Spirit Coffee či Hamšík Coffee. Prečo zrazu každý predáva kávu?
Aj vy ste si to všimli? Na trhu nám pribudli kávy Majka Spirita či Mareka Hamšíka označené ako Spirit Coffee či Hamšík Coffee. Pri nákupe na Alze vám ponúknu Alza Café, falošný Kevin Future predáva Future Coffee a nejakú kávu promovala už aj primadona medzi influencermi, pervitínovo-kokaínová Zuzana P.
Prečo to všetci robia? Je to skutočne taký dobrý biznis? Ozaj platí, že káva sa dostáva na úroveň kolagénu a CBD? Zjavne áno. V tomto príspevku sa vám pokúsim vysvetliť jednoduchú matematiku, ktorá za týmto všetkým je a niekoľkým zo spomínaných káv venujem pár odstavcov. Koľko vedia takí „white label“ predajcovia, ktorí s kávou v skutočnosti nič nemajú, zarobiť?
Komoditná káva a základná kalkulácia
Samého ma zaujímalo, ako môže podobný model fungovať a koľko predaj takejto kávy hodí. U Spirita stojí kilo kávy vyše 30€, u Hamšíka je to rovných 30, Alza predáva kilo za 14,90 a samozvaný kávový vedec, ktorý po dvoch rokoch výskumu vynašiel „dubajské expresko“ (sám to tak nazýva), predáva svoj brak za 34,99€. Celkom dosť.
„Priemerná cena zelenej komoditnej kávy je okolo 4€ za kg,“ povedal mi jeden z uznávaných slovenských pražiarov kávy. „Keď to upražia na 60-kilovej pražičke, tak na jeden cyklus majú hotových 50 kíl kávy. Ak prirátame balenie a ostatné náklady okolo toho, tak kilo kávy zabalenej v 250g balíčkoch (rozumej štyri hotové 250g balíčky s kávou) ich môže vyjsť na osem eur.“
Dá sa to aj lacnejšie
To znamená, že ak si kávu nabalíčkujú po 250 gramov, náklady na jeden balíček sú 2 eurá. Ak kávu zabalia do kilového balenia, náklady sa môžu pohybovať okolo 7 eur. Ale pozor, to sme stále veľmi opatrní, pretože Segafredo dokáže kilo zrnkovej kávy na Slovensku predávať za 6,50€, aj keď ho praží v Bologni! V Taliansku ho vraj dostanete aj za 3,90€. Ale je to strašný humus.
No a naši kávoví mágovia sa rozhodli, že za niečo podobné budú pýtať cez 30€. Hamšík svoju kávu mimochodom tiež praží v Taliansku, takže nákladovo by sa mohol dostať na podobnú úroveň ako Segafredo. Nabil však poriadnu maržu.
Spirit Coffee
Pri Spirit Coffee treba férovo povedať, že tieto kávy vyzerajú byť spomedzi všetkých spomínaných najkvalitnejšie. Pražia sa u nás vo fajn pražiarni a dokonca poznáte aj región pestovania, konkrétnu varietu kávy a dokonca aj jej spracovanie. Škoda len, že za značkou stojí konšpirátor s čudesnými názormi. Miško Dušička si vďaka svojmu dosahu šikovne plní vrecká vecou, ktorej nerozumie. To je ten „white label“.
Jeden zo známych slovenských pražiarov, ktorého nebudem menovať, už Spirit Coffee aj ochutnal. „Čakal som prúser, ale až takýto nie,“ povedal mi. „Z môjho pohľadu je to horšie ako trojeurová Santoska. Navyše to nie je upražené, ale upálené.“ Čau Majk. Nemáš za čo.
Hamšík Coffee
Pri tejto káve sa už od dohľadateľného produktu presúvame k no name produktu. O káve nevieme v podstate nič, len že pochádza zo strednej Ameriky a je to 80% arabiky a 20% výrazne lacnejšej robusty. Vraj je to zmes kávy plnej intenzívnej chuti horkého kakaa, takže opäť raz niečo totálne prepražené a spálené. Komoditná káva si to takto žiada.
Marketéri sa posnažili. Káve dali pekný obal, na ktorom píšu „exkluzívny recept získaný zmiešaním vybraných kávových zŕn“. Ja len neviem, čo je na zmesi 80/20 exkluzívne. Ešte tam píšu aj niečo o „samostatne pražených zrnách“. WTF?
Suma sumárum. Ak máte Mareka radi a veríte, že zisk použije napríklad na futbalovú akadémiu, tak si to kúpte. Ak máte radi kávu a samých seba, tak kašlite na to. Keby to aspoň pražili na Slovensku a peniaze by ostali doma, prižmúril by som oko.
Alza Café
Povedal by som, že pri Alza Café ide v zásade o to isté, o čo pri Hamšík Coffee. Komoditná káva, pri ktorej nevystopujeme pôvod. Plusom oproti Hamšíkovi je to, že ide o 100-percentnú arabiku, ktorá je lepšia a drahšia ako robusta. No a veľkou výhodou je aj to, že táto káva stojí oproti Hamšík Coffee len polovicu. V Alze to teda robia celkom dobre a pomer kvalita/cena je obstojný. To však neznamená, že by som to niekedy pil a že je to dobrá káva.
Podľa mňa tu Alza takticky využíva techniku cross sell. O káve veľa nevedia, ale keď predajú kávovar, automaticky k nemu ponúknu aj kávu. Na elektre sú nízke marže a z kávovaru môžu mať možno len 20 eur, ale keď k nemu pribalia kilo kávy, zarobia ďalších 8 eur. Dobré, nie? Volá sa to cross sell.
Možno ani netušíte, že takto nejako to robil aj McDonald’s. Táto sieť rýchleho občerstvenia to robila tak, že na hamburgeroch ani nezarábali, ostávali len na nule. Zarobili až vďaka tomu, že k hamburgeru ponúkli hranolky a kolu, pričom pri týchto produktoch už dosahovali veľmi pekný zisk. Alza vám takto pribalí kávu. Zvýši si zisk a v podstate ste radi aj vy, lebo do nového kávovaru máte čo nasypať.
Káva sa oplatí
Celkovo musíme prísť k záveru, že predaj kávy sa oplatí. Keď máte vstupné náklady 7 eur na kilo a predávate ju aj za 30 eur, tak je to veľmi dobrý biznis. Zaplatíte DPH a ďalšie náklady a ešte vám ostanú pekné peniaze aj na marketing. Ním prekryjete nekvalitu a vybudujete povedomie.
Preto nie je vylúčené, že podobné podnikateľské modely budú pribúdať. Určite sa nájde dosť ľudí, ktorí si takéto kávy aj kúpia… ja však verím, že čitatelia tohto blogu medzi nich patriť nebudú.
Ak vás zaujíma viac podobných názorov na veci z kávového sveta, sledujte ma na Instagrame @ladislavkiraly.