sobota, 14 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Spotreba kávy v roku 2020 klesne takmer o 80 miliónov kilogramov

Ladislav Király Od Ladislav Király
31. mája 2020
Spotreba kávy pre rok 2020

Globálna spotreba kávy v tomto roku podľa všetkého mierne klesne. Môže za to koronavírus... (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Nový typ koronavírusu spôsobil celosvetovú šarapatu a vyzerá to tak, že v dôsledku globálnej pandémie klesne aj celková spotreba kávy. Také sú výsledky štúdie, ktorú vykonala banka Rabobank, pričom pokles by mal predstavovať približne 1,3 milióna 60-kilogramových vriec (78 miliónov kilogramov), čo je 0,8 percenta ročnej spotreby kávy. Celková svetová spotreba kávy pre rok 2020 by tak mala padnúť na 164,1 milióna vriec.

Podľa Rabobank za to môžu hlavne karanténne opatrenia. Veľké množstvo ľudí bolo doma a nepracovalo, pričom ich spotreba kávy takto mierne klesla. Mnohí sú zvyknutí dať si ráno kávu v niektorej z kaviarní a priamo na pracovisku mať dobre zásobený kávovar. Nuž a vyzerá to tak, že doma sa kávičkuje menej, respektíve nie každý tomu zvyku holduje natoľko, ako v práci.

„Od nástupu opatrení týkajúcich sa COVID-19 a skutočnosti, že ľudia ostávajú častejšie doma, pracujú z domu, nechodia do kancelárií a necestujú nielen za biznis-príležitosťami, ale ani za zábavou, sme spozorovali pokles spotreby kávy konzumovanej mimo domu,“ uviedol komoditný analytik Rabobank Australia Charles Clack pre Business Insider.

Ďalší z analytikov Rabobank Carlos Mera priniesol informácie o tom, že v USA by mala spotreba kávy klesnúť až o dve percentá. Túto krajinu zasiahla pandémia veľmi silne a čo je horšie, jej ľudia sú omnoho viac zvyknutí na kávičkovanie napríklad v Starbuckse, prípadne v iných podobných sieťach. Predaj kávy v supermarketoch sa podľa neho naopak zvýšil, ibaže nevyváži pokles v sieťach rýchleho občerstvenia, v kaviarňach a na pracoviskách.

V Európe by tento pokles nemal byť natoľko výrazný a do istej miery za to môže aj ochrana zo strany vlád jednotlivých krajín, ktoré svojim ľuďom nahradia únik príjmov. „V roku 2020 sme v EU-27 a Veľkej Británii pôvodne očakávali 0,5-percentný pokles spotreby kávy,“ skonštatoval Mera. „Hlavne by mala klesnúť vo Veľkej Británii, kde je rozvinutá domáca čajová kultúra a rovnako sú tam slabšie benefity týkajúce sa nezamestnaných. No a klesnúť by mala aj v južnej Európe, kde bude menej turistov.“

V súvislosti s kávou sa hovorilo aj o ohrození jej produkcie, respektíve zberu. Taká Brazília je pandémiou výrazne postihnutá a dlhšie to vyzeralo tak, že zber úrody môže byť problematický. Napokon sa však tieto obavy zatiaľ príliš nepotvrdzujú a aj keď sú na farmách, prípadne v prístavoch, registrované určité zdržania, káva sa produkuje v dostatočnom množstve. Dokonca v takom veľkom, že jej cena opäť raz klesla.

„V Brazílii sa zber arabiky začína v zásade vo všetkých regiónoch,“ pripomenul Mera. „Prípravy prebehli v poriadku a podľa dostupných informácií zatiaľ nebol spozorovaný žiadny nedostatok pracovných síl. Na druhej strane si však treba uvedomiť, že vrchol zberu bude až na prelome júna a júla.“

Všetko zlé je na druhej strane na niečo dobré a podľa správy Rabobanku by súčasná kríza napokon mohla byť sčasti dobrou správou pre kaviarne. Keďže spotreba kávy klesla, nahromadila sa na skladoch a jej cena by mohla ísť mierne nadol.

„Po stránke surových kávových zŕn to vyzerá tak, že ceny pôjdu v druhom, treťom a štvrtom štvrťroku 2020 oproti tomu prvému nadol. Aspoň podľa nás,“ vyjadril sa Clack. „Teda tie spoločnosti, ktoré kupujú surovú kávu – či už kaviarne alebo pražiarne – by mali mať možnosť nakupovať lacnejší materiál.“

Na druhej strane však nemáme nevyhnutne očakávať, že lepších cien sa dočká aj koncový zákazník. Dodatočný profit totiž podľa všetkého ostane v kaviarňach, ktoré prežili ťažké obdobie a potrebujú pokryť straty posledných mesiacov.

„A uvedomiť si treba aj to, že ich fungovanie nie je len o káve, ale do ceny sa započítava aj mlieko, nájomné, práca zamestnancov, poháre, balenie a všetko možné. Z hľadiska finálnej ceny kávy teda možno zmenu nespozorujeme,“ dodal Charles Clack.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: spotreba kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Čo je to chemex?

Chemex: Čo to je a ako sa v ňom pripravuje káva?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL