Zaujímavosti

Snapchiller: Rýchle schladenie kávy, ktoré jej ponechá optimálne vlastnosti

Eshop s kávou

Spoločnosť Elemental Beverage sídliaca v 60-tisícovom meste neďaleko Bostonu vyladila svoju technológiu označovanú ako Snapchill, vďaka ktorej dokáže kávu mimoriadne rýchlo vychladiť a podávať ako „cold brew“, aj keď bola v skutočnosti extrahovaná za použitia horúcej vody.

Spomínaná firma uvádza, že nápoj dokáže zo 60 stupňov Celzia na približne 4 stupne (zo 140 Fahrenheitov na 40, pozn. autora) vychladiť „v priebehu niekoľkých sekúnd“ a plánuje sa orientovať hlavne na kaviarne či reštaurácie, ale aj na klasických domácich zákazníkov, ktorí by mohli mať záujem o kvalitnú studenú kávu.

Pri „cold brew“ to nebolo ono

Zakladateľ spoločnosti Dave Dussault tvrdí, že keď kávu pripravoval ako cold brew, tak to nebolo ono. Po stránke chute sa nedokázal dopracovať k maximálnemu pôžitku a tuší, prečo sa tak stalo: počas 16 až 20 hodín, v rámci ktorých sa káva extrahovala v chlade, vraj stratila čerstvosť a rovnako aj chuťové a aromatické kvality.

Rovnako nevýhodné bolo aj to, keď do kávy v záujme jej ďalšieho schladenia pridával ľad. Prišlo k jej zriedeniu a opäť raz stratila optimálnu chuť. Ako mechanický inžinier v oblasti termodynamiky však tušil, že existujú aj iné riešenia.

Čerstvosť, chuť i aróma najvyššej úrovne

„Vďaka technológiám, na ktorých som pracoval, sa naskytla možnosť zbaviť sa pomoci ľadu a potenciálne zabezpečiť čerstvejší, chutnejší a voňavejší zážitok,“ cituje jeho slová stránka Beverage Daily.

Dussault sa téme intenzívne venoval a zhotovil niekoľko prototypov prístrojov, ktoré dokážu nápoje vychladiť až na -10 stupňov Fahrenheita, čo je v prepočte -23 stupňov Celzia.

Naraz sa dá vychladiť pol litra nápoja

Spoločnosť Elemental Beverage tvrdí, že technológia termodynamiky a výmeny tepla funguje mimoriadne dobre a káva si vďaka nej aj po vychladení zachová vlastnosti horúceho produktu bez zoxidovania či zriedenia.

Snapchiller dokáže na jedno spustenie vychladiť takmer pol litra nápoja a jeho kvality sú vraj enormné.

Jon Chen: Najskôr to treba zažiť

„Najskôr to potrebujete zažiť, až potom pochopíte skutočnú hodnotu tejto platformy,“ uviedol výkonný riaditeľ Elemental Beverage Jon Chen, podľa ktorého ide o celkom novú technológiu i celkom novú kategóriu chladenia, ktorá „zakonzervuje čerstvosť iným spôsobom“.

„Ak kávu schladíte na ešte nižšiu teplotu, ako je bod mrazu, v skutočnosti sa dopracujete k tomu, že otvoria nové, ešte rozšírenejšie chuťové profily a bude to celkom odlišný zážitok,“ dodal Chen.

Okrem kávy sa dá chladiť čaj či alkohol

Autori okrem toho uvádzajú, že Snapchiller je ideálny aj na chladenie čaju, prípadne alkoholických nápojov.

Doplňme, že na stránke elementalbeverage.co je možné zakúpiť si špeciálne „snapchilled kávy“ v plechovkách. Balenie šiestich plechoviek vyjde na takmer 30 dolárov.

Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close

Máte Adblock :(

Spravodajské stránky nemajú šancu prežiť bez reklamy. Preto by sme vás radi poprosili o to, aby ste si u nás vypli Adblock. Ďakujeme za pochopenie.