Zaujímavosti o káve

Statický náboj ako nezbedník pri mletí kávy alebo prečo profíci zrná postrekujú?

Experimenty s kávou sú nielen cesta k poznávaniu kávy, ale aj spôsob, ako z každej šálky vyťažiť čo najviac. Počuli ste už o zvlhčovaní kávových zŕn pred ich mletím? 

Kávové trendy dnešnej doby sú častejšie otázkou estetického efektu ako funkčnosti. Instagram je plný kávových influencerov s nádhernými zákutiami a skvelým domácim vybavením. Vo videách sa čoraz častejšie stretávame s fenoménom zvlhčovania kávových zŕn pred tým, ako ich nasypú do svojich ručných či elektrických mlynčekov. O čo tu teda ide? 

Statický náboj v káve? 

Dôvodom zvlhčovania kávových zŕn je snaha zredukovať statický náboj, ktorý spôsobuje “lepenie” namletej kávy na mlynček. Odkiaľ sa nabral statický náboj v namletej káve a prečo robí neplechu?

Laicky povedané, pri mletí kávy vzniká medzi zrnkami a mlecími kameňmi trenie. Pri trení si zrnká a mlynček vymieňajú negatívne nabité častice – elektróny – a statický náboj je na svete. Skúste si pošúchať nafúknutý balón o vlasy a pochopíte, prečo sa namletá káva “lepí” na mlynček. 

postrekovanie kávových zŕn a gesha od Grand Roastery

Estetika alebo funkčnosť? 

Okrem pridania ďalšieho kroku k príprave kávy, estetického zážitku a pocitu profesionality, má zvlhčovanie kávy skutočne efekt na jej mletie. Lepšie povedané, na odbúravanie statického náboja, ktorý pri mletí vzniká. Výsledkom je menej nečistôt v okolí mlynčeka a menej zachytenej kávy na jeho jednotlivých jeho častiach. 

Baristov teda často vidíme heroicky trieskať do mlynčekov, aby z nich dostali všetky zachytené častice kávy tam, kam patria. Test sme urobili na ručných mlynčekoch, ktoré v domácnosti bežne používame.

postrekovanie kávových zŕn a statický náboj

88-bodová Gesha od Grand Roastery ako pokusný králik

Na test som použil fantastickú Geshu Jhon Jairo Imbachi z Kolumbie od Grand Roastery so sídlom v Bardejovských Kúpeľoch. Je potešenie robiť pokusy práve na takýchto extraordinárnych kávach. Sladká vôňa sliviek a jemná horkosť grapefruitu tvorili krásny chuťový balans. V cuppingovej šálke bola horkosť po niekoľkých minútach o niečo výraznejšia, avšak cez Hario V60 som si vychutnal jej profil tak, ako to mám rád. 

Nie je to káva na každodenné pitie, ale skôr dezert za nedeľným obedom. Prečo si však nedopriať dezert aj každý deň? 🙂 

Colombia Jhon Jairo Imbachi Gesha od Grand Roastery
Colombia Jhon Jairo Imbachi Gesha od Grand Roastery.

Spracovanie anoxic natural z tejto kávy dostalo maximálne nabitý chuťový profil, pre ktorý sa ju oplatí ochutnať.

Náš tip: pri na eshope grandroastery.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Špinavý a čistý mlynček

Pokus so statickým nábojom som robil na dvoch mlynčekom Comandante súčasne a prebiehal veľmi jednoducho. Pri rovnakých podmienkach som namlel 12 gramov kávy s rovnakou hrúbkou mletia. V jednom z mlynčekov bola káva úplne suchá, v druhom bola mierne navlhčená. Pri pohľade na nádobu mlynčeka je úplne zrejmý výsledok tohto pokusu.

postrekovanie kávových zŕn - vľavo nepostriekané a vpravo postriekané
Vľavo mletá káva z nepostriekaných zŕn, vpravo z postriekaných.

Je dôležité podotknúť, že práve polymérové nádobky Comandante na seba viažu ešte viac statického náboja ako sklenené a práve preto ich mnoho baristov zámerne využíva na zachyteniu nežiadúcich čiastočiek, fines.

Ako správne vlhčiť kávu 

Spôsobov je viac. Najjednoduchšie je zohnať si nádobku s malým obsahom a stričkou, ktorá dokáže vodu rozprášiť. Tá moja pôvodne pochádza z nejakého kozmetického prípravku. Čím menšie častice vody, tým lepšie. 

postrekovanie kávových zŕn

Káva sa dá zvlhčiť aj zamiešaním pomocou mokrého prstu, prípadne kvapkaním či ofrkaním kávy trochou vody. Veľké kvapky však nie sú rovnomerne rozdistribuované po povrchu kávy a je dôležité si uvedomiť, že cieľom nie je do mlynčeka sypať mokré zrná. Tie sa totiž potom ešte jednoduchšie zachytávajú na okrajoch mlynčeka. 

Je dôležité myslieť aj na životnosť vášho obľúbeného mlynčeka. Vlhkosť, ktorú so sebou prináša zvlhčená káva, môže spôsobiť koróziu mlecieho ústrojenstva, resp. skrátiť jeho životnosť. 

Sofistikovanejší spôsob?

Na odstránenie statického náboja pri mletí existujú aj sofistikovanejšie a drahšie spôsoby. V súčasnosti poznáme prístroje, ktoré si s týmto problémom poradia bez zbytočného zvlhčovania kávy a riešenia dilemy, či to je alebo nie je dobrý nápad. Ionizátory si však vyskúšame niekedy inokedy.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close