, že kapacita 15 kilogramov na batch je možno príliš veľa, ale teraz, keď už máme viac objednávok, sa to veľmi hodí.

András Klempa a Dávid Krascsenits z Rye Island Roastery

Dnes máte v ponuke samé topky, ale bolo to takto od začiatku? S akými kávami ste začínali?

Dávid: Od začiatku sme si hovorili, že ľuďom chceme ponúkať kvalitnú, ale zároveň cenovo dostupnú kávu. Okrem toho sme im chceli ukázať, že káva je oveľa viac ako len prepražené zrno, ktoré rok stojí niekde na poličke a až potom z neho urobia prvú šálku. Začali sme s opatrnejšími kávami z Brazílie a Guatemaly, čo bol do istej miery kompromis, lebo našimi favoritmi sú ovocnejšie a acidnejšie kávy. Spätná väzba však bola pozitívna, získali sme si stálych zákazníkov a aj niekoľkých veľkoodberateľov. Vďaka tomu sme sa dokázali posunúť ďalej a robiť to, po čom som ja osobne vždy túžil – pražiť kávy s hodnotením 87+ bodov.

Kto je u vás zodpovedný za výber zelenej kávy a ako tento proces vlastne prebieha?

András: Za výber zelenej kávy je primárne zodpovedný Dávid. Komunikuje s importérmi, od ktorých dostávame vzorky. Tie potom cuppujeme a snažíme sa vybrať to najlepšie. Niekedy robíme cupping len sami, inokedy prizveme aj blízkych priateľov. Naše portfólio sa snažíme postaviť tak, aby sme v ňom mali rôzne spracovania kávy z viacerých regiónov a aby si každý našiel to svoje.

Rye Island Roastery - varenie kávy na streche

Vzhľadom k tomu, že sa zaujímate hlavne o kávy s 87+ bodmi, tak si u vás prídu na svoje asi hlavne tí ľudia, ktorí majú radi ovocnosť a aciditu. Ale ponúkate aj niečo pre tých, ktorí uprednostňujú horkú kávu bez acidity?

Dávid: Naše portfólio zahŕňa prevažne kávy s ovocnými tónmi a vyššou aciditou, ktoré ocenia milovníci komplexných chutí. Na druhej strane si však uvedomujeme, že nie každý vyhľadáva takéto kávy. Preto ponúkame aj konzervatívnejšiu Brazíliu s plnším telom, nižšou aciditou a jemnou horkosťou, prípadne regionálny lot z Guatemaly, ktorý má vyššiu aciditu ako Brazília, no je vyvážený a tradičnejší. Viacero našich zákazníkov začínalo s klasikou z Brazílie, ale postupom času sa odvážili vyskúšať aj ovocnejšie a komplexnejšie kávy. A myslím, že neoľutovali.

Mať kvalitnú kávu je jedna vec, ale dostať sa do povedomia ľudí druhá. Čo všetko robíte pre to, aby vás ľudia spoznali?

András: Ja som sa k Dávidovi pridal ako čerstvý absolvent FMUK. Mám veľmi blízko k marketingu a táto oblasť ma veľmi baví. Dávidovi som hneď na začiatku povedal, že toto je veľmi dobrý projekt na to, aby o nás nevedeli na celom svete (smiech). Tak sme sa do toho poriadne pustili a vďaka marketingu sa snažíme dostať aj mimo územia Žitného ostrova a Slovenska. Najskôr nám išlo o to, aby sme boli konzistentní na sociálnych sieťach, potom sme si vytvorili webovú stránku. V offline svete sme začali navštevovať kávové festivaly v Poľsku – Parzymy Przelewamy, Česku – Barista roku či Prague Coffee Festival a na Slovensku – Two Coffee Champs alebo teraz nedávno Fest Čierny Deň.

Rye Island Roastery - ponuka káv

Organizujete okrem toho aj nejaké vlastné podujatia?

András: Často organizujeme cuppingy, prípadne akcie typu Same but different, kde tú istú kávu pripravujeme rôznymi metódami: V60, Chemex, espresso. Ľuďom sa takto snažíme ukázať rozdiely medzi jednotlivými spôsobmi prípravy. U nás na Žitnom ostrove zatiaľ filtrovaná káva príliš neprerazila a ľuďom sa snažíme ukazovať, že to všetko nie je len o espresse.

Na Slovensku je už viac ako 100 pražiarní kávy. Čo chcete robiť pre to, aby ste nezapadli niekde do šedého priemeru?

András: Naše osobnosti sa nedajú oddeliť od humoru a povedali sme si, že nebudeme len pražiareň, ale rovno kávová stand-up šou! Keď vás náhodou neprebudí náš espresso shot, určite to zvládnu naše vtipy alebo humorné videá. Nechceme byť len ďalšia pražiareň. Od nás by nikto nemal odísť bez úsmevu na tvári.

Dávid: Ak by si ľudia nič nezapamätali, tak im v hlave určite ostane aspoň naša úžasná slovenčina s maďarským prízvukom a k tomu nejaké vtipy. Nie sme dokonalí a niečím to musíme vyvážiť. A keď sa niekto opýta, či je dôležitejšia káva alebo smiech, odpoveď je jasná: oboje a ideálne naraz!

András Klempa a Dávid Krascsenits v pražiarni Rye Island Roastery
András Klempa a Dávid Krascsenits.
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: pražiareň kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
dozrievajúce kávovníkové čerešne

Blog o káve má svoj vlastný kávovník

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL