piatok, 16 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Skutočný kávový Olymp: Dve výnimočné geshe od Kávoholika

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
18. marca 2025
Kávoholik - Kolumbia Edwin Norena Gesha a Panama Ninety Plus Volcan Gesha
Share on FacebookShare on Twitter

Keď sa povie „geisha“ či “gesha”, milovníkom výberovej kávy sa okamžite vybaví špičková kvalita a výnimočné chute. Tentoraz vám predstavím dva klenoty od pražiarne Kávoholik – Kolumbia Edwin Norena Gesha a Panama Ninety Plus Volcan Gesha. Obe s SCA skóre 92,5 bodu, obe spracované inovatívnymi metódami a pražené svetlo, tak, aby vynikla ich jedinečná chuťová komplexnosť.

Ak hľadáte kávový zážitok z absolútneho vrcholu kávového Olympu, tieto dve geshe vám ho doprajú. To vám otvorene poviem hneď na začiatok.

Kolumbia Edwin Norena Gesha a Panama Ninety Plus Volcan Gesha od Kávoholika
Pri nákupe na eshope kavoholik.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Kolumbia Edwin Norena Gesha: Kytica kvetov

Táto výnimočná gesha pochádza z farmy Campo Hermoso v Kolumbii, kde sa pestuje v nadmorskej výške 1650 – 2050 m n. m. Spracovaná je metódou Mossto Lactic Extended Fermentation. Toto dlhé anglické pomenovanie predstavuje predĺženú fermentáciu kávovníkového zrna s použitím vlastnej kávovej šťavy (“mossto”). Mossto napomáha fermentácii, vďaka čomu vznikajú unikátne chute, káva získava na komplexnosti a chuťovej hĺbke. 

Filter plný kvetov

Hneď po namletí pocítite intenzívnu kvetinovú arómu, ktorá pripomína florálne parfumy. Mňa pri prvom dúšku očarila sviežosť a florálnosť. Citrusová acidita sa prepája s výraznou chuťou citrónovej kávy a kvetov a vytvára nezabudnuteľný chuťový zážitok. Sladkosť kávy je taktiež príjemne citrusová, najviac mi pripomína pomelo. Káva má stredné až stredne ťažké telo a dlhočiznú florálnu dochuť.

Kávoholik Kolumbia Edwin Norena Gesha - obal a zrná

Aby táto súťažná gesha vynikla naplno, odporúčam ju pripravovať ako filtrovanú kávu. Pri príprave cez Hario V60 sa krásne rozvinie jej čistá a florálna elegancia, pričom citrusové tóny vyniknú v každom dúšku.

Recept na Hario V60

16 g kávy
Hrúbka mletia: stredná (Comandante 27 klikov)
240 ml vody (94 °C)

Kávoholik Kolumbia Edwin Norena Gesha - príprava

Nálevy:

0:00–0:30 → 50 ml (krúživý nálev + zamiešanie lyžičkou)
0:30–1:00 → do 140 ml (krúživý nálev + zamiešanie dripperom)
1:00–1:15 → do 190 ml (krúživý nálev)
1:15–1:30 → do 240 ml (nálev do stredu)
Celkový čas extrakcie: do 3:00

Zážitok pre náročných

Kolumbia Edwin Norena Gesha je stelesnením jemnosti a florálnej elegancie. Jej dominantné kvetinové tóny a citrusová acidita z nej robia ideálnu kávu pre milovníkov čistých, sviežich a elegantných chutí. Ak máte radi geshe s výraznou florálnosťou, táto nadchne aj toho najnáročnejšieho zákazníka. 

Kávoholik Kolumbia Edwin Norena Gesha - hotová filtrovaná káva

Panama Ninety Plus Volcan Gesha: Šťavnatá ovocná explózia

Táto gesha pochádza zo svetoznámej farmy Ninety Plus v Paname, kde sa pestuje v nadmorskej výške 1650 m n. m. Spracovaná je anaeróbnou naturálnou fermentáciou (anaerobic natural). To znamená, že celé čerešne kávovníka fermentujú v prostredí bez prístupu kyslíka. Tento proces zvýrazňuje ovocné a hroznové tóny a podporuje sladkosť kávy. 

Kávový džús

Už pri prvom privoňaní som vedel, že toto bude úplne iný zážitok. Aróma je funky, ovocno-vínová, s tónmi červeného hrozna a čučoriedok. Prvý dúšok? Šťavnatá explózia ovocia! V chuti dominujú čučoriedky, brusnice a červené hrozno. Na jazyku sa vám ocitne ovocný džús plný čučoriedok a červeného bobuľového ovocia. Telo kávy je stredne ťažké, smotanové a dochuť zamatová s jemným nádychom čokolády. Oproti geshi od Edwina Norenu je táto gesha ovocnejšia, acidnejšia a šťavnatejšia. Ak teda hľadáte odvážnejšie chute, toto je správna voľba.

Kávoholik Panama Ninety Plus Volcan Gesha - obal a zrná

Táto káva je takisto pražená svetlo, čiže na filter. Ja som si pre vás pripravil recept pre obľúbené Hario V60, ktoré káve výborne sadlo. Pri príprave cez Hario V60 som si doslova užíval jej šťavnatosť a komplexnosť.

Recept na Hario V60

16 g kávy
Hrúbka mletia: stredná (Comandante 24 klikov)
250 ml vody (92 °C)

Kávoholik Panama Ninety Plus Volcan Gesha - príprava v Hario V60

Nálevy:

0:00–0:30 → 50 ml (krúživý nálev + zamiešanie lyžičkou)
0:30–1:00 → do 150 ml (krúživý nálev)
1:00–1:30 → do 250 ml (krúživý nálev)
Celkový čas extrakcie: cca 2:45 min

Svieži a šťavnatý džúsik

Panama Ninety Plus Volcan Gesha je džúsovitá, funky a neuveriteľne ovocná. Ak ste fanúšikmi experimentálne spracovaných káv s výraznou aciditou, táto vás pohltí svojou šťavnatosťou. Čučoriedky, brusnice a vínové tóny sa v nej nádherne prelínajú a každý dúšok z nej je zážitkom.

Kávoholik Panama Ninety Plus Volcan Gesha - filtrovaná káva

Ktorú geshu si vybrať?

Obe geshe od pražiarne Kávoholik sú špičkové kávy s výraznými, no odlišnými profilmi. Ak preferujete eleganciu, kvetinové tóny a jemnosť, Kolumbia Edwin Norena Gesha je pre vás ideálna. Ak milujete šťavnaté, ovocné a funky kávy, Panama Ninety Plus Volcan Gesha vás uchváti svojou džúsovosťou a vínovou arómou.

Nech už si vyberiete ktorúkoľvek, obe vám prinesú kávový zážitok na svetovej úrovni. Ak máte možnosť, skúste obe a porovnajte ich sami. Pri nákupe na eshope kavoholik.sk nezabudnite na zľavový kód BLOGOKAVE10.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Kávoholik
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
aróma kávy - vôňa kávy - káva v šálke

Vôňa kávy: Ako vzniká, ako ju vnímať a ako sa hodnotí?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL