piatok, 23 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Špinavé vodovodné rúry vyvolali obrovský rozruch, odborníkovi sme položili doplňujúce otázky

Ladislav Király Od Ladislav Király
17. decembra 2023
zanesená vodovodná rúra
Share on FacebookShare on Twitter

Keď sme pred niekoľkými týždňami priniesli článok s názvom „Aj takto vyzerajú vodovodné rúry: Čo všetko sa nám cez ne dostáva do kávy?“ rozpútalo to vášne. Časť čitateľov bola prekvapená a udivená, tu a tam niekto aj zamudroval. Veď ako isto viete, sociálne siete sú plné všakovakých vedcov.

My sme však veci nenechali len tak ležať ladom a odborníkovi Jozefovi Rybárovi zo spoločnosti Filtrovanie.eu sme položili doplňujúce otázky. Vytiahli sme ich z diskusií na Instagrame či Facebooku a pokúsili sme sa zabezpečiť pre vás dodatočné informácie. A aj preto, lebo filtrovanie vody je aj podľa nás dôležité a zdraviu prospešné, pričom vôbec nie je drahé.

Máme vás radi a na eshope filtrovanie.eu sme pre vás vybavili zľavový kód BLOGOKAVE10. Nižšie priložené vyjadrenia odborníka vás pravdepodobne presvedčia o tom, že jeho využitie má zmysel.

Jedna followerka po minulom rozhovore v diskusii napísala slová „chytá ma panika“. Toto ma aj trochu zamrzelo, tak sa opýtam: je panika na mieste?

„My tu samozrejme nechceme šíriť paniku, len poukazujeme na reálnu vec, ktorá sa deje všade. Ako sme spomínali, v prípade zanesených rúr ide o zmes rôznych zlúčenín ťažkých kovov, minerálov, hrdze či ílu, a toto všetko ovplyvňuje kvalitu vody. Čo sa týka chlóru, samozrejme je dobré, že je pridávaný do vody – cestou k nám ju totiž dezinfikuje. Ale na konci je dobré sa ho zbaviť filtrom, pretože piť ho naozaj nepotrebujeme. Chlór a jeho následné zlúčeniny, ako sú trihalometány a podobne, totiž nie sú zdraviu veľmi prospešné.“

pohľad na čistý a zanesený filter
Veľavravné porovnanie čistého a zaneseného filtra, ktorý už zachytil veľké množstvo nečistôt.

Zachytil som aj otázku o filtračnej kanvici Brita. Dokáže Brita odstrániť nečistoty prichádzajúce z potrubí? Ako ju vieme porovnať s klasickými filtrami, ktoré montuje Filtrovanie.eu?

„Filtračné kanvice v porovnaní s filtrom nemajú najvyššiu mieru úpravy vody, ale len čiastočnú. Sú dané normy napríklad podľa NSF štandardov, čo je organizácia, ktorá kontroluje, audituje a udeľuje certifikáty výrobkom. Problém je hlavne v tom, že 99% ľudí pri kanviciach nedodržiava základné zásady. Filtračná patróna v kanvici by mala byť vždy ponorená vo vode, kanvica by navyše mala byť v tme a chlade. Väčšina ľudí ju má poloprázdnu pekne na linke a na mieste, kde je svetlo a teplo. V takom “ideálnom” stave, kde je aj prístup vzduchu z okolia, sú do dvoch hodín na svete baktérie a plesne. Pre nich sú to úplne ideálne podmienky. Pri filtri sa niečo takéto nemôže stať, pretože spĺňa najvyššie normy pre styk s pitnou vodou. Nie je tam prístup vzduchu, filter má menšiu mikronáž ako baktéria a okrem toho obsahuje aj antibakteriálne striebro.“

„Keď odhliadneme od tohto všetkého a pripustíme, že užívateľ dodržiava zásady, tak ďalšou nevýhodou kanvice je čakanie na vodu. Kým ju môžete použiť na prípravu kávy alebo na pitie vody, tak pár minút čakáte. Jednou z výhod filtra je napríklad vysoký prietok, takže na vodu nečakáte. Rýchlo naplníte napríklad veľký hrniec na polievku, nádobu na kávu, čaj alebo pohár na pitie.“

„Nuž a ďalším parametrom je cena za liter upravenej vody. Pri kanvici vás liter vyjde na viac ako 0,03€, ale pri filtri na menej ako 0,01€. Filter teda ponúka lepšiu cenu za liter, efektívnejšie upravenú vodu, rýchly prístup k upravenej vode a nevyrábate si doma plesne.“

Videl som aj otázku týkajúcu sa filtra s 0,22 μm. Aký je rozdiel medzi ním a filtrom 0,5 μm? Čo toto μm vlastne znamená?

„Uvedená mikronáž je veľkosť póru filtra.  Čím je menšia, tým viac rôznych nečistôt dokáže filter zachytiť. Ideálny je takzvaný lievikovitý systém filtrácie, pri ktorom začíname väčšou pórovitosťou a končíme menšou, jemnejšou. Takto jemnejší filter vlastne chránime a nezahltíme ho tak rýchlo nečistotami.“

V diskusii som našiel aj vyjadrenie, že na fotke máme rúrku teplej vody. Aká je vaša reakcia na túto tému?

„Fotka rúry, ktorú sme použili, bola určite zo studenej vetvy. Ako je na fotke možné vidieť, tak aj na studenej vode sa tvoria sedimenty. Pri teplej vode sa vďaka teplu skôr vyzráža a usadí vodný kameň.“

Je možný vznik takých usadenín v rúrke, cez ktorú neprestajne tečie voda?

„Voda cez rúry nikdy netečie neprestajne. Cez deň ju väčšina domácností púšťa len na pár minút, v noci skoro vôbec.“

pohľad do zanesenej vodovodnej rúry
Táto fotka vás v pôvodnom článku dosť vystrašila.

Zachytil som aj mudrovanie o tom, že filtre na vodu môžu slúžiť ako inkubátory pre baktérie. Toto ma dosť zarazilo, pretože to by potom filtre nikto nevyužíval. Opäť raz sa ukázalo, že sociálne siete znesú všetko a sú miestom pre ľahké šírenie nezmyslov, alebo to nebodaj môže byť pravda?

„Rozhodne treba používať certifikované filtre, ktoré zaručujú bezpečnosť a slúžia práve na to, aby sa baktérie netvorili, prípadne keď vo vode sú, aby sa nedostali ďalej k nám. Týmto narážam napríklad na studňovú vodu. Lacným filtračným vložkám, ktoré nemajú normy alebo certifikáty, by som sa radšej vyhol. S takými u nás ani nerobíme. Ako som už spomenul, 3M filter má menšiu pórovitosť ako baktérie, takže tie by cez jeho póry ani neprešli. Všetko je zároveň poistené aktívnym striebrom vo filtračnej vložke a ako vieme, striebro je antibakteriálne. Dané vyjadrenie v diskusii sa bohužiaľ nezakladalo na pravde a publikum len vystrašilo. Na druhej strane toto vyjadrenie môže byť pravdivé v prípade filtračnej kanvice, ak sa teda nedodržiavajú pokyny v návode pre použitie.“

Zaznamenal som aj vyjadrenie čitateľa, ktorý vraj používa FUTURO AQUA. Čo to je a ako to pomáha? Vieme to nejako porovnať s tvojimi filtrami?

„Futuro Aqua je pri použití na bežnej pitnej vode zbytočná a predražená trojstupňová osmóza. Osmotická voda sa na dlhodobé pitie neodporúča z viacerých zdravotných dôvodov. Tých dôvodov je doslova plný web, ale v skratke: osmóza vám totiž z vody vezme všetko. A teda aj to dobré, čo by v nej malo ostať, čiže minerály. Kedže Futuro Aqua je trojstupňová filtrácia, nemá ani mineralizátor, vďaka ktorému by ste nejaké minerály dostali späť do vody. A aj keby tam mineralizátor bol, tak zloženie minerálov už nie je v takej skladbe, ako zloženie tých, ktoré sa vo vode prirodzene nachádzali.“

„Všeobecne platí, že na pitnú vodu nemá zmysel používať osmózu. Okrem iného je problém aj v tom, že osmóza zaberá veľa miesta, musí byť pripojená na elektrinu a vytvára odpadovú vodu. Pri tých lacných je to pomer 1:4 až 1:5, čo znamená, že na liter získanej osmotickej vody vám do odpadu odíde 4 až 5 litrov vody. Čo sa týka bežnej mestskej alebo obecnej vody, každý zdroj pitnej vody je kontrolovaný a na úpravu vody od nečistôt bohato postačuje certifikovaný filter. Osmóza vyjde cenovo niekoľkonásobne drahšie a rovnako tak aj dodatočná výmena filtrov, ktoré obsahuje.“

„Aj my ponúkame osmózu, ale len v dvoch prípadoch. Tá, ktorú inštalujeme klientom, bola vytvorená podľa SCA štandardov (Specialty Coffee Association – Asociácia výberovej kávy). Inštalujeme ju teda kaviarňam, ktoré si dajú záležať na vysokej kvalite. Takto upravená voda sa však používa len na prípravu kávy a nie na dlhodobý pitný režim. Druhým prípadom sú klienti, ktorí majú studňovú vodu a veľmi zlé výsledky vody. Existujú prípady, keď niektoré látky z vody vieme odstrániť len osmózou. V tomto prípade sa už používa na dlhodobé pitie a aj keď má mineralizátor, odporúčame vodu miešať s minerálkou.“

Pristavím sa ešte pri tej osmotickej vode. Raz si o nej hovoril, že je „hladná“. Čo to znamená?

„Áno, hovorí sa jej, že je „hladná“ alebo prázdna. Keď ju človek pije, tak to so sebou prináša problémy: takáto voda na seba naviaže doslova všetko, s čím príde do styku. Keď ju človek vypije, tak na seba nalepí minerály z ľudského tela a organizmus tak ochudobňuje. Preto je preukázateľným zdravotným rizikom a v žiadnom prípade sa neodporúča piť. Voda vyrobená reverznou osmózou nie je pitná a dokonca nespĺňa ani zákonom stanovené limity pre minimálny obsah niektorých látok v pitnej vode. Potvrdzuje to aj stanovisko Štátneho zdravotného ústavu a ďalších odborníkov.“

„Počas varenia v takto upravenej vode sa z potravín navyše vyvarí mnohonásobne viac minerálov, čím sa ich denný príjem ešte viac znižuje. Voda z reverznej osmózy preto nie je vhodná ani na prípravu pokrmov. Demineralizovaná voda je vlastne destilovaná voda, teda čisté H2O. Pri jej dlhodobom pití organizmus človeka trpí nedostatkom vápnika, horčíka, sodíka a ďalších látok, čo sa negatívne prejavuje v mnohonásobne zvýšenom riziku kardiovaskulárnych ochorení a niektorých druhov nádorových ochorení.“

„Voda z reverznej osmózy navyše poškodzuje črevnú výstelku a odvápňuje kosti, narúša metabolizmus človeka a vedie k zvýšenému riziku toxického pôsobenia ťažkých kovov. Extrémne riziko táto voda predstavuje pre tehotné ženy, u ktorých môže závažne poškodiť plod a spôsobiť neurodegeneratívne poruchy a ďalšie tehotenské problémy. Toto všetko však platí len vtedy, keby človek dlhú dobu fungoval iba na takejto osmotickej vode.“

Náš tip: na eshope filtrovanie.eu môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Článok je dodatkom k pôvodnému článku „Aj takto vyzerajú vodovodné rúry: Čo všetko sa nám cez ne dostáva do kávy?“. Oba vznikli v spolupráci s filtrovanie.eu.

nový filter a dva zanesené
Na záver ešte jedno porovnanie čistého filtra a dvoch použitých, ktoré odviedli svoju robotu.
0 Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: filtrovanie vody
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
recenzia kávy Lyra

Recenzia kávy Lyra: Pokojné vody medzi výberovkou a supermarketom

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    22. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    22. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL