Zdravie

Alergia na kofeín: Čo to je a prečo ňou ľudia trpia?

Počuli ste o slovných spojeniach alergia na kofeín, intolerancia na kofeín, prípadne alergia na kávu? Nápoje s kofeínom pijeme doslova na dennej báze a mnohí si ich doprajeme v dosť veľkých množstvách. Veľakrát pritom ani netušíme, že nám to môže škodiť. Prípadne pocítime zvláštne príznaky, možno nervozitu, rozrušenosť, stres, ale v skutočnosti ani nevieme, čo ich spôsobilo.

Pri presnejšom vymedzení fenoménu zvaného „intolerancia na kofeín“ treba vziať do úvahy viacero faktorov. Hlavne si však treba uvedomiť skutočnosť, že každé telo je iné a osobité. Každý človek na kofeín reaguje inak. Niekto môže mať alergiu na kávu, iný nie.

Ako kofeín obsadí miesto adenozínu

Základ je v tom, že o sprostredkovanie účinku kofeínu sa stará najmä adenozínový receptor A2. Na ten by si mal normálne „sadnúť“ adenozín, ktorý by telu hlásil narastajúcu únavu. Kofeín však vyzerá veľmi podobne a vie ho „podsadnúť“, takže únavu necítime až do okamihu, kým telo kofeín neodbúra. Teda ak by sme to mali vysvetliť veľmi laicky a čo najjednoduchšie.

„Existujú ľudia, ktorí majú tento typ receptoru taký silný, že kofeín na seba naväzuje veľmi rýchlo, silno ho drží a dlho v ňom ostáva,“ uviedol v publikovanom videu kedysi známy odborník na výživu Igor Bukovský. „Preto je účinok kofeínu na mozog u takýchto ľudí rýchly, má rýchly nástup, je intenzívny a dlho to pretrváva.“

Každý človek je iný

„A sú ľudia, ktorí majú tento istý typ receptoru trochu inak komponovaný a geometria tej molekuly je trošku zmenená; kofeín sa do nej ťažšie naväzuje a na druhej strane sa z nej ľahšie uvoľňuje. To sú ľudia, ktorí majú nástup kofeínového účinku slabší a netrvá tak dlho.“

Pri tomto všetkom však nejde len o viazanie kofeínu na receptory, čo pochopiteľne vyvoláva jeho účinok, ale aj o druhú vec. Naše telo kofeín na druhej strane aj odbúrava a pomocou pečeňových enzýmov telo vlastne detoxikuje.

Alergia na kofeín a tri skupiny ľudí

„Kombinácia týchto všetkých faktorov, teda toho, akú máme aktivitu enzýmov v pečeni, ktoré odbúravajú kofeín, aký typ receptorov máme, na ktoré sa kofeín viaže, ako nám fungujú gény, ktoré tieto procesy riadia… práve kombinácia týchto a ďalších faktorov rozhoduje o tom, že podľa intenzity citlivosti na kofeín patríme do troch rôznych skupín ľudí,“ vysvetľoval ďalej I. Bukovský.

V prvej skupine sú ľudia s vysokou citlivosťou na kofeín, pri ktorých sa v podstate dá hovoriť aj o netolerancii – ich problémom je alergia na kofeín. „Títo ľudia majú také pomalé odbúravanie kofeínu v pečeni a súčasne také silné viazanie kofeínu na nervové bunky – či už v mozgu alebo v tráviacom trakte – že aj malé množstvo kofeínu vyvolá veľmi silný účinok na kardiovaskulárny systém, prípadne na tráviaci trakt.“

Ľudia, ktorí nemôžu prijímať kofeín

„Títo ľudia v podstate nemôžu prijímať kofeín, pretože aj z veľmi malej dávky sú podráždení, nervózni, excitovaní, veľmi sa im rozbehne trávenie. V podstate je to silná stresová reakcia. Čo sa týka tráviaceho traktu, tak takáto silná stresová reakcia môže vyvolať až odkrvenie čreva a žalúdka, čo má za následok spomalenie trávenia a všetky tie stavy s tým spojené, ako napríklad ťažoba, nafukovanie a podobne.“

Druhá skupina je tá, do ktorej by chceli patriť všetci. Päťdesiatštyriročný Bukovský pokračoval: „Je to skupina ľudí s normálnou citlivosťou na kofeín, prípadne teda s normálnou a primeranou toleranciou. U týchto ľudí nachádzame akúsi rovnováhu medzi rýchlosťou, akou sa kofeín naväzuje na naše receptory a vyvoláva nejaké biologické účinky a medzi jeho odbúravaním. Takže neviaže sa silno, nepretrváva dlho, ale odbúrava sa primerane rýchlo.“

Dve až tri šálky denne sú zväčša v pohode

U týchto ľudí zvyčajne denná dávka dvoch až troch šálok kávy nevyvolá žiadne nežiaduce prejavy či už zo strany nervového, kardiovaskulárneho, tráviaceho systému a podobne,“ hovoril ďalej Bukovský.

„No a v tretej kategórii sú ľudia so slabou citlivosťou, prípadne s vysokou toleranciou ku kofeínu. U nich je tá situácia opačná, ako pri prvej skupine. Receptory naväzujú kofeín slabo a enzymatické mechanizmy ho naopak odbúravajú rýchlo. Ani v tomto prípade však nie je vhodné prekračovať dennú dávku piatich šálok kávy.“

Pri alergii na kofeín treba zohľadniť aj ďalšie faktory

V tomto všetkom pritom zohráva rolu aj mnoho ďalších faktorov. Napríklad to, či sme unavení, prípadne sme sa dobre vyspali, či sme požili alkohol, ako sme sa najedli a čo sme zjedli, prípadne či sme nebrali lieky. Existuje pritom aj jedna celkom nezvyčajná zaujímavosť.

„Hormonálna antikoncepcia spomaľuje odbúravanie kofeínu hlavne v druhej polovici cyklu, takže ženy, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu a pijú kávu, môžu v druhej polovici cyklu pozorovať zosilnený účinok kofeínu. V takomto prípade by som odporučil znížiť dávku,“ dodal Igor Bukovský k téme alergia na kofeín a alergia na kávu.

PS: YouTube kanál Igora Bukovského bol kvôli porušovaniu pravidiel tejto sociálnej siete zrušený. Video, z ktorého sme pri tvorbe článku čerpali, teda zmizlo.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close