Keď sa povie „geisha“ či “gesha”, milovníkom výberovej kávy sa okamžite vybaví špičková kvalita a výnimočné chute. Tentoraz vám predstavím dva klenoty od pražiarne Kávoholik – Kolumbia Edwin Norena Gesha a Panama Ninety Plus Volcan Gesha. Obe s SCA skóre 92,5 bodu, obe spracované inovatívnymi metódami a pražené svetlo, tak, aby vynikla ich jedinečná chuťová komplexnosť.
Ak hľadáte kávový zážitok z absolútneho vrcholu kávového Olympu, tieto dve geshe vám ho doprajú. To vám otvorene poviem hneď na začiatok.

Kolumbia Edwin Norena Gesha: Kytica kvetov
Táto výnimočná gesha pochádza z farmy Campo Hermoso v Kolumbii, kde sa pestuje v nadmorskej výške 1650 – 2050 m n. m. Spracovaná je metódou Mossto Lactic Extended Fermentation. Toto dlhé anglické pomenovanie predstavuje predĺženú fermentáciu kávovníkového zrna s použitím vlastnej kávovej šťavy (“mossto”). Mossto napomáha fermentácii, vďaka čomu vznikajú unikátne chute, káva získava na komplexnosti a chuťovej hĺbke.
Filter plný kvetov
Hneď po namletí pocítite intenzívnu kvetinovú arómu, ktorá pripomína florálne parfumy. Mňa pri prvom dúšku očarila sviežosť a florálnosť. Citrusová acidita sa prepája s výraznou chuťou citrónovej kávy a kvetov a vytvára nezabudnuteľný chuťový zážitok. Sladkosť kávy je taktiež príjemne citrusová, najviac mi pripomína pomelo. Káva má stredné až stredne ťažké telo a dlhočiznú florálnu dochuť.

Aby táto súťažná gesha vynikla naplno, odporúčam ju pripravovať ako filtrovanú kávu. Pri príprave cez Hario V60 sa krásne rozvinie jej čistá a florálna elegancia, pričom citrusové tóny vyniknú v každom dúšku.
Recept na Hario V60
16 g kávy
Hrúbka mletia: stredná (Comandante 27 klikov)
240 ml vody (94 °C)

Nálevy:
0:00–0:30 → 50 ml (krúživý nálev + zamiešanie lyžičkou)
0:30–1:00 → do 140 ml (krúživý nálev + zamiešanie dripperom)
1:00–1:15 → do 190 ml (krúživý nálev)
1:15–1:30 → do 240 ml (nálev do stredu)
Celkový čas extrakcie: do 3:00
Zážitok pre náročných
Kolumbia Edwin Norena Gesha je stelesnením jemnosti a florálnej elegancie. Jej dominantné kvetinové tóny a citrusová acidita z nej robia ideálnu kávu pre milovníkov čistých, sviežich a elegantných chutí. Ak máte radi geshe s výraznou florálnosťou, táto nadchne aj toho najnáročnejšieho zákazníka.

Panama Ninety Plus Volcan Gesha: Šťavnatá ovocná explózia
Táto gesha pochádza zo svetoznámej farmy Ninety Plus v Paname, kde sa pestuje v nadmorskej výške 1650 m n. m. Spracovaná je anaeróbnou naturálnou fermentáciou (anaerobic natural). To znamená, že celé čerešne kávovníka fermentujú v prostredí bez prístupu kyslíka. Tento proces zvýrazňuje ovocné a hroznové tóny a podporuje sladkosť kávy.
Kávový džús
Už pri prvom privoňaní som vedel, že toto bude úplne iný zážitok. Aróma je funky, ovocno-vínová, s tónmi červeného hrozna a čučoriedok. Prvý dúšok? Šťavnatá explózia ovocia! V chuti dominujú čučoriedky, brusnice a červené hrozno. Na jazyku sa vám ocitne ovocný džús plný čučoriedok a červeného bobuľového ovocia. Telo kávy je stredne ťažké, smotanové a dochuť zamatová s jemným nádychom čokolády. Oproti geshi od Edwina Norenu je táto gesha ovocnejšia, acidnejšia a šťavnatejšia. Ak teda hľadáte odvážnejšie chute, toto je správna voľba.

Táto káva je takisto pražená svetlo, čiže na filter. Ja som si pre vás pripravil recept pre obľúbené Hario V60, ktoré káve výborne sadlo. Pri príprave cez Hario V60 som si doslova užíval jej šťavnatosť a komplexnosť.
Recept na Hario V60
16 g kávy
Hrúbka mletia: stredná (Comandante 24 klikov)
250 ml vody (92 °C)

Nálevy:
0:00–0:30 → 50 ml (krúživý nálev + zamiešanie lyžičkou)
0:30–1:00 → do 150 ml (krúživý nálev)
1:00–1:30 → do 250 ml (krúživý nálev)
Celkový čas extrakcie: cca 2:45 min
Svieži a šťavnatý džúsik
Panama Ninety Plus Volcan Gesha je džúsovitá, funky a neuveriteľne ovocná. Ak ste fanúšikmi experimentálne spracovaných káv s výraznou aciditou, táto vás pohltí svojou šťavnatosťou. Čučoriedky, brusnice a vínové tóny sa v nej nádherne prelínajú a každý dúšok z nej je zážitkom.

Ktorú geshu si vybrať?
Obe geshe od pražiarne Kávoholik sú špičkové kávy s výraznými, no odlišnými profilmi. Ak preferujete eleganciu, kvetinové tóny a jemnosť, Kolumbia Edwin Norena Gesha je pre vás ideálna. Ak milujete šťavnaté, ovocné a funky kávy, Panama Ninety Plus Volcan Gesha vás uchváti svojou džúsovosťou a vínovou arómou.
Nech už si vyberiete ktorúkoľvek, obe vám prinesú kávový zážitok na svetovej úrovni. Ak máte možnosť, skúste obe a porovnajte ich sami. Pri nákupe na eshope kavoholik.sk nezabudnite na zľavový kód BLOGOKAVE10.