Športový komentátor Peter Zagiba o káve: V kríze mi pomohla dospieť k novým nápadom
Aktuálna kríza vyvolaná novým typom koronavírusu narušila fungovanie nejedného z nás. Viacero podnikateľských odvetví na určitú dobu doslova zaniklo a medzi najtvrdšie postihnuté oblasti patrí šport. Čo by ste napríklad robili v prípade, ak by ste boli športovým komentátorom? Marec, apríl, máj, jún… odrazu ste minimálne štyri mesiace bez akejkoľvek roboty a môžete len dúfať, že v júli sa to už aspoň ako-tak rozbehne.
Takúto dilemu riešil aj Peter Zagiba, známy redaktor, moderátor a komentátor RTVS, ktorý však už hosťoval aj na obrazovkách Sport TV a za sebou má mnoho rokov v Rádiu Šport. Tešil sa na vyvrcholenie domácej futbalovej súťaže, na hokejové play-off, na rozhodujúce boje v Lige majstrov, na EURO 2020 a dokonca mal ísť do Tokia na olympiádu. Zdalo sa, že roboty bude viac ako dosť, avšak postupne to všetko padlo.
Zagiba pocítil krízu, ďalšie športové vrcholy tak skoro nepribudnú
„Kríza sa ma pracovne či finančne poriadne dotkla, ale beriem to v pohode, veď na svete sú aj omnoho väčšie problémy,“ povedal „Zago“ v rozhovore pre Blog o káve. „Žijem z úspor a sem tam si nejaké drobné predsa len zarobím, aj keď je to neporovnateľne iné, ako v rozbehnutej sezóne. Najviac mi prišlo ľúto fantastickej hokejovej sezóny, najlepšej za posledné roky, keď sa o titul mohlo reálne pobiť štyri až päť tímov. Tešil som sa na parádne playoff po rokoch aj so Slovanom, ktorému by nikto nič nedaroval.“
U rodeného Rožňavčana je inak na prvom mieste futbal a Fortuna ligu komentuje už päť rokov, no počuli sme ho aj počas play off futbalovej Ligy majstrov či Európskej ligy UEFA. Okrem toho má odkomentovaných viacero hádzanárskych prenosov, zápasy Tatrana Prešov v SEHA, reprezentačné hádzanárske duely, ale napríklad aj olympijské súťaže v dvojbobe, rýchlokorčuľovaní, či finále ragbyového turnaja.
„Mojím vrcholom bol úplne prvý zápas medzi Žilinou a DAC. Je zaujímavé, že za tých pár rokov som Žilinu proti Dunajskej Strede komentoval už asi štyrikrát a vždy to boli skvelé duely. Pri úplne prvom zápase som si vravel, je to tu, prišiel moment, kedy sa mi splnil najväčší sen,“ pokračoval Peter Zagiba. „Určite sa tomu však vyrovnala aj chvíľa, keď som bol na vianočnom výlete v Krakove a zatelefonoval mi Marcel Merčiak, že počas olympiády budem komentovať osemfinále Ligy majstrov, konkrétne zápasy Real Madrid – PSG a FC Sevilla – Manchester United. To už bolo iné kafé.“
S kávičkovaním začal pri instantnej káve
Apropo „kafé“. Medzi záľuby 33-ročného komentátora patrí aj káva a platí to už dlhé roky. Asi podobne, ako mnohí z nás, aj on začínal pri bežne dostupných kávach, no postupne si nachádzal cestičku aj k vyššej kvalite.
„Prvýkrát som si ju dal vo väčšom množstve na jednej z nočných brigád počas vysokoškolského štúdia. Kamarát ju pripravil do termosky a keď ma už lámalo, vyskúšal som. Ani neviem, čo tam vlastne mal, asi nejakú Nesku. Na intráku potom kávičkovanie patrilo do koloritu stretávania sa a bolo akousi predohrou k zaujímavým večerom. Nezabudnem na dvojdecové kávy z hrnčekov, instantné 3v1 a podobne, do toho ešte cukor navyše. Hrôza. Káva mi však zachutila a postupne som si zvykal na lepšiu, aj keď musím priznať, že práve pred pár dňami predo mnou (ako z núdze cnosť) opäť pristála Neska a bola to zaujímavá nostalgia.“
French press neoslnil, kávovar De’Longhi veru áno
V súlade s kvalitou kávy sa vyvíjali aj metódy prípravy, ktorých Peťo vyskúšal viacero. „Raz mi jeden chlapík na YouTube poradil french press, tak som si ho kúpil,“ usmial sa. „Až taký rozdiel, ako som očakával, som však nepocítil. Za nákup roka napokon spolu s manželkou považujeme kávovar De’Longhi, ktorý sme si obstarali len nedávno. Stál nejaké tri stovky, ale to, čo dokáže vyprodukovať, je pre nás doslova ako sen.“
„A naučil som sa piť „malú“ kávu z najmenších šálok. Sám nerozoznávam presné pomenovania, ale pozdravil by som kolegov Dominika Kríža a Viktora Kiššimona, ktorí si párkrát vypočuli moje „nejdeme na pikolko“?“
Kávovar si kávu sám aj pomelie, takže dnešné nákupy sa už točia len okolo zrnkovej kávy. Podľa možností čoraz kvalitnejšej. „Jednou kávou som sa inšpiroval aj na vašom webe a bola výborná, no narazil som aj na niektoré známe značky, po ktorých som príliš spokojný nebol. Rád by som však zdôraznil, že sa nepovažujem za veľkého gurmána, ktorý by v káve rozlíšil všetky detaily.“
Koľko káv denne padne za obeť? „Dve sú štandard,“ odpovedal Peter Zagiba. „Jedna u mňa musí byť vždy hneď po obede. Tú druhú si dávam k práci. Aktuálne mám času viac, tak aj viac kávičkujem, čo iné mi ostáva? (smiech) Ale nie, káva jednoducho patrí na stôl, či už píšem nejaký text, pripravujem reportáž alebo relaxujem pri hraní online pokru. Káva a zelený alebo čierny čaj. Celý deň dookola!“
Káva ako zdroj inšpirácie
Pri popíjaní kávy napokon Zago prišiel aj na niektoré z myšlienok, ktorých realizácii sa v súčasnom období krízy venuje. A asi jej vypil dosť, pretože podľa všetkého sa nenudí a podarilo sa mu zažehnať všetky ponurejšie chvíle.
„S partiou pracujeme na stavbe novej únikovej izby (Escape room) v Košiciach, plus pripravujeme ešte jedno veľké prekvapenie, ktoré vyjde najavo o pár dní. Okrem toho sme rozbehli online kvízy, ktoré pripravujeme spolu s manželkou a ja ich moderujem. Neskôr by sme sa s nimi radi presunuli aj do prostredia barov či reštaurácií. Švagrovi pomáham s rozbehom YouTube kanála o včelárstve, akurát dávame dokopy prvé videá a hľadáme správny smer, no a spolupracujem aj na tvorbe jednej skvelej knihy, skutočnom príbehu slovenskej opatrovateľky v Rakúsku. V podstate sa nenudím, ale aj tak sa už neviem dočkať otvorenia štadiónov, pretože emóciu zo športu nič nenahradí,“ dodal Peter Zagiba pre Blog o káve.