Spoznaj chuť kávy: Čo ponúka druhý degustačný balíček Casa del Caffé?
Rodinnú bratislavskú pražiareň kávy Casa del Caffé sme už predstavovali a len nedávno sme ochutnávali degustačný balíček s názvom Spoznaj krajinu kávy. Tentoraz si posvietime na ten druhý: Spoznaj chuť kávy. V balení nájdete štyri kávy vhodné primárne pre prípravu espressa. Každá kávy sa vyznačuje iným chuťovým profilom, vďaka čomu zažijete štyri úplne odlišné chuťové zážitky.
Na úvod prezradíme, že všetky kávy sme testovali na kávovare značky ECM Classica Pid II, ktorý máme práve od Casa del Caffé. V kombinácii s ním sme využívali mlynček Eureka Mignon Specialita 16 CR Black.
Sladkosť
Všetky kávy spája jedna dôležitá chuťová vlastnosť, ktorou je vysoká sladkosť. Degustačný balík vás poteší hlavne v prípade, že preferujete sladké espresso, konzervatívnejšie chute a nižšiu aciditu. Navyše, keď patríte medzi milovníkov mliečnych nápojov, už teraz vám prezradíme, že každá z káv sa skvelo hodí do cappuccina.
Náš tip: na eshope casadelcaffe.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
Od najkonzervatívnejšej po najodvážnejšiu
Rozhodli sme sa, že kávy v degustačnom balíčku Spoznaj krajinu kávy predstavíme od tej najkonzervatívnejšej po najmenej konzervatívnu.
1. Bella Italia
Aj taliansky roast sa dá robiť chutne. Z minulosti vieme, že v Casa del Caffé majú konzervatívne praženie vychytané skutočne do detailov. Výnimkou nie je ani zmes Bella Italia. Zmes obsahuje 65% arabiky a 35% robusty. Z degustačného balíčka je jedinou kávou s obsahom robusty, čo sa prejavuje aj na jej chuti. V chuti nájdete vyššiu dávku horkosti kakaa a horkej čokolády, ktorú dopĺňa sladkosť sušeného ovocia a trstinového cukru. Predstavte si klasický taliansky roast posunutý na vyššiu úroveň. Espresso z Bella Italia si nebude žiadať tonu mlieka a cukru. Keď sa radíte medzi konzervatívnejšieho kávičkára, oceníte súhru sladkosti a horkosti, ktorá sa mimochodom výborne hodí do mliečnych nápojov.
2. Markom
Druhý a zároveň posledný z blendov v tomto degustačnom balíku nesie názov Markom. Markom je zmes kvalitných odrôd arabiky z Južnej a Severnej Ameriky. Markom je u stálych zákazníkov pražiarne Casa del Caffé mimoriadne obľúbenou kávou. Svojich zákazníkov si získala vysokou sladkosťou mliečnej a horkej čokolády a veľmi príjemnou dochuťou pražených mandlí. Absenciu robusty je jednoznačne cítiť. Horkosť kávy je nižšia a chute sú jemnejšie a vláčnejšie. Espresso sa rozplýva na jazyku podobne ako kúsok orieškovej čokolády. V cappuccine vytvára príjemné orieškové a kakaové chute, ktoré dopĺňajú sladké chute mlieka.
3. Brazília Santos
Prvá stopercentná arabika v sete pochádza z krajiny, ktorá stojí na prvom mieste v rebríčku kávovej produkcie sveta. Áno, je to Brazília. Káva, ktorú pre vás v Casa del Caffé napražili, bola vypestovaná v oblasti Sul de Minas. Budeme sa opakovať, no chuť espressa je výrazne sladká. V šálke nájdete sladkú horkú čokoládu spolu s čokoládovým cheesecakeom a jemné ovocné tóny slivkového džemu. Spolu s mliekom vytvorí Brazília Santos dojem, ako keby ste čokoládový cheesecake zapíjali horúcim kakaom. Do mlieka je Brazília Santos jednoznačne našim favoritom.
4. Santo Domingo Barahona
Santo Domingo Barahona je druhou stopercentnou arabikou v degustačnom balíku. Káva pochádza z ostrova Hispaniola, ktorý patrí Dominikánskej republike. Odrody arabiky, ktoré Santo Domingo obsahuje, nesú označenie AAA. Trojité A označuje najvyšší rating kávy z Dominikánskej republiky, čo určite uvidíte už na prvý pohľad. Medzi zrnami budete len veľmi ťažko hľadať defekty. Santo Domingo sme označili ako najmenej konzervatívnu kávu z balíka, pretože okrem sladkej mliečnej čokolády a kakaa v šálke nájdete aj ríbezľový kompót a džem z červeného bobuľového ovocia. Káva disponuje príjemnou ovocnosťou a jemnou aciditou, ktorá osviežuje a obzvláštňuje sladké čokoládové tóny.
Odporúčaný recept
Či už vás zaujal degustačný balíček Objav chuť kávy alebo niektorá z káv samostatne, pripravili sme si pre vás zopár rád pri príprave týchto štyroch káv. Najkrajšiu súhru chutí a najpríjemnejšiu štruktúru sme zo všetkých káv vytiahli pomocou priloženého receptu.
Nebojte sa použiť nižšiu teplotu extrakcie. Keď vám to váš kávovar dovoľuje, vyskúšajte extrakciu pomocou vody s teplotou 85-90 stupňov Celzia. Vďaka nižšej teplote mierne utlmíte horkosť a zvýrazníte sladkosť vášho espressa. Použite “ratio” na hranici espressa a ristretta. Konzervatívne roasty chutia skvelo pri nižšom pomere vody a použitej kávy. Nám espressá chutili najviac pri pomere 1:2 až 1:1,5. Dosiahnete tak hutnú štruktúru a smotanové až jogurtové telo. Hrúbku mletia nezabudnite nastaviť tak, aby ste kávu neextrahovali príliš dlho. Pre správny balans sladkosti, horkosti a štipky ovocnosti vám postačí extrakcia v intervale 23-26 sekúnd.
Znie to lákavo? Tak šup na eshop Casa del Caffé a pustite sa do svojho degustačného balíčka. Nazdravie!
Náš tip: na eshope casadelcaffe.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.