Zdravie

Exotický test: Zelená káva s hubou Reishi

Spomínate si ešte na instantnú kávu s kúskami zlata? Vášne vyvolané touto divokou kombináciou ani len nestihli vychladnúť a už tu máme ďalší úlet. Navyše od rovnakého výrobcu. Zelená káva s hubou Reishi sľubuje blahodarné účinky na vaše zdravie. Čo od nej môžete očakávať? Poďte sa na to spolu pozrieť.

zelená káva s hubou reishi

V balíčku by ste mali nájsť len dve zložky:

  1. Drvivú väčšinu zloženia tvorí zelená, stopercentná arabika z Brazílie. Zelená káva v praxi predstavuje surové, neupražené kávovníkové zrno. Neupraženej káve sa často pripisujú účinky súvisiace s chudnutím a spaľovaním tukov.
  2. Zvyšné štyri percentá zastupuje prášok Reishi. Pre nás doteraz neznámy pojem je ľudovým názvom pre hubu Ganoderma lucidum. Ganoderma je už stovky rokov súčasťou tradičnej čínskej medicíny. Môže mať pozitívny vplyv na imunitný systém, nervový systém, nespavosť, hypertenziu či reumatizmus. Dokonca sa môže používať ako podporný prostriedok pri liečbe rakoviny. 
zelená káva s hubou reishi - obal zozadu

Liečivé účinky zelenej kávy ani prášku Reishi v tejto ochutnávke nepotvrdíme ani nevyvrátime. Od toho tu nie sme. Počas testovania sme však neschudli, lepšie nespali a ani sme sa necítili zdravšie.

Zvláštny obsah balenia

Z balenia na nás vykukla skutočne čudesná zmes. Nahrubo namleté kúsky surových kávovníkových zŕn sa miešali s oveľa jemnejšími časticami. Zmes preto pôsobí zvláštne a heterogénne. Ak ste sa už so zelenou kávou stretli, určite viete, že vonia diametrálne odlišne od tej upraženej. Jej aróma sa dá často prirovnať k pokosenej tráve alebo vysušenému senu. Jednoducho nič, čo by na vás kričalo: “Ochutnaj ma!” 

zelená káva s hubou reishi - pohľad dovnútra

Záhadný návod na prípravu

Po rozpačitých prvých dojmoch sa nám naskytajú dve zásadné otázky: “Prečo by sme to mali piť?” a “Ako si máme zelenú kávu s Reishi pripraviť?” Prvá otázka je skôr rečnícka, no odpoveď na tú druhú je kľúčová. Výrobca na svojom obale našťastie uvádza návod na prípravu. Citujeme: “V kávovare príp. len zaliať vriacou vodou 5-7 g kávy na 150 ml vody.” Najzáhadnejšia pasáž návodu je tá, ktorá hovorí o príprave v kávovare. V akom? Pákovom alebo automatickom? Kam ju máme nasypať? Je ťažké predstaviť si, že by sme týmto výrobkom nakŕmili akýkoľvek kávovar. Preto radšej volíme prípravu na štýl “turka”.

reishi green coffee

“Zelený turek”

Presne podľa inštrukcií sypeme do šálky sedem gramov zmesi zelenej kávy a hubového prášku. Zalievame vriacou vodou s objemom 150 mililitrov a čakáme, čo sa stane. “Zelený turek” vyzerá až trochu tragikomicky. Niektoré veľké kúsky zelenej kávy ostávajú plávať na povrchu a navodzujú dojem, že sme si práve zaliali instantnú hrnčekovú polievku. Avšak táto polievka vonia ako seno. O odporúčanom čase extrakcie sme od výrobcu nedostali žiadne informácie. Predpokladáme však, že si bude vyžadovať čo najdlhšiu dobu styku s horúcou vodou. Počkáme niekoľko minút, kým sa nápoj ochladí na teplotu, ktorá nám neublíži a pravdepodobne už nepomôže ani extrakcii. 

zelená káva s hubou reishi - zalievanie

Prvý glg je zvláštny. “Turek” nielenže vonia, ale aj chutí extrémne “zeleno”. Výluh je pomerne slabý, štruktúrou a telom pripomína bylinkový čaj. V chuti je najvýraznejšia zelená čerstvá tráva. Žiadnu “hubovú” chuť vo výluhu nenachádzame. Každým ďalším sústom si na chuť nápoja zvykáme viac a viac. Nakoniec, akoby naše chuťové bunky akceptovali zvláštne a netradičné chute a prestali ich považovať za nepríjemné. Šálku sme boli schopní dopiť. Celý balíček by sme však určite nezvládli. 

Zelená káva s hubou Reishi: Verdikt

Zelená káva s práškom z liečivej huby Reishi nie je žiadnym gurmánskym zážitkom. S kávou, ako ju poznáte, nemá chuťovo spoločné vôbec nič. Kávu predsa ľudstvo nezačalo pražiť len tak pre srandu. Na druhej strane, výluh vo forme “turka” nechutí nepríjemne ani odporne. Keď sa teda rozhodnete piť neupraženú kávu obohatenú o hubu z čínskej medicíny kvôli ozdravným účinkom, nemusíte čakať žiadnu tortúru.

zelená káva s hubou reishi - ochutnávka
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close