pondelok, 19 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Šálka kávy za 50 libier. Pekný príbeh hodný tejto ceny?

Ladislav Király Od Ladislav Király
5. marca 2025
výberová káva za 50 libier

Káva za 50 libier? Prečítajte si jej príbeh a dajte nám vedieť, či by ste za ňu toľko dali. (Foto: @queensofmayfair/Instagram)

Share on FacebookShare on Twitter

Rok 2020 je veľmi špecifický. V marci udrela globálna pandémia, ktorá skomplikovala ekonomickú situáciu na celom svete. Mnoho ľudí prišlo o robotu a mnohým sa odrazu žije ťažšie, avšak existujú aj spoločenské skupiny, ktoré žiadnu krízu nepociťujú. A práve ich zástupcovia si po novom môžu vychutnať luxusnú kávu, ktorej šálka vyjde na 50 libier, čo je v prepočte takmer 55 eur.

Ide tu o etiópske zrná, ktoré nedávno vyhrali súťaž Cup of Excellence a ktoré boli následne predané v aukcii. Tam ich cena vyletela natoľko, že dnes sa šálka pripravená z 15 gramov kávy musí predávať za 50 libier a ešte pred samotnou prípravou v londýnskej kaviarni Queens of Mayfair je potrebné zložiť depozit vo výške 25 libier.

Dielo etiópskeho farmára

Kávu vypestoval etiópsky farmár Nigussie Gemeda Mude na svojej trojhektárovej farme v regióne Sidama, pričom k dispozícii mal len 270 kilogramov. Spomínaná kaviareň sa prostredníctvom dodávateľa, spoločnosti Difference Coffee Co, dopracovala presne k 225 gramom, z ktorých môže vyprodukovať presne 15 šálok. Nuž a v priebehu prvých 24 hodín sa stihlo predať šesť z nich.

Keď kaviareň navštívila redaktorka Femailu India Sturgisová, kávu jej pripravil barista Elia Cordar. Najskôr si presne navážil 15 gramov, potom využil pomoc titánového mlynčeka značky Comandante, premyl papierový filter a kávu zalial 250 mililitrami vody nahriatymi na 94 stupňov Celzia.

Uprostred procesu na chvíľu zastal, aby káve umožnil „kvitnúť“ a svoje dielo následne dokončil. Aróma, chuť i ďalšie parametre boli akiste úchvatné, ale stojí niečo také za 50 libier? Veď je to veľké množstvo peňazí.

Podľa odborníka to stojí za tie peniaze

„Zamýšľame sa nad tým len preto, lebo celý rad procesov a požiadaviek, ktoré sú kladené na dobrú šálku kávy, nie je dostatočne dobre pochopený,“ uviedol kávový odborník Bertie Sewell zo spoločnosti Olam Specialty Coffee. „Len si pomyslite na to, koľko by ste minuli za excelentné víno. To isté platí aj o výberovej káve, ktorá má omnoho viac chuťových zložiek…“

„Najlepšie zrná si vyžadujú ručný zber, zodpovedné premývanie i sušenie, pričom exportované musia byť v rámci určitého času a za presne stanovených podmienok. Vyžadujú si fermentáciu, praženie, ktoré karamelizuje zrná a vyvíja celkom nové chuťové profily, nuž a potom tú kávu musí aj barista pripraviť na určitom štandarde.“

Cesta, expertíza, perfektnosť, fairtrade

„Jednotlivé zložky tohto reťazca sú závislé jedna na druhej a len vďaka ním všetkým je možné pripraviť úžasnú kávu. Stojí to za to už len kvôli ceste, ktorou si káva prešla a kvôli expertíze, ktorá je potrebná na to, aby ste ju pripravili k úplnej perfektnosti,“ dodal Sewell.

Zaujímavá informácia hovorí aj o tom, že farmár Nigussie Gemeda Mude dostal za svoju kávu plnú aukčnú cenu. Aj také sú dôsledky fairtrade úsilí a certifikácií, ktorých úloha spočíva práve v tom, aby samotní pestovatelia neboli vykorisťovaní a ožobračovaní ďalšími členmi kávového reťazca. Klobúk dolu.

View this post on Instagram

A post shared by Queens of Mayfair (@queensofmayfair)

Rok 2020 je veľmi špecifický. V marci udrela globálna pandémia, ktorá skomplikovala ekonomickú situáciu na celom svete. Mnoho ľudí prišlo o robotu a mnohým sa odrazu žije ťažšie, avšak existujú aj spoločenské skupiny, ktoré žiadnu krízu nepociťujú. A práve ich zástupcovia si po novom môžu vychutnať luxusnú kávu, ktorej šálka vyjde na 50 libier, čo je v prepočte takmer 55 eur.

Ide tu o etiópske zrná, ktoré nedávno vyhrali súťaž Cup of Excellence a ktoré boli následne predané v aukcii. Tam ich cena vyletela natoľko, že dnes sa šálka pripravená z 15 gramov kávy musí predávať za 50 libier a ešte pred samotnou prípravou v londýnskej kaviarni Queens of Mayfair je potrebné zložiť depozit vo výške 25 libier.

Dielo etiópskeho farmára

Kávu vypestoval etiópsky farmár Nigussie Gemeda Mude na svojej trojhektárovej farme v regióne Sidama, pričom k dispozícii mal len 270 kilogramov. Spomínaná kaviareň sa prostredníctvom dodávateľa, spoločnosti Difference Coffee Co, dopracovala presne k 225 gramom, z ktorých môže vyprodukovať presne 15 šálok. Nuž a v priebehu prvých 24 hodín sa stihlo predať šesť z nich.

Keď kaviareň navštívila redaktorka Femailu India Sturgisová, kávu jej pripravil barista Elia Cordar. Najskôr si presne navážil 15 gramov, potom využil pomoc titánového mlynčeka značky Comandante, premyl papierový filter a kávu zalial 250 mililitrami vody nahriatymi na 94 stupňov Celzia.

Uprostred procesu na chvíľu zastal, aby káve umožnil „kvitnúť“ a svoje dielo následne dokončil. Aróma, chuť i ďalšie parametre boli akiste úchvatné, ale stojí niečo také za 50 libier? Veď je to veľké množstvo peňazí.

Podľa odborníka to stojí za tie peniaze

„Zamýšľame sa nad tým len preto, lebo celý rad procesov a požiadaviek, ktoré sú kladené na dobrú šálku kávy, nie je dostatočne dobre pochopený,“ uviedol kávový odborník Bertie Sewell zo spoločnosti Olam Specialty Coffee. „Len si pomyslite na to, koľko by ste minuli za excelentné víno. To isté platí aj o výberovej káve, ktorá má omnoho viac chuťových zložiek…“

„Najlepšie zrná si vyžadujú ručný zber, zodpovedné premývanie i sušenie, pričom exportované musia byť v rámci určitého času a za presne stanovených podmienok. Vyžadujú si fermentáciu, praženie, ktoré karamelizuje zrná a vyvíja celkom nové chuťové profily, nuž a potom tú kávu musí aj barista pripraviť na určitom štandarde.“

Cesta, expertíza, perfektnosť, fairtrade

„Jednotlivé zložky tohto reťazca sú závislé jedna na druhej a len vďaka ním všetkým je možné pripraviť úžasnú kávu. Stojí to za to už len kvôli ceste, ktorou si káva prešla a kvôli expertíze, ktorá je potrebná na to, aby ste ju pripravili k úplnej perfektnosti,“ dodal Sewell.

Zaujímavá informácia hovorí aj o tom, že farmár Nigussie Gemeda Mude dostal za svoju kávu plnú aukčnú cenu. Aj také sú dôsledky fairtrade úsilí a certifikácií, ktorých úloha spočíva práve v tom, aby samotní pestovatelia neboli vykorisťovaní a ožobračovaní ďalšími členmi kávového reťazca. Klobúk dolu.

View this post on Instagram

A post shared by Queens of Mayfair (@queensofmayfair)


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: najdrahšia káva na svetevýberová kávazaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Káva a boj proti rakovine

Nová štúdia: Káva pomáha v boji s kolorektálnym karcinómom

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL