Zaujímavosti o káve

Šálka kávy za 50 libier. Pekný príbeh hodný tejto ceny?

Rok 2020 je veľmi špecifický. V marci udrela globálna pandémia, ktorá skomplikovala ekonomickú situáciu na celom svete. Mnoho ľudí prišlo o robotu a mnohým sa odrazu žije ťažšie, avšak existujú aj spoločenské skupiny, ktoré žiadnu krízu nepociťujú. A práve ich zástupcovia si po novom môžu vychutnať luxusnú kávu, ktorej šálka vyjde na 50 libier, čo je v prepočte takmer 55 eur.

Ide tu o etiópske zrná, ktoré nedávno vyhrali súťaž Cup of Excellence a ktoré boli následne predané v aukcii. Tam ich cena vyletela natoľko, že dnes sa šálka pripravená z 15 gramov kávy musí predávať za 50 libier a ešte pred samotnou prípravou v londýnskej kaviarni Queens of Mayfair je potrebné zložiť depozit vo výške 25 libier.

Dielo etiópskeho farmára

Kávu vypestoval etiópsky farmár Nigussie Gemeda Mude na svojej trojhektárovej farme v regióne Sidama, pričom k dispozícii mal len 270 kilogramov. Spomínaná kaviareň sa prostredníctvom dodávateľa, spoločnosti Difference Coffee Co, dopracovala presne k 225 gramom, z ktorých môže vyprodukovať presne 15 šálok. Nuž a v priebehu prvých 24 hodín sa stihlo predať šesť z nich.

Keď kaviareň navštívila redaktorka Femailu India Sturgisová, kávu jej pripravil barista Elia Cordar. Najskôr si presne navážil 15 gramov, potom využil pomoc titánového mlynčeka značky Comandante, premyl papierový filter a kávu zalial 250 mililitrami vody nahriatymi na 94 stupňov Celzia.

Uprostred procesu na chvíľu zastal, aby káve umožnil „kvitnúť“ a svoje dielo následne dokončil. Aróma, chuť i ďalšie parametre boli akiste úchvatné, ale stojí niečo také za 50 libier? Veď je to veľké množstvo peňazí.

Podľa odborníka to stojí za tie peniaze

„Zamýšľame sa nad tým len preto, lebo celý rad procesov a požiadaviek, ktoré sú kladené na dobrú šálku kávy, nie je dostatočne dobre pochopený,“ uviedol kávový odborník Bertie Sewell zo spoločnosti Olam Specialty Coffee. „Len si pomyslite na to, koľko by ste minuli za excelentné víno. To isté platí aj o výberovej káve, ktorá má omnoho viac chuťových zložiek…“

„Najlepšie zrná si vyžadujú ručný zber, zodpovedné premývanie i sušenie, pričom exportované musia byť v rámci určitého času a za presne stanovených podmienok. Vyžadujú si fermentáciu, praženie, ktoré karamelizuje zrná a vyvíja celkom nové chuťové profily, nuž a potom tú kávu musí aj barista pripraviť na určitom štandarde.“

Cesta, expertíza, perfektnosť, fairtrade

„Jednotlivé zložky tohto reťazca sú závislé jedna na druhej a len vďaka ním všetkým je možné pripraviť úžasnú kávu. Stojí to za to už len kvôli ceste, ktorou si káva prešla a kvôli expertíze, ktorá je potrebná na to, aby ste ju pripravili k úplnej perfektnosti,“ dodal Sewell.

Zaujímavá informácia hovorí aj o tom, že farmár Nigussie Gemeda Mude dostal za svoju kávu plnú aukčnú cenu. Aj také sú dôsledky fairtrade úsilí a certifikácií, ktorých úloha spočíva práve v tom, aby samotní pestovatelia neboli vykorisťovaní a ožobračovaní ďalšími členmi kávového reťazca. Klobúk dolu.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close