piatok, 16 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Single origin káva: Ako ju vieme presne definovať?

Ladislav Király Od Ladislav Király
6. novembra 2021
single origin káva

Počuli ste už pojem "single origin káva"? Viete, čo presne to znamená? My vám to prezradíme. (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Keď sa predajcovia kávy snažia získať nových zákazníkov, pokúšajú sa ich osloviť rôznymi spôsobmi. Ak by predávali „len“ kávu, asi by sa nedokázali dostatočne odlíšiť od konkurencie. Preto sme sa cez kvalitnú kávu dostali aj k označeniam ako odrodová káva, prípadne výberová káva. Jedným z výrazov, ktorým by sa mala označovať káva disponujúca určitou jedinečnosťou a kvalitou, je aj „single origin káva“.

Každý  priemerný znalec angličtiny vie, že slová „single origin“ znamenajú v priamom preklade „jeden pôvod“. Čo to však znamená v kávovom svete? Ako si tento jeden pôvod máme vysvetliť? Ktorá káva má právo označovať sa ako single origin?

Wikipedia a pomerne široké vymedzenie

Na úplný začiatok si požičajme definíciu Wikipedie. „Single origin káva je káva, ktorá bola vypestovaná v rámci jedinej geografickej lokality,“ píše táto internetová encyklopédia. „Single origin káva môže pochádzať z jedinej farmy, ale aj z viacerých fariem v rámci jednej krajiny. Prípadne to môže byť aj zmes káv pestovaných v danej krajine.“

Definícia nachádzajúca sa na stránke Wikipedie je ozaj široká a hovorí napríklad aj toto: „Môže to zahŕňať aj celú krajinu produkujúcu širokú varietu kávových zŕn, napríklad Brazília, Kolumbia alebo Vietnam.“

Single origin káva je teda káva pochádzajúca z rovnakej geografickej oblasti. Single origin môže byť určitý vietnamský okres, môže to byť jeden z brazílskych štátov, ale aj zmes káv z celej Etiópie. Stále ju môžeme označiť ako „jeden pôvod“, aj keď už vo veľmi širokom zmysle slova.

Single origin káva: Malá fráza, veľká definícia

Pri ďalšom pátraní po presnom vysvetlení spojenia „single origin káva“ sme zašli na renomovaný kávový web perfectdailygrind.com. Téme sa venovala Ana Pipunicová, ktorá s výberovou kávou pracuje od roku 2009.

„Single origin je malá fráza s veľkou definíciou,“ napísala. „Tento výraz je často používaný na označenie kávy pochádzajúcej od jedného jediného producenta a z jedného jediného zberu. Prípadne na kávu z jedného regiónu v danej krajine. Označenia ako ‚single farm‘ alebo ‚single estate‘ by už znamenali, že káva pochádza z jednej farmy, prípadne z jednej spracovateľskej stanice.“

„Následne viete zájsť aj o krok ďalej a pohľadať si značky kávy, ktoré vám povedia aj názov konkrétnej farmy, špecifického lotu, prípadne poľa, na ktorom bola káva dopestovaná. Alebo sa môžete dozvedieť aj to, či ide o mikrolot, teda špecifickú varietu z danej konkrétnej farmy,“ dodala Pipunicová.

Single origin káva je aj o transparentnosti

Toto už vyzerá na omnoho konkrétnejšiu definíciu, ako pri širokom výklade ponúkanom Wikipediou. Aj táto encyklopédia však v ďalšej časti publikovaného textu zachádza viac do konkrétností.

„Single origin kávy môžu v porovnaní so zmesami viacerých rôznych pôvodov ponúknuť unikátne charakteristiky a špecifické chute,“ konštatuje Wikipedia. Podľa nej túto výhodu radi využívajú predajcovia kávy označujúci presný pôvod: „Nuž a konzumenti výberovej kávy sú single origin kávou často pritiahnutí vďaka transparentnosti, ktorú sa zväčša pokúša prezentovať.“

single origin káva, triedenie kávy v Etiópii
Táto fotografia zachytáva prvotné triedenie kávy v Etiópii. Káva z danej oblasti má samozrejme celkom iné vlastnosti ako káva dopestovaná napríklad v Brazílii. Aj preto je celá „single origin“ téma taká dôležitá. (Foto: PxFuel)

Absencia záväzných pravidiel

Jeden z problémov celej situácie je podľa všetkého v tom, že neexistujú žiadne univerzálne platné záväzné pravidlá. Nemáme žiadne normy, podľa ktorých by sa káva posudzovala.

V budúcnosti by sa to však mohlo zlepšiť, pretože existujú technológie, prostredníctvom ktorých sa dá identifikovať DNA konkrétnej kávy. Vďaka tomu by sa spoločnosti kupujúce zelenú kávu vedeli presvedčiť o tom, či pochádza skutočne odtiaľ, odkiaľ by mala. Kávovému priemyslu by to dodalo viac transparentnosti a schopnosti dohľadať pôvod.

Single origin má byť špecifická káva, nie zmes

„Najdôležitejšou vecou pri single origin káve je jej dohľadateľnosť. Okrem toho aj skutočnosť, že presne viete, odkiaľ káva pochádza a že je to špecifická káva, nie zmes,“ povedala Andra Vlaicuová zo SCA (Specialty Coffee Association), podľa ktorej je táto káva zvyčajne vyššej kvality a ideálne z konkrétnej farmy umiestnenej v unikátnom prostredí.

Potom môžeme povedať, že jej „chuťový profil vykresľuje jej pôvod a nesie charakteristiky danej špecifickej oblasti, kde bola táto konkrétna káva dopestovaná.“

Čo hovoria na single origin kávu slovenské zdroje?

V záujme overenia si skutočnosti, že pojem „single origin káva“ sa rovnako chápe aj v našich končinách, sme sa pozreli aj na niekoľko webov v slovenskom jazyku.

„Káva SINGLE ORIGIN pochádza výlučne z jednej plantáže,“ stojí na stránke musetti.sk. „Každá plantáž je v porovnaní s ostatnými niečím špecifická. Územné a klimatické podmienky, výber a poľné skúšky sú prvky, ktoré zaručujú, že káva SINGLE ORIGIN je naozaj unikátna a špeciálna.“

Na stránke coffeefriends.sk single origin kávu opisujú nasledovne: „Tieto kávy pochádzajú z konkrétnych regiónov pestujúcich kávu v jednotlivých krajinách, z konkrétnej farmy alebo skupiny fariem, ktoré tvoria malé družstvo. Rozdielne chute odrážajú pôdu, podnebie a starostlivosť poľnohospodárov a výsledné kávy patria medzi tie najlepšie na svete.“

Podtatranské faux pas a 15 000 kilometrov

V tejto súvislosti sa faux pas podarilo najznámejšej slovenskej pražiarni kávy. Tá na svojej stránke a rovnako aj na obale jednej z ponúkaných káv uvádza „Single Origin Blend“, no pri pôvode kávy je napísané 40% Mexiko, 40% Kolumbia a 20% Tanzánia.

Keď bola spoločnosť jedným z čitateľov na Facebooku upozornená na to, že ide o zavádzanie zákazníka a daný produkt rozhodne nie je single origin káva, prišla nasledujúca odpoveď: „Rozhodne nechceme zavádzať zákazníkov, ale jedná sa o chybu, ktorú určite opravíme.“

Spoločnosť sme kontaktovali aj my. Oprava bola vykonaná rýchlo a následne sme dostali takúto odpoveď: „Na stránke sme mali pri výberových zrnkových kávach chybne uvedenú informáciu, ale už sme ju upravili. Konkrétne sme upresnili dve veci: 1.) Pod obrázkom sme v názve kávy zrušili slová „single origin“ a názov je tak jasný: Espresso blend No.1 – Zrnková káva 1kg. 2.) V samotnom opisnom texte ku každej z týchto káv začíname textom „Espresso zmes vytvorená zo Single origin káv“.“

single origin káva
Single origin káva, ktorá vlastne nie je single origin. (Screenshot: popradske.sk)

Mimochodom, z Mexika do Tanzánie je to vzdušnou čiarou približne 15 000 kilometrov, takže v podtatranskej pražiarni stavili na veľmi pozvoľnú definíciu „single origin“. Moderní pražiari ponúkajúci výberovú kávu by pritom túto definíciu nechceli zvoľňovať, ale naopak sprísňovať.

Nie je Tanzánia ako Tanzánia

„Pozrite sa na krajinu ako Tanzánia,“ povedal Steve Hall, ktorý je šéfom kvality v britskej pražiarni Caravan Coffee Roasters. „Má pobrežné tropické počasie, má snehom pokrytý vrch Kilimandžára, má púšť Nyiri, má jazero Victoria a má Serengeti. Kávové regióny hraničia s Rwandou, Burundi, Keňou, Ugandou, Mozambikom i Kongom. Chuťové variácie sú tu vynikajúce!“

„Ak sa na single origin kávu pozeráme v tomto (celotanzánijskom) meradle, tak to skresľuje úžasné rozdiely, ktoré v káve dokážeme rozpoznať. Keďže však nemáme lepší výraz, používame frázu single origin káva. V priebehu rokov sa toto označenie stalo indikátorom kvality. Pražiari kávy vám takto hovoria: ‚Hej, podľa mňa je to ozaj výnimočná káva a chcem, aby si o nej vedel‘,“ dodal Steve Hall.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávasingle originzaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Turecká káva - džezva

Turecká káva: Nie je turek ako turek

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL