nedeľa, 15 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Škoricové hniezdo pod stromček: Vianočná limitka od Barista Roasters je úžasná

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
6. decembra 2023
Barista Coffee Roasters - Vianočná káva - espresso
Share on FacebookShare on Twitter

Predstavte si tú vôňu, ktorá sa v zimných mesiacoch šíri celým domom. Vôňu vianočného vyvárania a vypekania. Tento rok sa ku kapustnici, šalátu a vianočným koláčom pridá ešte jedna podmanivá aróma. Aróma škoricových osích hniezd a jablkovej štrúdle. 

Cordillera de Fuego od Barista Roasters

Nie, nečaká vás ďalšie pečenie. Byt vám rozvonia sviatočná limitka od Barista Coffee Roasters. Vianočná káva z Lučenca nesie magické meno – Cordillera de Fuego. Pochádza z ďalekej Kostariky. Z krajiny, ktorá produkuje extrémne kvalitné mikroloty patriace medzi tie najlepšie na svete. Inak tomu nie je ani v tomto prípade. 

V Lučenci si pre vás pripravili hneď dva roasty tejto vianočnej pecky. Na svoje si tak prídu fanúšikovia moderného espressa, ale aj filtrovanej kávy. Zatiaľ čo zovrie voda a vy pomeliete svoje limitované zrnká, povedzme si niečo o káve od Barista Coffee Roasters.

Náš tip: na eshope baristacoffeeroasters.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Barista Coffee Roasters - Costa Rica Cordillera de Fuego

Fermentácia

Mikrolot odrody Caturra pre vás vypestoval známy farmár Luis Eduardo Campos. Luis je špecialista vo fermentácii, čo sa citeľne odrazí aj vo vašej šálke. Fermentácia je elegantná a vôbec nie prehnaná. V káve neočakávajte vysokú aciditu ani silné alkoholové tóny. Spracovanie kávy sa prejavilo vo výraznej sladkosti a príjemnej korenistosti. Čo všetko môžete v tejto zaujímavej Kostarike nájsť? Poďte ju spoločne s nami ochutnať.

Vôňa

Každá káva na vás zanechá prvý dojem práve vďaka svojej vôni. V Barista Coffee Roasters si pre vás pripravili dva odlišné, no oba poriadne voňavé, roasty. 

Espresso roast vonia sladko, s jasne rozoznateľnými sušenými hrozienkami, sušeným pomarančom a mliečnou čokoládou. Praženie na filter je o čosi ovocnejšie. V káve pocítite červené jablko, škoricovú štrúdľu a hrozienka. V oboch prípadoch je vôňa výrazná a ľahko zapamätateľná pred namletím, po namletí, počas prípravy ale aj priamo v šálke.

Barista Coffee Roasters - vianočná káva

Chuť

Po tom čo konečne prestanete ovoniavať balíček plný atmosféry Vianoc, sa pustite do prípravy. Recept na prípravu espressa a filtrovanej kávy nájdete nižšie. Kávu máte naliatu v šálke a chystáte sa ju ochutnať. 

Espresso

Začnime espressom. Prvý glg vás ihneď zaujme výraznou chuťou a vôňou škorice. Škoricu dopĺňa vysoká, až medová, sladkosť. Akoby ste sa nenapili kávy. Zahryzli ste do sladkého osieho hniezda, ktoré sa vám rozplýva na jazyku. Chladnutím sa ku škoricovému pečivu pridá jablčný džem a sušený červený pomaranč. Z espressa sa tak stane skutočná chuťová jazda, ktorá sa pohrá s vašimi receptormi. Všetky tieto vnemy navyše skvelo zapadajú do zimného a zasneženého počasia.

espresso z vianočnej kávy Costa Rica Cordillera de Fuego od Barista Coffee Roasters

Filter

Pri príprave filtrovanej kávy bude skutočnou výzvou vôbec vydržať tých niekoľko minút extrakcie. Káva sa pri prvom dotyku s horúcou vodou nádherne aromaticky otvorí. Zavonia škoricou, badiánom a jablčným koláčom. V momente, kedy z drippra dokvapká posledná kvapka, kávu zamiešajte a nalejte do svojej obľúbenej šálky.

Kostariku Cordillera de Fuego odporúčame ochutnať na každom teplotnom stupni. Za horúca chutí ako škoricovo-čokoládový koláč. Znižovaním teploty sa čokoláda z kávy úplne vytratí a vystrieda ju jablková štrúdľa. Čerešničkou na torte je sladká pomarančová marmeláda, ktorá sa v chutiach objaví na najnižšom teplotnom stupni. Všetky prvky, ktoré v káve nájdete, sa k sebe dokonale hodia. Nič vás nebude rušiť a vy si tak vychutnáte svoju chvíľku pokoja a pohody.

Zaujala vás Cordillera de Fuego od Barista Coffee Roasters? Prinášame vám recepty na jej prípravu.

Barista Coffee Roasters - vianočná káva - filter

Recept espresso:

Pomer (ratio): 1:2,5
Teplota extrakcie: 94*C
Tlak: 9 barov
Čas extrakcie: 26-28 s
Chuť: škorica, med, jablčný džem a sušený červený pomaranč so smotanovým telom škoricovou dochuťou

Recept filter Hario V60:

18 g —> 240 ml (94*C)
18 klikov na mlynčeku Comandante (stredne jemné až stredné mletie)
0:00 – 0:40 80 ml (krúživý nálev a zamiešanie celým dripperom)
0:40 – 1:10 80 ml (krúživý nálev)
1:10 – 1:40 80 ml (nálev do stredu a zamiešanie celým dripperom)
finálny čas extrakcie – 2:20 – 2:30 
Chuť: škoricové osie hniezdo, jablková štrúdľa a pomarančová marmeláda so smotanovým ťažkým telom a škoricovo-čokoládovou dochuťou

Barista Coffee Roasters - Vianočná káva - príprava filtra

Ani vám sa nechce piecť? Kúpte si vianočné zrnká od Barista Coffee Rosters a o koláče bude postarané. V šálke nájdete osie hniezda a jablčnú štrúdľu. Spomaľte a vychutnajte si šálku sladkej limitovanej kávy. Je úžasná. Preto vám prajeme Šťastné a Pomalé!

Náš tip: na eshope baristacoffeeroasters.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Barista Coffee Roasters
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
kávovar De'Longhi

Ktoré kávovary De’Longhi budú hitom Vianoc 2023?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL