Defekty sa vyskytujú aj vo veľmi drahých kávach. Takýto názov niesol rozhovor so slovenským pražiarom Petrom Szabóm, ktorý sme publikovali len nedávno. Rovnaký respondent okrem toho prezradil, že popri rôznych defektoch týkajúcich sa samotných kávových zŕn, sa v káve nachádzajú aj iné druhy odpadu. V pražiarni následne robia všetko pre to, aby všetky prípadné externé predmety vyselektovali.
„V káve najčastejšie nachádzame kamienky,“ povedal Peter Szabó v rozhovore pre Blog o káve a pôvod tohto problému vzápätí aj vysvetlil: „Deje sa to preto, lebo mnoho farmárov suší kávu na betónových plochách namiesto afrických postelí. Tak sa zo zeme do kávy dostane občas aj nejaký kamienok. Po sušení síce káva prechádza ešte niekoľkými úrovňami kontroly na farme, ale stane sa, že im prekĺzne kamienok a dostane sa tak do vreca s kávou.“
Destoner a optická triedička
Keď sa kamienok dostane do pražičky, nič zásadné sa nestane. V mlynčeku by však mohol narobiť poriadnu šarapatu. „Na elimináciu kamienkov, ale aj iných cudzích predmetov, používame v prvom kroku destoner. Je to stroj, ktorý funguje na základe toho, že hore má motor, ktorý nasáva praženú kávu. Tá je ľahšia ako kamienky, takže káva sa vysaje hore do nádoby, kým kamienky ostanú dole v zbernej nádobe na to určenej.“
Sú však aj kamienky, ktoré sú ľahšie ako zrnko kávy. A tu už nastáva problém. „Na rad preto prichádza druhý stupeň kontroly, ktorým je naša optická triedička,“ skonštatoval Szabó, ktorý praží v pražiarni Coffeein. „Optická triedička vyhodí približne 80 percent quakerov a ďalších nečistôt, ktoré sa v káve nachádzajú.“
„Bohužiaľ ani takáto dvojitá kontrola občas nestačí a už sa párkrát stalo, že naši zákazníci v káve našli kamienok. Pri skoro 80 tonách praženej kávy, ktoré ročne predáme, sa to stane asi 3-4x za daný rok. Raz sa nám stalo aj to, že takýto kamienok poškodil mlynček, takže náklady na servis sme hradili my, samozrejme bez problémov. Je to vec, ktorú nedokážeme stopercentne eliminovať.“
Domáca kontrola
V konečnom dôsledku je to teda tak, že kávové zrná by si mal doma aspoň narýchlo prezrieť aj konečný užívateľ. Môže tak pomôcť zabrániť problému.
„Ako som spomínal aj pri článku o defektoch, každý by si mal svoju kávu pred nasypaním do mlynčeka prebrať. Vyhodiť prípadne quakre, alebo aj prípadný kamienok. Farmári na farme robia obrovské množstvo práce, aby odstránili každý možný defekt, či nečistotu. A aj my v pražiarni sa snažíme eliminovať tieto problémy, ale nedá sa to urobiť úplne stopercentne. Preto si myslím, že zákazník by mal svoju kávu prebrať a pri nasypaní do mlynčeka aspoň vizuálne prebehnúť.“
Hlava barbiny a popcorn
Pri téme týkajúcej sa toho, aké rôzne predmety sa v káve našli, sme sa dočkali totálneho extrému. „Najväčší extrém bola hlava barbiny,“ zasmial sa Peter Szabó. „Asi tam padla nejakému dievčatku, ktoré sa hralo na farme, ktovie. Teraz sa musí hrať s bábikou bez hlavy. Našli sme aj „diamanty“ (možno sú pravé) a šróbiky.“
„Stalo sa už aj to, že v zrne s kávou bola kukurica, z ktorej sa potom v pražičke stal popcorn. Ale takéto nečistoty (okrem kamienkov) sú naozaj ojedinelé, keďže pracujeme s výberovou kávou. Aj s kamienkami je to tak, že napríklad z nejakej kávy kúpime 10 vriec a 9 je úplne čistých, ale to desiate je plné kamienkov. Predpokladáme, že to bola káva, ktorú z betónovej plochy zbierali ako poslednú, takže tam logicky ostalo najviac kameňov,“ dodal Peter Szabó.