Slovak AeroPress Championship – Domov sme priniesli ďalší bronz
Slovenský pohár v AeroPresse (@aeropressslovakia) hostila už po druhýkrát pražiareň The Fleck z Banskej Bystrice a nám sa opäť darilo.
Situácia v baristickej komunite na Slovensku je momentálne zložitá, pretože sme jedna z mála krajín, kde nie je sformovaná bunka Specialty Coffee Association (SCA). Práve táto asociácia organizuje baristické súťaže, ktoré slovenskú baristickú špičku dokážu poslať do sveta a zviditeľniť tak šikovnosť našich kávových geekov. Našťastie však šikovná partia z banskobystrickej pražiarne The Fleck vzala príležitosť zviditeľniť Slovensko vo svete do vlastných rúk. Tu je dôležité podotknúť, že AeroPress Championship nepatrí pod asociáciu a je samostatnou súťažou, na ktorú asociácia nemá priamy dosah.
Baristická súťaž – baristická párty
AeroPress sme na Blogu o káve predstavili už viackrát. Súčasťou jeho kultúry je aj podujatie, na ktorom si baristi merajú sily v príprave tej najchutnejšej šálky kávy. Jeho história siaha do roku 2008, kedy sa uskutočnil prvý šampionát v Osle. Zúčastnili sa ho traja (áno, čítate správne) súťažiaci.
Šikovný koncept súťaže na svoju popularitu dlho nečakal a čoskoro sa rozšíril do celého sveta. Pomohol tak spopularizovať kávovú pomôcku, ktorá uzrela svetlo sveta len tri roky predtým.
Na šampionátoch je často prízvukované, že súťaž je hlavne o zábave a spájaní komunity. Pre mňa osobne je toto podujatie tá najkrajšia baristická párty, kde si popri súťažení môžete pokojne zatancovať a zaspievať. Samozrejme, nesmie chýbať ani roasters village, ktorá dodáva nádych festivalovej nálady.
Koncept súťaže je jednoduchý. Baristi sú žrebovaní do trojíc, z ktorých do ďalšieho kola postúpi vždy len jeden. Vyraďovací pavúk na konci určí troch finalistov. Baristi sú porotcami hodnotení anonymne a súťaž je plne transparentná.
Hodnotenie súťažných šálok prebieha cuppingom, na konci ktorého sa musia aspoň dvaja z troch porotcov zhodnúť na postupovej šálke. Jednoducho ukážu prstom na tú, ktorá je podľa nich najlepšia.
Súťažná káva – radosti a strasti
Súťažnú kávu dostávajú baristi spravidla niekoľko týždňov vopred. Majú tak priestor na tréning a zoznámenie sa s kávou. Testovanie receptov sprevádzajú radosti z trafenia správneho profilu, ale aj zúfalstvo, keď káva nie a nie chutiť správne.
Aby sa zaručila čerstvosť kávy aj na súťaži, baristi dostanú v deň súťaže nový balík kávy. Ak dostali na tréning kávu starú týždeň od praženia, rovnako starú kávu dostanú aj v deň súťaže. Tu však nastáva problém. Často sa stane, že aj drobná odchýlka od prvého praženia baristovi absolútne pokazí recept a pred súťažou ho musí na poslednú chvíľu upravovať.
Priniesli sme ďalší bronz
Po mojom minuloročnom treťom mieste na slovenskom šampionáte sa mi toto umiestnenie obhájiť nepodarilo. Súťaž sprevádza mnoho stresu a keďže som súťažil hneď v prvej trojici, po prebdetej noci a s dávkou stresu sa mi podarilo recept pokaziť. S troškou entuziazmu som si na konci povedal, že ma vyradil víťaz súťaže.
Nádeje sme vkladali aj do Filipa (@chlorofilip), ktorému sa rovnako nepodarilo prebojovať sa do postupového kola. Veľkým prekvapením bolo, keď sa Olivia (@oliviaannvojar) na svojej debutovej súťaži dostala až do finále. Nádherné tretie miesto pri jej prvej súťaži bolo niečo neuveriteľné. Toľko skvelých baristov a práve jej recept patril medzi tri najlepšie!
Nechýbalo teda veľa a chystali by sme sa na finále do Lisabonu, ktoré sa koná od 19. do 21. septembra. Napokon tam pocestuje víťaz Oleg Horb (@oleghorb), ktorý vo finále zdolal Stanislava Gogu (@stanicek_goga) a Oliviu Vojar.
Eufória, káva, radosti a kamaráti…
Majstrovstvá v príprave kávy cez AeroPress najkrajšie opistuje film od mojich bývalých kolegov The AeroPress Movie. Chalani z European Coffee Tripu opísali príbeh AeroPressu v skvelom filme, po ktorom ho budete musieť milovať.
Táto párty má neopakovateľnú atmosféru a súťaženie je prudko návykové. Stretnutie komunity je čerešnička na torte. Stretnete sa tu s najuznávanejšími baristmi, pražiarmi a majteľmi kaviarní. Je to dokonalá príležitosť na networking a utužovanie vzťahov.
Je smutné, že súťaž v príprave AeroPressu nie je samozrejmosťou. Posledné dva ročníky boli možné len vďaka šikovným ľuďom z pražiarne The Fleck a množstvom lokálnej podpory. Organizovanie podujatia je časovo, fyzicky, psychicky a finančne veľmi náročné, preto sme organizátorom veľmi vďační za každý ďalší ročník.
Ďakujeme!