Recenzie káv

Šokantné: Navštívili sme Tchibo a dostali sme (aj) veľmi chutnú kávu

Kávy značky Tchibo sme si už v marci tohto roku preklepli v recenznom rebríčku. Tchibo Barista Espresso a Tchibo Barista Caffé Crema utrápili naše chuťové bunky a vyslúžili si len nízke počty bodov, konkrétne 8,5 a 15. Úspešnejšie si počínala limitovaná edícia prémiovej odrody Pink Bourbon, ktorá trafila do čierneho, získala 31,5 bodu a umiestnila sa ozaj dosť vysoko. Teraz sme sa rozhodli, že navštívime priamo predajňu a kaviareň Tchibo. Ako to dopadlo?

Zo Starbucksu do Tchiba

Po rozporuplnom zážitku z kaviarne Starbucks sme takpovediac skočili znovu do tej istej rieky. Starbucks a Tchibo majú v Košiciach prevádzku v tom istom nákupnom centre a my sme sa teda opäť ocitli v kaviarni s rušnou atmosférou obchodného domu. 

Ruch znásoboval prebiehajúci akciový týždeň Black Friday. To znamenalo jedno jediné: predajňa a kaviareň Tchibo praskala vo švíkoch. Zákazníci plnili svoje tašky rôznorodými serepetičkami vrátane balíčkov kávy. Obsluha to vskutku nemala ľahké. Aj napriek tomu nás čakalo vrelé privítanie s úsmevom na tvári. Úsmev sa však postupne vytrácal. Nebudeme si klamať, často máme veľa otázok a požiadaviek. A v neposlednom rade, dvaja ľudia so štyrmi kávovými nápojmi môžu pôsobiť podozrivo.

Tchibo - kaviareň a predajňa v Košiciach

Čo sme si v Tchibe objednali?

Ako je vo zvyku, pri ochutnávke nemôže chýbať dvojité espresso. Po espresse nasledoval flat white ako zástupca mliečnych drinkov a Café hruška a slaný karamel. Tento drink s pomerne vyčerpávajúcim názvom reprezentuje aktuálnu limitovanú ponuku kaviarne. 

Niekde v zadnej časti baru, zaprášený a zabudnutý, ležal “batch brewer” – prístroj na prípravu filtrovanej kávy. Aj keď sme filter v ponuke nevideli, opýtali sme sa, či ho náhodou nepodávajú. Baristka nám s poľutovaním oznámila, že batch brew momentálne pripravený nemá, no ako alternatívu nám môže ponúknuť cold brew. Aj napriek teplotám blížiacim sa nule sme za studena extrahovanej káve neodolali. Z chladiacej vitríny na nás počas konverzácie s obsluhou lákavo žmurkal ovocný jahodový koláč. Sem s ním. Ten nemôže sklamať. Koláč chutil skvelo, ako ale dopadli kávové nápoje?

doubleshot a koláčik v kaviarni Tchibo
Koláčik prešiel tvrdou skúškou.

Dvojité espresso (Filip)

“Pri pohľade a privoňaní k dvojitému espressu z Tchiba mi v hlave začali prúdiť výčitky a pochybnosti. Spytoval som svoje rozhodnutie a vravel si, že som sa mal v škole viac učiť. Teraz sedím nad nepríjemne dymovo zapáchajúcim nápojov a musím ho ochutnať. Prikladám si šálku k perám a pred očami sa mi premieta celý život. Cítiac, ako sa moje čuchové bunky prežehnávajú a snažia sa ujsť pred arómou spáleného dreva a horiacich pneumatík, som tie chuťové zalial horkým mokom hovoriacim si espresso.”

“Neskutočne silná horkosť okamžite paralyzovala celý môj chuťový aparát, ktorý na mňa zúfalo kričal: “Nepi tooooooo…!” A ja som ho poslúchol. Zvládol som ešte jeden hlt, ktorý ma utvrdil v tom, že dvojité espresso od Tchiba nie je na pitie. Nenájdete v ňom nič. Teda okrem horkosti pripomínajúcej spálený uhlík.”

doubleshot v Tchibo
Dvojité espresso pripomínalo spálený uhlík.

Cold Brew (Filip)

“Po tragickom zážitku s espressom sa mi úprimne nechcelo ochutnávať nič ďalšie. Gabriela, ako správny stratég, si pre seba nechala mliečne nápoje. Mne ostali tie čisto kávové. Pri servírovaní cold brew som pozorne sledoval obsluhu. Do priehľadného pohára najprv umiestnila niekoľko kociek ľadu, 100 mililitrov čistej vody a rovnaké množstvo koncentrátu cold brew. Za studena extrahovanú kávu tak pripravujú v “silnejšej” verzii a podľa potreby ju riedia alebo používajú do drinkov. Rozumné!”

“Pred ochutnávkou ma ako prvá znovu zaujala vôňa. Asi čakáte niečo podobné ako pri espresse, čo? Opak je však pravdou. Cold brew z Tchiba voňalo veľmi príjemne. Vo vôni som bol schopný rozoznať čokoládu, višne a rum. Arómou tak pripomínalo sladké ovocné pralinky. Akoby ma obliala živá voda a s víziou svetla na konci tunela som sa pustil do degustácie. Čuduj sa svetu, ako prvú som na jazyku pocítil veľmi delikátnu aciditu červeného jablka. Jablko striedala mliečna čokoláda a v dochuti som dokázal rozoznať zaujímavý alkoholový chuťový prvok pripomínajúci rum alebo whisky. S vytreštenými očami som sa pozrel na Gabrielu a zamrmlal niečo ako: “Toto je dobré!” Rýchlo som sa napil ešte raz a podal pohár svojej spoludegustátorke.”

“Gabriele sa na tvári objavil presne ten istý výraz, ktorý cold brew vyčarilo aj na tej mojej. Ako blesk z čistého neba sme narazili na nápoj, ktorý nám skutočne chutil. Ponúkol presne to, čo človek od cold brew čaká. V chuti sa dopĺňali sladké prvky s prvkami acidnými a na záver ich doplnil funky alkoholový podtón. Nikdy sme to nečakali, ale cold brew v Tchibo odporúčame vyskúšať. Veríme, že tento pohár za studena extrahovanej kávy nebol len výnimkou, ktorá sa podarila vďaka správnej konštalácii hviezd.”

“Na záver sme sa obsluhy rozhodli opýtať z akej kávy bolo cold brew pripravené. Odpoveď znela tak trochu tajomne: “Z Afriky.” Gabriela pridala dodatočnú otázku: “Z akej africkej krajiny?” Na odpoveď: “No predsa z Afriky,” sme už radšej ďalej nereagovali a nekazili si pozitívny zážitok.”

cold brew v Tchibo
Cold brew ako najväčšie prekvapenie.

Flat white (Gabriela)

“Flat white je jedným z nápojov, ktoré v rámci našich potuliek po známych kávových reťazcoch skúšame pravidelne. Najlepšie zatiaľ obstál flat white zo Starbucks. Keďže aj Tchibo je vyslovene kávový reťazec a má vlastné kaviarne, očakávali sme kávu minimálne na úrovni Starbucks.”

“V predajni a kaviarni Tchibo, ktorú sme navštívili, pripravovali kávu na kávovare značky Nuova Simonelli. Kávovar bol na pomery veľkého množstva ľudí, ktorí sa pri bare točili jeden za druhým, relatívne čistý. Zaujímavé bolo, že penenie mlieka bolo automatické. Pani baristka naliala mlieko do konvičky, položila na tácku kávovaru a do konvičky vložila napeňovaciu trysku. Voilá, mikropena bola za chvíľočku hotová. Baristka medzitým pripravila double-shot espressa a následne do šálky naliala mlieko. Tak hocijako, naverímboha. Latte art sa teda nekonal. Hoci, keď sa na to pozriete so zažmúreným okom, môžete tam vidieť sedaciu časť ľudského tela. V tomto momente sme nevedeli, či to máme brať osobne.”

“Nápoj som teda zobrala k stolu a začal hlavný bod programu – ochutnávka. Čo ma najviac sklamalo (okrem vzhľadu), bolo naozaj horúce mlieko. Chvíľu som teda musela počkať, kým nápoj vychladol. Flat white sa vyznačuje tým, že by vrstva peny nemala byť tak výrazná. V tomto prípade na mne baristka nešetrila, peny bolo neúrekom. To by nebol ten najväčší problém. Väčší problém som videla v chuti kávy. Už samotné espresso nebolo chutné, a teda nič iné som nemohla očakávať ani vo flat-ku. Mlieku sa bohužiaľ nepodarilo prekryť výraznú horkosť nápoja. V chuti flat white dominovala horkosť, horkosť a horkosť.”

flat white v Tchibo
Flat white ponúkol extrémnu horkosť.

Café hruška a slaný karamel (Gabriela)

“Hneď ako som zbadala sezónnu ponuku Tchiba, vedela som, že z nej musím niečo vyskúšať. Najsymaptickejšie vyzeral nápoj s názvom Café hruška a slaný karamel. Netušila som, čo od toho môžem očakávať. Bola som však upozornená, že nápoj je veľmi sladký. Napokon som dostala istú obmenu klasického latte macchiato. Do nápoja šiel pravdepodobne sirup hruška a slaný karamel a na vrch kávy poriadna dávka šľahačky s ďalším karamelovým sirupom použitým ako topping. Tento nápoj je teda riadne sladká bomba.”

“Všetky sladké ingrediencie spojili sily a spoločne porazili extrémnu horkosť kávy. V chuti teda dominovala sladkosť karamelu. Nebola by som sa nahnevala, keby v nápoji bola výraznejšia chuť hrušky, ktorá by Café hruška a slaný karamel osviežila. Vo všeobecnosti to nebol zlý nápoj, keď teda hľadáte niečo sladké a sezónne. “

Café hruška a slaný karamel
Sladká bomba: Café hruška a slaný karamel.

Záver 

Náš výlet za kávou v Tchibo koniec koncov nedopadol najhoršie. Najväčším prekvapením bolo ovocné cold brew a najväčším sklamaním espresso. Keď hľadáte skutočnú kvalitu, navštívte radšej vaše lokálne kaviarne s výberovou kávou. Podporíte tým slovenských podnikateľov a ušetríte svoje chuťové bunky pred šokom.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close