streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Statický náboj ako nezbedník pri mletí kávy alebo prečo profíci zrná postrekujú?

Jakub Sobota Od Jakub Sobota
4. júla 2024
postrekovanie kávových zŕn a statický náboj
Share on FacebookShare on Twitter

Experimenty s kávou sú nielen cesta k poznávaniu kávy, ale aj spôsob, ako z každej šálky vyťažiť čo najviac. Počuli ste už o zvlhčovaní kávových zŕn pred ich mletím? 

Kávové trendy dnešnej doby sú častejšie otázkou estetického efektu ako funkčnosti. Instagram je plný kávových influencerov s nádhernými zákutiami a skvelým domácim vybavením. Vo videách sa čoraz častejšie stretávame s fenoménom zvlhčovania kávových zŕn pred tým, ako ich nasypú do svojich ručných či elektrických mlynčekov. O čo tu teda ide? 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dave Stüve (@baristahamburg)

Statický náboj v káve? 

Dôvodom zvlhčovania kávových zŕn je snaha zredukovať statický náboj, ktorý spôsobuje “lepenie” namletej kávy na mlynček. Odkiaľ sa nabral statický náboj v namletej káve a prečo robí neplechu?

Laicky povedané, pri mletí kávy vzniká medzi zrnkami a mlecími kameňmi trenie. Pri trení si zrnká a mlynček vymieňajú negatívne nabité častice – elektróny – a statický náboj je na svete. Skúste si pošúchať nafúknutý balón o vlasy a pochopíte, prečo sa namletá káva “lepí” na mlynček. 

postrekovanie kávových zŕn a gesha od Grand Roastery

Estetika alebo funkčnosť? 

Okrem pridania ďalšieho kroku k príprave kávy, estetického zážitku a pocitu profesionality, má zvlhčovanie kávy skutočne efekt na jej mletie. Lepšie povedané, na odbúravanie statického náboja, ktorý pri mletí vzniká. Výsledkom je menej nečistôt v okolí mlynčeka a menej zachytenej kávy na jeho jednotlivých jeho častiach. 

Baristov teda často vidíme heroicky trieskať do mlynčekov, aby z nich dostali všetky zachytené častice kávy tam, kam patria. Test sme urobili na ručných mlynčekoch, ktoré v domácnosti bežne používame.

postrekovanie kávových zŕn a statický náboj

88-bodová Gesha od Grand Roastery ako pokusný králik

Na test som použil fantastickú Geshu Jhon Jairo Imbachi z Kolumbie od Grand Roastery so sídlom v Bardejovských Kúpeľoch. Je potešenie robiť pokusy práve na takýchto extraordinárnych kávach. Sladká vôňa sliviek a jemná horkosť grapefruitu tvorili krásny chuťový balans. V cuppingovej šálke bola horkosť po niekoľkých minútach o niečo výraznejšia, avšak cez Hario V60 som si vychutnal jej profil tak, ako to mám rád. 

Nie je to káva na každodenné pitie, ale skôr dezert za nedeľným obedom. Prečo si však nedopriať dezert aj každý deň? 🙂 

Colombia Jhon Jairo Imbachi Gesha od Grand Roastery
Colombia Jhon Jairo Imbachi Gesha od Grand Roastery.

Spracovanie anoxic natural z tejto kávy dostalo maximálne nabitý chuťový profil, pre ktorý sa ju oplatí ochutnať.

Náš tip: pri na eshope grandroastery.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Špinavý a čistý mlynček

Pokus so statickým nábojom som robil na dvoch mlynčekom Comandante súčasne a prebiehal veľmi jednoducho. Pri rovnakých podmienkach som namlel 12 gramov kávy s rovnakou hrúbkou mletia. V jednom z mlynčekov bola káva úplne suchá, v druhom bola mierne navlhčená. Pri pohľade na nádobu mlynčeka je úplne zrejmý výsledok tohto pokusu.

postrekovanie kávových zŕn - vľavo nepostriekané a vpravo postriekané
Vľavo mletá káva z nepostriekaných zŕn, vpravo z postriekaných.

Je dôležité podotknúť, že práve polymérové nádobky Comandante na seba viažu ešte viac statického náboja ako sklenené a práve preto ich mnoho baristov zámerne využíva na zachyteniu nežiadúcich čiastočiek, fines.

Ako správne vlhčiť kávu 

Spôsobov je viac. Najjednoduchšie je zohnať si nádobku s malým obsahom a stričkou, ktorá dokáže vodu rozprášiť. Tá moja pôvodne pochádza z nejakého kozmetického prípravku. Čím menšie častice vody, tým lepšie. 

postrekovanie kávových zŕn

Káva sa dá zvlhčiť aj zamiešaním pomocou mokrého prstu, prípadne kvapkaním či ofrkaním kávy trochou vody. Veľké kvapky však nie sú rovnomerne rozdistribuované po povrchu kávy a je dôležité si uvedomiť, že cieľom nie je do mlynčeka sypať mokré zrná. Tie sa totiž potom ešte jednoduchšie zachytávajú na okrajoch mlynčeka. 

Je dôležité myslieť aj na životnosť vášho obľúbeného mlynčeka. Vlhkosť, ktorú so sebou prináša zvlhčená káva, môže spôsobiť koróziu mlecieho ústrojenstva, resp. skrátiť jeho životnosť. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Sofistikovanejší spôsob?

Na odstránenie statického náboja pri mletí existujú aj sofistikovanejšie a drahšie spôsoby. V súčasnosti poznáme prístroje, ktoré si s týmto problémom poradia bez zbytočného zvlhčovania kávy a riešenia dilemy, či to je alebo nie je dobrý nápad. Ionizátory si však vyskúšame niekedy inokedy.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: príprava kávy
Jakub Sobota

Jakub Sobota

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Slovak Aeropress Championship 2024 - Stanislav Goga, Oleg Horb a Olivia Vojarová

Slovak AeroPress Championship - Domov sme priniesli ďalší bronz

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL