Zaujímavosti o káve

Skladovanie kávy v mrazničke. Je to v poriadku?

Pri téme skladovania kávy sa často spomína aj alternatíva týkajúca sa jej zmrazovania. Je to však OK? Je skladovanie kávy v mrazničke v poriadku? Situáciu v jednom zo svojich vlogov rozpitvával uznávaný kávový odborník James Hoffmann.

Prvý predpoklad skladovania kávy v mraze je jasný. Nízke teploty potravinám pomáhajú uchovávať čerstvosť. „Nízke teploty sú skvelé z hľadiska spomalenia určitých reakcií týkajúcich sa zvetrávania či starnutia vecí,“ povedal Hoffmann. „Mrazivé teploty spomaľujú oxidáciu, zabraňujú strate prchavých aromatických zmesí a všeobecne spomaľujú proces starnutia.“

Káva by v mrazničke potrebovala mínus 40 stupňov

„Väčšina domácich mrazničiek nezmrazuje na takú nízku teplotu, ktorá by tento proces kompletne zastavila. Výskum, ktorý urobil slávny kávový vedec a inžinier Michael Sivetz, ukázal, že kávu by ste mali skladovať pri teplote mínus 40 stupňov. Teda pri tej magickej teplote, pri ktorej je jedno, o akej stupnici hovoríte,“ skonštatoval Angličan na margo toho, že mínus 40 je rovnaká teplota v stupňoch Celzia i Fahrenheita.

Vzápätí pripomenul, že väčšina domácich mrazničiek mrazí „len“ na mínus 20 stupňov Celzia. Nie je to dostatočná teplota na to, aby úplne zastavila proces kazenia. „Je to však dosť na to, aby nám to pomohlo s celkom výrazným spomalením procesu.“

Prečo sa v mrazničke tvoria kryštály?

Mrazničky však majú problém. „Sú to neskutočne suché miesta,“ pripomenul Hoffmann. „Pri takýchto teplotách sa vlhkosť nedokáže udržať vo vzduchu, uniká z neho a vytvára ľadové kryštály. Ak ste niekedy mali mrazničku, určite ste to videli a raz za čas ju jednoducho treba odmrazovať. Všetok ten ľad sa pritom vytvoril zo vzduchu.“

Keď sa na to všetko pozrieme hlbšie, prídeme k záveru, že potrebujeme zabrániť interakcii kávy so vzduchom. Keď ju totiž ešte zmrazenú otvoríme na vzduchu, okamžite na seba natiahne molekuly vody. Možno to nebudete hneď vidieť, ale de facto sa zarosí podobne ako sklenená fľaša. A to je zle. Keby ste ju potom hodili naspäť do mrazu, vytvorili by sa na nej kryštály.

„Určite nemôžete urobiť to, že si kúpite kilovú kávu, celú ju vložíte do mrazničky, aby ste ju každé ráno vybrali, odsypali si z nej kúsok kávy a sáčok vložíte späť do mrazničky. Medzi zrná by ste totiž dostali veľké množstvo čerstvého a vlhkého vzduchu. Na káve by sa potom začal kryštalizovať ľad a to je jednoducho zlé.“

Skladovanie kávy v mrazničke? Ideálne vákuovo

Podľa Hoffmanna existuje jeden rozumný spôsob, ako to spraviť. „Ak máte viac kávy, ako potrebujete na najbližší týždeň alebo dva, rozdeľte si ju na množstvá, ktoré budete potrebovať na týždeň či dva a zmrazte ich samostatne. Musíte sa zbaviť čo najväčšieho množstva vzduchu, ktorý by tam mohol byť.“

„Niektorí ľudia to zmrazujú vákuovo, čo je trochu extrémne a osobne nie som fanúšikom množstva odpadu, ktorý by sme takto vytvorili. Áno, sú určité veci, ktoré si žiadajú vákuové balenie a akceptujem to, ale vákuové balenie kávy je podľa mňa o zbytočnom odpade. Ale je to asi najlepší spôsob, ako to spraviť. Určite by som však nešiel tak ďaleko, aby sme vákuovo balili individuálne porcie kávy – ak teda nemáte kávu, ktorá bola neskutočne drahá a máte mrazničku s veľmi, veľmi, veľmi nízkymi teplotami,“ zdôraznil Hoffmann.

Kávu z mrazu vyberte večer pred spotrebovaním

Po vybratí kávy z mrazničky si treba dať pozor a neotvoriť ju okamžite. „Vyberte ju teda večer pred spotrebovaním. Neotvorte ju a nechajte ju v priebehu noci rozmraziť. Inak by sa na zrnách vytvorila kondenzačná vrstva, a to pre kávu nie je dobré.“

Všeobecne platí, že kávu je najlepšie vôbec nezmrazovať. Ak si ju kúpite čerstvú, má kvalitný obal, skladujete ju v tme a pri teplote okolo 20 stupňov, pričom ju do niekoľkých týždňov spotrebujete, nemá žiadny zmysel špekulovať. „Ak ste si kúpili normálne balenie kávy, tak sa vám neoplatí zmrazovať ju. Jednoducho ho v priebehu niekoľkých týždňov spotrebujte a bude to absolútne v poriadku,“ dodal James Hoffmann.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close