sobota, 24 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Starostlivosť o kávovníky: Čo všetko rieši slovenský kávový farmár?

Ladislav Király Od Ladislav Király
3. apríla 2023
starostlivosť o kávovníky, Marián Takáč s manželkou
Share on FacebookShare on Twitter

Slovák Marián Takáč už niekoľko rokov farmárči vo Vietname. Venuje sa pestovaniu kávy a malý rodinný biznis jeho vietnamskej manželky povýšil a sprofesionalizoval. Zastrešil v podstate všetky spracovateľské činnosti a prostredníctvom spoločnosti Zanya Coffee produkuje výberovú kávu. My sme mu položili niekoľko otázok k téme starostlivosť o kávovníky. Čo všetko potrebuje riešiť, aby bolo pestovanie kávovníkov dokonale zvládnuté?

Predstavte si, že máte len holý pozemok. Odkiaľ zoženiete kávovníky, kedy ich vysadíte a ako sa o nich potom staráte? Viac vám v exkluzívnom rozhovore pre Blog o káve prezradí samotný Marián Takáč.

Odkiaľ beriete sadenice kávovníkov?

„Nové sadenice máme buď z ‚nursery‘, čo je akási škôlka pre nové sadenice, alebo z vietnamského centra pre výskum nových odrôd kávovníka, keďže sa snažíme podporiť výskum a pravidelne sadiť niečo výnimočné.“

V akom zmysle výnimočné?

„Ako príklad by som uviedol odrodu THA1, ktorá je kombináciou etiópskeho heirloomu a catimoru. Dopracujeme sa tak k florálnejšiemu a ovocnejšiemu charakteru kávy. Získame akúsi celkovo komplexnejšiu verziu catimoru, ktorý je známy svojou vysokou úrodnosťou a rezistentnosťou voči chorobám. Je to dobrá kombinácia z hľadiska kvality výsledného produktu a výnosu pre farmára. Odroda bola prvýkrát povolená pre výsadbu v roku 2016, ale reálne sa s tým na väčších plochách začalo v rokoch 2018 až 2019. Prvé výsledky vyzerajú pozitívne.“

V akom období roka realizujete výsadbu kávovníkov?

„Výsadba sa začína vždy s príchodom dažďovej sezóny, čo je u nás vo Vietname niekedy na prelome mája a júna. Keďže na farmách nie sú zavlažovacie systémy, pre stromy je potrebné zabezpečiť dostatok vlahy. Sadenie pri dlhšom období sucha by bolo riskantné.“

Musíte kávovníky štepiť?

„My u nás štepenie nevykonávame. Robí sa viac-menej v rámci vývoja nových odrôd a všetko toto zastrešuje škôlka. Vyžaduje si to istú odbornosť a my sme to u nás teda ešte nerobili.“

kávovníková farma vo Vietname
Kávovníková farma. (Foto: archív Mariána Takáča)

Ako dlho sa čaká na to, kým kávovník zarodí?

„Toto závisí od viacerých faktorov. Napríklad od zdravia a úrodnosti pôdy, počasia, zrážok, ale hlavne od odrody. Rôzne druhy kávovníkov môžu mať aj rôzne výhody alebo nevýhody. Svetovo známe odrody ako bourbon, typica či geisha majú veľmi vysoký potenciál kvality, ale na druhej strane majú nižšiu úrodnosť a náchylnosť voči chorobám. A aby som sa vrátil k otázke, tak produkovať začínajú až vo štvrtom roku.“

Existujú aj kávovníky, ktoré rodia skôr?

„V tomto roku som mal možnosť prvýkrát si vyskúšať tri rôzne odrody produkujúce už prvú sezónu. Okrem spomínanej THA1 to bol aj Yellow Catuaí (žltý catuaí) a starmaya. Bol som nesmierne potešený, keďže som predtým čítal, že kávovník bude rodiť až po niekoľkých rokoch. Avšak prišiel som na veľmi dôležitý poznatok: prvá sezóna rozhodne kvalitatívne nie je na maxime. Aj keď čerešne vyzerali krásne zrelo a plnohodnotne, všetky chute vo výslednej šálke kávy boli ako keby tlmené a nevýrazné. Platilo to o aróme, sladkosti, ovocnosti i acidite. Uvidíme, aké budú nasledujúcu sezónu. Osobne však z toho vyvodzujem záver, že strom síce môže zarodiť už v prvých rokoch, ale určite ešte nie je na maxime svojho potenciálu.“

Takže najskôr slabšia úrodnosť, potom lepšia a kvalitnejšia, tak?

„Rozhodne platí, že prvé roky je úrodnosť slabšia a menšia. Potom sa to zlepší. Ukazuje sa však aj jedna zaujímavosť: vyzerá to tak, že silnejší rok sa vždy strieda so slabším.“

Prenesme sa do obdobia, keď kávovník rodí naplno. Ako to prebieha? V ktorom mesiaci začne kvitnúť a kedy sa začne zber?

„U nás je kvitnutie na prelome marca a apríla, zber sa zvykol začínať v novembri. Zaujímavosťou poslednej sezóny bolo to, že zber sme začali skoro o celý mesiac skôr. Klimatické podmienky sú jednoducho čoraz nepredvídateľnejšie. Netuším, čo to spôsobilo: možno to, že začiatkom minulého roka bolo na tunajšie pomery veľmi teplo a obdobie dažďov prišlo veľmi nečakane.“

kvitnutie kávovníka
Kvitnutie kávovníka. (Foto: archív Mariána Takáča)

Ako dlho trvá zber? Je nutné posielať zberačov k jednotlivým kávovníkom viackrát?

„Zber trvá zvyčajne tri mesiace, od novembra do januára. U nás je to tak, že každá rodina má malú farmu a väčšinou samotní rodinní príslušníci zbierajú počas celej sezóny zberu či už denne alebo niekoľkokrát do týždňa. Sezóna zberu je tu súčasne dažďovou sezónou a nie je to jednoduché. Keď je silný dážď a vietor, no a následne začne svietiť slnko, čerešne môžu praskať. Na stromoch potom vyschnú a opadnú, čo môže mať pre farmára veľmi nepríjemné následky spojené s obrovskými stratami. A zbiera sa tak, že ku každému stromu sa treba vrátiť mnohokrát. Selektívne sa oberajú vždy iba zrelé čerešne.“

Vráťme sa ešte k samotnému pestovaniu. Treba stromčeky nejako orezávať?

„Áno, orezávanie je dôležitá súčasť pestovania, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Prebieha väčšinou raz do roka, a to po skončení zbernej sezóny. Kávovník totiž sám o sebe produkuje viac nových halúzok a listov, ako by bolo potrebné.“

Čo by sa stalo, keby ste ho neorezávali?

„Napríklad to, že strom by vyrástol až do príliš vysokej výšky a bol by problém ho oberať. Zberač mu musel ohýbať haluze/konáre a mohol by ich zlomiť. Celý zber by bol okrem toho omnoho menej efektívny, a to hlavne v prípade, že by stromčeky rástli v strmom a ťažšie dostupnom teréne. Okrem toho ide aj o to, že väčšinu živín, vitamínov a minerálov z pôdy by strom využíval na tvorbu a živenie nových halúzok a listov. Správnym orezávaním možno zvýšiť produkciu i zdravie rastliny/stromu. A napokon ide aj o to, že niektoré halúzky môžu byť choré, napadnuté nejakou chorobou, a tie prirodzene treba odstrániť.“

Akú starostlivosť ešte kávovník vyžaduje?

„Okrem orezávania treba dvakrát až trikrát ročne vytrhať burinu, prípadne pokosiť trávu. Hnojíme raz až dvakrát ročne.“

slovenský farmár Marián Takáč
Marián Takáč.

Aké hnojivo používate?

„Robíme si vlastný kompost z vylúpaných čerstvých kávovníkových čerešní, ktoré fermentujú niekoľko mesiacov, aby sa utlmila ich acidita. Následne ich zmiešame s inými vedľajšími produktami našej výroby, napríklad pergamonom, usušeným vonkajším obalom kávovníkových čerešní z naturálneho spracovania. Pridávame prasací, slepačí alebo konský trus, prípadne aj kompostovateľný odpad, ktorý vzniká v domácnostiach, teda zvyšky jedla, šupky z ovocia a podobne.“

Aké sú najväčšie hrozby pre kávovník? Napadajú ho u vás nejaké nepríjemné choroby? Alebo je väčšou hrozbou počasie?

„Za najväčšiu hrozbu by som označil nepredvídateľné počasie, dlhé obdobia sucha, prípadne silné dažde, vetry, krúpy alebo prízemné mrazy. Z chorôb je najčastejšia leaf rust (hrdza kávovníkových listov) a borer beatle (malý chrobáčik navŕtavajúci kôstky čerešní). Tieto choroby môžu zdevastovať celé plantáže. Aj preto sa stále vyvíjajú nové odrody, ktoré sú voči všetkým týmto problémom odolnejšie.“

Ako prebieha tento vývoj?

„Na severe Vietnamu súbežne prebieha výskum niekoľkých organizácií, ktoré sa ťažkú situáciu arabiky snažia riešiť vývojom nových odrôd. Dobrým príkladom je odroda starmaya, ktorá ponúka veľmi vysokú kvalitu, úrodnosť, určitú rezistentnosť voči chorobám a dokáže rodiť už v druhom roku. Je to súčasne jediný F1 hybrid na svete, ktorý je možné množiť normálnym sadením semien namiesto drahej biotechnológie, ktorá je pre farmárov často veľmi ťažko dostupná a komplikovaná.“

Počkať, počkať, F1 hybrid? To znie ako motor z formuly 1.

„F1 hybrid v kávovom svete znamená prvú generáciu kombinácie dvoch rozličných odrôd, kde si z jednej rastlina berie potenciál kvality a z druhej vyššiu úrodnosť a odolnosť. Dodal by som ešte to, že vyvinutie a implementovanie novej odrody môže trvať až dvadsať rokov, no v prípade arabiky treba na zmenu klimatických podmienok reagovať omnoho rýchlejšie. Preto sme v posledných desiatich rokoch zaznamenali veľké množstvo snáh o takzvané F1 hybridy.“

kávovníkové čerešne
Kávovníkové čerešne. (Foto: archív Mariána Takáča)
0 Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávovníkMarián Takáč
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
DeLonghi Eletta Explore

De’Longhi Eletta Explore: Novinka ponúka vyše 50 nápojov i cold brew

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    23. mája 2025
    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    23. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    23. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    23. mája 2025
    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    23. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL