piatok, 8 augusta, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
Blog o káve
No Result
View All Result
Home Recenzie káv

Slepý test ocenenej kávy Habesh: Uhádne Blog o káve identitu tajomnej vzorky?

Ladislav Király by Ladislav Király
8. augusta 2025
Habesh Coffee - Tajomná káva - zrná
Share on FacebookShare on Twitter

Majiteľ značky Habesh Coffee Martin Vavrík sa rozhodol, že si s nami zahrá hru. Poslal nám neoznačený balíček svojej kávy, ktorú sme mali ochutnať a zhodnotiť naslepo. Prezradil nám len to, že kávu si máme pripraviť na espresso a že práve vyhrala veľké medzinárodné ocenenie. Podarí sa nám uhádnuť, ktorá to je?

Martin to vymyslel veľmi pekne, priam dokonale. Na rozdiel od mnohých iných pražiarní si získané ocenenie nechce nechať len tak ujsť pomedzi prsty a pokúsil sa šikovne ho marketingovo využiť. Ja len dúfam, že táto slepá ochutnávka jeho značku pomôže zviditeľniť, lebo si to zaslúži.

Tajomná káva od Habesh Coffee

Tajomná káva

Ale k veci: keď som otvoril krabicu od Habesh, našiel som v nej produkt označený „Tajomná káva“. Obsahoval možno sto gramov zŕn a bolo mi jasné, že keď chcem niečo nechať aj kolegovi Filipovi, nemôžem plytvať. Nastavovanie dokonalého espressa by si toho žiadalo viac, ale aj pár gramov a prvý nástrel prípravy vie ukázať potenciál.

Po otvorení balíčka na mňa vyletela príjemná a sladká vôňa, ale bez nejakých zásadných wow effectov. To naznačovalo, že nepôjde o žiadne experimentálne spracovanie, ktoré by človeka odstreľovalo do inej kávovej galaxie. Po vysypaní zŕn na stôl sa mi to de facto potvrdilo.

tajomná káva od Habesh Coffee - pohľad na zrná

Veľmi svetlé zrno

Zrná boli veľmi svetlé (fotky na svetlom podklade to dobre neukazujú) a ak by som nevedel, že je to káva na espresso, tipoval by som, že tuto musí byť nutná príprava na filter. Zrná nevykazovali žiadne fľaky, čo by mohlo byť znakom experimentálneho spracovania a fermentácie, nevykazovali ani žiadne alkoholové tóny a neboli na nich ani žiadne „šupky“, ktoré by naznačovali mokré spracovanie. Bolo mi teda jasné, že to musí byť sucho spracovaná naturálka.

Kvalitu zrna by som chcel obzvlášť vyzdvihnúť a po mnohých testoch supermarketových káv, ktoré v Blogu o káve robíme, je toto ako balzam na dušu. V balíčku sme mali len absolútne minimum defektov – nemali sme dosť veľkú vzorku na to, aby sme to mohli hodnoverne porátať. V kávach tejto ligy sú však defekty zriedkavé, takže by sme sa asi pohybovali pod 1 %.

Habesh Coffee - Tajomná káva - hotové espresso

Fantázia

Keď som zrno sypal do mlynčeka, veľmi som sa tešil. Keď je to skutočne etiópska naturálka, tak to bude kvalitné požužlaníčko. Finálna káva, ktorá natiekla do šálky, napokon očakávania nielen naplnila, ale dokonca ich aj prekonala. Veľmi výrazne som v nej cítil niečo ako nektárinky a po miernom vychladnutí to boli podľa mňa čisté ríbezle. Fantázia.

Keď som si následne prebehol eshop habesh.sk, hneď som našiel kávu, ktorá vyššie spomínané parametre spĺňa. Svetlé praženie, za mňa pomerne výrazná acidita, slabučká horkosť, naturálne spracovanie. No schválne, skúste si ten eshop pozrieť, či podľa mojich indícií nájdete tajomnú kávu.

Habesh Coffee - Tajomná káva - ríbezle na dne šálky

Jedna vec ma však dosť prekvapila: v auguste sa vždy dozvedáme víťazov v súťaži Great Taste a predpokladám, že toto ocenenie teraz dostala aj táto káva od Habesh. Nesedí mi len to, že v minulosti boli na tejto súťaži často ocenené kávy, ktoré boli o čosi konzervatívnejšie. Toto je za mňa ozaj moderná kávová bomba a som veľmi rád, že sa dočkala pocty. Dúfam, že to budú tri hviezdičky a značke Habesh to veľmi prajem. Dlhodobo majú moje sympatie.

Teraz prenechávam slovo kolegovi Filipovi, ktorý prešiel rovnakým procesom ako ja. Kávu však neochutnával na espresse, ale na cuppingu.

Habesh Coffee - Tajomná káva

Filip Lörinc:

Ochutnávať neznámu kávu je vždy veľmi veľká zábava (teda hlavne, ak je káva chutná). Vyskúšajte si to niekedy aj vy. Slepá ochutnávka vás donúti zapojiť zmysly a zamyslieť sa oveľa viac, ako keď si vopred prečítate, čo v káve nájdete. Značka Habesh si pre nás pripravila malý balíček tajomnej kávy, ktorá v aktuálnom ročníku získala prestížne medzinárodné ocenenie. Aké? To úprimne neviem ani ja.

Habesh Coffee - Tajomná káva - detail zŕn

Prvé nápovedy

Ako prvé si všímam zrná. Odtieň hnedej, do ktorého sú sfarbené, naznačuje, že sa jedná o kávu praženú na moderné espresso. Druhá nápoveda, ktorú si všímam, je, že ryha väčšiny zŕn neobsahuje väčšie množstvo pergamenu. Zrná, u ktorých tento pergamen uvidíte, sú najpravdepodobnejšie spracované mokrou metódou. Naopak, zrná u ktorých absentuje, budú patriť káve spracovanej naturálnou (suchou) metódou alebo experimentálnymi spôsobmi spracovania. A keďže toto zrno nevykazuje známky narušenia povrchu, na aké sme zvyknutí u experimentálnych fermentácií, usudzujem, že je tajomná káva spracovaná suchou metódou. 

Habesh Coffee - Tajomná káva - detail zrniek

Vôňa kávy

Vôňa kávy to len a len podčiarkuje. Z balíčka mi do nosa preniká elegantná a uhladená aróma plná sladkosti a jemnej ovocnosti. Sladkosť pripomína karamel a ovocnosť zasa jemný náznak kôstkového ovocia (marhule, slivky). Popri mletí rozoznávam ďalšie aromatické prvky, a to jemnú korenistosť a florálnosť. 

Habesh Coffee - Tajomná káva - mletá káva

Cupping

Kávu ochutnávam pomocou metódy cuppingu. Cupping je výborný spôsob, ako kávu ochutnať bez vplyvu metódy prípravy či akéhokoľvek ľudského faktoru. Zároveň ušetrí zopár desiatok gramov kávy, ktoré by som vyplytval pri nastavovaní receptu na espresso.

Počas cuppingu rozoznávam niekoľko zaujímavých aromatických a chuťových prvkov. Pri prerazení krusty nachádzam veľmi príjemnú vôňu marhúľ, kvetín a mliečnej čokolády. Čo sa týka chuti, tá sa krásne vyvíja a mení na jednotlivých teplotných stupňoch a v priebehu extrakcie. Pri prvých sŕknutiach za horúca rozoznávam hlavne sladkosť karamelu a čokolády a jemnú horkosť čierneho čaju. Postupne sa však v káve objavujú veľmi príjemné ovocné tóny. Ovocnosť by som prirovnal k chuti marhúľ a broskýň spolu s jemnou citrusovou aciditou, ktorá sa však prejavuje až za studena.

Habesh Coffee - Tajomná káva - cupping

Acidita počas celého cuppingu nie je ostrá či príliš výrazná. Je skôr elegantná a jemná a veľmi pekne ladí so sladkosťou. Za studena sa v káve objavuje aj zaujímavá chuť citrusovej kôry a veľmi jemná kvetinovosť. A aby som nezabudol, telo kávy je stredne ťažké a textúrou mi káva pripomína mlieko až smotanu. 

Môj tip

Na základe cuppingu som si o tajomnej káve od Habesh vytvoril veľmi ucelený názor. Z môjho pohľadu ide o naturálne spracovanú etiópsku kávu. Mimochodom, etiópske kávy sú kávy, na ktoré sa značka Habesh primárne zameriava. Táto naturálka je pražená primárne na moderné espresso, vďaka čomu veľmi transparentne odhaľuje chuťový profil bežný pre takto spracované kávy z Etiópie. Ja v nej cítim žlté kôstkové ovocie (hlavne marhule a broskyne), jemné citrusy (najviac mi pripomína limetku), príjemnú sladkosť mliečnej čokolády a karamelu, jemnú kvetinovosť a elegantnú horkosť (čierny čaj).

Habesh Coffee - Tajomná káva - cupping - ochutnávanie

Ktorá káva to je? Martin Vavrík nám to prezradí už o pár dní. Sledujte instagramové konto @habeshcoffee, oficiálne oznámenie by malo prísť práve tam.

Náš tip: Moderné espresso.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Tags: Habeshrecenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Uncategorized @sk
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Habesh Coffee - Tajomná káva - zrná

    Slepý test ocenenej kávy Habesh: Uhádne Blog o káve identitu tajomnej vzorky?

    8. augusta 2025
    Ethiopia Yirgacheffe Halo Beriti G1 od READY AFTER - espresso

    Etiópia Halo Beriti Natural G1 od READY AFTER: Brutálne espresso z malej pražiarne

    6. augusta 2025
    šesť pohárov naplnených cold brew

    Recept na cold brew: Ako si pripraviť cold brew presne podľa svojej chuti?

    5. augusta 2025
    Helena si vybrala takúto výhru

    Prihlás sa do newslettra Blogu o káve a vyhraj kávový nákup za 200 €

    4. augusta 2025
    Zlaté Zrnko - Ahoj leto - espresso

    Ahoj Leto od Zlatého Zrnka: Svieže espresso pre konzervatívneho kávičkára

    4. augusta 2025
    Kaveyo - baristi pri práci

    Košice majú novú kaviareň: Kaveyo vám ukáže, ako má chutiť výberová káva

    4. augusta 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Uncategorized @sk
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino casa del caffé Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Habesh Coffee - Tajomná káva - zrná

    Slepý test ocenenej kávy Habesh: Uhádne Blog o káve identitu tajomnej vzorky?

    8. augusta 2025
    Ethiopia Yirgacheffe Halo Beriti G1 od READY AFTER - espresso

    Etiópia Halo Beriti Natural G1 od READY AFTER: Brutálne espresso z malej pražiarne

    6. augusta 2025
    šesť pohárov naplnených cold brew

    Recept na cold brew: Ako si pripraviť cold brew presne podľa svojej chuti?

    5. augusta 2025
    Helena si vybrala takúto výhru

    Prihlás sa do newslettra Blogu o káve a vyhraj kávový nákup za 200 €

    4. augusta 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    No Result
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL