Exkluzívne

Ethiopia Sidamo Bombe: Bombová káva od Be:Café

Pred niekoľkými dňami nám do redakcie Blogu o káve dorazila zásielka piatich káv zo slovenskej pražiarne Be:Café. Ochutnávky. Pripravili sme si jednu po druhej a z dvoch sme ostali úplne namäkko. Na druhom mieste sa u mňa osobne umiestnila Kenya Endebess a na prvom Ethiopia Sidamo Bombe. Tá bola bombová.

Z etiópskej novinky som bol absolútne uchvátený a nechcelo sa mi veriť, že 220 gramov takejto vysokej kvality je dostupných za 8,50€. Vysoko bodovaná výberovka pražená na stupeň medium light (65 Agtronov) mi doslova vyrazila dych. Pražiareň som oslovil a získal som pre vás viac informácií. Toto by ste podľa mňa mali ochutnať.

Môj tip: Do nedele 6. novembra viete na becafe.sk nakúpiť so zľavovým kódom BECAFE10.

Problém s nedostatkom vody

„Etiópia je krajina, odkiaľ káva pôvodne pochádza, takže v našej ponuke určite nesmie chýbať,“ povedal Radovan Vrzgula pre Blog o káve. „V tomto roku sme však narazili na problém. Nedarilo sa nám nájsť naturálne spracovanú Etiópiu, ktorá by sa vyrovnala tej z minulého roku.“

Každý problém však má svoje riešenie a v Be:Café napokon dokázali rozlúsknuť aj tento oriešok. „Za všetko mohlo nie práve optimálne počasie. Komunikovali sme s exportérom, ktorý sa sťažoval na malé množstvo zrážok. Kávovníky preto nemali dosť vlahy a čerešne nedokázali dozrieť tak, ako by mali. Hneď, ako k nám prišli pôvodné vzorky, sme videli malé a veľkostne rozdielne zrná s omnoho prázdnejšou chuťou ako minulý rok.“

Nový dodávateľ s oceneniami

Takúto kávu pražiareň z Rajca vo svojej ponuke nechcela. Nespĺňala totiž najvyššie štandardy. „Rozhodli sme sa preto nájsť iného dodávateľa,“ pokračoval Radovan. „Vďaka sociálnym sieťam sme sa dostali k firme Daye Bensa, ktorú založili dvaja bratia Asefa a Mulugeta Dukamovci. Tí majú tri vlastné farmy a okrem toho spolupracujú s ďalšími 2 500 farmármi.“

naturálne spracovanie kávy v Etiópii Sidamo Bombe Natural

Naraziť na takýto „zdroj“ kvalitnej kávy je pre pražiareň vždy skvelé. To, že ide o najvyššiu kvalitu, potvrdzujú aj ďalšie slová: „Kávy od Daye Bensa získali rôzne ocenenia a v tomto roku im na Cup of Excellence patrilo druhé miesto. Boli ocenení ako najlepší etiópsky producent kávy a páči sa nám aj to, že sa koncentrujú na udržateľnosť a vzdelávanie komunity. Dokonca majú vlastnú školu pre spracovanie kávy, kde vychovávajú budúcich odborníkov.“

Takmer 90 SCA bodov

Be:Café sa napokon podarilo zabezpečiť mikrolot Sidamo Bombe Natural. „Zaujal nás už aj samotný názov,“ pousmial sa Radovan Vrzgula a vzápätí pokračoval: „Chuť tejto etiópky bola omnoho lepšia, ako chuť ostatných vzoriek, ktoré sme pri hľadaní novej etiópskej kávy cuppovali.“

„Presvedčila nás intenzívna sladká chuť broskyne a sliviek doplnená jemnou florálnou arómou jazmínu, hutným telom a strednou aciditou. S oficiálnym bodovaním SCA príliš nepracujeme, pretože podľa nás je veľmi subjektívne, ale túto kávu niektorí zahraniční odborníci hodnotili na 88 až 89 bodov. Je ozaj vynikajúca.“

Naturálne spracovanie

Spracovaná bola na spracovateľskej stanici Bomba Abore, kam nosia kávovníkové čerešne malí farmári z dediny Bombe Kebelle a jej okolia. „Kávovníky tam rastú v nadmorskej výške 2 050 až 2 150 metrov nad morom. Káva bola spracovaná naturálne, teda najskôr bola dôkladne ručne vytriedená a potom 14 až 18 dní sušená na afrických posteliach,“ dodal Radovan Vrzgula.

Zľavový kód

Viac informácií o káve Ethiopia Sidamo Bombe Natural nájdete na eshope becafe.sk. Do nedele 6. novembra 2022 môžete využiť zľavový kód BECAFE10. A nielen na túto kávu, ale na celú ponuku slovenskej pražiarne.

Ethiopia Sidamo Bombe Natural
Klikni tu a nájdeš ma.
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close