Ekológia

Steeped Coffee: Kvalitná káva v plne kompostovateľných vreckách

Eshop s kávou

Americká spoločnosť Steeped Coffee na Deň Zeme potvrdila, že celá metóda prípravy jej kávy za pomoci vrecúšok bola certifikovaná ako plne kompostovateľná. Ide o podobný proces, aký je známy hlavne z čajovej oblasti, avšak na najvyššej ekologickej úrovni. Použité vrecko stačí odhodiť napríklad do bežného biologického odpadu, prípadne do kompostéra a samo sa rozloží (viac v poznámke pod článkom). Nezanechá žiadnu odpadovú stopu.

„Pri našej metóde prípravy kávy nejde len o to, že využíva materiál pochádzajúci z rastlín, ale je plne kompostovateľná,“ stojí v aktuálnom tlačovom stanovisku Steeped Coffee. „A to znamená, že naše posvätné kávové rituály si budúca generácia ani len nevšimne.“

Kritizované sú hlavne pody…

Autorov myšlienky vraj niektoré spôsoby prípravy kávy hnevali natoľko, že museli vymyslieť niečo ekologickejšie. Vadili im hlavne miliardy kávových „podov“, ktoré idú každoročne do odpadu.

„Od roku 2009 bolo použitých toľko kávových podov, že ak by sme ich poskladali jeden vedľa druhého, planétu by obvinuli 130-krát,“ uviedol zakladateľ a výkonný riaditeľ Steeped Coffee Josh Wilbur.

Ten súčasne pripomenul, že jeho metóda kávy si nevyžaduje žiadny kávovar, mlynček a ani ďalšiu špeciálnu výbavu. Postačí horúca voda, ktorou kávu zalejete priamo v predpripravenej šálke.

Výberová káva vo vrecúšku?

Wilbur vzápätí zdôraznil, že jeho spoločnosť neprestajne hľadá cesty zlepšenia, ale na druhej strane chce „zachovať kvalitu a čerstvosť kávy“.

Firma často spomína slová „specialty coffee“, takže by mala produkovať výberovú kávu, ale nie je tomu celkom tak. Pri letmom pohľade na jej stránku sa dá prísť na to, že tam zobrazené produkty nespĺňajú všetky znaky „výberovosti“.

Ale pozor: spoločnosť už so svojou plne kompostovateľnou metódou prípravy kávy oslovila „viac ako 125 pražiarní výberovej kávy po celom svete“ a chce sa uberať aj takouto cestou. Je teda možné, že onedlho si budeme môcť výberovú kávu zalievať podobne, ako čaj.

Dali by ste si kávu v "čajovom" vrecúšku?

Loading ... Loading ...

Poznámka: Nie všetci odborníci sa zhodujú v tom, že kompostovateľný materiál stačí vyhodiť do biologického odpadu a nemusí stačiť ani ho „spracovať“ v domácom kompostéri. Tvrdia, že laik len ťažko dosiahne ideálne podmienky, pri ktorých by sa všetko rozložilo. Potrebné sú špeciálne skládky, prípadne kompostoviská, ktoré budú zodpovedať presným štandardom.

Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close

Máte Adblock :(

Spravodajské stránky nemajú šancu prežiť bez reklamy. Preto by sme vás radi poprosili o to, aby ste si u nás vypli Adblock. Ďakujeme za pochopenie.