Predstavujeme nové kávyRecepty

Slovenský Vietnam od Diamond’s: Káva ako sangria plná ovocia

Pravá slovenská káva nerastie pri Štrbskom plese a dokonca ani v okolí Popradu. Rastie však vo vzdialenom Vietname, kde sa pred niekoľkými rokmi usídlil Slovák Marián Takáč. Rodák z Galanty začal pod hlavičkou Zanya Coffee produkovať vynikajúcu výberovku a teraz sa dočkal ďalšej pomyselnej pečate kvality: do ponuky ju zaradila pražiareň Diamond’s Roastery patriaca medzi najužšiu slovenskú špičku.

Príbeh Mariána Takáča je hodný knihy, možno aj sfilmovania. Odišiel na dovolenku do Vietnamu, stretol tam dievča svojich snov a domov sa nevrátil dlhé roky. Rodina jeho nastávajúcej Lim tam žila vo veľmi jednoduchých podmienkach. Pestovanie kávy bez dostatočných vedomostí o správnom zbere, spracovaní a obchodovaní im nemohlo vynášať dostatok financií. 

Väčšina peňazí, ktoré ich káva zarobila, ostala v rukách obchodníkov. Tým totiž kávovníkové čerešne predali za smiešne ceny. A aj to málo, ktoré im obchodníci vyplatili, nedokázali investovať správnym spôsobom. Zlaté slovenské ručičky Mariána však dokázali produkciu kávy a životné podmienky farmárov za pár rokov posunúť na úplne inú úroveň a pod horou Lang Biang začala vietnamsko-slovenská rodina produkovať veľmi kvalitnú výberovku.

Mimochodom, o zaujímavom príbehu Mariána Takáča a pestovaní kávy vo Vietname sa dočítate v článku “Slovák riadi vietnamskú kávovú farmu: Čím všetkým si preskákal a z čoho šedivie?

Diamonds Roastery - Vietnam od Mariána Takáča
Vietnam od Diamond’s Roastery si vieš zakúpiť po kliknutí SEM.

100 hodín fermentácie

Dnes sa s kvalitnou výberovkou z Vietnamu od spoločnosti Zanya stretávame takmer na dennom poriadku. Po tejto káve totiž siaha množstvo slovenských pražiarní a medzi nimi aj tie najlepšie. Potvrdzuje to aj pražiareň Diamond’s roastery z Dunajskej Lužnej, ktorá si do svojho kávového portfólia vybrala lot odrody Catimor Hybrid. Marián a jeho zamestnanci ho spracovali metódou anaeróbnej fermentácie, ktorá prebiehala dlhých sto hodín. V Diamond’s kávu napražili svetlo, teda na filter.

Môj tip: na eshope diroastery.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Funky sangria

Poviem vám, že od filtra z Mariánovho Vietnamu očakávajte poriadnu dávku zábavy. Vďaka fermentácii je káva uletená a funky, takže vo výsledku vlastne ani nechutí ako káva. 

Za horúca a tepla v nej pocítite svieži ananás a červené hrozno. Postupným chladnutím sa káva zmení na brutálny ovocný kompót. Kompót? Vlastne nie, skôr sangriu plnú ovocia. Na jazyku pocítite červené víno spolu s višňovým kompótom a zrelými lesnými jahodami. Káva je úplne bez horkosti s dochuťou červeného vína. Musím uznať, že spracovanie kávy sa v tomto prípade skvelo podarilo. Ani napriek dlhej dobe fermentácie som v káve necítil žiadne nepríjemné chute, ktoré pri dlhších fermentáciach môžu vzniknúť. Vďaka spracovaniu nadobudla charakter sladkého červeného vína doplneného o zrelé ovocie.

Vietnam Lang Biang od Diamonds Roastery - mletá káva v dripperi

Káva, ktorej som sa nevedel dopiť

Ja som sa tohto nadupaného lotu jednoducho nevedel dopiť. Večer som sa prichytil pri tom, že sa v myšlienkach teším na ráno, kedy si Vietnam od Diamond’s znovu pripravím. Produkt Mariána, jeho manželky Lim a spoločnosti Zanya Coffee, tak vo výsledku rozdáva radosť aj o tisíce kilometrov ďalej od mestečka Dalat, kde vlastne začal vznikať.

Recept na Vietnam od Diamond’s Roastery

Kávu som si vyskúšal na dripperoch Hario V60 a Origami. Pri oboch sa mi osvedčil rovnaký recept.

Recept V60/Origami:

16g —> 250 ml (89*C)
18 klikov na mlynčeku Comandante (ak používate iný mlynček, použite trochu jemnejšie mletie, na aké ste zvyknutí pri premytých a naturálnych kávach)

0:00 – 0:40 60 ml
0:40 – 1:20 60 ml
1:20 – 1:50 130 ml
Všetky nálevy nalievajte krúživo a rovnomerne, po každom náleve jemne zamiešajte celým dripperom
finálny čas extrakcie – cca 2:40

Nazdravie!

Môj tip: na eshope diroastery.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Vietnam od Diamonds Roastery - príprava filtrovanej kávy
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close