Stenophylla ako náhrada za arabiku. Spasí svet zabudnutý druh kávovníka?
Najobľúbenejší druh kávy čelí problému. Arabika, ktorá ponúka najkvalitnejšie chuťové profily a najvyšší kávový zážitok, možno neprežije klimatické zmeny. Výskumníci však tvrdia, že našli náhradu, ktorá by nás mohla spasiť. Volá sa stenophylla.
Najrozšírenejšími druhmi kávovníka sú Coffea arabica a Coffea canephora (robusta), nuž a pomerne známe sú aj Coffea liberica či Coffea excelsa (tá je už niekoľko rokov radená pod libericu). Chuťovo dominuje prvá spomínaná, teda arabika. Cenovo, odolnosťou, ale napríklad aj po stránke množstva kofeínu, je však najzaujímavejšia robusta.
Robusta sa arabike nevyrovná
S robustou by malo byť všetko v poriadku aj v najbližších rokoch, ibaže jej chuť fajnšmekrov z oblasti kávy príliš neoslovuje. Je zemitá, horká a pokojne môžeme povedať, že aj nudná. Arabika je o triedu inde, avšak potrebuje pomerne nízku teplotu – ideálne okolo 19 stupňov, maximálne do 22 – a na miestach, kde je aktuálne vysadená, to po ďalšom oteplení pravdepodobne nebude reálne.
Stenophyllu sme tu mali už pred storočím
Celkovo poznáme vyše 120 druhov kávovníkov a výskumníci medzi nimi našli taký, ktorý by arabiku mohol nahradiť. V časopise Nature Plants publikovali článok o Coffea stenophylla, ktorá má podobné vlastnosti ako arabika, ale vraj zvládne aj teploty vyššie o 6,2 až 6,8 stupňa. Po stránke odolnosti voči teplu má byť veľmi podobná robuste a liberike, chuťovo ich však výrazne predčí.
V minulosti bola úspešne kultivovaná, ale po roku 1920 ustúpila do úzadia. Nedokázala rodiť toľko, ako vtedajší obchodníci potrebovali a prehrala s robustou. Jej dopestovanie bolo totiž jednoduchšie a lacnejšie.
Cenný nález v Afrike a úspešný test
Aaron Davis z britských Kráľovských botanických záhrad spolu s kolegami našiel divoko rastúcu stenophyllu v roku 2018 v Sierre Leone (predtým bola v divočine pozorovaná naposledy v roku 1954) a následne aj v Pobreží Slonoviny. Zorganizovali slepý test, v rámci ktorého dali nezávislej porote odborníkov porovnať zrná arabiky, robusty a stenophylly a vraj až 81% z nich si stenophyllu pomýlilo s arabikou.
„Porotcovia v stenophylle identifikovali komplexné spektrum chuťových tónov,“ stojí v záveroch štúdie. „A to vrátane tých, ktoré sú populárne alebo žiadané vo vysoko kvalitnej arabike.“
Stenophylla „chutí úžasne“
Ako príklad uviedli napríklad broskyne, čierne ríbezle, med, čierny čaj, jazmín, korenisté a florálne chute, čokoládu, karamel či oriešky.
„Otestoval som mnoho divých káv, ale nechutili dobre a určite nechutili ako arabika, takže naše očakávania boli veľmi nízke,“ povedal Davis pre BBC News. „Napokon sme však boli totálne unesení, pretože táto káva chutí úžasne.“
V predaji za päť až sedem rokov?
Hlavná výhoda je podľa odborníka jednoznačne v tom, že stenophylla „zvládne omnoho teplejšie podmienky, ako arabika“. Kultivovaná by mala byť v Sierre Leone a do komerčného predaja by sa mohla dostať v priebehu piatich až siedmich rokov.
„Z dlhodobého hľadiska nám stenophylla dáva dôležitý zdroj pre vyšľachtenie novej generácie odolnejších kávových rastlín. Ponúka skvelé chuťové profily i odolnosť voči horúčave. Ak sa potvrdia aj historické správy týkajúce sa odolnosti voči kávovníkovej hrdzi a suchu, tak z nej bude ďalšie cenné aktívum pre šľachtenie kávových rastlín,“ zdôraznil Aaron Davis.
Dobré telo, aróma, sladkosť i komplexnosť
Odborníci sa zhodujú v tom, že v priebehu najbližších tridsiatich rokov môže produkcia arabiky klesnúť o približne polovicu. Nájdenie náhrady je teda viac ako dôležité.
„V tropickom kávovom páse nám rastú teploty, ale nielen to: dažde sú čoraz nepravidelnejšie a pribúdajú obdobia sucha,“ skonštatoval Davis. „Stenophylla je odolnejšia a chutí fantasticky. Má dobré telo, dobrú arómu, sladkosť i komplexnosť. Ak máme ozaj vážny záujem o vypestovanie kávy pre budúcnosť, tak toto je dôležitá rastlinka.“
Stenophylla so skóre vyše 80?
Dodajme, že stenophyllu preverovali už aj odborníci z londýnskej pražiarne Union Hand-Roasted Coffee a v cuppingovom teste je dali skóre 80,25. Vzhľadom na to, že stále ide o divokú rastlinu, ktorá si žiada ďalšiu kultiváciu, je to veľmi sľubný výsledok.
2 Comments