Škoricové hniezdo pod stromček: Vianočná limitka od Barista Roasters je úžasná
Predstavte si tú vôňu, ktorá sa v zimných mesiacoch šíri celým domom. Vôňu vianočného vyvárania a vypekania. Tento rok sa ku kapustnici, šalátu a vianočným koláčom pridá ešte jedna podmanivá aróma. Aróma škoricových osích hniezd a jablkovej štrúdle.
Cordillera de Fuego od Barista Roasters
Nie, nečaká vás ďalšie pečenie. Byt vám rozvonia sviatočná limitka od Barista Coffee Roasters. Vianočná káva z Lučenca nesie magické meno – Cordillera de Fuego. Pochádza z ďalekej Kostariky. Z krajiny, ktorá produkuje extrémne kvalitné mikroloty patriace medzi tie najlepšie na svete. Inak tomu nie je ani v tomto prípade.
V Lučenci si pre vás pripravili hneď dva roasty tejto vianočnej pecky. Na svoje si tak prídu fanúšikovia moderného espressa, ale aj filtrovanej kávy. Zatiaľ čo zovrie voda a vy pomeliete svoje limitované zrnká, povedzme si niečo o káve od Barista Coffee Roasters.
Náš tip: na eshope baristacoffeeroasters.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
Fermentácia
Mikrolot odrody Caturra pre vás vypestoval známy farmár Luis Eduardo Campos. Luis je špecialista vo fermentácii, čo sa citeľne odrazí aj vo vašej šálke. Fermentácia je elegantná a vôbec nie prehnaná. V káve neočakávajte vysokú aciditu ani silné alkoholové tóny. Spracovanie kávy sa prejavilo vo výraznej sladkosti a príjemnej korenistosti. Čo všetko môžete v tejto zaujímavej Kostarike nájsť? Poďte ju spoločne s nami ochutnať.
Vôňa
Každá káva na vás zanechá prvý dojem práve vďaka svojej vôni. V Barista Coffee Roasters si pre vás pripravili dva odlišné, no oba poriadne voňavé, roasty.
Espresso roast vonia sladko, s jasne rozoznateľnými sušenými hrozienkami, sušeným pomarančom a mliečnou čokoládou. Praženie na filter je o čosi ovocnejšie. V káve pocítite červené jablko, škoricovú štrúdľu a hrozienka. V oboch prípadoch je vôňa výrazná a ľahko zapamätateľná pred namletím, po namletí, počas prípravy ale aj priamo v šálke.
Chuť
Po tom čo konečne prestanete ovoniavať balíček plný atmosféry Vianoc, sa pustite do prípravy. Recept na prípravu espressa a filtrovanej kávy nájdete nižšie. Kávu máte naliatu v šálke a chystáte sa ju ochutnať.
Espresso
Začnime espressom. Prvý glg vás ihneď zaujme výraznou chuťou a vôňou škorice. Škoricu dopĺňa vysoká, až medová, sladkosť. Akoby ste sa nenapili kávy. Zahryzli ste do sladkého osieho hniezda, ktoré sa vám rozplýva na jazyku. Chladnutím sa ku škoricovému pečivu pridá jablčný džem a sušený červený pomaranč. Z espressa sa tak stane skutočná chuťová jazda, ktorá sa pohrá s vašimi receptormi. Všetky tieto vnemy navyše skvelo zapadajú do zimného a zasneženého počasia.
Filter
Pri príprave filtrovanej kávy bude skutočnou výzvou vôbec vydržať tých niekoľko minút extrakcie. Káva sa pri prvom dotyku s horúcou vodou nádherne aromaticky otvorí. Zavonia škoricou, badiánom a jablčným koláčom. V momente, kedy z drippra dokvapká posledná kvapka, kávu zamiešajte a nalejte do svojej obľúbenej šálky.
Kostariku Cordillera de Fuego odporúčame ochutnať na každom teplotnom stupni. Za horúca chutí ako škoricovo-čokoládový koláč. Znižovaním teploty sa čokoláda z kávy úplne vytratí a vystrieda ju jablková štrúdľa. Čerešničkou na torte je sladká pomarančová marmeláda, ktorá sa v chutiach objaví na najnižšom teplotnom stupni. Všetky prvky, ktoré v káve nájdete, sa k sebe dokonale hodia. Nič vás nebude rušiť a vy si tak vychutnáte svoju chvíľku pokoja a pohody.
Zaujala vás Cordillera de Fuego od Barista Coffee Roasters? Prinášame vám recepty na jej prípravu.
Recept espresso:
Pomer (ratio): 1:2,5
Teplota extrakcie: 94*C
Tlak: 9 barov
Čas extrakcie: 26-28 s
Chuť: škorica, med, jablčný džem a sušený červený pomaranč so smotanovým telom škoricovou dochuťou
Recept filter Hario V60:
18 g —> 240 ml (94*C)
18 klikov na mlynčeku Comandante (stredne jemné až stredné mletie)
0:00 – 0:40 80 ml (krúživý nálev a zamiešanie celým dripperom)
0:40 – 1:10 80 ml (krúživý nálev)
1:10 – 1:40 80 ml (nálev do stredu a zamiešanie celým dripperom)
finálny čas extrakcie – 2:20 – 2:30
Chuť: škoricové osie hniezdo, jablková štrúdľa a pomarančová marmeláda so smotanovým ťažkým telom a škoricovo-čokoládovou dochuťou
Ani vám sa nechce piecť? Kúpte si vianočné zrnká od Barista Coffee Rosters a o koláče bude postarané. V šálke nájdete osie hniezda a jablčnú štrúdľu. Spomaľte a vychutnajte si šálku sladkej limitovanej kávy. Je úžasná. Preto vám prajeme Šťastné a Pomalé!
Náš tip: na eshope baristacoffeeroasters.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.