nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Stenophylla ako náhrada za arabiku. Spasí svet zabudnutý druh kávovníka?

Ladislav Király Od Ladislav Király
16. novembra 2022
stenophylla

Môže nás po očakávanom blížiacom sa konci arabiky spasiť zabudnutá stenophylla? (Foto: CRBCoffea, IRD-CIRAD)

Share on FacebookShare on Twitter

Najobľúbenejší druh kávy čelí problému. Arabika, ktorá ponúka najkvalitnejšie chuťové profily a najvyšší kávový zážitok, možno neprežije klimatické zmeny. Výskumníci však tvrdia, že našli náhradu, ktorá by nás mohla spasiť. Volá sa stenophylla.

Najrozšírenejšími druhmi kávovníka sú Coffea arabica a Coffea canephora (robusta), nuž a pomerne známe sú aj Coffea liberica či Coffea excelsa (tá je už niekoľko rokov radená pod libericu). Chuťovo dominuje prvá spomínaná, teda arabika. Cenovo, odolnosťou, ale napríklad aj po stránke množstva kofeínu, je však najzaujímavejšia robusta.

Robusta sa arabike nevyrovná

S robustou by malo byť všetko v poriadku aj v najbližších rokoch, ibaže jej chuť fajnšmekrov z oblasti kávy príliš neoslovuje. Je zemitá, horká a pokojne môžeme povedať, že aj nudná. Arabika je o triedu inde, avšak potrebuje pomerne nízku teplotu – ideálne okolo 19 stupňov, maximálne do 22 – a na miestach, kde je aktuálne vysadená, to po ďalšom oteplení pravdepodobne nebude reálne.

Stenophyllu sme tu mali už pred storočím

Celkovo poznáme vyše 120 druhov kávovníkov a výskumníci medzi nimi našli taký, ktorý by arabiku mohol nahradiť. V časopise Nature Plants publikovali článok o Coffea stenophylla, ktorá má podobné vlastnosti ako arabika, ale vraj zvládne aj teploty vyššie o 6,2 až 6,8 stupňa. Po stránke odolnosti voči teplu má byť veľmi podobná robuste a liberike, chuťovo ich však výrazne predčí.

V minulosti bola úspešne kultivovaná, ale po roku 1920 ustúpila do úzadia. Nedokázala rodiť toľko, ako vtedajší obchodníci potrebovali a prehrala s robustou. Jej dopestovanie bolo totiž jednoduchšie a lacnejšie.

Cenný nález v Afrike a úspešný test

Aaron Davis z britských Kráľovských botanických záhrad spolu s kolegami našiel divoko rastúcu stenophyllu v roku 2018 v Sierre Leone (predtým bola v divočine pozorovaná naposledy v roku 1954) a následne aj v Pobreží Slonoviny. Zorganizovali slepý test, v rámci ktorého dali nezávislej porote odborníkov porovnať zrná arabiky, robusty a stenophylly a vraj až 81% z nich si stenophyllu pomýlilo s arabikou.

„Porotcovia v stenophylle identifikovali komplexné spektrum chuťových tónov,“ stojí v záveroch štúdie. „A to vrátane tých, ktoré sú populárne alebo žiadané vo vysoko kvalitnej arabike.“

Stenophylla „chutí úžasne“

Ako príklad uviedli napríklad broskyne, čierne ríbezle, med, čierny čaj, jazmín, korenisté a florálne chute, čokoládu, karamel či oriešky.

„Otestoval som mnoho divých káv, ale nechutili dobre a určite nechutili ako arabika, takže naše očakávania boli veľmi nízke,“ povedal Davis pre BBC News. „Napokon sme však boli totálne unesení, pretože táto káva chutí úžasne.“

V predaji za päť až sedem rokov?

Hlavná výhoda je podľa odborníka jednoznačne v tom, že stenophylla „zvládne omnoho teplejšie podmienky, ako arabika“. Kultivovaná by mala byť v Sierre Leone a do komerčného predaja by sa mohla dostať v priebehu piatich až siedmich rokov.

„Z dlhodobého hľadiska nám stenophylla dáva dôležitý zdroj pre vyšľachtenie novej generácie odolnejších kávových rastlín. Ponúka skvelé chuťové profily i odolnosť voči horúčave. Ak sa potvrdia aj historické správy týkajúce sa odolnosti voči kávovníkovej hrdzi a suchu, tak z nej bude ďalšie cenné aktívum pre šľachtenie kávových rastlín,“ zdôraznil Aaron Davis.

Dobré telo, aróma, sladkosť i komplexnosť

Odborníci sa zhodujú v tom, že v priebehu najbližších tridsiatich rokov môže produkcia arabiky klesnúť o približne polovicu. Nájdenie náhrady je teda viac ako dôležité.

„V tropickom kávovom páse nám rastú teploty, ale nielen to: dažde sú čoraz nepravidelnejšie a pribúdajú obdobia sucha,“ skonštatoval Davis. „Stenophylla je odolnejšia a chutí fantasticky. Má dobré telo, dobrú arómu, sladkosť i komplexnosť. Ak máme ozaj vážny záujem o vypestovanie kávy pre budúcnosť, tak toto je dôležitá rastlinka.“

Stenophylla so skóre vyše 80?

Dodajme, že stenophyllu preverovali už aj odborníci z londýnskej pražiarne Union Hand-Roasted Coffee a v cuppingovom teste je dali skóre 80,25. Vzhľadom na to, že stále ide o divokú rastlinu, ktorá si žiada ďalšiu kultiváciu, je to veľmi sľubný výsledok.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: káva a klimatické zmenypestovanie kávystenophylla
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
úžitková keramika, šálky na kávu

Keramické šálky na kávu: Produkt, z ktorého padá sánka

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL